• betsy05

    tips på någon lyxig soppa?

    vi ska ha fisk och skaldjurstallrik till varmrätt, och kan inte komma på en bra förrätt. Det kan inte vara kött (ej köttätare) eller fisk/skaldjur (eftersom varmrätten är det). Vi funderar på soppa, men det måste vara en lyxig en. Har någon tips, och gärna recept?

  • Svar på tråden tips på någon lyxig soppa?
  • anne på grönkulla

    Tanken på avokadosoppa slog även mig efter jag skrev nyss. Kanske gazpacho? Kan funka på sommaren iallafall, då den ska serveras kall. Kan serveras lite kul också, har sett det göras t ex i en urgröpt melonhalva.

  • betsy05

    avocadosoppa låter super. Har du recept? Eller är det bara att köra avocado, buljong, o grädde i mixer? Måste jag prova genast.

  • frulan

    Tolin
    Jaa, hitta receptet!
    Skulle vara kul att överraska maken med soppa (nu när det alltid är han som lagar o jag är så dålig på soppor)

    betsy05
    Man behöver inte ha potatis i vår soppa, vi har ju ätit den som matsoppa så vi vill ha den mättande

  • anne på grönkulla

    Gazpacho är en spansk soppa på grönsaker (tomat, gurka, lök, paprika, citron, vitlök och så) som serveras kall. Man brukar köra grönsakerna i mixer eller så tror jag, då de ska vara rättså finfördelade, så är det buljongbas.

  • Tolin

    Jag hittade det! Gjorde det på en matlagningskurs med jobbet.

    Jordärtskockssoppa med ruccola och laxrulle (10 pers)

    900 gram Jordärtskockor - finhackas
    6 st Schalottenlökar - finhackas
    50 gram Smör

    Vätska till soppa:
    6 dl Torrt vitt vin
    4 msk Kycklingfond
    6 dl Vatten
    6 dl Mjölk
    3-4 dl Crème Fraiche
    Salt och peppar

    200 g Färsk Spenat - Mixa i soppan
    3 dl Mousserande vitt vin - Avslutning

    20 skivor Rökt lax - Till laxrullen
    400 gram Crème Bonjour - Laxrulle smet
    80 gram Ruccola - Finhackas
    10 st Dillkvistar - Garnering

    Finhacka jordärtskockorna samt schalottenlöken. Bryn sedan i kastull med smör tills det har mjuknat något. Slå i vin, fond, vatten, grädde, mjölk och låt sjuda i ca 8 min. Tillsätt sedan crème frache samt salta och peppra.
    Sjud sedan soppan i ca 15 minuter, avsluta med att tillätta spenaten och det mousserande vinet och mixa soppan slät med mixerstav.
    Täck en skärbräda med plastfilm. Fördela laxskivorna över plasten så att de ligger tätt men inte för mycket omlott.
    Lägg crème bonjouren i en stor bunke och rör om ordentligt så att den blir smidig och lättarbetad. Bred sedan ostkrämen över laxskivorna i ett jämnt lager. Fördela den finhackade ruccolan över krämen.
    Utnyttja sedan plastfilmen när det är dags att rulla ihop laxrullen. Den ska vara tät som en rulltårta. Lägg i kyl till servering.

    Vid servering värms soppan, laxrullen skivas upp i sneda bitar och placeras i mitten av skålen.

    Lätt som en plätt och bra att förbereda. Trevlig färg av spenaten också. Vill minnas att vi gjorde något slags bröd gratinerat med parmesan ill. Väldigt enkelt typ färdig mördeg på rullen skuren i avlånga bitar, på med parmesan och in i ugnen.

  • augusti2005

    vänta så ska jag gå och kolla recept...

  • frulan

    Tolin

    Gulle dig!
    Låter supersmarrigt, måste skriva lista till nästa tur till stormarknaden

  • augusti2005

    ok...i detta recept står det hönsbuljong, men jag har bara använt grönsaksbuljong, och det blir jättegott!

    4 port

    8dl buljong
    4 avokador
    2 dl vispgrädde
    salt o peppar

    koka upp buljongen o låt den svalna. mixa med mosad avokado. vispa grädden och vänd ner den i soppan. salta o peppra. dekorera med räkor eller rom o eventuellt tunna skivor avokado.
    man kan ha i lite pressad citron också.

    från rutiga kokboken men annas mat har också ett gott recept. Man kan ju ändra buljongmängden, om man vill ha den tjockare eller tunnare. man behöver inte så mycket soppa per person eftersom den är rätt mäktig. smaklig måltid!

  • betsy05

    låter ju superenkelt!
    Vet du om den blir brun om den står för länge, så som avocados blir? Jag skulle vilja göra den en eller 2 dagar innan.

Svar på tråden tips på någon lyxig soppa?