Vill du hyra bröllopsklänning? Här är allt du behöver veta

Har du bestämt dig för att hyra bröllopsklänning till din stora dag? Det finns många fördelar med att hyra en klänning men det finns också mycket att tänka på innan du bestämmer dig. Här är allt du behöver veta.

Att hyra bröllopsklänning är både ekonomiskt och miljövänligt.

Det är mycket att tänka på när man planerar sitt bröllop. Brudens val av klänning är ett av de viktigaste besluten. För bruden som inte är lagd åt det sentimentala hållet och vill behålla klänningen efter den stora dagen, är ett ekonomiskt alternativ att hyra en brudklänning istället för att köpa.

Men det finns flera faktorer att tänka på innan man bestämmer sig för att hyra en brudklänning. Här är en guide med saker att tänka på om du har bestämt dig för att hyra brudklänning till ditt bröllop, för- och nackdelar med att hyra en klänning, vanliga misstag att undvika, vanliga frågor och svar samt vad man ska tänka på innan man lämnar tillbaka klänningen.

Läs mer: Vett och etikett på bröllopet – misstagen du inte får begå som bröllopsgäst

Vad ska man tänka på innan man hyr bröllopsklänning?

Budget: Innan du börjar leta efter bröllopsklänning att hyra bör du sätta en budget, eller åtminstone ett spann på hur mycket du kan tänka dig att betala för en klänning att hyra. Priserna kan variera mycket beroende på var i landet man bor och vilken typ av klänning man är ute efter. 

Storlek: Har du koll på din storlek och dina exakta mått? Annars är det dags att plocka fram måttbandet och mäta för att få en uppfattning om vilken storlek du ska ha på bröllopsklänningen. Till skillnad från en klänning du köper kan en hyrd klänning inte anpassas helt efter dina mått. 

Tid: Planera i tid om du ska hyra en brudklänning. Underskatta inte hur lång tid det kan ta att hitta rätt klänning. 

Hitta din stil: Det finns oändligt många olika stilar av bröllopsklänningar att välja bland, därför bör du välja en klänning som passar din personliga smak och ert tema. 

Tillbehör: Hyr du en bröllopsklänning får du oftast inte accessoarer som smycken, slöja eller skor. Så glöm inte att planera med dessa inköp i din budget. 

Skick: Innan man hyr en brudklänning bör man titta noggrant på klänningens skick, för att undvika eventuella överraskningar när man får hem den. 

Leverans och hämtning: Det är viktigt att ha koll på leverans- och hämtningsprocessen för att undvika förseningar eller andra problem. 

Tänk på eventuell kemtvättskostnad: Var noga med att kolla det finstilta innan du hyr en bröllopsklänning. Tänk på att det i många fall kan tillkomma kostnader för kemtvätt ifall du skulle råka få en fläck på klänningen och priserna för kemtvätt för brudklänningar kan kosta ganska många hundralappar. 

Läs mer: Allt du behöver veta om hindersprövningen: steg för steg

För- och nackdelar med att hyra bröllopsklänning 

Som med mycket annat här i livet finns det för- och nackdelar med att hyra bröllopsklänning. 

Fördelar 

  • En brudklänning är en stor investering och kostar oftast väldigt mycket. Att hyra en klänning är många gånger mer ekonomiskt och man kan spara många tusenlappar. 
  • Man behöver inte tänka på att förvara och underhålla klänningen efter bröllopet. 
  • Det är mer hållbart och miljövänligt att hyra en klänning än att köpa en ny. 

Nackdelar 

  • Man kan inte göra ändringar eller korrigera klänningen, vilket kan innebära att den inte passar perfekt. 
  • Hyran kan visa sig vara högre än man räknat med, vilket kan leda till att kostnaderna ändå springer iväg.
  • Det finns begränsat med tillgängliga storlekar och stilar att välja mellan vilket gör att du kanske inte hittar just din perfekta klänning.

Läs mer: Det här uppskattar gästerna på bröllop: tal, aktiviteter och liveband

Var hyr man bröllopsklänningar?

Det finns många butiker och hemsidor där du kan hyra din bröllopsklänning. 

Brollopscenter.se 

Stockholm

Little Fairies

Bröllopsbruket Stockholm 

Stockholm Brud och fest 

Göteborg 

Brollopscenter.se 

Ivory & Grace 

Bröllopsbruket Göteborg 

Malmö 

Bröllopsbruket Malmö

Läs mer: 6 största trenderna för ditt bröllop 2024 – det ska du satsa på enligt Tiktok

Powered by Labrador CMS