• Emblas Mamma

    Ang. Alla dödsmaneter?

    Nu läser man om det igen,


    Maneterna som kan göra att man dör inom tio minuter. jag blir lit nervös. Vill ju självklart åka till thailand, men är superrädd.


    Vet att det är löjligt att bli det, så stor är väl inte chansen och jag kan lika gärna bli överkörd här. Men jag vill inte utsätta min lilla dotter för någon fara för jag skulle aldrig förlåta mig själv..


    Ni som åker till thailand eller övriga delar som har dessa maneter, hur gör ni? Är ni rädda, nervösa? gör ni något annorlunda för att skydda er?


     


    Jag tänker mig som så att jag knappt kommer bada i havet alls, dels för att jag faktiskt inte gillar att bada i havet. Om vi gör det så kanske vi bara ska plaska lite vid kanten dr massa andra turister är. Då borde man ju se om det finns maneter iallafall?


    Nej, jag kommer nog bada mest i poolen. är rädd för havet här hemma med. lite paranoid kanske men så är det:) Nu kanske ni tycker jag är konstig som tänker åka till thailand utan att bada i havet - men det är väl inte därför man åker heller?:) Finns ju mycket annat att se.


     


    Är bara lite nyfikna på hur NI reagerar på alla manethot som dom tar upp numera?

  • Svar på tråden Ang. Alla dödsmaneter?
  • Alorna

    Vi åker till thailand i januari och jag är inte ett dugg rädd men kommer nog titta lite extra när/om vi badar i havet. Vi bor på lyx resort så där finns fantastiska pooler :)

  • Emblas Mamma
    Alorna skrev 2010-11-28 09:00:18 följande:
    Vi åker till thailand i januari och jag är inte ett dugg rädd men kommer nog titta lite extra när/om vi badar i havet. Vi bor på lyx resort så där finns fantastiska pooler :)
    skönt att höra. Vi har med hittat ett toppenställe där dom har jättemånga fina pooler :)

    Vi var i Grekland i somras och vi badade bara i havet två gånger, väldigt kort tid. Det är inget jag direkt saknar.. Men thailand har ju lite finare stränder så man kanske blir sugen ändå!

  • Alorna

    Jo vi älskar att snorkla så vi får väl se om det blir av något. Läget med maneter kan ju ändras :)

  • förlovadflicka

    Usch, min fästmans bekanta var i... nånstans, tror det var malaysia eller nåt och hon dog :S

  • Senilia

    Tips jag läst om - ta med vinäger ner till stranden om ni ska bada. Om du skulle bli bränd ska man hälla vinäger över det brända området - det får manetens "trådar" att lossna. Sen läste jag att de trivs i grumligt vatten. Fanns massa bra "tips" på aftonbladet.se för någon dag sedan.


    Men visst - jag gillar inte att bada i havet här i Sverige. Hatar skaldjur, manter och tång.. Haha, uppväxt vid kusten och ändå en sån badkruka.


    Hoppas ni får en härlig semester.

  • JustMeAndMyLove

    Se till att hålla koll på varningar. Jag blev riktigt illa bränd i Phuket. De hade satt upp varningar men vi tog det väl inte på så stort allvar.


    Då var det så att motorbåtar som åkte en bit från stranden hackade sönder maneter så trådarna flöt med vågorna in. Jag fick ett gäng runt benet. Har ärr än idag.


    Men man kan ju inte oroa ihjäl sig för allt. Se till att kolla om man varnat för nån speciell strand och välj bort den :)

  • Emblas Mamma
    JustMeAndMyLove skrev 2010-11-28 17:36:51 följande:
    Se till att hålla koll på varningar. Jag blev riktigt illa bränd i Phuket. De hade satt upp varningar men vi tog det väl inte på så stort allvar. Då var det så att motorbåtar som åkte en bit från stranden hackade sönder maneter så trådarna flöt med vågorna in. Jag fick ett gäng runt benet. Har ärr än idag. Men man kan ju inte oroa ihjäl sig för allt. Se till att kolla om man varnat för nån speciell strand och välj bort den :)
    Usch vad läskigt! :/

    Men hur djupt ligger dessa maneter? Är dom mest vid strandkanten eller på lite djupare vatten?


