• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • passionsblomman

    Flamman, ja man får försöka få sig ett skratt mitt i allt. Och en promenad. Nu är jag varmfodrad, så nu går jag ut-innan det blir för svettigt.Solig Kanske kan det vara en talgoxe eller två som tjuter därute i buskarna? Det ljudet blir jag glad av.
    Ses sen!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Norrskensflamman

    Btw: Renkött äter jag ju titt som tätt. Det borde ju räknas som närproducerat. Och de stövar ju fritt=frigående renar... och inga tillsatser i köttet heller. Däremot kanske en o annan bequerel, men de är nog borta nu, det var ju massor med år sedan. *släcker skrivbordslampan o kollar* Näe jag ÄR inte självlysande nånstans...
    Men säkert är det nåt annat som inte är bra ur hälso- eller miljöaspekt med renkött. Eller så är finns´det nån etisk invändning mot det...
    Men hur som helst så är det ganska så magert och så är det jävligt gott och jag är uppfödd på det. Producerati närområdet, har inte körts i bil långt annat än några kilometer mellan ladan där slaktet hängde och hem till oss där vi packat och slängt det i frysen. Och jag vet köttets ursprung i alla fall. Alltid något

  • Piggelin1

    Nuuu har jag läst ikapp de senaste femton sidorna, det tog sin lilla tid J


    Så här kommer ett gäng kommentarer…


     PB, lät verkligen otroligt fint med din sång på morfars begravning – började nynna på den av bara farten (& nu kom den tillbaka igen)


    Fru Sy – ska försöka komma ihåg & konsultera maken ang kamera. Påminn mig annars!


    Flamman – lät som ett mysigt kalas på G. Gömma godispåsarna påminde mig om när jag var liten, vi körde aldrig fiskdamm, utan påsarna namnades med alla som var med & gömdes sen i tex tv-rummet på olika ställen.


    Syrinx – jag är också nyfiken på munstycken. Vet att min svägerska har en massa olika rör till sin fagott, men visste inte att man hade olika munstycken på en flöjt.


    Ninnis – känner igen det där med att avsluta amningen – lilleman var totalt ointresserad på slutet, så där var det han som bestämde att det var nog. Med Amanda höll jag på längre & det var snarare jag som bestämde mig för att fasa ut det. Lät lyxigt med badet & vinet.


    …och på tal om bad & vin – låter alldeles alldeles underbart med en spa-helg, Ingis!


    Lanovia – vilken BVC går du till? Den som ligger i närheten av där du bor? Vi går till den som har en barnmottagning i samma hus, som ligger lite närmare Gbg Rätt speciell bvc-tant jag haft att göra med där…


    Lanovia igen – jag kör Mirena, har haft en hel del bekymmer med spottings, men nu verkar det äntligen ha börjat reda upp sig. Borde säkert ha kollat upp det, men aldrig lyckats komma till skott.


    Grymt många goda fiskrecept, har kopierat ner hela gänget!!


    Kan bidra med två favoriter


    Denna brukade Lappis i gamla tråden tipsade om


    http://www.alltommat.se/recept/Lax-med-cashewnottacke-och-limesas-3847


    Brukar dock skippa vinet i såsen & bara smaksätta med lime & vitlök. Potatisen brukar vi också välja bort, bara sallad & kanske lite bröd till.


    http://www.alltommat.se/recept/Mangolax-1779


    Liquid Smoke har lite speciell smak, men jag tycker det funkar. Maken brukar ha lite sånt i hamburgarna när vi grillar på sommaren., grymt gott!


    En annan variant är en laxsida & en röra ovanpå gjord av matyoghurt, soltorkade tomater & massor av färsk basilika.


    …och på tal om plattfiskar & länken till receptet (Flamman?). Några ggr har jag fyllt spättorna  med  Cantadous pepparrotsost & rullat ihop. Den ost som blir över har jag blandat med CF eller liknande & hällt över i formen & sen alltihopa in i ugnen..


    Mugglan – vad är Tigersås?!


    …och på tal om vad/hur/när man ska äta för att må bra – så håller jag bara med & länkar till en i mitt tycke väldigt sund bok. Det var länge sen jag läste den nu, men den sammanfattar nog egentligen väldigt mkt. Sunt förnuft, inte för mkt av ngt, unna dig det du VERKLIGEN gillar, BRA produkter osv. Kanske ska plocka fram den igen,, tror jag behöver den just nu J


    http://www.bokus.com/bok/9789172637351/franska-kvinnors-smala-hemligheter-smarta-kvinnors-guide-till-ett-gott-och-halsosamt-liv/


     Flamman, jag får också ont i magen om det är för fett – fisksoppa på bara grädde får jag grymt magknip av. Min mamma körde alltid med största delen mjölk & liten del grädde (för smakens skull) i sin matlagning när jag växte upp & jag tror att det är rätt sunt.


     Nähäpp, tydligen spontanfika här som chefen bjuder på – hoppas nästan att det inte är ngt gott, så kan jag vara ståndaktig & stå över! Tjing!

  • Piggelin1

    Men hallå, vart försvann alla radbrytningarna?! Skrev i word & kopierade över

  • Piggelin1

    Halvtråkig vetekrans - så jag stod över. Yesss!
    Varje litet steg...

