fär att återgå lite till ämnet, vegetarisk mat, så rekommenderar jag indisk mat. den är ju nästan bara vegetarisk. det lättaste är väl att hitta en kokbok, det är ju bokrea
gryta på squash, morötter, paprika och bönor kryddat med curry, koriander, chili och ingefära serverat med ris är alltid smidigt och gott.
undrar om man får göra så här långa inlägg... här kommer iaf en del recept. något kenyanskt med kött kan ha smitit med, men då är det ju bara att hoppa det receptet.
Naanbröd
(4 personer)
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk olivolja
1. Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, bakpulver och salt.
2. Arbeta ihop till en deg.
3. Dela den i sex delar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd.
4. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 7 min. Ta ut bröden ur ugnen och pensla med olivolja.
5. Servera bröden nygräddade.
Morotsris
(4 personer)
2 dl ris
4 morötter
1 burk crème fraiche
salt
1. Koka riset väl ? häll av eventuellt vatten.
2. Koka morötterna och riv dem.
3. Blanda morötter i riset tillsammans med crème fraiche.
Serveras gärna tillsammans med kyckling, ris, appalam och youghurtsallad med bananer!
Morotsdessert (Carrot halwa)
(4 personer)
0,5 kg morötter
50 g smör
2,5 dl mjölk
3 msk socker
2 msk russin
10 kardemummakapslar, (eller 10 gånger så många kardemummakärnor) krossade eller ¼ msk kanel)
1 msk torkade kokosflingor
(dekoration) 2 msk torkad mandel eller 25 g pistagenötter, hackade
1. Skala och riv morötterna
2. Hetta upp smöret i en stor stekpanna
3. Lägg i morötterna och stek tills morötterna mjuknat och börjar bli torra.
4. Lägg i mjölken, kardemumman/kanelen och sockret. Fortsätt att tills blandningen blir ljusbrun och mjölken sugits upp av morötterna.
5. Lägg i russinen och rör om.
6. Lägg i blandningen i en låg skål.
7. Dekorera med mandeln/pistagenötterna och servera med en gång. Gärna med glass.
Denna rätt kan göras i ordning i förväg och kan serveras både varm och kall. Kan förvaras i kylen i upp till två dagar.
Rispudding (Kheer)
(6 personer)
60 gram basmatiris
1 liter mjölk
8 tsk socker
1 tsk kardemumma
Pistagenötter eller russin till dekoration
1. Lägg riset i en kastrull och koka det i en deciliter vatten tills vattnet sugits upp av riset.
2. Häll i mjölken och värm upp riset på låg värme i omkring 1 ½ timme. Lägg i sockret efter halva tiden. Rör om ibland. (En del receptförfattare vill att man skall koka ännu längre för att riset skall bli riktigt mjukt, upp till 6-7 timmar).
3. Överför rispuddingen till mindre skålar. Dekorera med pistagenötterna eller russinen.
4. Rätten kan serveras både varm och kall.
KRYDDRIS (INDIEN)
Gunnel Carlsson
(8 portioner)
1 stor gul lök
2 msk olivolja
1 tsk malen koriander
8 nejlikor
1 krm kardemummakärnor
2 msk gurkmeja
2 kanelstänger
4 msk mandelspån
2 dl russin, gärna gula
6 dl basmatiris
10 dl kycklingbuljong (tärning)
