• Äldre 14 Apr 13:15
    417022 visningar
    1582 svar
    +1
    1582
    417022

    Fråga prästerna 14

    Jag är kvar här!

  • Äldre 15 Apr 04:42

    Precis som med brudöverlämning så är det den enskilde/a prästen som avgör om det är okay eller inte att bruden går in själv. Bara er vigselpräst kan alltså svara på frågan. Jag skulle ha sagt okay om alternativet vore brudöverlämning.

  • Äldre 17 Apr 16:25
    +6
    Aniara4 skrev 2015-04-17 11:08:01 följande:

    Jo, jag har en teologisk fråga. I vilken av helvetets kretsar hamnar spammande fotografer som dränker alla diskussioner?

    (Ja, detta är även ett försök att lyfta upp "riktiga" trådar ovanför reklammassan.)


    Det finns inga kretsar i helvetet, det är en missuppfattning,det finns bara avdelningar.Tre avdelningar närmare bestämt, en för spammande fotografer, en för diktatorer som startar krig och en för dom som kom på att det skulle finnas en pralin med körsbärslikör i Alladinasken. Den första och den sista avdelningen är de värsta förstås. 
  • Äldre 21 Apr 11:47
    Aniara4 skrev 2015-04-21 10:58:11 följande:
    Om vigseln är mellan en man och en kvinna går det till så här:
    www.svenskakyrkan.se/troochandlighet/vigselgudstjansten-mellan-man-och-kvinna
    Som Aniara4 skriver och länkar. Detta är den rådande ordningen, så går alla vigslar mellan man och kvinna till. 
  • Äldre 22 Apr 05:01

    85jema Det är lite olika när prästen hör av sig, jag brukar kontakta brudparet ungefär en månad före vigseln, det finns de som hör av sig tidigare och de som hör av sig senare. Tycker du att det dröjer för länge kan du alltid kontakta församlingen och fråga.

  • Äldre 22 May 11:41

    Brekt: Det går bra att ha annan präst än tjänstgörande. Den "egna" prästen kan komma från vilken annan församling som helst. Det man ska komma ihåg är att den egna prästen normalt måste göra detta på sin fritid. Han/hon får alltså inte ta ut ersättning för vigseln.

  • Äldre 22 May 20:54

    Fröken W: Nix, inte reskostnader heller. En donation till valfritt ändamål är däremot förstås ok!

  • Äldre 24 May 19:39

    Kan bara instämma med Chiqita.

  • Äldre 21 Jul 05:35

    Man har rätt att tillfråga annan präst, denne/a måste, som nämnts, i så fall göra detta gratis på sin fritid. Man kan, som också nämnts, fråga när man bokar vigseln om församlingen har någon präst som behärskar franska och engelska. Jag har haft delar av ceremonin på engelska, men franska skulle jag gå bet på. Man kan ju välja att låta en gäst/vän läsa vissa stycken på de andra språken. Vissa delar måste hållas på svenska, men inget hindrar ju att en vän/gäst "tolkar" dessa avsnitt. Möjligheter finns alltså.

  • Äldre 22 Jul 06:15

    Jag skulle föreslå en psalm på svenska och en på engelska. Det ska ju vara psalmer ur psalmboken och där finns inga engelskspråkiga psalmer, däremot engelska psalmer översatta till svenska, som exempelvis "Amazing grace"

  • Äldre 3 Oct 06:19

    Hej!

    Hade det gällt mig, hade jag försökt träffa er vid jultid. Ett par dagar före vigseln känns för lite (inte för min skull främst utan för er och kyrkomusikern). Telefonmöte är ju ett alternativ, men jag har aldrig haft det inför vigsel, bara inför begravning. Känns som om det är viktigt att ha träffat brudparet innan man viger dem. Kolla med er präst, det kanske funkar att ses vid jul. Präster HAR faktiskt inte SÅ mycket mer att göra än annars. (Kyrkomusiker däremot!!)


    Allrakäraste skrev 2015-10-01 14:13:23 följande:

    Hej!

    Vi kommer att gifta oss i min hemstad, just nu bor vi ca 70 mil bort. Vi planerar att åka dit över jul (blir där ca en vecka då) och så åker vi upp några dagar innan bröllopet för att fixa med det sista. Jag har förstått att det är ganska vanligt att man träffar prästen någon vecka innan. Här känns det som att det kan bli tokigt, antingen har vi möjlighet att träffa vår präst kring jul (en period då jag gissar att präster brukar ha fullt upp med annat!) eller typ två dagar innan vigseln...

    Jag vill gärna träffa prästen personligen men det känns som att det kanske inte är möjligt? Hur brukar man annars lösa sådana här "problem", telefonmöte? Känns som att vi inte är de enda som råkat ut för detta


  • Äldre 3 Oct 20:59

    Egentligen är det inte vigselringarna man välsignar, utan äktenskapet. Ringarna får symbolisera detta. Men i princip kan man ju be att få vad som helst välsignat, en ikon,ett kors eller rentav sitt hem. Så varför inte en ny ring?

  • Äldre 5 Oct 04:39
    +3

    Tänka sig att jag besvarat frågor i den här tråden sedan 2007. Det blir många frågor och svar det... Även om forumet är mycket sömnigare nu än när tråden startade.

  • Äldre 29 Dec 10:01
    +1

    Till skillnad från många andra gamla trådar som dras upp på förstasidan så är den här tråden fortfarande aktiv. Eller nej, det är den ju knappast, den är ju lika däven som resten av BT har blivit. Men jag menar att jag fortfarande finns här beredd att svara om någon har några "kyrkliga" frågor.

  • Äldre 24 Jan 10:34
    Radhuspinglan skrev 2016-01-24 09:36:31 följande:

    Hej!

    Vi ska viga oss i kyrkan och jag kan INGENTING om reglerna. När jag scrollat igenom denna tråd dyker flera frågetecken upp; bl a val av två psalmer? - Vad är det mer man ska ha valt innan?

    Sedan undrar jag om det är okej att slå ihop min släkt och hans släkt i kyrkan, istället för att mina släktingar sitter till vänster och hans till höger? Han har nämligen inte så många släktingar, medan jag kommer fylla halva kyrkan med min släkt.

    Tränar man en gång tillsammans med prästen? Med musik och hela faderrullan?

    Åh, är så nervös! Man vill ju inte göra fel!

    Tack för en bra tråd!!! <3


    Hej!
    Kul att få en fråga igen! Man väljer minst två psalmer, prästen kan hjälpa till med valet när ni träffar honom/henne för samtal inför vigseln. Ni kan också välja in- och utgångsmusik, även där kan prästen eller musikern vara till hjälp. 
    Ni kommer alltså att bli kontaktade av prästen och boka tid för vigselsamtal. Där pratar man igenom allt inför vigselgudstjänsten. Vissa präster övar också med sina brudpar. Jag har aldrig gjort det eftersom brudparen ändå kommer att vara nervösa när det väl är "på riktigt" och därför inte riktigt minnas allt man kommit överens om. Jag har förstått att när man har övningar, så ingår inte musiken.

    Beträffande hur man sitter i kyrkan så tycker jag absolut att ni kan slå ihop släkterna. Det finns ju, som du antyder, en gammal tradition som säger annorlunda, men jag säger alltid till mina brudpar att de själva väljer om de vill följa traditionen i det fallet eller inte. Fråga gärna igen om det är något mer du undrar över.
  • Äldre 10 Mar 11:31
    Ring på fingret skrev 2016-03-06 14:34:40 följande:

    Vi ska gifta oss i september så redan nu är man jättenervös!
    Det har säkert ställts en liknande fråga som min tidigare i tråden men tänkte att det tåls väl att upprepas :)
    Vi ska träffa vår präst i juli-augusti.
    Vi ska önska att få ha en låt från en Disney-film som ingångsmusik som symboliserar oss två.
    Ska även ställa frågan om min pappa får leda in mig. Men det håller vi verkligen tummarna för.
    Men vad händer sedan? Där framme vid altaret :)
    Vad säger prästen? Och när sjunger man psalmer, ev solomusik.
    I korta drag, vad sägs vid en vigsel?

    Mycket tack på förhand!


    Hej! Här kommer en länk till vigselordningen. När ni träffar er präst så kommer ni att närmare gå in på musik och psalmer, och överhuvudtaget innehållet i vigselgudstjänsten. Beträffande brudöverlämning så är det en komplex fråga (som jag anar att du vet, utifrån det du skriver) och det är alltså prästen själv som avgör i den frågan.https://www.svenskakyrkan.se/troochandlighet/vigselgudstjansten-mellan-man-och-kvinna
  • Äldre 27 Aug 06:04

    Hej!

    Nej, precis som du skriver finns det en kyrklig välsignelse men den är för den som redan är vigd. Det finns ingen ordning för vigsel som inte är juridiskf bindande. I och med frågorna som prästen ställer i vigselgudstjänsten blir vigseln juridiskt bindande.


    Mia123 skrev 2016-08-27 00:23:46 följande:

    Fråga:

    Finns det möjlighet att gifta sig i kyrkan, utan att det blir juridiskt bindande?

    Jag och mitt livs kärlek vill gifta oss men av olika, viktiga, anledningar ej få det juridiskt bindande. Alltså registrerat hoa Skatteverket eller annan myndighet.

    Vi vill lova varandra vår eviga kärlek i närhet av våra närmaste anhöriga. Det är väldigt stort och viktigt för oss och vi gör ingen skillnad i våra löften inför varandra och en eventuell Gud bara för att vi i nuläget inte kan registrera det på papper.

