• Anonym (skåne2013)

    Gästlistan, ett mycket känsligt ämne. Lång TS.

    Vi ska gifta oss nästa vår och är så klart överlyckliga över det. MEN, vi har problem. Med gästlistan. Vilka släktingar vi ska bjuda är inga tvivel om men sedan kommer vi till vänner. En av mina bästa och äldsta vänner har sedan knappt ett år tillbaka en ny pojkvän. Denne pojkvän har jag träffat en gång och det var nu, i september. Min sambo har inte träffat honom alls. Varför det inte har blivit tidigare vet jag inte men jag har mina aningar om att hon skäms lite för mig, då jag är en riktigt svensson-brud, en riktig svennebanan (och det är hon också egentligen) medans han är född i Sverige men hans familj och traditioner är inte svenska alls, lite mer syrianska (jag vet egentligen inte vilka, men det är oviktigt). De är inte förlovade men min vän har redan nu pratat om att de ska göra det till våren och sedan gifta sig till nästa vår. Hon har också nämt att han hatar svenska bröllop för han tycker de är så tråkiga. Hans melodi är stora, pampiga bröllop med flera hundra gäster, dans osv.

    När hon berättade att han hatade svenska bröllop sa jag på skoj att "då behöver ju inte vi bjuda honom när vi ska gifta oss" (hon vet inte att vi planerar bröllop, det vet ingen förutom våra föräldrar). Då utbrast hon; "Joho du det måste du för vi kommer vara ett så etablerat par när du ska gifta dig". Herre gud tänkte jag, jag har träffat människan en gång på ett helt år. Vi kommer visserligen inte skicka ut några inbjudningar förens i vår så allt kan ju hända i deras relation tills dess. Men jag är egentligen inte så sugen på att bjuda honom men samtidigt är jag rädd att hon inte kommer förlåta mig för det.

    En annan sak som är viktig: För ett tag sedan var vi gemensamt på ett bröllop där vi var bjudan utan våra pojkvänner. Sedan fick hon i kyrkan reda på att några andra som är "lika mycket vänner" som vi till brudgummen hade fått sina respektive medbjudna och min vän blev jättesur och tycket det var så orättvist. Hon var sur hela kvällen och under middagen pratade hon nästan inte med någon (förutom jätteglad med sin pojkvän i telefon) och gick hem (till sin pojkvänn) så fort middagen var slut.

    Så framför mig ser jag två scenarion:
    1. Jag bjuder bara henne, hon kommer vara sur, kanske inte kommer alls eller om hon gör det kommer gå hem tidigt.
    2. Jag bjuder henne + honom.  Hon blir glad, men han våndas, har tråkigt och sedan går de hem tidigt bara för att han inte tycker det är roligt (hon kommer ju inte stanna kvar själv liksom).

    Vad ska jag göra, och fram för allt, vad ska jag säga till henne om jag inte ska bjuda honom? Min blivande säger inte så mycket om saken eftersom det är "min" vän.

    Riktigt så här illa är det inte med alla våra vänner men många har pojkvänner/flickvänner som vi bara träffat enstaka gånger och som vi tycker mer eller mindre om. Ska vi vara konsekventa och inte bjuda några respektive (rättvist för alla, ingen blir sur, men vi känner dem inte) eller ska man bara bjuda de respektive som vi tycker om (en del blir sura, kanske inte kommer men vi känner alla)? Och sedan har vi de par som är förlovade. Att vi ska bjuda respektive "bara för att" de är förlovade tycker jag är ganska löjligt om vi fortfarande bara har träffat partnern 1 eller 2 gånger. Vi känner denne inte liksom, måste man bjuda den ändå?

    Alla säger att man ska göra som man vill och det är vårt bröllop. Men jag/vi vet ju inte vad jag/vi vill. Hur ska vi någonsin kunna välja? Gästlistan är ju så viktig för det är ju den som avgör hela bröllopsdagen egentligen! Det vore så skönt att höra någon annans syn på det hela.

