Och under tiden har jag rotat fram en gazpacho-variant (men det finns säkert olika sätt att göra...):
1 stor grön paprika
1 liten gul lök
1 gurka
1/2 liter hett vatten
2 buljongtärningar (höns eller grönsak)
1/2 liter kallt vatten
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1-2 msk olivolja
salt & svartpeppar
tabasko
KLyv, kärna ur & skölj paprikan, skär i bitar. Skala & skär löken i bitar. Skölj gurkan, skär 3/4 av den i bitar. Lös buljongtärningarna i det heta vattnet, spä med det svala & kyl det.
Kör de skurna grönsakerna, burktomaterna & vitlöken i matberedare eller mixer tills det är finfördelat. Blanda grönsaksröran med den kylda buljongen, citronsaft och olja. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Hyvla resten av gurkan i fina skivor och blanda i.
Serveras kallt, kyl med is om det inte går på annat sätt! Går som jag sa innan att serveras byggt i t ex glasskålar eller t o m en urgröpt melonhalva - eller vad man nu kommer på.