• Fri bordplacering - bu eller bä?

  Fre 13 mar 2015 13:41 Läst 1064 gånger Totalt 5 svar
  Fre 13 mar 2015 13:41

  Jag ska gifta mig om någon månad och behöver tips och råd gällande bordsplacering! 

  Vi kommer vara i ett lusthus med flera små runda bord för 4-5 personer vid varje. Totalt blir vi 29 pers varav 3 barn 5-8 år och 2 spädbarn.

  Våra släkter känner inte varandra sen tidigare då de bor långt ifrån varandra. Föräldrarna har bara träffats 2 ggr tidigare, varav ena gången var vid vårt barns dop. Sannolikheten att min moster skulle träffa min blivandes morbror i framtiden är så gott som obefintlig (i så fall dop eller begravning). Jag ser egentligen inga problem i att man sitter med de man känner sen tidigare. Det viktigaste är att alla känner sig bekväma och har trevligt. 

  Det är svårt att hitta någon bra bordplacering. Enklast är ju såklart om alla får sätta sig där de själva känner för det. Vi vill inte tvinga ihop släkterna bara för att (med undantag för våra föräldrar som vi självklart tycker ska sitta tillsammans).
  Vad har ni för erfarenhet av fri placering? För- nackdelar? 

  Fördelen som jag ser det är att barnfamiljerna själva får bestämma hur de vill utforma eventuella barnbord, dvs sätta alla barn vid ett bord med en vuxen alt sprida ut barnen så de vuxna får andra vuxna att prata med. Samt att alla under middagen kan känna sig fria att byta plats om de känner för det (kanske dela på ansvaret att hålla koll på barnen).

  Nackdelen är att borden är så pass små och risken finns att någon "blir utanför" och hamnar vid ett bord där de inte känner någon (min blivandes morbror och kusin är två väldigt udda och blyga typer, så där skulle det kunna bli lite jobbigt..)

  En idé som jag har är under middagen mellan varje rätt lotta ut sittplatser runt brudparet och på så sätt skapa en rotation bland gästerna, så hinner vi som brudpar mingla med så många gäster som möjligt :) 

  Jag är tacksam för alla tankar och idéer!

 • Fre 13 mar 2015 15:03 #1

  Jag gillar det inte. 


  Jag lyckas alltid få en av dom där ströplatserna, dom som blir över när man bara var 5 som kände varandra och bordet tar 6 personer... *typ*
  Eller vid långbord när dom olika gängen börjar fylla på bordet från varsin ände och det blir en glipa på en eller två platser kvar mellan grupperna.

  Att jag hamnar där är oftast för att jag har lätt att prata med de flesta (hotellreceptionist). Problemet är ju då att om alla runtom mig känner alla andra så glömmer dom mig, hur mycket jag än försöker ta mig in i samtalen. Och jag kan ju inte hänga med när dom pratar om saker som hänt förut, gemensamma bekanta som jag inte känner osv.

  Efter någon timmes försök brukar jag ge upp och sen längtar jag bara tills det ska vara slut så jag kan resa mig från bordet, säga hejdå och åka hem och lägga mig. För det brukar ta all partylust från mig...

  Gör en bordsplacering även om du inte blandar släkterna så mycket.
  Däremot låter det som en bra plan att ha tomma platser vid ert bord och lotta ut att folk kan komma ifrån och sitta hos er ett tag - under förutsättning att det funkar med maten. Det kan bli lite jobbigt att behöva flytta sig mitt i maten liksom Flört


  Så ni kanske bara drar några till förrätten, några till huvudrätten osv...

 • Fre 13 mar 2015 15:17 #2

  Starkt emot fri bordsplacering just för att det alltid finns några som får platserna som blir över och faktiskt riskerar att inte få en trevlig kväll.  

  ni är den som bjuder in gästerna och sådeles även den som ansvarar för att gästen känner sig välkommen .  Om ni har några gäster som är blyga eller lite udda känns det ju lite knäppt om dom ska vara hänvisade till sig själva och alla andra tjattrar med varandra.

  En form av bordsplacering skulle därför vara önskvärt

  iden om att lotta ut platser är rolig och gillar jag.  

 • Fre 13 mar 2015 15:46 #3

  Vi gjorde som så att vi hade bordsplacering under för- och huvudrätten och sedan fri bordsplacering under efterrätten (vilket i vårt fall var bröllopstårtan). Då fick man lite av båda världar och det kändes som det fungerade bra! Personligen föredrar jag bordsplacering men vet ju att folk gärna vill hinna umgås med folk de känner sen innan också så det är bra att ge möjlighet för det med :)

 • Anonym (Hanna­h)
  Visa endast
  Fre 13 mar 2015 17:01 #4 +1

  Ni känner era gäster och kan göra en bra bordsplacering där alla trivs. Är ni osäkra på vad som är bäst för barnen så fråga föräldrarna. Fri bordsplacering är sällan det bästa. En genomtänkt bordsplacering visar att ni är måna om att alla ska få en trevlig kväll. Däremot mer mingel och fri bordsplacering till kaffe och tårta skulle kunna fungera för att blanda sällskapet lite mer.

 • Fre 20 mar 2015 12:09 #5

  Eftersom ni är ett relativt litet sällskap, kan nog fri placering fungera bättre än vad det gör i stora sällskap. När jag jobbat som servitris (3 år) var det sällan bordsplacering på middagar med under ca 30 gäster. Däremot förekom varianter, till exempel att alla fick dra en lapp när de kom in med ett bordsnummer på... kan ju fungera bättre i sällskap där det endast är vänner och inte familjer kanske?

  En bra sak om man har fri placering, är att ha fler platser än gäster. Till exempel om ni har fem bord med sju platser på varje, är det lämpligt att duka på alla platser, halv-dukade bord ser märkligt ut och minskar valmöjligheterna för gästerna.. I det fallet skulle ni ha sex extra platser, och då kan ju gästerna både flytta runt om de vill, och det minskar risken för att  någon får sitta där de absolut inte vill.. =)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll