Inlägg från: sweetstreet |Visa alla inlägg
  • sweetstreet

    Livets stora och små frågor

    hej Tinga!!!
    Hoppas det känns lite bättre nu efter ert möte trots att det inte blev ngn mirkaellösning.
    jag tycker som alla andra i tråden att ni är såååååå starka och skitbra som kämpar på!
    Vet att det kan vara enromt frustrerande när vissa saker inte fungerar som man vill eller hoppas. Det är lätt att stirra sig blind på problemen ibland. man känner sig jätteensam med dem och det kan vara såååå jobbigt.
    Men jag tycker ni kämpar på så himla bra alla fyra! Jo för P&P kämpar ju de också!

  • sweetstreet

    Och du tinga!
    GRATTIS till huset!!!!1
    Tror jag missat att säga det under mina skumningar av tråden tidigare.

    Jag är supernyfiken på huset och läget etc!
    Om du vill och har kvar min mailadress får du gärna maila lite mer info och ev bilder!!! .-)
    Nästa gång jag kommer till Skåne (för jag bara antar att ni fortfarande kommer bo i Skåne.... ) så kommer jag gärna förbi o hälsar på!
    Har ingen aning om när det blir av dock. Troligen itjne förrän till julen kasnke???

  • sweetstreet

    lappis,
    här fryser man tydligen ner ägg också. Alltså obefruktade sådana. MEn eftersom det är så svårt och att kvaliteten ofta blir väldigt dålig så de inte klarar befruktning så är detta något man nu forskar på. Dels för att man i framtiden ska kunna frysa ner ägg på ett bra sätt och kasnke ha "sin egen äggbank" eller att kunna använda sig av ÄD på detta vis. Så som man gör med sperma idag.
    men jag har ingen aning om hur länge man egentligen kan frysa ägg för att de ska vara viabla och klara av att befruktas, delas och sedan utvecklas till ett livsdugligt embyro.
    men detta är iallafall ett av projekten som görs i mitt labb nu. Min chef är ju väldigt insatt i just infertilitetsforskning och fokuserar sig ju på ägget! han var en av de som genomförde den allra första lyckade IVFn här i USA för länge sedan! Såååå intressant.'

    Min egen forskning är ju emr inriktad på tidig embryonalutveckling (blastocystnivå) samt stamceller. Inte alls äggceller alltså. utan jag vill se vilka cellinjer som utvecklas och hur var när och varför de utvecklas då. Varför blir just vissa celler de celler de blir i blastocysten? vad påverkar dem? och eftersom det handlar mycket om just stamceller i en blastocyst så är det intressant att ta reda på vad som gör dem pluripotenta 8att de kan utvecklas till alla celltyper) och vad som får dem att differentiera (att specialiserra sig). Detta är ju ngt man hoppas ska kunna hjälpa om man vill använda sig av stamceller rent terapeutiskt sedan. Att kunna odla upp en viss celltyp t ex. Som att kunna odla och transplantera t ex dopamin neuron till personer med t ex Alzheimers eller Parkinson för att bota dem. Eller kunna göra och ge insulinproducerande celler till diabetessjuka etc....

    Oj vad detta blev ego nu då!!! .-o
    Sorry!!

  • sweetstreet

    Telis,
    näe det är musblasocyster.
    Att forska på mänskliga embryon är inte tillåtet!!!!!
    Jag vet att det gjorts lite experiment på icke viabla humana embryon (läs blastocyster) alltså sådana som har kromsomfel etc så att de ej är livsdugliga. Sådant som annars skulle kastas bort. Men viabla embryon från människor kan vi inte använda till forskning. De ska ju förhoppningsvis bli till barn!!!

    Mus är ju däremot vanligt.
    Och inom utvecklingsbiologin är även andra modellorganismer vanliga som t ex xenopus (groda) samt zebrafisk! Detta för att de ju har stora ägg och man kan följa utvecklingen enkelt. Men bland mammalier är mus det vanligatse.
    I det labb vi samarbetar med (och där jag nu ska jobba rent fysiskt o praktiskt) gör ju även transgener och andrfa typer av musmodeller så man kan följa speciella celler i blastocysten för de lyser med fluorescerande ljus i mikroskope. Så man kan göra live imgaing vilket är skitcoolt och väldigt infromativt jämfört med att tiktta på snitt.

    Hm, näe nu ska jag sluta babbla om mitt jobb..... och kasnke jobba lite mer effektivt igen istället...

    Först bara en KRAM till Snaily!!! :-P
    Skitjobbigt med massa gravida, bebisnsackande eller på annat vis j-gt iriiterande kommentarspersoner omkring sig!!!!!!!!! SÅDANT KAN VERKLGIEN FÅ EN UR BALANS.
    Men vad super med er lilla valp som kommer snart!
    Kram!!

  • sweetstreet

    Å AM jag blev helt rörd när jag läste ditt inlägg....

    och du att inte sova i samma sovrum ja... hm, det har vi inte gjort på läääänge.
    Det är varannan natt i sovrummet med lilltjejen och varannan på soffan som gäller för oss. För att få så mycket sömn som mäöjligt. inte särksilt kul nej, men det är ändå värt att få sova.'
    Igårkväll hade vi ändå riktigt härliga aktiviteter för oss i soffan ändå...hahaha!

    Tinga,vad konstigt att min jobbmail inte fungerar??!
    Men min sweetmail fungerar så skicka mailet dit annars.

    Telis, ang detta med mus och människa. Självklart kan man ine överföra alllt från mus till människa men i många fall är det väldigt lika.
    Och jo du har rätt i att vi även KAN forska på humant material, men det är ytterst begränsat. Många vill inte donera till forskning. Och även om de gör detta så handlar det i alla fallen om blastocyster som inte är tillräckligt bra kvalitet för att användas klinsikt. För om de vore det skulle de frysas ned inför framtiden om de inte användes direkt.
    Så för att kunna studera även helt normala blastocyster av god kvalitet används möss.
    Så ja, summa summarum är väl att det ä'r en balansgång detta med vilka resultat man kan få fram med forskning av musmodeller och dess relevans för oss människor, och detta att man faktiskt inte kan "tillverka" humana embryon enbart för forskningssyfte. man får därför försöka pussla med det man har....

  • sweetstreet

    Koko,'det är sjukt mycket kemikalier i vår omgivning som verkligen är skadliga för oss. Särksilt vad gäller hormoner och den typen av korppsegna ämnen.
    En av de största bovarna är ju alla östrogenliknande ämnne som finns i våra vatten. från t ex p-pilleranvänding och annat. Detta är ngt som man ännu ej kanb rena från avloppsvattnet så det kissas ut i mängder och gör att många djur drabbas. Man har sett att många hanar får fel på sina könsorgan. De utvecklas inte som de ska eller så sker något i vuxet stadium. Dettta kan göra att de inte kan fortplanta sig eftersom det plötsligt finns nästan enbart honor....

    Även människans spermakvalitet har ju faktiskt sjunkit också sedan man började kolla den för många år sedan. Lite läskigt.

  • sweetstreet

    Men FAN vad det tjuter här nudå!!!!
    Sirener sirener sirener!!!
    Poliser o ambulanser!
    undrar vad som hänt?!?!?!?!?!???????

    tydligenv ar det massor med poliser utanför FN sa maken. men nu låter det som värsta deckarserien utanför fönstret på gatan nedanför!!!!!
    hm, kasnke ska kolla nyheterna...?

    Puss på er!

  • sweetstreet

    Vill barfa snabbt säga GRATTIS till Frejis!!1
    En liten tjejj!!! Härligt! Men framförallt härligt att allt såg fint ut och att ni nu slipper känna den oron ni kände innan.

    Nu måste jag sova...

    Puss på er alla!

  • sweetstreet

    Springer in har nu lite snabbt for att kolla nyheter om Nenne. Och ser att Lappis fatt tantbesok! FAN!!!!
    Skickar en stoooooooor kram Lappis-gumman!!!!!!

    Och sedan en superkram till Nenne och hennes finfina agg! UNDERBART!!!

    Sjalv ar jag saaaaa busy denna veckan att jag inte hinner in har tjejer. har Sverigebesok. Tva superkompisar till mig som ar har och jag har forsokt hinna spendera sa mycket tid som mojligt med dem samtidigt som man forsokt jobba pa dagarna vilket innebar att jag redan nu kanner mig ratt trott...
    Men det ar ju roligt att ha besok och nu ar det helg sa jag hoppas kunna vila lite och anda umgas med dem.
    Det som ytterligare gjrde det hela lite mer "hektiskt" ar att Lilltjejen fick krupp nu i veckan! Sa det blev till att vara hemma med henne fran dagis. Och hon ar extremt gnallig nar hon ar sjuk (vilket ar helt naturligt!) men det gor att man knappt kan gora ngt alls utan maste halla henne eller vara med henne hela tiden. Alltsa blir det vaaaaaldigt lite datortid nu.
    Hon har iallafall ingen feber nu vilket ar skont men hon later fortfarande valdigt mycket i hals och luftvagar.
    Hoppas dock att hon ska bli battre till nasta vecka.

    Men annu en orsak till trottheten ar nog att hon ju nu sover i var sang mellan oss i var sang for nar hon ar sjuk eller ibland annars ocksa, sa sover hon jattedaligt och da hjalpe det bara att sova med oss. Vilket i sin tur resulterar i att vi sover ratt ruttet....
    Men nu ar ju soffan upptagen av vart besok, men nar den bli ledig igen blir det nog till att varannannattssova dar ett tag igen for att aterhamta sig...

    Det var dagens ego.

    Nu ATERIGEN en KRAAAAAAAAAAM till Lappis!!!!
    Jag haller fullstandigt med Lili! Du kommer bli mamma en dag. Fragan ar bara hur barnet kommer att komma.
    Ni har inte funderat pa aggdonator som Telis? For enligt min chef sa kan det ofta vara just den sk "aggfaktorn" som spelar in negativt nar man provat manga IVFer utan resultat.
    6ch nu med tanke pa Telis underbara "resultat" sa verkar detta ju kunna stamma...????
    Kram!!!!!

    Och Nenne-skrutt!
    Mail kommer!!!

  • sweetstreet

    Ojojoj!! har nu hunnit skumma ikapp. Mitt hjärta stan nade nästan när jag läste Telisens inlägg om blodet!!!!!!
    Men nu käänns det så mycket bättre. Förstår dock om du är orolig vännen. Usch! Med tanke på hur jag kände när jag läste kan jag bara försöka förstå hur DU känner dig... Jag gjorde första VULet i vecka 5 el 6 tror jag. men då såg man inte så mycket. Veckan därpå däremot kunde man se hjärtslag!

    Fy vad jag hoppas att du ska få se det snart!!!!!!!

    Skickar kramar i mängder!!!!

    Sedan GRATTIS Cicci!!!
    Hahaha såååå underbar läsning! Dina förlossningsberättelser är bara så underhållande!

    Tycker det var synd att du skulle ha så överjävligt ont, men på det stora hela verkar det varit en drömförlossning!
    Hm, tänkte lite som Koko attt du kasnke var lite sen in till BB???
    En av mina vänner hade supersnabba förlossningar med båda sina barn. Andra gången hann hon också knappt in. Och då åkte hon ändå mycket tidigare andra gångne än första.

    jag tror jag kan tänka ungefär hur ont du hyade ändå eftersom min förlossning startade och gick skiiitfort eftersom vattnet gått flera dygn tidigare (på tunnelbanan i Bronx när jag var på väg till jobbet). Man skulle ju göra kejsarsnitt efersom Lilltjejen låg i säte, men det var knappt det hanns med.... och oj vad oooont det gjorde iknnan de lyckades sätta ryggbedövningen inför snittet. Jag trodde ärligt inte de skulle klara det för jag skakade sådant i hela kroppen av frossbrytningar och smärta att jag tänkte att de aldrig skulle lyckas pricka rätt...

    Men du vad härligt nu ändå!!
    och nu får ni fundera på tjejnamn då! .-)
    Megakram!!!!!

    Tinga,.
    vad underbart med framgången i maten! man får vara glad när sådant händer även om det nu fortfarande är en liten kiille kvar som inte äter så bra. Men att en av två gör det är enormt bra! och som ngn skrev så kanske det kan inverka positivt på den andra matvägraren...?

    Själv har jag mått dåligt idag.
    Värk i kroppen och jättetrött. Så jag stannade hemma från jobbet och bara sooooov..
    Så skön!
    Mår bättre nju och ska försöka sova igen nu för nu är det mitt i natten.
    Imorgon firar vi att det är 10 år sedan vi träffades. har bokat bord på en av våra favoritrestauranger här i staden och har även fixat barnvakt!!! Så jag hoppas verkligen att jag itne är sjuk imorgon. Men tror att dagens sovdag kanske ändå lyckades få detta konstiga att vända.
    Å det ska bli sååå underbart att gå ut och äta god mat på superställe!
    OCH att ha barnvakt som vi känner oss fullständigt trygga med. Det är en av lärarna på dagis som extraknäcker som barnvvakt, Hon är dessutom en av vår lilla tjejs favvolärare så det kommer gå bra! Käns så himla bra att det är en person som känner vår dotter och "kan" henne och hennes vanor redan. Sräskilt nu när vår tjej är så himla mammig o pappig (när går dessa faser över egentligen???) då känns det extra bra med en barnvakt vi vet att hon tycker om!


    Undrar även hur det gått för Nenne och hennes eskimåer? Blev det några??

    Skickar också kramar till Frullan och även till Ore som ju råkat ut för värsta knaschefsattacken!!!!

    Och så Page, vill du ha mer Carmes säg bara till så kan jag skicka direkt från källan!!!
    Direktimport...
    tänker på dig och J och hoppas att han mår bättre!

    Snaily skönt att du fått rätsida på musklieriet....! Svamp är rätt lättt att få väck bara man inser vad som är fel så man kan få rätt salvor! Jag hade svam en gång efter att jag ätit anitbiotika. Det är tydligen rätt vanligt.

    BS det är sådant som gör att jag längtar efter att hon ska börja prata snart! Så underbart när man kan kommunicera med dem. Tycker att Iris verkar vara så himla skön!!
    Fast jag gissar att vår dotter knappast kommer fundera över ifall man går utan byxor för det gör vi rätt ofta här hemma. hm, de där lät konstigt....!!!! Men så är det. Myskläder och även kalsong resp trosspring blir det rätt ofta....

    Nä tjejer.

    sorry att jag inte kommenterar mer men jag börjar bli trött igen.

    Stor puss till er alla!!!!!!!

    och godnatt!

Svar på tråden Livets stora och små frågor