    Tack för tipset iaf, vi får helt enkelt se upp för båtar och sen får vi väl bada i strandkanten bakom några andra turister :)

  • JustMeAndMyLove
    Emblas Mamma skrev 2010-11-29 07:09:33 följande:
    Usch vad läskigt! :/ Men hur djupt ligger dessa maneter? Är dom mest vid strandkanten eller på lite djupare vatten? Tack för tipset iaf, vi får helt enkelt se upp för båtar och sen får vi väl bada i strandkanten bakom några andra turister :)
    Ingen aning, de som var i Phuket när jag var där höll sig vid ytan men längre ut från stranden. Men jag vet ju inte om det var den här farliga sorten eller nån annan. Är en del år sen. 

    Bästa är kanske att höra med din resebyrå?

  • Emblas Mamma
    JustMeAndMyLove skrev 2010-11-29 07:29:01 följande:
    Ingen aning, de som var i Phuket när jag var där höll sig vid ytan men längre ut från stranden. Men jag vet ju inte om det var den här farliga sorten eller nån annan. Är en del år sen.  Bästa är kanske att höra med din resebyrå?
    jo, det är nog bäst att höra efter lite.

    vill ju bara vara försiktig när man nu åker.. Det kändes ju skönt att dom låg vid ytan lite längre ut när ni var där, då kanske man kan vara lite vid kanten bara med dottern.. :P

  • Dejli

    Försiktig ska man vara överallt, så jag förstår inte riktigt hysterin kring just detta. I exotiska länder finns exotiska djur, och de är ibland farligare än motsvarande djur hemma... Tycker snarare att det är konstigt att inte fler turister råkar illa ut när de är på semester med tanke på hur dåligt sunt förnuft många har...


    Och med tanke på hur många turister som rör sig i området så tycker jag det är ganska få dödsfall ändå, med tanke på hur farlig maneten lär vara. Det är nog större risk att krascha med bilen på väg till flyget än att dö av maneten om man bara är lite försiktig och tar varningar på allvar.

  • JustMeAndMyLove
    Dejli skrev 2010-11-29 11:29:12 följande:
    Försiktig ska man vara överallt, så jag förstår inte riktigt hysterin kring just detta. I exotiska länder finns exotiska djur, och de är ibland farligare än motsvarande djur hemma... Tycker snarare att det är konstigt att inte fler turister råkar illa ut när de är på semester med tanke på hur dåligt sunt förnuft många har... Och med tanke på hur många turister som rör sig i området så tycker jag det är ganska få dödsfall ändå, med tanke på hur farlig maneten lär vara. Det är nog större risk att krascha med bilen på väg till flyget än att dö av maneten om man bara är lite försiktig och tar varningar på allvar.
    Men det är väldigt sällan en turist faktiskt dör pga djur. Jag tycker det är allvarligt och bör uppdagas i media. Själv tar jag för givet att man får information om liknande saker. Sen att det inte är utan risk att åka till ett liknande land förstår jag ju.

    Procentuellt är det ju inte så illa. Om det är sant eller inte vet jag inte men enligt nån blaska ska det vara större risk att dö av en cocosnöt i huvudet än att bli dödad av en haj i de hajtätaste turistmålen. Så man ska inte nojja ihjäl sig :)


    Sen måste jag få påpeka att den "dumma turisten" inte verkar vara en myt. Jag har träffat så himla ignoranta scandinavier utmlands att man nästan sätter i halsen och undrar hur tusan de överlevt till medelåldern :P

  • Dejli

    Naturligtvis ska det informeras när det rör sig farliga djur i området, ungefär som att man varnar för haj i t ex Australien och har vakter för att se till att riskerna minimeras. Det jag inte förstår är hysterin och att alla tycks så förvånade över att det kan finnas farliga djur i exotiska länder.