  • Svar på tråden Gästlistan, ett mycket känsligt ämne. Lång TS.
  • Augusti13

    Hmm, du kommer nog inte tycka om mitt svar hehe :) Jag tycker att respektive alltid ska bjudas om förhållandet är seriöst. Kanske svårt att avgöra, men så länge inte den respektive är ny när vi skickar inbjudningarna kommer de att bjudas. Håller med om att det kan kännas "bittert" att bjuda människor man inte känner så väl, men jag tänker att mina vänner mår som bäst på festen om de får ha med sin partner - och det ger en god grund för att skapa en fin relation till paret vidare i livet. Ett exempel: Min sambo blev bjuden på en av sina bästa kompisars bröllop utan mig. Vi har varit sambos i över 5 år - och förlovade i 2, så vi var definitivt etablerade. Vi tog båda illa upp och blev ledsna över att brudparet inte verkade intresserade av att lära känna mig. Så jag förstår hur känsligt det är för någon som inte blir bjuden :)

    Summa sumarum, om jag skulle välja mellan dina alternativ skulle jag gå för att inte bjuda någon respektiva alls jämfört med att bara bjuda några. Risk för många sårade och sura gäster annars :p

  • Daludd

    Det är standard att man bjuder etablerade par, vare sig man har träffat dem eller ej. Är de förlovade är det extremt ovanligt att inte bjuda dem, verklige "out there" liksom.

    Förstår att man kan känna att man inte träffat dem osv, men det spelar ingen roll, det är väl en bra början? Regeln om etablerade par handlar väl liksom om att man ska slippa tillfälliga förbindelser, men har några varit tillsammans i över ett år så kan man ju börja anstränga sig för att lära känna, och inkludera, sina vänners respektive.

    Tycker personligen att det är roligare att ha min partner med mig. Vill man gå själv kan man bestämma det inom paret. Det är liksom lite otrevligt att tvinga isär folk på sådana tillställningar.

    Det är också oförskämt att försöka detaljstyra hur folk ska vara eller tänka genom att bjuda eller inte bjuda deras partners. Självklart påverkar partnen ens eget humör men herregud det har ju inte ni med att göra. Ska ni inte bjuda partners så bjud inga, att selektera ut några känns skitkonstigt - som att den ena vännen är mer värd än den andra, alternativt som du själva säger att din partner gillar vi men inte din.
    Jag vet ärligt talat inte vad jag hade ansett om en s.k. "vän" som betedde sig så mot mig genom en inbjudan.

    Det var min reflektion :) 

  • BlåAugustibröllop

    Respektive bör bjudas.
    Dessutom så tror jag inte att det blir som alternativ nr 2, eftersom jag skulle gissa på att bröllop är en viktig sak för din väns pojkvän och även om han kanske hatar svenska bröllop, så kommer han ändå att stanna för er skull.
    Om du är rädd att några ska gå "för tidigt"  - planera in tårtan senare och se till att alla vet när. Få brukar gå innan tårtan om de inte måste.

  • Sörön10

    Jag skulle bjudit. Enligt etiketten som folk skrivit om. Vi hade pojkvänner på vårt bröllop som vi aldrig träffat men eftersom de var viktiga för våra vänner var de viktiga för oss och således inget att diskutera!

    Har du tur så kommer han inte! Men då har du iaf gett dem valet! 


  • Anonym (skåne2013)

    Glömde tillägga att det är vanligt i våra umgängeskretsar att man inte alltid bjuder pojk-/flickvänner på bröllop och jag själv har aldrig tagit illa upp för det. Min sambo blev tillexempel inte bjuden på en av mina närmaste vänner från gymnasiet bröllop och då hade vi varit ihop 1½ år. De hade aldrig träffats (jag och min vän bor inte i samma stad) och jag kan tycka det var skönt att han inte var medbjuden eftersom då hade jag känt att jag var "tvungen" att vara vid hans sida hela kvällen eftersom han inte kände någon annan som var där. Missförstå mig rätt, jag älskar mina sambo och jag VILL vara med honom men en hel dag gör man känna sig lite låst om man inte känner att man kan lämna någons sida.

