• Åsikter önskas om upplägg av bröllopsfest

  Tis 10 feb 2015 23:24 Läst 2322 gånger Totalt 9 svar
  Tis 10 feb 2015 23:24 +1

  Hejsan!


  Först och främst... Jag visste inte riktigt vart i forumet (under vilken kategori) jag skulle lägga upp denna tråd, men jag hoppas den funkar här. Glad


  Jag är relativt nyförlovad (min fästman friade på nyårsnatten) så jag är helt ny i denna "bröllopsdjungel". GladNu har vi börjat prata om hur vi vill ha bröllopet och planerna riktar åt en kvällsvigsel vid sjökanten i augusti 2016.
  Min fråga till er gäller vår tanke om fest...

  Både fästmannen och jag har stora familjer. Räknar vi ihop våra föräldrar med partners, syskon med partners, syskonbarn, mor- och farföräldrar och oss själva blir vi 37 personer.


  Vår tanke är att bjuda närmaste familjen (de jag precis räknat upp) på en fin, men mer intim "sen lunch/tidig middag". Där efter hålls vigseln vid kl 18-19 och dit är även vår släkt och våra vänner bjudna. Efter vigseln bjuder vi alla på något gott att skåla i och sedan blir det fest i lokalen som ligger precis intill sjökanten där vigseln sker!


  Både fästmannen och jag har sysslat mycket med musik, så även de flesta av våra vänner. Vi vill alltså ha en stor glädjefylld fest med mycket musik och underhållning, vilket jag inte tror blir svårt då många av våra gäster säkert skulle bjuda på sång, spex och dansmusik på scenen i festlokalen.


  Vi vill bjuda alla på någon form av vickning, men även snacks i form av godis, chips etc. I dryckesväg bjuder vi på skålen efter vigseln, möjligen någon/några drinkbiljetter till baren, men där efter är det bar till självkostnadspris. Möjligen även kaffe med kakbuffé. Tårtan äts i samband med middagen för närmaste familjen. Vill tillägga att bord och stolar kommer finnas till samtliga gäster.


  Vi har nu gjort en "so far-gästlista" och är uppe i 110 personer till vigseln/festen, men listan kommer säkerligen fyllas på med upp till 20 personer till. (Lokalen tar 400 personer, så det finns gott om plats för bord, stolar och dansgolv)


  Till mina frågor:- Har någon av er deltagit på ett liknande bröllop? Jag önskar all feedback jag kan få! Glad
  - Vad är "okej" att bjuda på som vickning? Anses en simpel korv med bröd eller hamburgare snålt då de flesta av gästerna inte deltagit under middagen?
  - Anses våra tankar kring alkohol/dryck som snålt?
  - Skulle det vara "larvigt" att ha lappar i olika färger där gästerna får skriva sina namn och fästa på bröstet under kvällen? Jag tänker att vänner har röd namnskylt, kusiner blå, syskon gula osv... Detta då många kommer träffas för första gången och att man då enkelt kan se vilken relation gästen har till brudparet.
  - Hur uttrycker vi bäst i inbjudan till de gäster som deltar på vigseln och festen att de gärna får komma "mätta i magen", då det bara bjuds på lättare vickning under kvällen?


   


  Som sagt, jag är helt ny i detta med bröllop, så kom gärna med reflektioner, kritik och tips! Skrattande Tacksam för alla svar!


  Med vänlig hälsning
  ALW


   

 • Ons 11 feb 2015 09:49 #1

  Hej. 
  Vilket roligt bröllop att planera, lite annorlunda än alla andra och det gillar jag. 

  Jag tycker idén med olika färger på lapparna var jättebra idé - nästan så jag tänker sno den själv. 

  Jag hade kanske valt att ha lite mer olika tilltugg och snacks så blir det lite festligare - typ små tapas så kan man småäta om man vill. 

  Angående Alkohol så är det er budget som bestämmer hur mycket ni vill bjuda på - har varit på bröllop med både självkostnadspris och fri bar och det har varit lika kul båda två. Kan bli lite mer städat med självkostnadspris om man har dem som riskerar att dricka för mycket. 

  Jag tänker att man kan skriva i inbjudan till "fest"-gästerna att det bjuds på lättare vikning så är det underförstått att det inte är mat. 

 • Ons 11 feb 2015 09:58 #2

  Det är många som har liknande upplägg fast tvärt om så att säga.


  Vigsel först dit alla är bjudna, sen lite allmänt mingel och så åker brudparet iväg med de närmaste för att äta och festa vidare.

  Tycker din tanke där låter bra.
  Jag skulle dock skippat namnlapparna Flört

  Plockmat av något slag skulle kunna vara bra att ha. Typ små snittar eller tapas-liknande. Men även kanske en vanlig klassisk smörgåstårta skulle kunna vara kul.
  Ni kan ju då spexa till det lite med en "tårtcermoni" där ni skär första biten av en av smörgåstårtorna, för alla som inte varit med på middagen men ändå vill få det där ögonblicket Flört

  Så länge ni informerar om att dryck köper man själv i baren och att det inte bjuds på någon middag så bör det inte vara några problem annars Glad

 • Ons 11 feb 2015 10:20 #3

  Det låter mysigt med vigsel vid sjökanten. Glöm inte att planera  en plan B ifall det ösregnar.
  Jag tycker att det låter lite konstigt med bröllopstårta innan vigseln. Bröllopsfest brukar man ju ha för att fira att man gift sig, blir väldigt märkligt att ha det innan tycker jag. Men å andra sidan tycker jag inte heller att det är något bra alternativ att bjuda in till vigsel och att sedan hälften av gästerna får roa sig själva i några timmar medan närmsta familjen äter middag, det hade jag inte uppskattat som gäst. Det kan möjligen fungera om de allra flesta bor i närheten så att de kan åka hem emellan. Så jag förstår varför ni är inne på att äta innan. Kanske ni i alla fall kan spara tårtan till festen efteråt. Jag har varit på många bröllop med varierande upplägg, men aldrig med tårtan innan vigseln.