salt
1-2 dl finhackad bladpersilja
1. Finhacka löken
2. Fräs den i olja tills den blivit mjuk, men utan att den tar färg.
3. Rör ner de torra kryddorna, mandeln samt russinen och låt det fräsa i cirka en minut.
4. Tillsätt riset och fräs under omrörning i cirka tre minuter.
5. Tillsätt buljongen och smaka av med salt.
6. Rör om, sänk värmen till minimum, lägg på ett tättslutande lock och sjud cirka 15 minuter.
7. Ta av från värmen och låt vila i cirka fem minuter.
YOGHURTSALLAD (INDIEN)
Gunnel Gustavsson
(4 personer)
3 dl naturell yoghurt
2 bananer
2 tomater
1 rödlök
1 tsk salt
1. Finhacka löken, skär tomaten och bananerna i bitar
2. Blanda dem i en skål och häll på yoghurten samt saltet
RISOTTO MED MUNGBÖNOR OCH BLOMKÅL
(6 portioner)
1 ¾ dl mungbönor eller krossärtor, skalade
4½ dl basmatiris
½ msk spiskumminfrö
1½ msk färsk ingefärsrot, riven
2 tsk röda chilipepparflingor
3 kardemummakapslar
½ tsk gurkmeja
4 msk olja
1 blomkålshuvud, ansat och delat i buketter
16 dl hett vatten eller grönsaksbuljong
5 dl färska tomater, hackade
1 dl små gröna ärter
1 dl slätbladig persilja eller korianderblad, hackade
salt och grovmalen svartpeppar
1. Skölj ris och bönor väl
2. Hetta upp olja och lägg i spiskummin, ingefära, pepparflingor samt kardemummakapslar. Fräs tills kardemummakapslarna börjar bli bruna.
3. Rör ner gurkmejan och fräs i några sekunder.
4. Tillsätt blomkålsbuketterna, riset och mungbönorna. Fräs under omrörning cirka 2 minuter.
5. Håll på vätska och koka upp.
6. Täck kastrullen till hälften med ett lock och koka på låg värme i 40-60 minuter. Rör om då och då.
7. När riset och bönorna är mjukt samt vätskan har kokat in, tillsätt tomater, ärter och hälften av persiljan eller korianderbladen.
8. Låt grönsakerna bli genom varma och smaka av med salt och svartpeppar
9. Lägg rätten i en vacker skål eller form och låt stå en stund. Stjälp upp för serveringen och garnera med resten av persiljan eller korianderbladen
GRÖNSAKER SOM I GUJARAT
(4-6 portioner)
500g nypotatis
3 små zucchini
225 g gröna bönor
1 röd paprika
1 msk olja
1 tsk korianderfrö
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk fänkålsfrö
¼ tsk röda chilipepparflingor
½ tsk gurkmeja
salt och nymalen svartpeppar
2 tsk socker
1 lime, pressad
slätbladig persilja eller koriander som garnering
1. Dela potatisen, skiva zucchinin och strimla potatisen.
2. Värm olja och fräs i koriander, spiskummin samt fänkål under omrörning tills de fått färg.
3. Tillsätt pepparflingor och gurkmeja. Fräs några sekunder och tillsätt sedan zucchini och böner. Fräs under omrörning i ett par minuter.
4. Tillsätt potatis och paprika och fortsätt fräsa/koka tills zucchini är nästan mjuk.
5. Salta och peppra efter smak och stek under omrörning ytterligare ett par minuter.
6. Ta av från värmen, droppa över limesaft och garnera med koriander och persilja.
SAFFRANSYOGHURT
(4 portioner)
1 l naturell yoghurt
¼ tsk saffran
2 tsk mjölk
2 msk socker
1 krm kardemumma, malen
2 msk mandel, skållad och malen
ev. skållad och flagad mandel, kardemummakärnor eller persikoskivor till garnering
1. Håll yoghurten i ett stort melittafilter eller i en sil klädd med dubbla lager silduk och låt rinna av i ett par timmar.
2. Lägg saffranstrådarna i mjölken och blanda väl så att de går söner och mjölken blir mörkgul
3. Håll över den avrunna yoghurten i en skål, tillsätt saffransmjölk samt socker och vispa kraftigt med elvisp.
4. Tillsätt malen kardemumma samt mandel och vispa på nytt. Yoghurten ska vara lätt och fluffig.
5. Fördela i portionsskålar och garnera eventuellt med mandel, kardemummakärnor och frukt.
kenyanskt
Irio (majs-, potatis- och bönmos)
Irio är en blandning av mosad potatis och majs, och oftast även bönor. Det är en traditionell rätt bland Kikuyus, Kenyas största folkgrupp, men är numera spridd över i stort sett hela Kenya. Irio betyder t.o.m. mat på Kikuyu.