    Det finns ju "kyrklig välsignelse" men som jag förstår det så är paret då redan vigda och registrerade på annat vis. (Borgerligt, utomlands etc)

    Vi kommer inte att vara det.

    Många människor gifter sig pga att det är enklare med papper och mer fördelaktigt då man har barn tex. Kärleken är av underordnad betydelse vissa av dessa gånger känns det som. Det är sorgligt. Precis lika sorgligt ör det då man måste avstå att gifta sig pga pappersarbetet


  • Äldre 31 Aug 08:23
    Mia123t4 skrev 2016-08-28 04:03:37 följande:

    Tack för ditt svar!

    Jag har ju inte gift mig innan och är därför aningens osäker på vilka frågor du syftar till. Men jag kan ändå inte släppa tanken på att jag ska kunna få gifta mig i kyrkan med en präst som vigselförrättare.

    Om du tänker förbi all formalitet nu. Förbi de ord som jag använder där innebörden betyder si eller så (vigsel tex. har jag förstått är själva innebörden av det juridiska typ)

    Så när jag skriver att jag vill vigas så betyder det helt enkelt att jag vill gifta mig och att den som leder det hela är en präst.:)

    Det känns väldigt konstigt att jag som (semi)troende skattebetalare inte ska kunna få gifta mig i kyrkan med den jag älskar. Gud och staten är väl ändå inte synonymt?

    Nån kanske tycker att min kärlek och jag då lila gärna kan sitta hemma i soffan och säga att vi vill leva ihop resten av livet. Men det är ju ändå inte samma sak. Vi vill bara gifta oss för att vi älskar varandra så oerhört. Och efter dödsfall och sjukdomar i familjen så vill vi inte vänta. Om en präst skulle hålla i det hela i kyrkan, men utelämna de där frågorna som du nämnde och som jag inte vet vika du menar, skulle prästen i fråga då göra något ej-okej? Och i sånna fall, finns det vad du vet, något sätt att ta sig runt det hela för att vi ska d

    Med vänlig hälsning,

    Mia


    Hej igen! Självklart kan du gifta dig i kyrkan - men då blir vigseln juridiskt giltig. Något annat alternativ finns alltså inte. De frågor jag hänvisar till är de klassiska vigselfrågorna, "NN, vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust". Man kan alltså inte vigas i kyrkan utan att det blir juridiskt giltigt. Däremot har man förstås, som par eller ensam, alltid en möjlighet att uppsöka en präst och be honom/henne be för ett förhållande, eller läsa en välsignelse över förhållandet. Prästen ber och välsignar gärna - men det är något mellan prästen och paret/den enskilde, ingenting som det finns en ordning för eller som utförs i kyrkan under "vigselliknande" former.
  • Äldre 31 Aug 08:28
    Saan skrev 2016-08-29 15:23:07 följande:

    Hej!

    Vi ska gifta oss i Augusti nästa år och när jag ringde och bokade kyrkan sa dom att vi kommer bli kontaktade av prästen 7-10 dagar innan vigseln. Jag tycker detta låter sent? Och träffas man bara en gång, hinner man verkligen gå igenom allt? Det känns lite som att man i princip måste ha bestämt allting själv innan man träffar prästen, och vi som aldrig gift oss förut vet ju knappt vad det är man behöver ha planerat...


    Hej!
    Ursäkta att svaret dröjt, jag har varit bortrest. Vi präster är olika, och träffar brudparet olika tidigt. Jag brukar träffa paret ungefär en månad innan vigseln ska äga rum, så jag tycker också att 7-10 dagar före vigseln är för sent (inte för prästen, men för paret). Mitt råd är att ni i sinom tid kontaktar prästen och ber om ett tidigare sammanträffande än 7-10 dagar - men är det inte förrän om ett år ni ska vigas så finns det gott om tid. Ett år i förväg finns det ingen präst som träffar ett brudpar, tror jag. Jag träffar brudparet bara en gång, men det räcker gott och väl, man hinner gå igenom allt på det mötet. Jag vet att en del präster ibland, om brudparet så önskar, övar med paret i kyrkan - men så har jag aldrig gjort, jag tycker inte att det behövs.
  • Äldre 10 Sep 23:34

    Hej!

    Nej, det går inte. Det är inte tillåtet med borgerliga vigslar i kyrkan.


    Wifehigher skrev 2016-09-10 11:19:08 följande:

    Hej! Den här frågan har kanske varit uppe tidigare men då det är så otroligt många inlägg så ids jag inte läsa igenom allt.. Min fråga är, kan jag som medlem i svenska kyrkan få gifta mig i kyrkan med en borgerlig vigselförrättare? Min sambo vill inte ha en kyrklig vigsel men det vill jag o då tänker jag att detta kunde vara en bra kompromiss!

    Mvh Sanna


Svar på tråden Fråga prästerna 14