• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • Daa

    Hej på er i julstöket! Hoppas att ni har det bra och inte glömmer bort att ta hand om er själva. "Det är så mycket man borde, men så lite man måste." 
    Vi har börjat förbereda för julfirande hemma hos oss. Det blir knytkalas och jag har fått det mesta som vanligtvis köps färdigt på min lott. Skönt, för jag jobbar den 23 och på julaftons förmiddag har vi lite uppgifter i kyrkan. Det ska nog gå bra.

    När jag och Fälga kom hem från affären efter utfört uppdrag idag var maken och Axel ute på gården. När Axel, en overallklädd liten parvel, fick syn på oss kom han springande mot oss med öppen famn. Fälga sprang honom till mötes och de overallklädda små parvlarna möttes i en innerlig kram innan de glatt traskade iväg sida vid sida. Som maken sade: det där var inte bara ganska gulligt. Jag kan inte ta åt mig äran av att ha gett dem tvillingskapet, för det hände utanför min kontroll, men jag är så hjärtinnerligt glad över att de har det. Hjärta

    Annars sitter jag med monstermens efter en monster-pms. Känslomässigt har det väl inte varit så jobbigt, men fysiskt har jag varit så väldigt "gravid" att jag kände mig tvungen att köpa ett graviditetstest. Jag hann inte använda det innan det stod klart att "graviditeten" verkligen inte var på riktigt. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: vilken tur att jag inte försöker att bli gravid, för då hade den här cykeln varit tortyr. Nu hoppas jag att jag snart får känna mig som vanligt igen. 
     

  • Daa

    MSW: vinkar tillbaka!

    Blommis: hurra för färdigt badrum! *adventskramar tillbaka*

    Flamman: ja, vilken härlig kör!

    Solde: Hmm... ja, det är verkligen en knepig chef du har. Känner att jag saknar jag ord. 

  • Daa

    September: vilken jobbig situation. Och så krävande för samvetet! Hoppas att ni kan komma på någon bra lösning. *kramar*


    start september skrev 2013-12-11 10:17:09 följande:

    Hektiska tider för alla gissar jag. Svårt att få det annorlunda.  Tack för pappasympatier, det gick bra denna gång också, men nu blir det nog äldreboende istället för hem och mentala åldersförändringar är så mycket tuffare för anhöriga än vad fysiska förändringar. Slits mellan att åka de 25 milen för att träffa honom och att jag inte mår så bra av vare sig stress och fysisk aktivitet. Han är så infektionskänslig att barnbarnen inte ska träffa honom och då blir det hela stökigt. Det löser sig. Barnen har dessvärrre ingen särskild relation till honom.  Han har varit för trött eller distanserad de senaste tre åren så de har inte ens frågat. Det är konstigt, jag har ingen nära relation till honom och jag och hans fru (sedan 25+ år) är alldeles för olika så det är svårt nu när hon behöver så mycket stöttning. Så för egen del och för hans önskar jag att han får sluta snart, han är inte klar och är oftast orolig och då är sjukhusvård och fysiska krämpor svåra att ta. För hennes skull behövs dock och hon när hoppet att ska bli återställd till var han var för något år sedan. Jag tror inte att det händer, men jag tror att nuvarande elände kan pågå några år till och att hon blir körd i botten. Och att barnen inte hann få någon egen relation till honom men kommer se elände och känns olust när vi besöker. Med tre barn är det tufft att åka 25 mil ToR vare sig med eller utan dem. Gnäll alltså här och det gör att all min ork och glädjde försvann.  

    Nej slutspurt på jobbet, ordna luciakläderna färdigt och få ordning på mediciner och vitaminer så att det räcker hela julen var dagens måsten. Och hjälpa maken med lite av allt han gör för hus och hem om det går. Och se till att några julklappar till beställs.

    Men lussebullar och pepparkakor är gott och barnens snuva är än så länge inte kritiskt så att lucia är hotat. Vaknade kl 6 av lussesånger idag, lila tjejen tränade för fulla muggar. Ingen annan var så imponerad just då...


     
  • Soldemor

    *vinkzf till Daa och MSW*

    Hej alla så här dagen före dopparedagen! Hur många doppar förresten? Maken  gör och vill ha speciellt tunnbröd till det, så vi får väl åka och handla i eftermiddag. Har som ambition att sluta till lunch idag. Har en del ärenden att uträtta och tänkte gå på spinning vid 17-tiden, och ligger ganska bra i fas med arbetslivet, så jag går med gott samvete.