Irio kan ätas antingen som huvudrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.
Det här behöver du:
4 medelstora potatisar
250g färsk eller fryst spenat
1dl kokta kidneybönor (finns på burk)
250g kokta majskorn (på burk eller fryst)
1 msk margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Så här gör du:
1. Skala potatisen och skär den i små bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg på lock och koka potatisen i 10 minuter
2. Hacka spenaten grovt och lägg den tillsammans med kidneybönorna och majsen i kastrullen. Koka grönsakerna i 5 minuter.
3. Häll av vattnet och spar det. Lägg i en klick margarin i grönsakerna och krydda med salt och peppar. Mosa grönsakerna med en potatisstöt och rör om. Späd med kokvattnet tills konsistensen är lagom tjock. Servera moset hett.
Githeri
Githeri är lik Irio, en enkel majs- och bönstuvning. Den enklaste varianten består bara av majs och bönor, men beroende på vad som finns till hands kan man även lägga till potatis, grönkål, morötter, kött eller annat. Servera gärna till vitkål (se recept nedan). Ibland kan man laga dessa båda rätter tillsammans. Låt fantasin och improvisationen flöda!
Det här behöver du:
? Majs
? Torkade bönor (kidneybönor eller liknande)
? Ev. potatis
Så här gör du:
1. Blanda lika mängder majs och torkade bönor i en kastrull och täck lagom med vatten. Låt det koka upp och koka på hög värme i 10 minuter.
2. Sätt ner värmen. Täck med lock och låt sjuda i två timmar eller tills majsen och bönorna är mjuka (såvida du inte fuskar med konserver förstås?). När rätten är färdig ska det mesta av vattnet ha absorberats och majsen och bönorna ska vara möra, men inte mosiga. Krydda med salt, olja eller fett, samt köttbuljong eller chili.
3. Lägg ev. i de skalade potatisarna tillsammans med majsen och bönorna och koka på låg värme tills allt är genomkokt.
4. Servera varmt, som huvudrätt eller som tillsammans med någon annan rätt.
Vitkål för Githeri
Det här behöver du:
? Lök
? Tomater
? Vitkål
Så här gör du:
Stek löken i fett, tills den är gyllenbrun. Lägg sedan på tomaterna, stek i några minuter och rör för att forma en deg. Lägg sedan till den sköljda och torkade vitkålen.
Matoke
Detta är en rätt på matbananer, som äts i bl.a. Uganda och västra Kenya. Sjäva rättens namn hänvisar just till bananplantan. Äts i Kenya oftast tillsammans med köttgryta och kan även kokas direkt tillsammans med köttet.
Det här behöver du:
? 8-10 matbananer (OBS! inte vanliga bananer!!)
? saften från 1 citron
? 1 matsked matfett eller olja
? 1-2 hackade lökar
? 2-3 tomater
? ½ bukett korianderlöv
? 1 hel chili
? 2 kuber köttbuljong
? Ev. ca. 500g kött
Så här gör du:
Skala bananerna, dela i bitar och blöt i ljummet vatten med saften från en citron i 2 minuter. Smält smöret i en stor stekpanna. Stek lök, chili, tomater och koriander i 3 minuter. Lägg ev. i köttet och stek tills köttet nästan är klart. Lägg i bananerna och häll över köttbuljongen. Sjud i 30-35 minuter eller tills bananerna är möra och köttet genomkokt.
Ugali i köttsoppa
Ugali, eller majspudding som man skulle kunna kalla det på svenska, är en typisk kenyansk rätt som man kan äta med grönsaker eller köttstuvning. Ugali, som om det äts ensamt är ganska smaklöst, är basföda för väldigt många kenyaner. I det här receptet serveras ugali i en köttsoppa, men det är också vanligt att äta med Sukuma Wiki (se annat recept).