    Detta är också en ekonomisk fråga och ska alla bjudas går det helt enkelt inte ihop sig. Då får vi utesluta några av  våra vänner och deras flick-/pojkvän.

  • Anonym (B)

    Frågan är om pojkvännen verkligen hatar svenska bröllop, eller om han bara vill kokettera lite med att bröllopen i hans föräldrars kultur minsann är mycket större och mer påkostade.

  • daniiel

    Jag kan inte annat än instämma med övriga om att man bjuder in båda personerna i etablerade par. Det hör till god etikett och tradition.

    Nu skriver du själv att ni inte tycker om vissas respektive, men att på ett sånt tydligt sätt markera det genom att inte bjuda in personen i fråga tycker jag inte alls är en bra idé.

    Och när det gäller vad han, vännens pojkvän, kommer tycka och tänka om ert bröllop.. ptja, det kan ni ju enbart spekulera i. Han kanske kommer ha en jättetrevlig och rolig kväll. Det vet ni inte.

    Antingen bjuder ni in alla, allas respektive, eller så bjuder ni in alla vänner utan respektive. Alternativt att ni gallrar bland vännerna och skippar att bjuda in vissa par och bjuder in bara några, men då med respektive. Handlar det om den ekonomiska biten, så kanske ni kan hitta ett alternativ där, så ni har råd att bjuda in alla.


  • Sofiiiz

    Jag skulle bjuda med pojkvännen, jag tror nog att han kommer ha en trevlig kväll. Om inte annars så är de ju inte ert bekymmer?
    Och om han vill gå hem tidigt och hon följer med honom, så är väl ändå de trevligare. Än att hon sitter sur hela kvällen för att han inte fick följa med alls?

    Sen vet ju inte hon om att ni planerar bröllop, därav så kanske hon tror att hon är längre fram i planen att gifta sig. Och kanske därför är så säker på att de ska vara ett etablerat par innan.
    Sen är de väl upp till er båda som vänner om ni vill lära känna varandras respektive?
    Ni kan ju alltid bjuda hem båda till er ett par gånger för att lära känna honom innan ni skickar ut nån inbjudan?

  • Chicita

    Nu har jag inte läst svaren ovan (vilket jag brukar göra) så någon har säkert redan sagt detta.

    Om ni bjuder dom som par så har ni ryggen fri så att säga.
    Ni har gjort det som kan förväntas av omgivningen och av din vän. Och om han sen tycker att det är supertrist och inte vill gå så kanske han inte kommer.
    Jag skulle nog försöka prata med henne när du ger henne inbjudan dock (gärna personlig överlämning) och sagt att ni självklart hoppas att dom kommer båda två, men att du ju vet att han inte gillar svenska bröllop. Och att om han inte vill komma så behöver han inte.
    Ni kanske kan låta henne ta med någon annan istället i så fall om hon inte vill komma själv. Alltså att ni ser hennes inbjudan som en öppen +1:a.

  • sommar2014

    Som flera skrivit, det är kutym att bjuda båda i ett etablerat par. Så jag tycker helt klart att ni också bjuder pojkvännen! Vad har han gjort fel mer än att han uttalat sig om svenska bröllop som "tråkiga"? Många människor raljerar ju om allt möjligt... Visst, han kanske föredrar stora pampiga bröllop själv men skulle kanske inte ha SÅ mycket emot att vara gäst på ett "tråkigt svenskt bröllop"? Och om han har tråkigt på ert bröllop är det ju hans problem...

    Det finns fall där jag kan tycka att man kan överväga om man verkligen vill bjuda den respektive - om det t.ex. är en person som dricker för mycket och ställer till med bråk. Då kanske man kan förklara att man gärna vill ha med sin vän men inte vännens partner med det bråk det skulle ställa till med. Men att inte bjuda respektive för att man exempelvis inte träffats så många gånger, njae....