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Ons 11 feb 2015 12:57 #4

  I huvuddrag tycker jag att det verkar som ett bra upplägg. Jag hade nog valt att ha vigseln lite senare så att de gäster som inte är med på middagen kan äta egen middag i hyfsat normal tid innan de ska iväg.
  Jag tänker att ska man festa hela kvällen så vill man äta ordentligt innan man gör sig i ordning (så att man inte spiller på finkläderna) men så pass sent som möjligt att man ändå står sig någorlunda. Även om ni bjuder på vickning/snacks så är ju inte det en hel måltid. Kanske vigsel vid 20? Ni får ändå en helkväll efter det.

  Sen håller jag med Elna14 om tårtan, jag hade nog också sparat den till festen bara för att det "känns" fel att ha den innan vigseln. Men det bestämmer ju ni!

 • Ons 11 feb 2015 13:21 #5
  ALW skrev 2015-02-10 23:24:38 följande:

   - Vad är "okej" att bjuda på som vickning? Anses en simpel korv med bröd eller hamburgare snålt då de flesta av gästerna inte deltagit under middagen?
  - Anses våra tankar kring alkohol/dryck som snålt?
  - Skulle det vara "larvigt" att ha lappar i olika färger där gästerna får skriva sina namn och fästa på bröstet under kvällen? Jag tänker att vänner har röd namnskylt, kusiner blå, syskon gula osv... Detta då många kommer träffas för första gången och att man då enkelt kan se vilken relation gästen har till brudparet.
  - Hur uttrycker vi bäst i inbjudan till de gäster som deltar på vigseln och festen att de gärna får komma "mätta i magen", då det bara bjuds på lättare vickning under kvällen?  Ohh korv och hamburgare på kvällskvisten när det är fest är väl bland det bästa man kan få. En bekant hade det och det var väl ett av det mest omtyckta inslagen på den festen, korvarna var ju knappt tinade innan de försvann :)

  I vanliga fall är jag emot att man köper saker på ett bröllop, men ni har ju helt klart kluvit på det intima med familj och vänner samt på en "allmän" fest så att säga. Då tycekr jag det är mer ok att de betalar för drickat (sålänge ni inte tar inträde på festen)

  Namnskyltar i olika färger, hmmmm
  MIN åsikt är
  För det första, byt ut den röda och gula färgen till något annat, känns lite som "trafik light party" där röd betyder upptagen, gul kanske, och grön singel.


  Namnskylt, känns som en konferens, och fult på kläderna. Kanske en brosch eller liknande som man får sätta på sig beroende på vad man tillhör, men namnskyllt, njet!
  Annars tycker jag det är en kul ide, som kan skapa lite konversationer.

  Jag tycker det låter som ett bra upplägg, och vickning är en bra ide.. vi skall med ha grillkväll med liknande dagen före och på kvällen efter middagen..
  En bra korv med bröd är så jävla gott

  Lycka till


  Live free, ride free
 • Ons 11 feb 2015 15:03 #6

  Jag tycker det låter som en mysig och kul idé för ett bröllop :)

 • Ons 11 feb 2015 17:28 #7

  Åh, tusen tack för alla svar och tips! SkrattandeHjärta

  Gällande bröllopstårta så ska jag förklara tanken vi hade från början?
  Varken fästmannen eller jag tycker att tårtan är superviktig, utan ser den mer som ?något man bara ska ha på bröllop?? Tungan ute Då vi inte ser den som något speciellt vill vi inte heller lägga för mycket pengar på den. En tårta till 40 pers blir billigare än tårta till 130 pers, där av tanken att ha den på middagen med familjen.
  Vad tror ni om att istället ha ett cupcake-torn med en mindre tårta på toppen under kvällens fest? Glad Är det ?okej?? Då får alla gästerna under festen en cupcake och vi som brudpar skär en bit av den lilla tårtan. Både min syster och jag gillar att baka, så vi skulle kunna baka muffins, frysa in och sedan be någon dekorera dem på bröllopsdagen. Sedan beställer vi en liten tårta till toppen. Då borde vi komma billigare undan?

  Tack för påminnelsen av att ha en plan B, Elna14! Detta är något som vi absolut skulle kunna ha glömt, men jag tror vi har en plan B! Glad

  Alyllyra! Instämmer med att kl 20.00 vore bättre för gästernas skull. Tack för det! Skrattande

  Tack för ett gott skratt Nightrod! Skrattande Du har rätt i det du skriver om ?trafic light party?, vilket jag absolut INTE vill ha på bröllopsfesten.Flört Brosch är en mycket bra idé!


  Åter igen, tack för att ni tog er tid att svara!


  Hälsningar ALW


   

 • Ons 11 feb 2015 17:29 #8

  Oj vad tokigt!


  Mina ciationstecken blev till frågetecken, hoppas ni förstår vad jag skrev i alla fall Glad

 • Ons 11 feb 2015 19:04 #9

  Cupcakes låter som en bra idé om ni gillar det, blir ju absolut billigare än tårta om ni bakar själva.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll