• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • Norrskensflamman

    Ja, visst är väl det mesta skit som vi stoppar i oss Förutom egenodlat då kanske.
    Men jag får hela tiden höra att "gud, det ska vara FETA produkter, inge' LÄTT, inget magert" men ALLA magra alternativ kan väl inte vara skit... eller??? Isåfall så vet jag inte vad jag ska göra. Sluta äta mejeriprodukter?

  • muggles

    Lanovia: det känns faktiskt helt ok att börja jobba igen. Det har börjat snurra i huvudet den senaste månaden och nu börjar jag känna mig "färdig" med mammaledigheten. Sedan tror jag att jag kommer att sakna A och B massor när jag börjar jobba men det går nog bra. Jag ska vara hemma en fredag i månaden i vår och långledig i sommar så det blir nog bra.

    Jag tror eg på att äta allsidigt, dvs även kolhydrater. Men problemet i vår kultur är att vi äter alldeles för mycket kolhydrater. Det var ok förr att äta ett lass potatis när man sedan skulle ut och jobba på fälten. Men nu när vi bara sitter så räcker det med kanske 1-2 små potatisar på tallriken. Hellre fylla på med andra grönsaker så som broccoli, blomkål, paprika, avocado (ok det är väl eg en frukt) osv. Och sedan alla kakor, bullar, saft, läsk, choklad som vi mölar i oss till vardags. Tänker man "bort med kolhyderater" så försvinner även det, vilket nog är det stora. Jag försöker hålla mig till bullfika bara på helgen (funkar inte alltid, jag är som sagt inte rabiat) och på vardagen försöker jag ta en macka istället el bara en kaffe. Jag vill även lära Moa att man inte bör äta bullar varje dag och då kan jag ju inte sitta där och äta själv

  • muggles
    Norrskensflamman skrev 2012-01-10 11:44:46 följande:
    Lanovia: Problemet för mig med spiralen var att det var oerfaren/slapp personal som satte in den. Mirena tror jag den hette. Fick sedan veta på gyn på länssjukhuset att nästa gång (OM det blir nån nästa gång) så ska jag gå på GYN ej till BM. Och så ska jag säga att de ska ge mig nåt som jag inte minns vad det hette, men det ska iaf få livmodertappen/halsen att slappna av och inte kämpa emot. Eftersom de bökade så förfärligt fick jag förmodligen ett sår som blev infekterat. MEN, och det här har jag visst "glömt" att berätta för er... sedan visade det sig att klamydiatestet de tog (rutin vid de besvär jag hade) var positivt. Så det kan lika gärna vara klamydian som gjorde att jag blödde o hade ont så länge efteråt. En liten present från min exmake när han varit o rumlat runt........
    Tack för den...
    Jag satte in kopparspiral efter Moa, funkade super, inte ont inte mkt blod. Mirena nu efter småtjejerna, samma där. Jag tror också att nyckeln är att det inte är alltför lång tid sedan man födde barn(?), så att livmodertappen är lite mer följsam. Du Flamman födde ju för länge sedan, kan hända livmodertappen har blivit som hos en som aldrig fått barn(?). De sätter ju ogärna in spiral på dem som inte fött barn...
  • muggles

    Flamman: jag är tyvärr för dåligt påläst på lightprodukter (använder det inte själv och har aldrig gjort). Men jag tror att det är ngt med att fettet binder samman också så att i lightprodukter måste man tillsätta andra (onaturliga) ämnen för att få en produkt som håller ihop någorlunda. Som du vet är de ju ändå mkt mer rinniga av sig än fetare mjölkprodukter.

    Själv tycker jag turkisk youghurt är den bästa såsgrunden man kan ha. Bara blanda med tex sweet chili el tigersås så har man en jättegod enkel sås (och jag vet att sweet chili/tigersås inte är LCHF men som sagt, igen, jag är inte rabiat ).

    Jag tycker inte alla ska köra LCHF men för mig funkar det kanon. Dessutom tycker jag det är så gott! Mkt fisk/kött/kyckling/ägg och mkt grönsaker och goda såser. Vem behöver pasta/ris/potatis???