    I morgon skall vi till katthemmet som Solde kommer ifrån och ge julklappar, mat och godis. Sedan åker vi via kyrkogården på vägen hem och gör julfint hos mamma. Är det bra väder så får Solde föja med. Hon är mycket förtjust i att promenera längs med kanalen vid sidan om kyrkogården, många spännande dofter där och svanar och änder i kanalen.
    Kalle Anka är supertradition för mig och kanske en promenad sedan om vädret är ok, och så äta lite innan slappa vid TV:n. Brukar vara ganska seg sedan, lagom tills det är dags att byta om och åka iväg för att ha midnatssmässa.  Julnatten avslutas med skinkmacka och julmust och med ambitionen att sova lite längre på juldagen - en ambition som sällan delas av tre hungriga fyrbeningar som är vana vid frukost kl 5.

    Ungefär sådär ser min dag ut i morgon - vad skall ni hitta på?

  • Klockarbol

    En riktigt God Jul önskar jag er alla - en jul som blir precis så bra som den har förutsättningar att bli hos just dig och kanske rent av lite vilsam Tomte

    Veckorna fram till idag har varit allt annat än vilsamma, med jämna mellanrum har jag önskat mig ett eget litet rum med mjuka väggar och hasp på insidan!

    Men listan blev till slut avbockad - en del valdes bort, en del har jag säkert glömt, en del får vänta tills jag kommer hem på annandagen men det mesta är gjort.
    Julklapparna blev gjorda/köpta och inslagna (fast 3 väldigt skrymmande gåvor samma jul är ett dåligt drag när man kör sedan...), julpåsarna är utdelade till de vi inte firar jul med men ändå vill tacka för året som gått, allt är förberett för djurvakten, huset är skapligt rent, väskorna blev packade, Äldsta kom ihåg våra julklänningar och jag kom till och med ihåg att vattna blommorna!
    Fast jag glömde hårborsten...

    Och nu sitter jag i mammas vardagsrum och borde egentligen gå och lägga mig. Döttrarna har gått och lagt sig i Äldstas rum (Äldsta bor här) och mamma ligger i sitt rum och löser korsord.
    Vi har haft en lång och behagligt långsam kväll framför teven där det pratats, ätits godis och tittats på Uppesittarkväll trots att vi inte hade några lotter, märkligt nog väldigt roligt!

    I morgon kommer bror och brorsdotter med vidhängande pojkvän, brorsonen är utlånad till hans mamma den här julen - känns lite siså där för mig som helst vill ha det som det brukar vara men samtidigt känns det bra på ett annat sätt. Den äldre brorsonen kommer också att dyka upp fast lite senare, mycket roligt!

    Vi kommer att äta av all den goda julmaten för att sedan ta varsin traditionsenlig novalucol och sprida ut oss i lägenheten pustandes och stånkandes för en stunds vila innan det är dags för fika Flört.
    Ankan ska ses, paket ska öppnas, kaffe ska drickas och Karl-Bertil är ett måste!

    Nu ska jag mumsa i mig en vörtmacka innan jag kryper i säng och åter igen -

    En önskan om en riktigt, riktigt God Jul till er alla Tomte
    och ett nytt jobb till Solde Hjärta

  • start september

    God jul alla fina! Tack för all sympati kring pappa.

    De senaste veckorna har varit upp och ner med både med pappan och samvetet, en abolsut botten nåddes i helgen och jag trodde julefriden var långt borta. Nu har allt stabiliserats få en rimlig nivå, dock inlagd igen men ingen akut fara och nu känns det som alla omkring finner någon julro och då kan jag göra det med. Sammandragningarna nådde elak nivå när det blev så jobbigt, men nu känns det lugnare. Sedan idag är jag i vecka 35 och man behöver inte längre stoppa förlossningen om den skulle gå igång. Sen vill jag mycket gärna ta mig in i nästa år ändå , i alla fall förbi vecka 37. Ska strax krypa ner ill make och barn som redan sover, svärföräldrarna är på plats och maken har lagat mat och gjort julgodis idag. Jag har förutsättningar att få ta det lugnt och det känns mycket bra.

    Ha det riktigt bra alla!

  • passionsblomman

    Kära trådvänner-så mycket jag vill ha sagt, men allt får rymmas i ett innerligt menat;

    EN synnerligen GOD JUL tillönskar jag er, var och en!



    Ni vet väl förresten att Victor Rydberg inte alls fattade galoppen; midvinternattens köld kan måhända somliga år vara hård, men ingalunda är endast tomten vaken-det är mammor med, och oftast en bra bit över midnatt,så, God Jul mig själv och godnatt säger jag!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Soldemor

    God fortsättning alla!

    Nu skall jag strax ha skymningsmässa med julens ¨sånger och psalmer, mysigt!

    Har hittat en granne som har jobbat i många år med chefer och personalutbildning och jag fick tips på strategier att handha chefstanten med (vi satt och sippade glögg hos denna granne igår kväll) så det känns bra, bara jag klarar av det när det kommer till skarpt läge. ( och det gör det ju i princip alltid när hon är på jobbet, lustigt!)

    Kramar till alla och tack för önskan om nytt jobb, ja, det får vi hoppas!

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård