• Telis

    Välkomna till Tivoli Empatia!

    Välkommen hem, Izzie!

  • Telis

    Gomorron! FREEEEEEEEEEEDAAAAAG!!!!


    Kan tipsa om att nenne skrivit en förlossningsberättelse i sin blogg som jag läste igår kväll och sen kunde jag inte sova. Det var som om hon gått in i min hjärna och tagit mitt värsta mardrömsscenario och skrivit ner det. Usch, jag blir riktigt deppad av vad stackars nenne fått gå igenom.


    Då spikar vi den 17:e och så hoppas vi på att Lappis kan vara med och att Hattis inte kan vara det.


     

  • Telis

    Hjälp! Vi ska få middagsbesök imorgon och vi hade redan menyn uttänkt men nu visar det sig att dom tar med sig sitt treåriga barn. Hur gör man med mat till en sån? Kan man räkna med att dom äter vuxenmat eller ska man anpassa menyn men hur vet man i så fall vad barnet äter?

  • Telis

    kängu, så ni kör bara på och gör samma mat som ni skulle ha gjort utan barn också? Jag har undrat lite över det där. Nu äter Televinken bara barnmatsburkar så jag och maken funderar inte så mycket på vad vi äter men jag undrar hur det ska bli sen när vi alla tre ska äta samma mat.


    Jag hade tänkt att göra en risotto med kallrökt lax och limefärskost och sen Lappis chokladfondant till dessert. Skulle din kille ha ätit det?


    Köttbullar var en bra ide, ska se till att ha det hemma!


    Lappis, jag kan inte fråga dom, dom har redan åkt hemifrån och jag vet inte var dom kommer att befinna sig innan dom kommer hit.

  • Telis

    Lappis, fast man vill ju att alla gästerna gilla maten så jag ändrar hellre på menyn så att alla äter än att bara köra på "vuxenmat".

  • Telis

    Specialmat tolkar jag som om man har allergier eller är vegetarian och det är ju en sak. Men för mig iallafall är det självklart att jag inte har sprit i maten, små jordnötter, fisk med ben i eller liknande om det kommer barn på besök, utan att föräldrarna säger till. Och jag skulle nog förvänta mig att våra kompisar gjorde samma sak om dom bjöd Televinken på mat.


    Jag är lite tveksam till laxen, som Vickan säger, men risotton kanske funkar bra och med ett par köttbullar i frysen blir det nog bra.


    Tack för hjälpen, ni är ovärderliga som vanligt!

  • Telis

    kängu, titta förbi när du är i krokarna så lovar jag att du ska få det där. Så himla gott men världens enklaste mat! (Det är därför jag gör den. )

  • Telis

    Alltså, nu känns det som ni har fattat helt fel. Jag skulle ALDRIG ställa mig och göra särskilt mat till barnet och jag skulle ALDRIG servera korv med bröd till middag.


    Vad jag undrade var om jag skulle byta ut tex något som kallrökt lax mot något "snällare" som tex fläskfile med potatisgratäng. Jag tycker att det är schysst att fundera lite på vad mina gäster kan tänkas tycka om och inte och inte bara köra på sånt som jag själv gillar och inte. Jag gör ju tex fondanten till dessert trots att jag inte är så förtjust i choklad själv just för att jag vet att det är många som gillar det.


    Men som sagt, nu kör vi på kängus tips om kallrökt lax med frysta köttbullar som backup.


    Kan vi lämna den här matfrågan nu?

  • Telis

    PB, hurrrrrrraaaaaaaaaaaaaa! (för det fina provsvaret )


    snaily, jag tror att jag fick receptet från dig! Himla gott!


    porchez, här kommer receptet på risotton. Jag tycker inte att det är svårt, man måste bara se till att röra ofta och pytsa i vätskan lite i taget.


    Risotto med rökt lax och limefärskost (4 pers)
    4 dl risottoris (t ex aborio eller carnaroli)
    1 liter vatten + 2 msk konc kycklingfond
    2 schalottenlökar
    50 g smör
    1 1/2 dl vitt vin
    1 burk körsbärstomater (400 g)
    1 kruka basilika
    2 dl riven parmesanost
    olivolja
    salt
    nymalen svartpeppar

    Limefärskost
    200 g färskost av philadelphiatyp
    finrivet skal av 2 lime


    4-8 skivor kallrökt lax (ca 100 g)
    limeklyftor till garnering

    Gör så här
    1. Koka upp vatten och fond. Håll varmt. Skala och finhacka löken.
    2. Fräs löken mjuk i 2 msk olja och 1 msk av smöret i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Häll i hälften av vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar. Rör då och då.
    3. Häll på tomater och spad efter 10 minuter tillsammans med resten av vinet. Koka ytterligare 7–10 minuter, tills riset är »al dente«. Konsistensen ska vara som en lös gröt.
    4. Tillsätt resten av smöret, rivna basilikablad och parmesan. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Rör om kraftigt och låt stå några minuter.
    5. Blanda färskost med rivet limeskal och 1 krm peppar.
    6. Servera risotton med limefärskosten, skivad rökt lax och limeklyftor.

  • Telis

    Sweet, ja gör det, det är underbart enkelt och gott! Sen gör det ju inget om folk tror att det är svårt att göra risotto.

Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!