• Äldre 23 Nov 12:23
    417178 visningar
    1582 svar
    1582
    417178

    Fråga prästerna 14

    Psalmerna ska sjungas av församlingen tillsammans

  • Äldre 23 Nov 13:39
    Chicita skrev 2013-11-23 13:30:33 följande:
    Alltså det står ju ingen och hotar er med pistol och tvingar alla att sjunga Flört
    Men du kan inte ersätta psalmsången (som är en gemenskapsgrej) med solosång.
    Så de som mumlar med är ju varmt välkomna att göra det. Ni kanske kan ta i lite ni också när ni sjunger med i psalmerna så kanske dom andra också vågar Glad 
    Precis så. Svarade från mobilen sist, därav mitt lite korthuggna svar
  • Äldre 24 Nov 19:54
    meandmylove skrev 2013-11-24 19:36:14 följande:
    Frågade inte speciellt om man kan ha psalmerna som solosång utan om man kan ha solist och pianist Till allsången. Kanske var det jag som var otydlig. Menar mer så det inte blir helt tyst om inte alla tar i från tårna. :)
    Ahaaaa! Javisst, det går bra!
  • Äldre 30 Nov 22:23

    Izredam: "Jag, Kalle Karlsson, tar dig, Stina Stinasdotter"

  • Äldre 1 Dec 07:05

    Den är ju lite personligare och jag menar att ni kan välja att bara säga förnamnet.

  • Äldre 3 Dec 12:38
    Soldemor skrev 2013-12-03 08:40:39 följande:
    Tror faktiskt att det inte finns några alternativ när det gäller frågorna, att man måste ha med alla namn då detta är en del av det juridiska, att just ni ingår detta äktenskap.
    Instämmer med kollegan i detta.
  • Äldre 3 Dec 12:42
    iQbee skrev 2013-12-01 10:35:53 följande:
    Hej! har också några frågor
    Jag ska gifta mig i en svensk kyrka men då ska två präster viga oss, en svensk och en syriansk ortodox präst... Tanken var att det skulle vara en grekisk ortodox också då jag har grekiskt påbrå...
    Våran ärkibiskop i den grekiska kyrkan accepterar inte den syrianska cermonin och därför deltar dem ej??? Det är också helt konstigt .. jag måste bara acceptera att det inte är någon grekisk präst,,, men iallafall

    nu är ju cermonin väldigt annorlunda och jag undrar hur man gör? jag har aldrig varit på ett svenskt bröllop konstigt nog.. och jag tror väldigt få av våra gäster kan de svenska psalmerna..
    det kommer bli jätte förvirrande.. Jag har pratat med svenska kyrkan och vi kan inte boka präst förrens hinderprövningen är klar samt att schemat hos dem är inte klar. dem sa att ibland så viger dem samtidigt men en syriansk cermoni är ju lite mer högljud än en svensk..
    Så vad är min fråga? jag är lite allmänt förvirrad för jag vet inte vad som kommer att hända och hur, sedan om ni kanske har några erfarenheter och tips?=)
    tack
    Normalt är det så, att om en vigsel äger rum i Svenska kyrkans lokaler så gäller Svenska kyrkans vigselordning. Man följer alltså i princip samma ordning som man gör vid alla vigslar i Svenska kyrkan. Sedan kan en präst eller pastor från annat trossamfund delta med olika moment, men grunden är Svenska kyrkans ordning. Jag har ingen erfarenhet av detta i vigselsammanhang, däremot har jag tjänstgjort tillsammans med en katolsk präst vid en begravning. Då höll jag i princip i allting, den katolske prästen bad en bön och sa några ord, vill jag minnas.
  • Äldre 11 Dec 17:26
    izredam skrev 2013-12-11 17:13:45 följande:
    Kom att tänka på en sak som jag bara måste fråga. Det finns inga dumma frågor säger man ju... Om man bara är brudparet, prästen och två vittnen vid vigseln - håller man fortfarande hela gudstjänsten med psalmer och allt? Jag gissar att svaret är ja, men man måste fråga för att få veta här i livet ;)
    Svaret är ja
  • Äldre 25 Dec 23:05

    Hej! Nej, Nils Ferlins vackra text är ju just en dikt, och innehåller inte det ett löfte ska innehålla. I löftet ska ingå en önskan om att leva tillsammans hela livet. Löftet ska vara just ett löfte, ingen kärleksförklaring. Däremot är det ju inget som hindrar att du ändå läser upp dikten någon annan gång under ceremonin.

  • Äldre 8 Jan 07:25
    Velig skrev 2014-01-07 22:34:05 följande:

    Måste fråga om man kan få en präst att följa med på en liten fjälltripp om man vill vigas på fjället? =)


    Hur fungerar det då med psalmer odyl?


    Det är inte omöjligt, men heller ingen självklarhet. En präst som har sin tjänst norröver kanske kan tänka sig att viga ett par på fjället - men det är upp till den enskilde/a prästen att avgöra detta. En vigselgudstjänst ska innehålla två psalmer, oavsett var den äger rum - alltså även på fjället. Jag skulle ha föreslagit att man sjöng psalmerna utan musik (hade det varit någon annanstans än på fjället hade jag tagit med gitarren), men andra präster kanske löser det på andra sätt.
Svar på tråden Fråga prästerna 14