Att minska i vikt handlar ju som bekant om att "energiutgifterna skall vara större än energiintäkterna". Rent krasst handlar det om att få i sig betydligt mindre energi än tidigare. Det är ju just detta sk "tidigare" som i ett elelr flera avseenden gjort att man lagt på sig överskottskilon.
Generellt kan man säga att det är MYCKET lättare att gå ner i vikt genom att ändra sin kost än att "träna bort" övervikten. För att göra det krävs vääääääldigt mkt träning. Samtidigt så ökar ju träningen både den kortsiktiga och långsiktiga förbränningen (alltså det du gör av med i samband med träningstillfället samt den lilla ökning du får på lång sikt i och med ökad muskeltillväxt). Det är dock inte några grandiosa jättemängder man gör av med genom träning, om man nu inte kör väldigt tufft och intensivt. Enklast är alltså att lägga om kosten.
Det låter som att du är relativt "grön" inom viktminskning, en bra utgångspunkt kan därför vara att öka grönsaksintaget (och nu pratar vi inte sallad och gurka, utan grövre och matigare grönsaker såsom blomkål, broccoli, spenat, morötter) på bekostnad av det "du brukar äta", dvs det som din kost består av idag. Alltså...när du lägger upp mat på tallriken, ta bara en liten del av den kolhydratsportion du tidigare tagit (pasta, potatis ris). Maximalt som en knuten näve. Eventuellt kan du utesluta denna helt vid någon måltid om du istället äter samma portion baljväxter (ärtor, linser, bönor). Eller kanske utesluta helt om du inte är så jättehungrig. Sedan tar du en portion protein (kyckling, kött, fisk, ägg). Så länge det inte badar i gräddiga såser eller är friterat/stekt i jättemycket stekfett så brode det vara ok att använda de recept du anväder idag. Ev kan du försöka köra på lite mer "rena" tillagningsmetoder, som stekning med lite stekfett, grillning i ugn, wookning etc. Sedan kommer den stora portionen - grönsakerna! Dessa innehåller förhållandevis väldigt lite energi i jämförelse med den mättnad de ger. Väldigt smart viktminskningsmat m.a.o, eftersom det är "mkt mättnad för väldigt få kalorier". Det är dessa som, tillsammans med proteinportionen, skall utgöra basen för din mättnad.
Ät bara tills du är nöjd, aldrig proppmätt. Hellre att du äter en frukt, lite grönsaker, lite lätt naturell yoghurt, en bit rågbröd med skinka, ett kokt ägg...etc till mellanmål ca 2 h efteråt om du skulle bli hungrig snabbt inpå. För tro mig - äter du mindre portioner kommer du såklart att bli hungrig snabbare/oftare. Men detta är helt i sin ordning. Äter du mindre men oftare kommer din förbränning att bli högre och jämnare och du kommer hela tiden att vara "nöjd" utan att känna en känsla av att vara varken proppmätt eller att behöva gå hungrig när magen egentligen skriker efter mat. Grunden skall helt enkelt vara att "ge kroppen det den behöver (grönsaker, protein och lite långsamma kolhydrater) när den behöver det". Viktigt - glöm inte bort att du måste äta lite fett också för att må bra. Men oftast får man i sig nödvändiga fetter ändå, så man behöver i de flesta fallen inte lägga till extra (t.ex. äta en massa nötter) om man t.ex. använder lite stekfett i maten. Man får t.ex. i sig lite via kött/fisk/kyckling och övriga livsmedel. Lite fett behöver man alltså äta för att kroppen skall vara benägen att göra av med fett också.