• Telis

    Livets stora och små frågor

    En gång för länge sen undrade FruLlan hur man visste att man var gravid, tiden mellan ägglossning och mens kändes evighetslång och otålig som FruLlan är så ville hon veta med en gång om det funkat. Nu, nästan tre (!) år senare, vet vi att svaret är att man inte vet. Illamående och nästäppa kan vara symptom på att man är gravid. Eller inbillingssjuk. Eller förkyld.

    Vissa av oss är nu inne på sina tredje barn och andra kämpar fortfarande för att få till ettan. Men det vi har gemensamt är att vi alla är otroligt smarta, genomsympatiska, empatiska och ödmjuka.

    Under tiden har vi blivit experter på ÄL, BIM och BOM, IVF, ICSI, FET, VUL och RUL, NUPP och KUB. Men vi är också experter på hur man får bygglov, hur man googlar efter en brun puff i skinn, svenska språket, spinning, bästa fiket i Göteborg, vad man äter till champagne, hur man gör toalettpapper och hur man lägger upp en långdistanslöpning. Och mycket mycket mera.

    Inga samtalsämnen är för stora eller för små för oss!

    Förra tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3256634.html

  • Svar på tråden Livets stora och små frågor
  • sweetstreet

    Och du tinga!
    GRATTIS till huset!!!!1
    Tror jag missat att säga det under mina skumningar av tråden tidigare.

    Jag är supernyfiken på huset och läget etc!
    Om du vill och har kvar min mailadress får du gärna maila lite mer info och ev bilder!!! .-)
    Nästa gång jag kommer till Skåne (för jag bara antar att ni fortfarande kommer bo i Skåne.... ) så kommer jag gärna förbi o hälsar på!
    Har ingen aning om när det blir av dock. Troligen itjne förrän till julen kasnke???

  • sweetstreet

    lappis,
    här fryser man tydligen ner ägg också. Alltså obefruktade sådana. MEn eftersom det är så svårt och att kvaliteten ofta blir väldigt dålig så de inte klarar befruktning så är detta något man nu forskar på. Dels för att man i framtiden ska kunna frysa ner ägg på ett bra sätt och kasnke ha "sin egen äggbank" eller att kunna använda sig av ÄD på detta vis. Så som man gör med sperma idag.
    men jag har ingen aning om hur länge man egentligen kan frysa ägg för att de ska vara viabla och klara av att befruktas, delas och sedan utvecklas till ett livsdugligt embyro.
    men detta är iallafall ett av projekten som görs i mitt labb nu. Min chef är ju väldigt insatt i just infertilitetsforskning och fokuserar sig ju på ägget! han var en av de som genomförde den allra första lyckade IVFn här i USA för länge sedan! Såååå intressant.'

    Min egen forskning är ju emr inriktad på tidig embryonalutveckling (blastocystnivå) samt stamceller. Inte alls äggceller alltså. utan jag vill se vilka cellinjer som utvecklas och hur var när och varför de utvecklas då. Varför blir just vissa celler de celler de blir i blastocysten? vad påverkar dem? och eftersom det handlar mycket om just stamceller i en blastocyst så är det intressant att ta reda på vad som gör dem pluripotenta 8att de kan utvecklas till alla celltyper) och vad som får dem att differentiera (att specialiserra sig). Detta är ju ngt man hoppas ska kunna hjälpa om man vill använda sig av stamceller rent terapeutiskt sedan. Att kunna odla upp en viss celltyp t ex. Som att kunna odla och transplantera t ex dopamin neuron till personer med t ex Alzheimers eller Parkinson för att bota dem. Eller kunna göra och ge insulinproducerande celler till diabetessjuka etc....

    Oj vad detta blev ego nu då!!! .-o
    Sorry!!

  • Lapinette

    sweet - superintressant! Man hoppas verkligen att utvecklingen går framåt. Själv skulle jag vilja kunna se på ett tidigt stadie vilka embryon som kommer att klara sig och inte. Känns så meningslöst att plocka in toppembryon (som de ser ut just då) och det ändå inte blir något.

  • Telis

    Sweet, jösses vad spännande!

    Forskar ni på blastocyster från människor? Var får ni dom ifrån i så fall?

  • Telis

    Lappis, låter som om det vore jättebra om CvL kunde långtidsodla dina ägg tycker jag.

  • Telis

    Frullan, du är inget praktarsel heller! Det är väl inte så lätt att veta om man inte läst mitt något kortfattade inlägg i förra veckan.

    Muggles, nej jag har inte sett något men jag tittar ju så ögonen blöder. Är bara nyfiken på när man kan förväntas se något om man nu kommer att få se nåt.

    Vilken fantastisk våning! Ååhhh åhhhhh åhhhhhh!!

  • Telis

    Jag såg fotot på den där åttabarnsmammans mage och OMG vad den var grotesk. Det var så man tappade all lust på att någonsin bli gravid.

  • snaily

    Tycker det är superspännande Sweet, fortsätt gärna!

    Äntligen hemma efter en halvstrulig dag på jobbet.

    Varning för jätteegoinlägg nedan:
    Släktträffen i samband med morfars begravning - det blev inga dumma frågor som befarat från min knepiga moster. Bara en kusin till min mamma som antydde att mina föräldrar skulle behöva åka upp och hälsa på ofta och vara barnvakter framöver (hon ändrade sig snabbt till "hundvakter" när hon upptäckte lite konstiga miner på oss ). Däremot var det allmänt jobbigt då typ alla mina kusiner ynglat av sig vid det här laget, och alla har plötsligt så mycket att prata om (läs: barn) efter att inte haft särskilt mycket gemensamt tidigare. Dessutom så ska en av mina kusiner snart bli morfar , han är 43 tror jag... hans gravida dotter var också med på kalaset, hon är 21 men ser ut som 14. Jobbigt. Känner mig så missunnsam och hemsk

    Här antecknas dag 15 idag och som vanligt ingen ÄL i sikte än på länge verkar det som. Läkarbesöket närmar sig!

    Rolig ego-grej: nästa helg ska vi åka och hälsa på valpen!

  • Telis

    nenne har förresten fått ändrad ÄP-dag så det blir inte på Lappis födelsedag utan dagen innan, på måndag alltså.

  • Lapinette

    Om du är som mig Telis lär du märka av något på typ söndag-måndag. Vid min andra IVF så kände jag av det typ 4 dagar innan ... kände mig så där premenstruell, grät och sa till maken att det skitit sig. Men som sagt, vi alla är olika så det som gäller för mig gäller ju inte för någon annan.

    Nej, nu ska jag dra iväg och träffa gravid kompis!

Svar på tråden Livets stora och små frågor