• Linadesign

    Kränkt av läkare!

    Om någon orkar läsa...

    Jag var på ett läkarbesök för att visa ett par födelsemärken. Ett på käken och ett på ryggen. Jag var på "Citykirurgen" i Göteborg som jag hade blivit rekommenderad att gå till när jag ringde till vårdcentralen eftersom de inte hade några tider på länge. Jag kände ganska snabbt att jag inte gillade läkaren. (Äldre man som luktade cigarettrök) Jag började med att visa mitt födelsemärke på käken. Sen skulle jag visa det som var på ländryggen. Jag trodde det skulle vara OK att bara dra upp tröjan lite eftersom det satt så långt ner. Men han ville att jag skulle ta av mig tröjan. Ok då. Låt gå. Men sen tyckte han att jag även skulle ta av mig BH:n. Då sa jag att nej, det behövs väl inte. Jag vet ju att jag inte har några födelsemärken just under BH-banden. Men han gav sig inte och vi blev irriterade på varandra. Han suckade högt och sa "Men herregud människa, kan du bara ta BH:n!" Jag var nästan på väg att rafsa ihop mina grejer och gå därifrån när två kvinnliga sjuksköterskor kom in. Det kändes som en stor lättnad. Den ena verkade märka att jag var obekväm och sa att de måste kolla ifall jag har fler som kan vara farliga. Att det är deras plikt. Så jag fick ge mig och ta av BH:n. Sen bad han mig givetvis att vända mig om så han skulle kunna undersöka framsidan. Och oj vad noggrannt han undersökte helt plötsligt! Petade på ett pyttelitet märke, var tror ni det satt? Javisst, på bröstet! När han hade stirrat och tafsat klart på mina bröst så sa han till sköterskorna att det var tre märken som ska tas bort. (två på ryggen och ett på käken) Om det nu var så viktigt att undersöka allt så är det väl konstigt att de inte brydde sig att titta på benen?

    Direkt efter detta så bad de mig följa med till ett annat rum. Där skulle de utföra själva operationen. Jag som bara trodde de skulle undersöka mig idag. Inte skära bort dem. Jag sa till dem att jag tycker sånt här är lite obehagligt (särskilt när man inte är förberedd på att opereras, och särskilt när de verkar så j-vla oseriösa!) För det var inte bara läkaren som kändes oseriös utan även sköterskorna. T.ex. så sa den ena sköterskan "Åh vilken snygg handväska du har!" och klämde och kände lite på den. Jag fick dessutom uppge mitt namn och personnummer till dem innan de skulle börja operera. Trots att de i receptionen hade dessa uppgifter och därför borde läkaren/sjuksköterskorna också ha det. Jag fick upprepa det två gånger med två minuters mellanrum och ändå sa de fel namn efter det..

    När läkaren skulle börja sticka bedövningsnålarna i mig så kände jag mig kallsvettig och andades nog lite orytmiskt vilket han märkte. Istället för att försöka lugna mig så säger han "Herregud, är detta så farligt?", "Jag fattar inte hur vissa kan skaffa barn, du har väl inga barn?" Nä, svarade jag. "Nä, det ska du nog inte skaffa heller" Jag trodde knappt mina öron! Hur kan man säga nåt sånt?!!

    De informerade inte heller om nåt, utan jag fick själv fråga hur snart jag får duscha, träna o.s.v. Efter att jag hade vilat i fem minuter på britsen (vilket jag själv fick be om) så smet jag ut, tog min jacka i receptionen och gick utan att säga hejdå till nån. Aldrig mera Citykirurgen!!!!

    Det var lite andra småsaker som också verkade konstiga, så ett tag funderade jag på om det var dolda kameran.

    Vad tycker ni, är det bara jag som är känslig, eller verkar det lite oseriöst? Jag kände mig i alla fall ganska kränkt efteråt.

  • Svar på tråden Kränkt av läkare!
  • Ida Björn

    Hej
    Att han ville att du skulle ta av dig BHn tycker jag inte är så konstigt, däremot så kunde han ha ändrat sitt eget beteende i frågan. Dessutom nämner jag såsom andra att det är konstigt at han inte kollade hela kroppen om han nu fann märken som han bedömde som risker nog för att ta bort.

    Att de frågar om personnummer och namn flera gången är inte konstigt. Var glad för det snarare. Däremot skulle de informera mer om ingreppet vilket de inte heller verkar ha gjort.

    Dessutom så var läkarens kommentarer om att du tyckte det var jobbigt helt och hållet fel av honom. Du får som läkare aldrig kränka en patient, detta står tydligt i LYHS (Lagen om yrkesverksamhet inom hälso- coh sjukvård). Som jag ser det så har läkaren och i viss mån även sjuksköterskorna brutit mot flera paragrafer i denna lag.

  • didis

    Vad är vinsten?

    Läkaren har inte gjort någon felbehandling och kommer aldrig att bli fälld i HSAN ändå.

    Och att bli anmäld till HSAN är alla legitimerade vårdgivares mardröm, även denna läkares.

    Summa summarum - TS skall engagera sig och skriva anmälan, läkaren skall skriva svar och våndas över beslutet. Och för vad? Att nämnden fattar beslut om att avslå anmälan. Någon ekonomisk kompensation kan man aldrig få genom anmälan till HSAN utan det är "hämnd". Därför föreslås också repressalierna avskaffas till förmån för ett liknande system som flyget har. En pilot blir aldrig av med sitt "körkort" fast han kraschat...

    För vad är viktigast? Att en vårdgivare får varningar/blir av med sitt leg eller att felbehandlingar utreds och informeras om så att det inte sker igen?


    JustMeAndMyLove skrev 2009-03-04 17:48:52 följande:
    HSAN?Varför vore det "en ren hämndaktion" att anmäla dit?Tänker på att jag själv gjort en anmälan dit en gång...
  • 090208

    Anmal!!! For att det kan finnas fler som blir behandlade sa har. Utan att vaga saga ifran.

    Bra poang dar- Varfor kollade dom inte benen??

  • Ida Björn

    En läkare behöver inte göra en felbehandling för att göra fel. Tro det eller ej men de får inte bete sig hur de vill. Däremot är det inte många som vet att det faktiskt finns lagar om hur man får bete sig mot patinter. Och skulle inte tro att han skulle bli av med sin legitimation för detta. Däremot kanske hans kulle få en varning eller erinran. Kan tänkas.

  • Linadesign

    Att ta av BH:n kanske inte är nåt konstigt i sig, men han förklarade inte varför det var nödvändigt. Utan han blev direkt irriterad och otrevlig när jag sa emot.

    Efter han hade undersökt min överkropp så sa jag att jag har ett stort på benet också. Då sa han. "Jasså, har du märken överallt eller?" på ett lite hånfullt sätt.

    Jag tror inte jag kommer anmäla honom. Men imorgon kommer jag ringa till kliniken för att berätta att jag kände mig kränkt.

  • didis

    Det var väldigt blandade omdömen! Det är så jag undrar om det är 2 kirurger, en trevlig och en otrevlig...


    Linadesign skrev 2009-03-04 18:14:16 följande:
    Jag har sett att att han har fått en del dåliga recensioner på Eniro. gulasidorna.eniro.se/querySå jag är nog inte den enda som känt mig kränkt.
  • JustMeAndMyLove

    När jag gjorde min anmälan va det inte för att få ekonomisk vinning utan för att läkaren jag var till helt enkelt inte borde vara läkare då han inte ens kunde hålla isg vaken under vårat möte. Han somnade, betedde sig agressivt när han vaknade och glömde sen bort vem jag var - vilket ledde till att jag fick återkomma IGEN för att han hade glömt vad vi pratat om. Någon ny läakre fick jag inte och när jag klagade ansåg de att "ja men så kan det vara ibland med honom"
    Vänder man sig bara till Chefen är det inte säkert att något händer. dessutom var den här läkaren jag var till Chefsläkare.

    Man behöver inte ha skadats fysiskt för att anmäla och anmälan leder så gott som aldrig till något annat än en varning. Detta inte ens om de begått grova tjänstefel. Så jag tror inte nån våndas över att man anmälts om jag ska vara ärlig.
    Blir dock arg när fok som du påstår att det "Är ren hämndaktion". Tror du inte man mår dåligt som det är med att klaga utan att bli påhoppad på nätet?


    didis skrev 2009-03-04 17:56:29 följande:
    Vad är vinsten?Läkaren har inte gjort någon felbehandling och kommer aldrig att bli fälld i HSAN ändå. Och att bli anmäld till HSAN är alla legitimerade vårdgivares mardröm, även denna läkares.Summa summarum - TS skall engagera sig och skriva anmälan, läkaren skall skriva svar och våndas över beslutet. Och för vad? Att nämnden fattar beslut om att avslå anmälan. Någon ekonomisk kompensation kan man aldrig få genom anmälan till HSAN utan det är "hämnd". Därför föreslås också repressalierna avskaffas till förmån för ett liknande system som flyget har. En pilot blir aldrig av med sitt "körkort" fast han kraschat...För vad är viktigast? Att en vårdgivare får varningar/blir av med sitt leg eller att felbehandlingar utreds och informeras om så att det inte sker igen?
Svar på tråden Kränkt av läkare!