    Det där sista håller jag med om... evolutionen borde ha utrotat somliga grenar av mänskligheten för några årtionden sedan :x Dräggiga västeuropéer finns det tydligen många av... skandinaver, tyskar, engelsmän. Jag fattar inte att de turistinvaderade länderna står ut... Men tydligen är man immun mot allt och får bete sig hur som helst om man bara betalat tillräckligt mycket, visst?


    Man kommer långt med sunt förnuft och lite försiktighet på de flesta ställen. Jag menar åker man på backpackingresa i Afrikanska bushen så är man ju försiktig och på sin vakt, men på turistmål där hundratusentals landsfränder befinner sig så blir nog många oförsiktiga och tänker att det nog är ungefär som hemma bara för att menyerna går att läsa på svenska.

  • Emblas Mamma

    Det är ju inte så att jag är "förvånad över att det finns farliga djur i andra länder"


    me njag vill gärna ha lite tips och råd gällande vad andra tänker och gör, skyddar sig mot detta. Man vill aldrig utsätta sina barn mot något farligt,


    visst det kan man ju göra när som helst men VET man att det finns en fara så vill man ju minimera den, eller hur?


    Hoppas ni inte tar mig för en dum och korkad turist. Vill i ärlighetens namn bara vara försiktig. Ursäkta min hysteri! :)

  • Dejli

    Jag menade inte att du var hysterisk, utan mest mediabevakningen kring det... den gör ju människor oroliga och rädda, och det tycker jag är onödigt. Att öka medvetenheten är naturligtvis viktigt, men typ Aftonblandet är nog mest ute efter sensationer och att sälja lösnummer...


    Det är nog inte så mycket mer man kan göra än att höra med researrangörerna, hotellet och sedan att vara vaksam och försiktig som alltid. Brännmaneter är ju aldrig roliga även om de oftast inte är dödliga. Just dessa är väl väldigt små och inte så lätta att se, men det finns ju samband mellan hur vindarna har drivit och hur mycket maneter som rör sig mot land.


    Annars är nog poolen det bästa stället... jag är själv ingen strandmänniska, eller badare öht, så jag känner mig safe iaf :P

  • Klingoklang
    Emblas Mamma skrev 2010-11-29 19:10:49 följande:
    Det är ju inte så att jag är "förvånad över att det finns farliga djur i andra länder" me njag vill gärna ha lite tips och råd gällande vad andra tänker och gör, skyddar sig mot detta. Man vill aldrig utsätta sina barn mot något farligt, visst det kan man ju göra när som helst men VET man att det finns en fara så vill man ju minimera den, eller hur? Hoppas ni inte tar mig för en dum och korkad turist. Vill i ärlighetens namn bara vara försiktig. Ursäkta min hysteri! :)
    Jag har läst lite tips om det. Bland annat att ha hel långa kläder på sig när man badar, så att manetens trådar inte kommer åt huden. Även som någon tidigare har skrivit här att ha med sig vinäger som man sköljer på området där man har bränt sig och trådarna sitter kvar på. 

    Inte för att skrämma dig mer nu men tyvärr är det så att dem maneterna som man dör av är så pass små att man inte ser dem i vattnet. Dem trivs också närmast stranden där det är varmare, dem kommer från forsar och åar som leder ut i havet så om du kan ta reda på om det finns några sådana i närheten så bada inte på stränder nära där då.


    Hoppas att du/ni kommer få en underbar resa! Och att min tips lugnar dig lite. För som du själv har sagt så är sannolikheten att bli bränd mindre än att vara med om en bilolycka. 


     

  • Emblas Mamma

    Nej jag förstår dig.. jäkla tidningar! :)


    Men såklart blir man ju lite nervös.. Men vi kommer självklart också hålla oss mest till poolen, som sagt s¨tycker jag verkligen inte om havet här i sverige heller utan håller mig till lite renare sjöar :)


    Nepp, Poolen får det bli den mesta tiden! :)

Svar på tråden Ang. Alla dödsmaneter?