• AVC
    Äldre 14 Aug 23:19
    4175 visningar
    8 svar
    +1
    8
    4175

    Lite diamantfrågor!

    Hej!

    Roligt bekymmer! Först vill jag verkligen rekommendera att du tar dig tiden att läsa på om olika kvaliteter på diamanter (de fyra c:na). Det är bara att googla. Goodoldgold har massor med infovideor på youtube som kan hjälpa.

    Min erfarenhet är att guldsmeder plockar hem det du ber om och därför behöver du inte känna dig begränsad till tex färgen g, det är ju bara att gå till en annan smed om den första inte vill visa något annat. Jag har själv diamanter i olika färg, lägsta i färgen j. En bra guldsmed tar hem stenar åt dig utan krav på att du ska köpa grisen i säcken.

    Något som är betydligt viktigare än diamantens färg är kvaliten på slipningen! Om jag var du skulle det vara min första fråga och prioritet när jag kollar vad jag vill ha. Kräv excellent/ideal slipning.

    Det går inte att jämföra priser på olika ställen utan att veta exakt vilken kvalitet det är på stenarna som du jämför. Det blir som att jämföra äpplen med päron. :) Dessutom, om du planerar att köpa en sten med lite lägre klarhet, SI, rekommenderar jag dig att se stenen personligen innan du köper den. Varje sten är olik!

  • AVC
    Äldre 14 Aug 23:24
    #2

    Ja, jag har antagligen inte svarat på dina frågor ordentligt. :) Kan tyvärr inte rekommendera någon i stockholm och vad gäller priser tar olika smeder olika pris. Gå runt/maila och be om offert. Det är oerhört viktigt att du känner förtroende för din guldsmed också och att du tycker att hens hantverk på smycken som hen har tillverkat förut överensstämmer med din egen vision. När jag kikade på vigselring kunde det skilja ungefär så mycket som du beskriver mellan olika ställen.

Svar på tråden Lite diamantfrågor!