Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  Mintur skrev 2014-02-27 21:54:40 följande:
  Jag undrar vad som är brukligt om man väljer en präst som man känner till ( kollegor men inte vänner ) bör man bjuda på efterföljande middag då han/ hon gör det på sin fritid ? Annan församling Och sen undrar jag om det är så att kyrkan brukar ta betalt för lokalen ? Vi har tydligen bokat just en kyrka som kostar , hade aldrig hört om det förr :( , vi bor e den samfälligheten där kyrkan är.

  Känner man prästen, om prästen är en personlig vän, så kan man ju tänka sig att en inbjudan är trevlig, i så fall förstås med respektive. Men om man inte känner prästen personligen behövs ingen inbjudan. de flesta präster avstår nog gärna från att sitta på en lång middag med människor man inte känner.


  Beträffande den andra frågan så är det normala att kyrkan INTE tar betalt för lokalen. Dock finns vissa undantag, om kyrkan exempelvis inte hör till någon speciell församling (det finns vissa sådana kapell). Vad d3et beror på i ert fall vet jag ju inte, men, som sagt, det normala är annars att kyrkan är gratis - eller, rättare sagt, betalas genom den kyrkoavgift som samtliga medlemmar betalar.

 • Kjell Präst
  FrökenW skrev 2014-03-03 19:13:58 följande:
  Fundering som plötsligt dök upp när jag såg tråden igen så ursäkta om det egentligen är självklart: måste psalmerna vid vigselcermonin tas från psalmboken eller går det att efter konsultation med prästen välja en utländsk psalm eller översättning? Har en del utländska gäster och någonting de kan sjunga med i vore trevligt, har funderat på tex Amazing Grace. 
  Psalmerna ska väljas ur psalmboken, men jag vet att det förekommer att man väljer någon utländsk psalm också. Det finns ju dessutom i psalmboken svenska versioner av utländska psalmer, exempelvis just "Amazing grace" som har nummer 231 och heter "Oändlig nåd"
 • Kjell Präst

  Det ska vara minst två psalmer. Solosånger måste man inte ha överhuvudtaget, men vill man ha det kan det vara en, två eller tre- det finns inget reglerat om det, men vigseln bör ju inte bli en konsert. Därför tycker jag inte att man bör ha fler än tre.

 • Kjell Präst
  Utvandrare skrev 2014-03-04 05:55:55 följande:
  Hej!

  Jag läste tidigare i tråden om "kyrklig välsignelse av borgerligt ingången vigsel," och undrar lite över det. 

  Vi är borgerligt vigda i utlandet och kommer att ha kyrkdelen + efterföljande fest i Stockholm till sommaren. I stället för ovannämnda ceremoni föreslog vår präst en förnyelse av löften. Vad jag förstår så kan vi då ha med både ringar och löften i ceremonin. Stämmer det? :) 
  Nej, egentligen inte. Löftena ingår i den juridiska delen och den har ni redan klarat av i och med den borgerliga vigseln, och bytt ringar har ni ju också redan gjort. Men jag vet att det ibland förekommer att man formulerar om löftena och frågorna på ett sådant sätt att formuleringarna fungerar även vid en välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap 
 • Kjell Präst
  Sandra01 skrev 2014-03-04 09:30:25 följande:
  Hej,
  Jo, jag undrar om man får fälja fritt vilka psalmer man önskar ha?
  Ja, i princip. De ska förstås finnas i psalmboken, och helst passa någorlunda till årstiden (alltså inte "Den blomstertid nu kommer" i advent, typ). Men annars får man i princip välja fritt.
 • Kjell Präst
  Sandra01 skrev 2014-03-04 09:43:23 följande:
  Vi tänkte oss nummer 199 (den blomstertid....) samt 201 (en vänlig grönskas rika dräkt..)
  Gifter oss mitt i sommaren :)
  Det är alltså helt okej?
  Jajjemen!
 • Kjell Präst
  filibustern skrev 2014-03-26 08:13:09 följande:

  en! 
  det KAN hända att våra bröllopsplaner halvändras lite, beroende på om jag vinner en tävling eller inte. och då gifter vi oss utomlands, men tänkte att vi vill ändå fira med familjen och så och tänkte oss då en välsignelse.. en välsignelse, är precis som en vigsel, fast utan frågorna? alltså det ska vara två psalmer, bönen etc? 


  Ja, en välsignelse kan göras mycket vigsel-lik, men är ju inte lika strikt reglerad som en vigsel enligt Svenska kyrkans ordning.
 • Kjell Präst

  Eftersom jag inte längre, pga BT:s omgörning, får mail när det skrivs i den här tråden, har jag svårt att hålla mig uppdaterad. Men nu har ju flera andra svarat istället och jag har inget att tillägga.

Svar på tråden Fråga prästerna 14