    Promenerar några ggr i veckan på lunchen, sen jag började jobba igen i höstas. Nu har jag dessutom börjat cykla på motionscykeln som jag köpte på Blocket för två år sen & som mest har stått & samlat damm. 20-25 minuter, inga speciella övningar eller så än så länge, bara rakt av. Allt är bättre än inget, som jag brukar resonera! Det är svårt att hinna med tycker jag när man jobbar fullt & vill hinna umgås med barnen & framför allt även avlasta/lösa av pappaledige maken efter jobbet. Ge sig iväg ngnstans efter åtta på kvällen lockar sådär...

  • Syrinx

    Ja, överlämningstrådar är ett kapitel för sig... Nu blev jag t.o.m. lite arg.  Skäms

    Angående munstyckena ja. Piggelin, det är inte alls på samma sätt som med fagottisternas rör, så du har nog inte missuppfattat något alls.  Rören är ju en förbrukningsvara på ett annat sätt, och för övrigt något som oboeister och fagottister måste ägna en faslig massa timmar åt.
    Egentligen behöver man inte olika munstycken, man klarar sig bra med en enda flöjt. Det är bara jag som har känt mig lite sugen på att prova nytt, för att jag skulle vilja se vad som händer klangligt och om jag kan göra fler saker. Min flöjt köpte jag för fem år sedan för 100. Tusen alltså. Munstyckena jag har hemma nu ligger på mellan 12 och 33. Sånt har man förstås inte råd till om man inte har fått stipendium, iallafall inte med den vardagsekonomin vi har. Det är kul att kunna prova, jag hoppas att jag hittar något!  

    Spontanfika låter mysigt, Piggelin!


    passionsblomman skrev 2012-01-11 13:33:55 följande:
    Flamman, jag instämmer med Piggelin, och alltså FY FARAO för att stå på ICA och räkna och räkna för att förvissa sig om att man kommer att ha så det täcker kvittot när man kommer till kassan. Jag kan ju säga att jag skiter i vilka bokstavskombinationer det är på matvarorna i det läget. Det får vara LCHF/GI/ADHD whatever, bara det blir mat... Fast, jag tänker nog väldigt "modern husmanskost" på det stora hela. Så, alltifrån falukorv i ugn med potatismos-för att de säljer ut potatisen billigt och för att falukorven var på kortpris och ost, lök och äpplen fanns hemma redan,. Dessutom tar man halva korven och gör sedan korvstroganoff på den andra halvan-middag en dag till på samma pengar, om man har, Wok för att det blev lite slamskött över på det fina köttet vi grillade på min födelsedan, nudlarna är billiga och wokgrönsakerna redan fanns-även de köpta på kortpris, eller fläskpannkaka för att det enda som behöver köpas är en bit fläsk och så vidare.
    Och så "Tack gode Gud för maten", helt uppriktigt känt inombords, när sonen frågar "vad blir det till mat" och de härhemma säger "vad gott du jämt lagar".
    Oh, ja det här känner jag så väl igen. Jag är alltid lika nervös när jag drar kortet och ska trycka på "godkänn". Ibland är jag lite glad för att mina föräldrar hade så väldigt ont om pengar när jag var liten - jag har lärt mig att hushålla med det som finns hemma, att svänga ihop en ny måltid av rester, att laga riktigt billig mat och framför allt att uppskatta lyxen, när den väl kommer. Det var ju förstås ett helvete för dem, men jag är tacksam för vad jag har lärt mig. - Kanske kan det också vara en uppmuntran, Flamman och Blomman?

    Renkött tror jag förresten bara är nyttigt och bra på alla sätt och vis, Flamman! Närodlat (säger man kanske inte om kött, men nu kommer jag inte på något annat ord!), magert och från djur som har haft det bra och få gå ute på fjällen. Jag älskar viltkött! 

    Blomman, hoppas promenaden blev skön! Här känns det som riktig vår. Rosorna blommar och vårfåglarna sjunger i solen. Konstigt, fast väldigt härligt!  
  • Syrinx
    Piggelin1 skrev 2012-01-11 14:21:17 följande:
    Halvtråkig vetekrans - så jag stod över. Yesss!
    Varje litet steg...

    Promenerar några ggr i veckan på lunchen, sen jag började jobba igen i höstas. Nu har jag dessutom börjat cykla på motionscykeln som jag köpte på Blocket för två år sen & som mest har stått & samlat damm. 20-25 minuter, inga speciella övningar eller så än så länge, bara rakt av. Allt är bättre än inget, som jag brukar resonera! Det är svårt att hinna med tycker jag när man jobbar fullt & vill hinna umgås med barnen & framför allt även avlasta/lösa av pappaledige maken efter jobbet. Ge sig iväg ngnstans efter åtta på kvällen lockar sådär...
    Det låter ju toppen. Jag tror inte det behöver vara en timmes sammanhängande och supereffektivt upplagt pass för att det ska ge resultat. Bara man rör på sig! Nu kan du ju cykla framför tv:n?
  • lanovia 08

    Hoho har mumsat i mig nästan en hel korv med ärtsoppa till lunch.xflera år sedan jag åt ärtsoppa o supergott vvar det. Pratade sedan med mamma som lite försiktigt undrade hur det går med Anton mefter den kosten. Oopps!!!!! Hade inte en tanke på det, får se vad som hände med hans mage nu, den som redan är körig.

  • lanovia 08

    Tack för era svar om spiral. Minerva är det kopparspiral? Jag är eg inte sugen på mixtra alls med kroppen ifall vi vill ha fler barn. Men inbillar mig att kopparspiral påverkar hormoner o kroppen minst.???

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård