Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  Jag har aldrig haft någon vigsel på midsommarafton, men håller med om Soldemors förslag, samt 84 "Vi lyfter våra hjärtan" och 200 "I denna ljuva sommartid"

 • Kjell Präst
  Elinils skrev 2014-01-08 15:49:41 följande:
  Hej! Jag vill göra ett vigselprogram att ha i kyrkan. Där gästerna kan följa ett schema i vigseln. Jag vill ha punkter som: Ingångsmarsch: Psalm 1 -diktläsning av syskon -Solosång: du och jag Psalm 2 Utgångsmarsch Men vad kan jag skriva som prästens punkter? Tex. Löftena? lovorden? Alltså ett bra schema hur ser det ut? Tack på förhand! Elin
  På den här sidan hittar du grunden till vigselordningen - om nu inte din vigselförsamling provar den nya kyrkohandboken, då ser ordningen lite annorlunda ut. Men, som sagt, grunden är denna:

  http://www.svenskakyrkan.se/troochandlighet/vigselgudstjansten-mellan-man-och-kvinna
 • Kjell Präst
  Velig skrev 2014-01-15 10:01:15 följande:

  Har försökt att få kontakt med prästen där vi vill vigas under en vintersemestervecka. Har fått tag på en på "kontoret" och prästen ska ringa upp för att boka datum men ingen hör av sig. (har lämnat 2 meddelanden) Hur länge brukar det ta? Vill dem inte viga oss däruppe eftersom vi inte tillhör den församlingen?


  Börjar känna att jag vill ju veta om det är möjligt att ordna till det här. Nu är det bara 5 veckor kvar...


  Hej!
  Fem veckor kvar är i sig inget alarmerande, jag tar inte kontakt med brudparen förrän en månad i förväg och det finns de som hör av sig ännu senare - däremot är det ju lite mysko att prästen inte hört av sig om du lämnat två meddelanden med lite mellanrum (han/hon kan ju vara ledig eller sjuk några dagar). Tror inte att det beror på att de inte vill viga er. Hör av dig igen, tjata lite och säg att du måste få veta.
 • Kjell Präst
  20110519 skrev 2014-01-16 13:22:50 följande:
  Jag har en fråga eller egentoigen tre men de hör ihop. När man bokar kyrka bokar man samtidigt att det är någon som spelar orgel för in och utgångsmusik samt psalmer? Kan man ha två psalmer och en solosång? Den som spelar orgel kan den personen hjälpa till och spela typ piano till solosången ? Eller måste man fixa det själv? Jag funderar på att låta min syster/tärna sjunga Ted Gärdestads För kärlekens skull. Men vi känner ingen som kan spela något instrument.
  Ja, i "vigselpaketet" ingår kyrka, präst, musiker och vaktmästare. Två psalmer och en solosång går utmärkt. Ofta kan kyrkomusikern (organist eller kantor) ställa upp och kompa på piano till solosången - men inte alltid. Det är upp till den enskilde/a musikern att avgöra detta. Vissa menar att det är orgel de är utbildade på och därför vill de inte spela piano. Men, som sagt, det är en fråga som du måste ta upp med den aktuella församlingen.
 • Kjell Präst
  Maria466 skrev 2014-01-16 19:45:37 följande:
  Vi har bokat kyrkan sen över 1 år tillbaka ( för att vara säkra på att vi fick en tid då jag ville ha ett specifikt datum. Nu till den stora frågan! Vad händer rent praktiskt? När får man veta vilken präst som ska viga oss? Blir man kontaktad innan alla papper ska vara klara? Hur får man veta vad som ska fyllas i och när de ska lämnas in och vart?
  Man brukar få veta i hyfsat god tid vem som är tjänstgörande präst - jag kan inte säga exakt för det kan bero dels på vilken tid på året man gifter sig (hos oss är exempelvis sommarschemat inte klart förrän i maj), dels på att olika församlingar är olika snabba. När prästen hör av sig, varierar. Jag hör av mig ungefär en månad före vigseln, andra präster kan höra av sig tidigare eller senare. Från skatteverket får ni hindersprövningen, som ska tas med till prästen (hindersprövningen är giltig i fyra månader). Även "Intyg om vigsel" som kommer med samma brev ska lämnas till prästen.
 • Kjell Präst

  Velig: Prästen ska inte ha betalt av er. Vi har inte rätt att ta emot pengar från exempelvis brudpar för att vi genomför en vigsel, oavsett var den äger rum.

 • Kjell Präst
  20110519 skrev 2014-02-11 09:25:45 följande:
  Hur lång tid tar en vigselakt idag? Vi kommer att ha två psalmer och en solosång, men i övrigt följer vi vigselordningen. En annan fråga. Vi har bokat kyrakan till 16, om det är någon som har bokat kyrkan efter oss, har de då fått boka kyrkan från 17? Syftade mer på hur lång tid man har på kyrktrappan för mingel och fotografering.
  Mellan trettio och fyrtio minuter, skulle jag säga.Beträffande bokningar så har olika kyrkor olika rutiner här, men det låter inte alls orimligt att man bokat en vigsel en timme efter er vigsel.
 • Kjell Präst
  inkawow skrev 2014-02-11 11:54:43 följande:
  Vår starka önskan är att ha en brud överlämning då jag går halv vägs med min far. Finns det präster som säger nej till det? Kan man i såfall då få byta präst? För man tänker ju att det är ju ändå vår dag som vi ska planera? Och hur är det med brudnäbb ar och tärnor som man vill att dessa ska gå framför och sen när dom är framme vid altaret att jag och min far kommer in.?
  Det finns absolut präster som säger nej till detta. Församlingen har ingen skyldighet att byta präst, om man inte samtidigt byter vigseldatum - eftersom varje präst ju har vissa tjänstgöringsdagar. Alternativt kan man ju försöka få en präst från någon annan frösamling att komma till vigselkyrkan och förrätta vigseln - men den prästen måste i så fall normalt göra det på sin fritid. Visst är det er dag, och kyrkan försöker normalt göra brudparet så nöjt som möjligt - men det är samtidigt prästen som har sista ordet beträffande gudstjänster (som en vigsel ju är). Det är prästen som bestämmer vad som är lämpligt och inte, och är det så att en präst inte vill ta på sitt ansvar att tillåta brudöverlämning, på grund av dess ursprungliga symbolik, så är det prästen som bestämmer.
Svar på tråden Fråga prästerna 14