Det här behöver du:
300g benfritt nötkött, t.ex. bog eller bringa
1 gul lök
2 msk matolja
2 tsk salt
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk chilipulver
3-4 tomater, skalade och hackade eller 1 burk krossade
¾ liter vatten
1 stor klyfta vitkål, ca. 400g
Ugali
3 dl vatten
2 ½ dl majsmjöl
Så här gör du:
1. Skär köttet i 1 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i köttet och löken och låt det fräsa i 5 minuter.
2. Krydda köttet med salt, citronsaft och chilipulver. Lägg i tomaterna och häll i vattnet. Lägg på lock och koka soppan i 30 minuter.
3. Skär under tiden kålen i strimlor. Lägg ner den i soppan och rör om. Låt soppan koka 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
4. Koka upp vattnet i en kastrull till ugalin. Mät upp majsmjölet och vispa ner det i vattnet, rör hela tiden tills det blir tjockt. Undvik att bilda klumpar och fortsätt hela tiden att röra. Ugalin är klar när den inte längre fastnar i grytan. Servera soppan med ugalin.
Sukuma Wiki
Sukuma Wiki med ugali är en väldigt vanligt basrätt för många kenyaner. Sukuma Wiki görs i Kenya på blad som liknar grönkål, men det går också bra med spenat, kassavablad, potatisblad eller blad från pumpa. Det smakar lika gott med eller utan kött.
Det här behöver du:
? 1kg grönt (grönkål, spenat eller liknande), välsköljt och hackat i stora bitar (går även bra att använda fruset, men låt det då först tina).
? 2 msk mjöl
? Saften från 1 citron
? Olja eller matfett
? 1 hackad lök
? 2-3 tomater, hackade
? ev. 1 chilipeppar, hackad
? ev. köttrester
? salt, cayennepeppar eller svartpeppar
Så hör gör du
1. Koka upp två koppar vatten i en stor kastrull. Lägg i grönkålen eller vad du nu använder. Täck över och ångkoka till grönkålen nästan är mör. Under tiden: blanda mjöl, citronsaft och några matskedar vatten i en liten skål. Rör ordentligt tills det är blandat. Ta bort grönkålen från plattan och häll ut vattnet.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek löken, tomaterna och chilipepparn. Smaka av med kryddor. Lägg ev. på köttet. Lägg i mjölcitronsaftblandningen och rör tills allt är blandat.
3. Sänk värmen. Lägg på den torkade grönkålen. Täck över och sjud på låg värme tills grönkålen är helt mör och såsen är tjock.
4. Servera med ugali.
övrigt
Rostad mandelpotatis
6-8 pers
1kg mandelpotatis
2 msk finhackad, färsk rosmarin
½ dl finhackad slätbladig persilja
½ dl olivolja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 liten ask gula vinbärstomater eller 1 ask cocktailtomater
1 liten ask röda vinbärstomater
2 rödlökar
1½ dl svarta oliver
garnering
lite färsk rosmarin
skiva potatisen (skalet ska vara kvar)
lägg i en ugnssäker form
blanda rosmarinen och persiljan med oljan
vänd ner i vitlöken
häll oljan över potatisen och vänd runt
stek mitt i 200 grader varm ugn i 40 min (eller tills potatisen är mjuk och fått fin färg)
skölj och torka tomaterna. Dela cocktailtomaterna. Låt vinbärstomaterna vara hela
Skala och skiva rödlöken tunt
Tillsätt tomater, lök och oliver till potatisen när cirka åtta minuter av stektiden återstår
linsröra
Stek en finhackad lök mjuk i lite olja, tillsätt 2 1/2 dl röda linser, en burk krossade tomater och en liter grönsaksbuljong. Koka upp, sänk värmen och sjud i 20 minuter (kanske lite längre tycker jag...) Rör ner lite basilika och servera med creme fraiche (eller liknande). 4 portioner.