• Nelma

    Har nån erfarenhet av NuvaRing?

    Hej allihopa!
    Har nån av er använt Nuva Ring som preventivmetod, eller känner ni någon som gjort det? Jag har haft problem med p-piller som lett till den ena tråkigheten efter den andra så därför föreslog min läkare detta. Men jag tyckte det verkar lite osäkert på något sätt, därför tänkte jag höra mig för här om någon av er har erfarenheter av detta. Hur funkar den i praktiken?
    Tack på förhand.

  • Svar på tråden Har nån erfarenhet av NuvaRing?
  • Arwen75

    Tack för all info här om ringen!
    Har själv funderat lite på den, men den ingår tydligen inte heller (ännu) i högkostnadsskyddet och jag tror den hamnar på ca 90:-/månad.

    Men, jag gillade det där med "viktnedgång" och "ökad lust"!!!

    Äter själv p-piller sedan många år, och behöver hormonerna då jag hamnat i "förtidigt klimakterium" och har värsta kärringa-köret de dagar jag inte äter mina piller, så jag får äta två kartor innan jag håller uppe, bara för jag mår så dåligt då.
    Så, frågan är ju om hormonhalten i ringen är tillräckligt hög för mig.

    Jaja, tack i alla fall. Kul höra att det fins folk som använder ringen!

    Arwen

  • snuttepuffan

    Ringen kostar ca 100 kr i månaden. Jag tycker att det är billigt med tanke på hur bra den fungerar för mig. Att inte ens behöva fundera på att ta något piller varje dag är skönt. Jag måste kolla varje måndag om det är dags att ta ut den eller inte eftersom jag har tappat alla tidsbegrepp när det gäller den helt enkelt för att jag inte tänker på den... Vid något enstaka tillfälle har jag känt en svag sveda, kanske har den hamnat fel då för det går över rätt snart...

  • Malmöflicka

    På NuvaRing's hemsida kan man skriva ut ett papper som man tar med till apoteket och får prova GRATIS I EN MÅNAD! Vet inte om det gäller i Sverige också, men jag ska till barnmorskan idag och diskutera preventinmedel så jag ska fråga henne då!

  • Lion

    flyttar upp, ifall det är fler som testat o vill berätta, för jag är hemskt nyfiken på att testa :)

  • NYCsvensk

    Jag har haft den har i ett ar ungefar och ar jattenojd.

    Upptackte inte okad lust eller viktminskning, och blev i ett tag valdigt torr, men det har blivit battre.

    Aven fast jag inte har uppleft allt som alla andra har sagt sa tycker jag att den ar tusen ganger battre an piller. Man behover inte komma ihag att ta nagot varje dag, humoret ar mycket jamnare och den kanns inte alls.

    Min gynekolog ger den har ringen till alla nufortiden for att hon tycker den ar bast, (lag hormon halt, jamn utdelning av hormonet etc.). Av alla hennes patienter sa har en tjej bytt tillbaka till piller for att hon inte tyckte om hur det kandes, alla andra ar nojda, och har inga invandingar. Min gynekolog gjorde en liten undersokning pga av tjejen som bytte och jamforde med patinterna som var pa p-piller och ringen hur de madde etc. Ring patienterna madde alla bra, (forutom den dar tjejen da!), medans de pa piller hade minst en invandning pa pillrena, oftast flera.

    Detta var ju da en liten intern undersokning, inget som har blivit publicerat eller nagonsin kommer bli det, men min gynekolog tycker att det ar bra att ha som bakgrund nar tjejer borjar fraga. Vi ar ju sa vana vid piller!

    Innan ringen kom sa pushade de plastren valdigt mycket. Vet inte om de finns i Sverige, men de verkar ocksa vara himla praktiska. De tycker inte om att ge ut piller dar alls for folk byter sa ofta och inte mar bra pga av dem.

    Fraga pa om ni har fler fragor!

  • Lion

    NYCsvensk -

    Jag undrar om det är knöligt att sätta in den? Har läst att det inte spelar så stor roll exakt var den sitter när man väl fått in den...men funkar den på samma sätt som p-piller förhindrar graviditet?

    Jag skulle bli orolig vid sex att ringen ska rubbas och att det ska kännas obehagligt, hur är det med det?
    Förstår bara inte hur den kan sitta på plats så länge överhuvudtaget?

    Jag köper nu mina p-piller för ca 80 kr för 3 förpackningar, och NuvaRing skulle kosta ca 90 kr i månaden, alltså rätt mkt dyrare, men det kanske är värt det? Har inga problem med att komma ihåg att ta piller varje kväll, men det som verkar bra med NuvaRing är ju att man bara måste sätta in den en gång i månaden samt att den innehåller mindre hormoner.
    Är inte så kul att bli torr som du nämnde men det kanske kan fixas med extra glidmedel?, som jag förresten redan nu alltid använder.
    Tacksam för svar!

  • NYCsvensk

    Hejsan Lion,

    Jag har inga problem med att satta in den. Anvander inte tampong, (de lacker ju jamt!!), sa jag har inte jattevana, men tyckte anda inte att det var sarskilt svart. Den kanns inte direkt, bara ibland, men det ar mest obehagligt, det gor inte ont.

    Det forhindrar mot graviditet precis som p-piller, men jag ar inte saker att det gor det pa samma satt. Om p-piller funkar for dig nu sa borde det ju inte finnas nagon anledning for dig att byta tycker man, men om du kanner att du vill sa rekommenderar jag ringen gladeligen. Det ar otroligt skont att inte behova ta nagot varje dag.

    Jag ar inte saker pa om torrheten var pga ringen, eller nagot annat. Det har blivit battre nu, sa det kan ju bara ha varit nagot tillfalligt. Prata med din gynekolog om det, de har sakert en massa bra ideer om vad du skall gora, och om det ar en bra ide for dig att byta.

  • snuttepuffan

    Jag har precis varit och fått receptet förnyat. Min barnmorska menade på att den största nackdelen med ringen var att en del tjejer inte är bekväma nog med sitt underliv för att sätta in den.

    Den fungerar precis som ett p-piller när det gäller att förhindra graviditet. Enda skillnaden är att hormonhalten är på en lägre konstant nivå jämfört med pillren. Enligt www. nuvaring. com så är säkerheten till och med högre än med p-piller beroende på att risken för användarfel är liten (men källan är ju diskutabel).

    För mig (som student) känns den inte alls dyr, trots att jag inte har så mycket pengar. Den gör mycket nytta för pengarna... Sen bad jag också att få receptet skrivet på tre ringar åt gången så att jag inte behöver ha en årsförbrukning ligga i kylen hemma. (Ringen ska kylförvaras om den inte ska användas inom de närmsta tre månaderna.) Jag kylförvarar dock även tre ringar eftersom jag personligen föredrar att veta att jag har gjort allt jag kan för att de ska vara i toppskick.

  • Ei saa peitää

    Men är det inte svårare att komma ihåg att ta något bara ibland? Man tappar ju tidsbegreppet då liksom. Jag tycker p-piller funkar bra eftersom det blir en vana att ta det varje dag. Tror jag lättare skulle glömma bort att byta ut något som bara ska bytas ibland liksom. Min man och jag har alltid en ritual på morgonen när vi vaknar där jag tar pillret innan jag går upp. Funkar kanon och jag har nog bara glömt det en gång på ca 11 år och då var vi ute och campade. Kanske nåt att tänka på om man är glömsk med p-piller men gillar såna ändå. Gör en ritual av det hela.

  • Lion

    Ska definitivt boka en tid hos min gynekolog och diskutera detta.
    Den svenska hemsidan för nuvaring är för övrigt www.nuvaring.nu

Svar på tråden Har nån erfarenhet av NuvaRing?