    Kanske är det vanligt att man inte bjuder respektive i er vänkrets men om min sambo fick en inbjudan till ett bröllop utan mig skulle jag nog faktiskt bli lite sårad och ta det som att de inte ville ha med mig att göra. OM de inte uttryckligen förklarade att de hade ont om pengar, ont om plats etc.

  • DecemberVals

    Jag skulle bjuda båda. De har varit ihop över ett år och även om din väns pojkvän inte är ett fan av svenska bröllop så kanske han har hyfs att uppföra sig? Har vänner som har påbrå från kulturer där man festar 3 dygn i sträck vid bröllop. Och drar de tidigt så är han en tråkmåns (om de inte har ett bra skäl) och då vet ni det. Jag menar, han springer väl inte på svenska bröllop varje vecka? OM han gjorde det och DÅ ansåg att svenska bröllop är dötrista, då skulle jag förstå och låta min vän bjudas ensam

  • Alyllyra

    Jag skulle bjudit båda.
    En vän till mig har valt att bli tillsammans med en kille som jag inte kan tåla, jag har jättesvårt för att umgås med honom och skulle helst slippa honom. Men samtidigt måste jag respektera att hon har valt att vara med honom och att det säkert finns nått gott där inne nånstans.
    Men jag tänker sätta honom längst ner i ett hörn {#emotions_dlg.djavulsk}

    Själv har jag blivit medbjuden när min sambos vänner gift sig, par som jag bara har träffat nån enstaka gång. Det känns som en stor ära att få dela dagen med dem, och också som att de är glada för min och sambons skull och välkomnar mig i deras gäng. Men å andra sidan hade jag nog inte tyckt att det hade varit särskilt konstigt om jag inte blev medbjuden...

    Ni får nog helt enkelt känna efter hur ni vill ha det. Med din nära vän tycker jag definitivt att du ska bjuda med grabben, men med andra vänner får du väl göra ett avvägande mellan hur gärna du vill ha dem där och hur mycket pengar ni kan spendera på "+1:or".

  • Anonym

    Vi tänker bjuda allas respektive, även de man inte känner, eftersom det känns märkligt att inte göra det. Om paret har varit tillsammans iaf några månader tycker jag båda i paret ska bjudas, eller ingen av dem.

    Vi ska skicka inbjudningar i februari så vi hoppas, för vår skull, att det inte blir fler par i gästlistan för då måste vi ju ta bort några andra som vi kanske hellre haft med, men så är det ju. Har en kompis som inte blev medbjuden trots att hon varit tillsammans med sin pojkvän några år. Det bröllopet snackas det fortfarande om, och inte på ett positivt sätt, för de bjöd bara sina vänner och inte respektive. 

  • SaraJoakim

    Jag håller med om att man borde bjuda alla respektive.
    Gör hellre nedskärningar av paren på gästlistan..

    Vi sitter lite i samma sits, ekonomi, folk man älskar och så "de där andra" som glider med på vår bekostnad. 
    Jag har valt att ransaka mig själv, valde till exempel att inte bjuda bästa tjejkompisarma från gymnasiet.. När jag tänkte efter så insåg jag att vi glidit från bästa vänner till ytligt bekanta som hälsar på stan, pratar när vi ses på ICA och fester, men tja, de är ju inte så mkt mer längre egentligen...
    På samma vis har jag valt att skära ner på släktingar.
    Jag är säker på att alla på listan inte är BÄSTA vänner eller egentligen sådär superviktiga. Om frågan kommer upp får du säga som det är, vi har inte råd att bjuda alla så vi har valt att ha ett mindre bröllop. Skulle någon bli så arg att de absolut under några omständigheter inte förstår och tänker prata med er igen; vad var det då för en vän?

    Men visst är det svårt! Lycka till!
     

  • Lenblo

    Jag träffade två av min mans vänner för första gången på deras bröllop. Vi hade vl bara varit ihop i några månader, men var jätteseriösa och det visste de. Sedan dess har det blivit många fler! Visar sig killen sedan vara en riktig tölp så behöver ni ju inte umgås med honom så mycket i framtiden.

Svar på tråden Gästlistan, ett mycket känsligt ämne. Lång TS.