• Äldre 14 Aug 13:40
  3606 visningar
  8 svar
  +1
  8
  3606

  Lite diamantfrågor!

  Nyförlovad och ny på forumet! 


  Min kära blivande make friade med ett hopsnurrat gem(!), men det var nog klokt av honom att inte köpa någon ring för han har svårt att pricka min smak (jag bär inte så många smycken).

  Nu står jag iaf inför det angenäma problemet att köpa förlovningsring. Jag är framförallt sugen på solitärring och har tittat på en del olika.


  Ett kostnadsförslag jag fick var 41000 för 0,5 ct med ring i vitt guld. Enbart ringen utan diamant skulle kosta 13000.
  När jag tittar på diamanter av motsvarande kvalité på 77diamonds (som jag hittade via forumet här, tack!) kostar den 11300. Så om jag köper en diamant och och ringen hos den guldsmeden skulle det bli 24300. Lägger de verkligen på så mycket själva stenen hos guldsmeder? Jag förstår att det är dyrare att ha butik, men nästan 16000 känns mycket.


   


  Nästa fråga, alla diamanter jag fick titta på i butiker hade färgen som lägst TW (G). Jag tror inte jag skulle tycka att en gulare diamant är fulare och skulle vilja jämföra. Samma sak med klarhet, det vore roligt att se hur det skiljer sig. Finns det någon juvelerare i Stockholm som har mer bredd i diamantkvalitéer så man kan jämföra sämre med bättre? 


  Eller kanske någon har köpt en mindre perfekt diamant - har ni varit nöjda?

 • Svar på tråden Lite diamantfrågor!
 • AVC
  Äldre 14 Aug 23:19
  #1
  +1

  Hej!

  Roligt bekymmer! Först vill jag verkligen rekommendera att du tar dig tiden att läsa på om olika kvaliteter på diamanter (de fyra c:na). Det är bara att googla. Goodoldgold har massor med infovideor på youtube som kan hjälpa.

  Min erfarenhet är att guldsmeder plockar hem det du ber om och därför behöver du inte känna dig begränsad till tex färgen g, det är ju bara att gå till en annan smed om den första inte vill visa något annat. Jag har själv diamanter i olika färg, lägsta i färgen j. En bra guldsmed tar hem stenar åt dig utan krav på att du ska köpa grisen i säcken.

  Något som är betydligt viktigare än diamantens färg är kvaliten på slipningen! Om jag var du skulle det vara min första fråga och prioritet när jag kollar vad jag vill ha. Kräv excellent/ideal slipning.

  Det går inte att jämföra priser på olika ställen utan att veta exakt vilken kvalitet det är på stenarna som du jämför. Det blir som att jämföra äpplen med päron. :) Dessutom, om du planerar att köpa en sten med lite lägre klarhet, SI, rekommenderar jag dig att se stenen personligen innan du köper den. Varje sten är olik!

 • AVC
  Äldre 14 Aug 23:24
  #2

  Ja, jag har antagligen inte svarat på dina frågor ordentligt. :) Kan tyvärr inte rekommendera någon i stockholm och vad gäller priser tar olika smeder olika pris. Gå runt/maila och be om offert. Det är oerhört viktigt att du känner förtroende för din guldsmed också och att du tycker att hens hantverk på smycken som hen har tillverkat förut överensstämmer med din egen vision. När jag kikade på vigselring kunde det skilja ungefär så mycket som du beskriver mellan olika ställen.

 • Äldre 15 Aug 12:25
  #3

  Tack för svaret!

  Jag har läst en del om C:na. Han har faktiskt inte angett slipningen och jag minns inte om han sa det, men den online som jag jämfört med är excellent, så den kan inte vara sämre. Färg och klarhet är exakt samma.

  Men tack för råden. Jag ska kaxa till mig och vara lite mer krävande när det gäller att se olika stenar.

 • Äldre 15 Aug 14:32
  #4

  I sverige är de flesta lite efter nä det kommer till slipning.

  Egentligen ördet självklart om man kan lite enkel optisk fysik. Tänk ett prisma.

  Är endiamant dåligt slipad kommer ljuset att åka rakt igenom eller åt nåt helt nnat håll ändet ska igenom den istället för att reflekteras tillbaka.

  Även om det är enexcellent slipning så finns det en skala inom excellent prismat, detta är egentligen överkurs men om man tarsig tid så kanman hitta fantastiskt fina stenar som är som inget man sett ( ja jag är lite ohälsosamt fanatisk gällande diamanter)

  Tänk såhär : du kan aldrig dölja en dålig slipning med en bra färg, men en bra slipning kan dölja en dålig färg.

  Med dålig färg menar jag sånt som är under H. Egentligen jätte vackra färger, varma nyanser. Men i allmänhetens tycke, framförallt in sweden, fruktansvärt.

  Min vigselring har en J färg med och den är välslipad såpass att den ovanifrån ser ut som en mkt högre färg. Jämförde den med en F som var slipd VG ( som förövrigt är det de flesta juvelare använder om man inte specifikt ber om excellent har jag lärt mig, mest prisvärt för dem antar jag) iaf, min J var mkt finare, glittrade mer och den andra hade som mörk mitten, för att ljuset reflekterades inte tillbaka optimalt.

  Så. CUT är prio tycker jag

  Sen clarity, en J vs2 är en mkt bra dea, som avc skrev tänker du dig Si clarity så se till att en gemmolog kollar på den först innan du beställer online, eller att du sjålv får titta ordentligt på den

  Mest prisvärt att beställa online, tex van bruun, diamantia i sverige och en hel drös sidor i. Usa. Eventuellt blue nile i uk ( slipp tull och moms)

  När du kollar på slipning kan du fylla i siffrorna här www.pricescope.com/tools/hca ( förövrigt bra forum om diamanter)

  Och ju mögre score desto hörgre chans att den är bra i verkligheten. Be att fåriktiga bilder om du veställer online.

  Lycka till

 • Äldre 15 Aug 15:06
  #5

  Tack!


  Vilken bra sida där man kan få en bedömning på det man köper.


   


  Jag gillar när människor är ohälsosamt fanatiska! Jag kanske blir det själv, jag gillar att snöa in mig...samtidigt måste jag ha ringen nån gång. ;)


   


  Just det med under H, varmare färger - jag brukar gilla varma färger, så jag kollar gärna på dessa. Jag skiter i vad allmänheten tycker och i ev värde att återförsälja, jag tänker inte göra min av med den.


  Tack för tipsen! Ska kolla vidare med fästmannen, jag kanske har fler frågor så småningom!

 • Äldre 15 Aug 16:54
  #6

  Jisses, ursäkta min helt felstavade och i viss mån osammanhängande text. Svårt att pricka rätt på i paden ser jag haha

 • Äldre 15 Aug 16:56
  #7

  Menade förresten ju lägre score desto bättre om hcatool! Sorry

 • Äldre 18 Aug 10:50
  #8

  Hej!

  Nu känns 41000 kronor för en 0,50 ct ofantligt dyrt men det kanske var en av färgen D (River) och klarheten IF. Då var det till och med billigt!

  Standard i Sverige, bland våra konkurrenter och även det vi själva säljer mest av är av färgen H som även kallas Wesselton. Stenens färg är självklart viktig men det är så mycket mer än bara ringen det handlar om.

  Tänk dig en ring i vitguld med en diamant med färg G och en ring i rödguld med färg H. Både H och G är vita men G är unset vitare men ser man på ringarna skulle nog ögat lätt kunna bli lurat och se H-diamanten som vitare. Ögat är lätt att lura på det sättet!

  1. Håll er till certifikaten GIA, IGI eller HRD. 

  Min rekommendation är att du köper en diamant från ett svenskt företag. Det kanske blir något försumbart dyrare men du är säker på vad du får och så har du ARN och andra institut som kan hjälpa dig på vägen om det värsta skulle inträffa.

  Ps.
  diamantia.com (som inte på något sätt är kopplat till Mega Guld, till och med en konkurrent) har försäljning av lösa stenar på internet. Kolla gärna in deras sida för en inblick av vad stenar kan kosta.


  Mega Guld MSG AB
Svar på tråden Lite diamantfrågor!
Logga in
Bli medlem