  • Norrskensflamman
    muggles skrev 2012-01-10 13:13:18 följande:
    Jag satte in kopparspiral efter Moa, funkade super, inte ont inte mkt blod. Mirena nu efter småtjejerna, samma där. Jag tror också att nyckeln är att det inte är alltför lång tid sedan man födde barn(?), så att livmodertappen är lite mer följsam. Du Flamman födde ju för länge sedan, kan hända livmodertappen har blivit som hos en som aldrig fått barn(?). De sätter ju ogärna in spiral på dem som inte fött barn...
    Jo, 5½ år sedan... Men samtidigt så råder de kvinnor "i min ålder" att sätta just hormonspiral.
    Jag hade väl otur som vanligt... Och sen så tror jag som du säger, livmodertappen är nog som på en som inte fött barn, eller nånting ditåt.
  • ingenjörsbruden
    Norrskensflamman skrev 2012-01-10 12:08:20 följande:
    Ja, visst är väl det mesta skit som vi stoppar i oss Förutom egenodlat då kanske.
    Men jag får hela tiden höra att "gud, det ska vara FETA produkter, inge' LÄTT, inget magert" men ALLA magra alternativ kan väl inte vara skit... eller??? Isåfall så vet jag inte vad jag ska göra. Sluta äta mejeriprodukter?
    Nädå, men välj full-feta produkter....fetaste creme fraischen, riktigt smör att steka i eller olivolja, välja bort halvfabrikat.

    Lågkolhydratskost går ut på att din kropp ska fungera som det är tänkt från början......skippar man pasta, potatis, bulgur o dyl med högt GI (mkt kolhydrater) och skippar margariner, lightprodukter samt nyckelhålsmärktaprodukter så har kroppens egen hormoniella system möjlighet att reglera matbehov mm. Kroppen känner lättare av att den blir mätt och på mindre mängd samt att man slipper blodsockerbergodalbana.

    Sen ngt man bör tänka på...vi är alla olika.....o därför kan säkert många av er äta pasta osv. utan inverkan....men att skära ner på sånt är nog nyttigt o bra för oss alla.

    Kan varmt rekommendera att gå in på www.kostdoktorn.se killen som skriver är dr.....finns presentation osv....han har skrivit en superbra bok som heter MatrEvolutionen, lättläst o intressant. På hemsidan finns också kortfattad komigång/att tänka på ibörjan med lågkolhydratskosten.
    Det är aldrig lätt att införa en förändring......men om man kan se nyttan med det o inser hur bra man mår/kan må så är det bara att prova....1-2 veckor........

    Jag förstår verkligen inte hur dietisterna kan rekommendera light-produkter.......de är livsfarliga rent ut sagt.....så mkt onödigt skräp som stoppas i dessa produkter för att få ner fetthalten......

    När jag åkte buss till jobbet så råkade jag höra ett samtal mellan chaffören o en passagerare....passageraren hade jobbat/jobbade på ngt mejeri.....de pratade om ditten o dutten.....men precis innan passageraren skulle gå av så sa han till chaffören att inte äta låg-fett-creme fraischen.....för den innehöll en himla massa totalt onödiga grejor..... Därför väljer jag alltid den feta creme fraischen.

    Kombinationen fett OCH socker gör ju att man lägger på sig...... så därför bör man skära ner på högkolhydratsprodukterna. Läs innehållsförteckningarna!
  • Fru sy

    Vi äter ju bara fetter från växtriktet, typ Oatly grädde. Jag har fått för mig att det är "bättre fetter" som är snällare mot kroppen. Men vad vet jag, jag äter ju det för att jag inte tål mjölkprodukter så har ju inget annat val heller!

    Vi har snö här idag så Orvar har varit ute och åkt pulka för första gången. Det tyckte han var jätteroligt! Förresten så kryper han, hoppar på rumpan och har börjat resa sig mot saker. Och så har tand fem och sex precis kommit fram...

    Jag har fortfarande ont i munnen sedan min operation förra veckan, trodde faktiskt det skulle blivit bättre nu. Så vi är hemma och tar det lugnt, lite småförkylda oxå. Snickarna är på övervåningen och byter fönster  

  • Norrskensflamman

    Jag tror också på att dra ner på kolhydraterna, det gör man ju med VV också. jag mår bra av det. Men inte utesluta dem helt. Det har jag också provat och mådde inte så bra, men jag kanske inte var nog ihärdig. Iaf så tror inte jag heller på att utesluta något. BAra mer av det nyttiga och mindre av sött o kolhydrater OCH mindre fett för min del. För jag mår verkligen inte bra av för fet mat. Och fett, då ska det vara det "braiga" fettet.
    Jag är potatisälskare, har svårt att utesluta det, men två små potatisar till middagen så är jag nöjd. Äter hellre potatis än pasta o ris, men ibland måste man ju variera sig, då blir det fullkornsvarianter. Eller bulgur. Bröd äter jag mindre av nu, äter ett par skivor Falu Rågrut på morgonen, för jag älskar Falu rågrut. Och Finn crisp!!

  • Norrskensflamman

    Ingis; sorry, men jag gillar inte de allra fetaste mejeriprodukterna Det växer i munnen. Kan gå som sagt med fetfil till frukost och fetfraiche/fetgrädde i en sås t ex men annars... blä.

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård