Inlägg från: sweetstreet |Visa alla inlägg
  • sweetstreet

    Livets stora och små frågor

    Men Muggles,
    jag känner flera par i SVERIGE som gjort moderkaksprov.
    Faast vissst det var nog typ 2-3 år sedan?? Eller förresten ena gjorde det ju för drygt 1 pr sedan.

    varför skula man slutat??
    Det låter ju jätteknasigt!

    oj nä nu måååååste jag gå...

  • sweetstreet

    Fast först
    HEEEEJ NENNE-GULLET!!!!

    Du är såååå väkommen tillbaka hit i höst du!!!

  • sweetstreet

    Å Lappis!!
    NU håller jag så många fingrar och tår att jag nog inte kan jobba ordentligt...!
    Jättebra att du fick en finfin blastocyst! Förstår din oro över den tomma frysen, men jag tycker din maken har ett bra förslag. Försök att inte tänka på det nu utan se hur detta går. Självkalrt hoppas jag som en toka på att det ska gå vägen för er denna gången!!!!!!

  • sweetstreet

    Ang djurförsök så är jag faktiskt inte emot. För mig handlar det om VAD man gör och VARFÖR.
    Så beaglarna på läkemdelsföretaget om FuLLan nämner tycker jag egentligen itne är så så fruktansvärt hemskt trots allt. Jag vet att OM man testat t ex neurosedyn på hundar (på den tiden det begav sig) så hade den s k neurosedynskandalen aldrig inträffat! Detta eftersom man då enbart testade på möss och råttor.
    Och för egen del känner jag att säkra läkemedel kommer först. Faktsikt. Visst det kan låta hemskt men så tycker och känner jag. När jag var gravid var jag supernoga med att ta reda på om de läkemedel man ev skulle ta var ok att äta som gravid. Att som i neurosedynfallet TRO att man var säker men sedan få en kanske gravt handikappad bebis är något jag tycker är fruktansvärt. Faltiskt mer fruktansvärt än att man testar mediciner på hundar. Jag ahr även besökt denna avdelning och vet att hundarna har det bra. Jag tror tyvärr att det finns hundar eller andra sällskapsdjur som har det värre hos vissa privatpersoner. Faktiskt. Så näe, jag är inte emot djurförsök. MEN självklart tycker jag att alla sådana måste ske under drägliga förhållanden och med ett regelverk som ser till att man ändå ser till djuren också.

    Jaja, nog om detta....

    Jag har ju t ex själv hållt på mycket med möss så ja, det kanske säger något om min syn på forskning och djurförsök....

    Nu ska jag sova.

  • sweetstreet

    Hinner inte riktigt sriva nu men har läst att du känner dig positiv FuLLan!!!
    UNDREBART!!!
    Jag blir alldeles varm om hjärtat!!!
    SKITBRA helt enkelt!
    Visst är det så att probelemn inte bara försvinner, MEN att ha sökt hjälp och börjat inse att man KN få hjälp ÄR STARKT!!!
    OCH BRA! Och att se ljuset i tunneln är ju ett enormt framsteg!!!!!!

    Mmmmmm!!!! Härligt!!!!

    Kram på dig nu FruLLis!!!! .-p :.p

  • sweetstreet

    Passionsblomman,

    såg att du fått värsta kommentaren av en läkare! GUD vad OPROFFSIGT!!! Blir skitförbannad när jag hör sådant!!!!!!!!!!
    Grrrr!!!!
    Hoppas att du inser att en sådan kommentar enbart är helt proffessionell och att du inte tar åt dig och känner dig ledsen!

    Kram!

  • sweetstreet

    Sedan vill jag egentligen fråga Lappis hur ho mår, men jag håller tyst....

  • sweetstreet

    Och sist vill jag bara säga till Telis att jag ska kolla in den där länken om alternativ till djurförsök. Tack!
    Med mitt inlägg tidigare menade jag självfallet inte att jag tycker man ska testa vad som helst hur som helst på djur! Absolut INTE!
    MEN jag som jobbat mycket med just djurmodeller måste ändå inflika att ibland krävs det faktiskt det. Jag jobbar vädligt mycket med in vitro också. Som cellförsök etc. Men självklart kommer cellerna också från djur (eller ibland människa). De växer inte på träd...

    Men framförallt så visar inte cellförsök alls samma sak som ett djurförsök. Det bara är så. En organism är sååå mycket mer komplicerad och det krävs i vissa fall tester där man kan se samspel mellan olika organ och vävnader som man inte kan göra vare sig med celler enbart, eller med datamodeller. Även om det senare vore superbra!
    Sedan arbetar jag främst med möss, vilket är det försöksdjur som används till allra största delen. Framförallt eftersom man ofta använder olika djurmodeller där man genetiskt har förändrat mössen, och därmed kan studera en eller ett par geners funktion. Särskilt mycket görs detta i olika sjukdomsstudier som cancer, eller som i vårt fall där man tittar på olika gener som kan vara viktiga vid tidig embryonalutveckling som utveckling av t ex blastocyster....
    Ja ni vet ju själva hur pass svårt det kan vara och hur många faktiroer som spelar in i detta med barnverkstaden. Tyvärr gäller ju detta det mesta hos en organism.....
    Min man gjorde t ex en musmodell av parkinson som nu används av vissa läkemdelsföretag. Självklart är detta ngt alla måste ta personlig ställning till. För mössen som utvecklar sjukdomen lider ju såklart. Det gör de. Precis på samma sätt som männsiskor som har Parkinson. Men förhoppningen är ju att man med hjälp av denna mudmodell och andra) ska kunna lära sig sådant man itne redan känner till om sjukdomen för att sedan kunna försöka råda bot på den.

    Hm, men självklart ska man arbeta för att minska ner djurförsök så mycket det går.
    Ville mest säga att verkligheten tyvärr ofta är så mycket mer komplicerad än vad man kanske tror. Och att jag väldigt ofta stöter på personer som tycker en massa om just detta med djurförsök men sedan har de egentligen ingen som helst erfarenhet eller kunskap om forskning eller vad som är eller inte är möjligt. IRL.
    Förtydligande: jag menar inte att DU är någon av dessa!!!! Jag abra säger att jag väldigt ofta haft denna typ av diskussioner med just folk som inte har erfarenhet eller som läst på om saker som faktistk visar sig vara felaktifgt. Alla vill vi ju ha en så bra och fin värd som möjligt! Ibland är det bara det att det kan vara svårt för en icke-insatt att faktiskt hitta information som stämmer med verkligheten....
    Och då kan det vara svårt att föra en diskussion med en sådan person. Det var bara DET jag menade med ovanstående.... Hoppas du itne tar detta som personlig kritik för det är det INTE menat som!!!!!!

    Och nej, jag har inte haft ngn beagle...
    Men vi har katter, och jag vet att man i vissa fall även använder katter som försökdjur.
    och som sagt jag tycker inte detta är bra hejsan eller roligt på något vis. Alls.
    Däremot står jag fast vid att OM man kan utföra försök på vissa djur, så även högre stående djur som t ex hundar, katter och makaker för att få fram viktig kunskap om sjukdomar vilket kan leda till att man kanske kan bota eller lindra dessa, eller om man vill försäkra sig om att läkemedel ska vara så säkra som möjligt innan kliniska studier så är jag fortfarande för detta.

    Ok, sorry för detta out-of-topic-inlägg...

  • sweetstreet

    Pssionsblomman!
    MEN!!! Vad är det MED folk?!?!?!?!???

    Man udnrar ju???

    Och detta med ålder och adoption.
    Jag kan förstå att man vill ha en sk övre gräns eftersom risken att man blir sjuk, går bort etc ju faktiskt ökar med åldern. MEN detta att ha en generell övre gräns är ändå ngt jag itne förstår när det kommer till VERKLIGHETEN. återigen detta att gnt kan se helt logiskt ut på papper, men sedan faktiskt visa sig vara annrolunda IRL.
    varför inte bdeömma från fall till fall?
    OCh detta emd barnen! vadå! tcyker din vän då att barnen har det bättre om de stannar kvar i sina sk hemländer istället där deras framtidsutsikter kanske mer är att antingen prostituera sig, arbeta som utnyttjade barnnarbetare eller svälta?????????? är detta bättre än att få ett hem där man är efterlängtad och älskad. Där man får mat på bordet, en utbildning, en framtid Och framförallt KÄRLEK!!!! Detta även om ens föräldrar är något äldre än sina kompisars???
    Hm, konstigt logik!

  • sweetstreet

    nej back to work girls.

    Puss på er!!
    Och alla som vill ha kramar skickar jag till!

    och Kngu och FrulLis,
    jag väntar med spänning på när "The Arrival" ska ske....!

    kraaaaam alla sötisar!

Svar på tråden Livets stora och små frågor