• Fredriklarsson2

  Ring vid frieri

  Hej,

  Jag planerar att fria till min sambo men har lite smått förvirrad hur det hela går till med ringarna. Jag har läst en del här och på andra forum men det blir inte riktigt klart. Kan jag fria med något mer symboliskt, sen åker vi tillsammans och kollar på förlovningsringar?

  Om jag skulle vilja köpa ringar att ha när jag friar, ska jag köpa ring till både henne och mig? Om jag hittar en som jag gillar till henne, ska min vara ungefär likadan till utseendet? 

  Smått förvirrad, så om någon orkar förklara så vore det guld, ursäkta om mina frågor är självklara..

  Tack på förhand!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-01-10 20:22
  Och hur ser det ut med vigselringar? Blir förlovningsringarna vigselringar vid bröllopet?

 • Svar på tråden Ring vid frieri
 • Radhuspinglan

  Det där är SÅ olika.

  Jag tycker dock att man, när man friar, ska ha en ring. Köp två enkla i silver. Sedan åker ni och väljer tillsammans.

  Om du inte kan hennes stil och smak, då slår du på stort med en gång!

 • VANBRUUN

  Hej Fredrik,
  Precis som Radhuspinglan skriver är det väldigt olika. Många av våra kunder som skall fria köper en ring utan att dess blivande får vara med och bestämma, oftast blir det bra! :)


  Sedan är ju frågan vad för typ av ring man skall köpa, skall du fria med en slät ring som kanske har varit vanligast i Sverige eller anamma det mer amerikanska och fria med en diamantring. Att fria med en diamantring upplever vi har blivit mycket vanligt, speciellt bland våra yngre kunder.


  Att ringarna matchar er emellan tycker vissa är viktigt, hittar ni båda ringar som matchar samt faller er i smaken så varför inte men låt det inte helt och hållet styra ert beslut. Tanken är ju att ni skall ha ringarna livet ut!


  Som svar på din sista fråga. De flesta köper ytterligare en ring till kvinnan vid vigsel, ibland även till mannen. Ha i åtanke redan vid köpet av förlovningsringar vad för vigselringar ni skall välja!


  Lycka till!


  VANBRUUN.com Vigsel- och förlovningsringar samt Nordens största utbud av diamanter.
 • Jeanettewikander

  Min make friade med en enkel ring som juveleraren lånade ut. Det var tydligen vanligt att friare lånade sådana ringar för att senare välja en med rätt storlek tillsammans med sin partner.

 • Jeanettewikander

  Vi har olika förlovningsringar. Jag har en i vitt guld och maken har en i titan ( eftersom att han behöver en extremt slitstark ring). När vi gifte oss så blev min makes förlovningsring en vigselring och vi köpte en fet diamantring till mig ;)

 • Ankan

  Min kille friade rätt spontant och lånade en av mina ringar bara för att ha något att stoppa på fingret. Sen gick vi och köpte ringar tillsammans. Jag tycker det var bra så, jag ville absolut vara med och välja ring så att den verkligen blev i min smak.
  Jag tror det beror en hel del på vilken slags person din flickvän är. Jag hade inte velat ha en stor amerikansk blingring. För mig var frieriet perfekt som det var, eftersom det kom från hjärtat och eftersom han hade tänkt på hur jag skulle vilja ha det. Han överraskade mig med frågan och upplägget och ringen var inte alls det viktigaste i frieriet för mig.

  Lycka till!

 • Anna 2016

  Jag tycker också att det är bra att fria med en attrappring eller en billigare "låtsasring". Dels så ska din blivande antagligen ha på sig ringen resten av sitt liv så det är viktigt att hon gillar hur den ser ut och dels så är det svårt att hitta rätt storlek på chansning.

 • Fredriklarsson2

  Någon som har tips på var man kan låna förlovningsringar? Kontaktat guldfynd men de sa att de inte hade någon sådan tjänst. Ni som har erfarenhet, vilka guldsmeder i Stockholm har detta, och vilka rekommenderar ni?

 • zoet

  Det beror helt på vem den du ska fria till är! Kommer hon vilja ring själv eller inte? De flesta här på forumet verkar vilja göra det. Själv tyckte jag tvärtom att det var otroligt romantiskt att pojkvännen hade såväl valt förlovningsring samt funderat på hur den framtida vigselringen ska se ut när han friade. Om du köper en ring men väntar med gravering kan du oftast komma överens med guldsmeden om att den kan bytas ut inom viss tid också, så har du en backup ifall du skulle ha valt helt galet eller missat på storleken. 

 • Lenblo

  Kom ihåg att vid ett äkta traditionellt frieri går man och väljer ringar TILLSAMMANS. Bilden av att det skulle vara romantiskt att killen låter sin egen smak bestämma över hennes viktigaste smycke kommer i Sverige från amerikanska filmer. Visserligen säger VANBRUUN att det brukar bli bra, men vad ska den stackars tjejen säga när killen förväntansfullt räcker fram den ring han valt ut? Har du inte fått en tydlig bild av hennes drömda ideal i förväg hade jag nog kört med en lämplig stand in-ring eller gått till en juvelerare direkt efter frieriet.

 • Lenblo

  Läste mitt inlägg efteråt och det var inte meningen att låta så hård. Men det är vackert att det finns jämlika gamla traditioner i Sverige (välja ringar gemensamt, gå in i kyrkan gemensamt etc.) och det är synd om de försvagas för att en del tror att något så tidsenligt inte kan vara gammalt också.

 • zoet

  Som sagt, det är hur din tjej är som person som avgör hur du bör göra. Är det viktigt för henne att välja ring själv eller önskar hon att fina ögonblick som ett frieri kan få vara speciella som på film? :)

 • Kattungevin

  Om ni inte pratat om det tidigare och du inte riktigt vet vad för smak hon har så kanske det är bäst att köpa några billiga symboliska ringar. :) Så kan ni gå och välja de riktiga efteråt. Kan du hennes ringstorlek? Annars är det nog bäst att inte köpa någon alls. X)

  En bekant till mig blev friad till genom att killen hade en ringask och i ringasken låg en ring som han klippt ut ur ett reklamblad. Alltså ingen riktig ring alls utan bara som en symbolisk sak. Jag personligen hade nog skrattat men tyckt det var lite trist. Hon däremot var så tacksam över hans val då hon själv var väldigt noga med att hon ville välja ring själv. :)

  Jag och min kille har pratat mycket om ringar. Vi har tittat runt osv, så han vet på ett ungefär vad jag vill ha och han vet min storlek, så han har helt fria händer då jag vet att vilken han än väljer så kommer det vara en jag kommer älska. Både för att han kan min smak och för att just han har valt den åt mig. :)

  Min kille kommer samtidigt att köpa en förlovningsring till sig själv. Det enda jag tror kommer matcha på våra ringar är materialen på dem. Utöver det så kommer de vara helt olika. Det där är ju helt olika hur man vill ha det. :)

  Då du inte verkar helt på det torra med hur hon vill ha det så skulle jag satsa på att du köper en symbolisk billig ring till henne, skit i en ring till dig, ni ska ändå snarast möjligt åka och köpa de riktiga ringarna. :) Men det är bara ett tips. Det är upp till dig hur du vill göra. :)

  Lycka till!

 • zoet

  Jag skulle för övrigt sannolikt ha valt en helt annorlunda ring (halvallians eller slät) om jag valde själv då det är så jag har trott att en förlovningsring "ska" se ut. Han friade med en solitärring som är både elegant och gullig och passar mig perfekt, jag skulle inte kunna tänka mig att ha någon annan sen jag såg den. :)

  Sen ska väl erkännas att min fästman tydligen råkar ha väldigt bra smak och koll på vad som passar mig. Hade han valt något fyrkantigt och hemskt finns det väl viss risk att jag hade tyckt annorlunda :P (i så fall hade vi kunnat byta då ringen graverades först i efterhand)

Svar på tråden Ring vid frieri