• Egen meny för barnen på bröllopsfesten

  Tor 10 apr 2014 10:45 Läst 3423 gånger Totalt 11 svar
  Tor 10 apr 2014 10:45

  Ni som kommer att har 3-5 rätters middag på restaurang hur gör ni med barnen?
  Serverar ni samma mat till dom eller en egen meny?
  Vi kommer att ha ett eget barnbord med 2 vuxna som skall hålla ordning på 6 st barn. Tycker att det är onödigt att barnen skall få samma meny som oss vuxna med tanke på att dom kanske inte ens kommer att äta maten som serveras.
  Men frågan är vad vi skall servera istället och om det är nödvändigt att dom får både
  apretif, förrätt, varmrätt, dessert?? Jag tänkte att barnen kan få varmrätt och dessert räcker detta? Har inga barn själv så har ingen aning:) Och vad serverar man till barn är det fortfarande hamburgare och pizza, korv som gäller;)

  Tacksam för hjälp!!

 • Tor 10 apr 2014 10:47 #1

  Vad ska ni vuxna äta? Hur gamla är barnen? :)

  På vårt bröllop var vår dotter ca 4,5år gammal och hon åt samma meny (3 rätter) som oss vuxna :)


 • Tor 10 apr 2014 11:19 #2

  Barnen är mellan 2-11år gamla så ganska spritt i ålder.
  Vi skall ha en 5 rätters meny, hela menyn är inte riktig satt ännu
  då vi skall provsmaka den i maj. Men det blir inte så mycket "vanlig"
  mat, då vi är väldigt mat/vin intresserade så har vi valt en väldigt unik meny/restaurang för vårt bröllop. Något som kankse inte faller alla små barn i smaken. Så därför vet jag inte riktigt hur vi skall göra. Restaurangen har inte i dagsläget någon barnmeny/rätter så frågan är om dom vill servera hamburgare om det är det ungarna vill ha:))) Då det är en michelinrestaurang. Detta får vi nog kolla upp:)

 • Tor 10 apr 2014 20:21 #3

  Vi hade tre mindre barn på vårt bröllop och de åt bara varmrätt medan vi åt trerätters. Deras varmrätt var dessutom en annan än den vi åt, de fick välja från en meny som låg vid deras plats när vi kom dit medan vår ju var bestämd redan från början. De hade väl kunnat äta samma men det var deras föräldrar som hörde av sig i förväg då de tyckte det var onödigt att vi skulle betala det menypriset för mat som de säkert inte skulle äta så mycket av. Vi kollade med restaurangen innan och för deras del var det inga problem. Jag vet inte vad det fanns att välja mellan men jag vet att två av barnen åt hamburgare med pommes och de såg nöjda ut under kvällen. 4-åringen orkade till och med stanna uppe på dansgolvet till midnatt ;) 

 • Fre 11 apr 2014 08:00 #4

  Mitt första tips; behandla inte barnen som en homogen grupp :) Det är ganska stor skillnad på 2-åringar och 11-åringar. Äldre barn bör absolut få sitta vid "stora bordet" om de själva vill, jag och min sambo har två 10-åriga kusiner som hade blivit väldigt sårade av att behandlas som barn! De är ju nästan tonåringar som absolut kan uppföra sig och äta samma mat som de vuxna. 

  Sen ang. mat till barnen, eftersom det inte handlar om så jättemånga barn är det kanske bäst och enklast att höra med föräldrarna? De vet säkert om barnen kan tänkas äta av den vanliga menyn, eller vad man kunde servera i stället. Tex. min dotter på strax under tre år äter varken hamburgare eller pommes, så det hade inte varit något bra alternativ för barnmat :) 

  Förrätt tycker jag inte de små barnen behöver, de orkar nog inte så mycket så varmrätt och dessert blir säkert bra. Men barn över typ 6 år tycker jag som sagt ni ska behandla som vuxna och inte förvisa till något barnbord. Lycka till!

 • Fre 11 apr 2014 08:21 #5

  Är kuvertpriset en issue? I så fall skulle jag kanske kolla vad restaurangen kan trolla ihop åt barnen. 

  Annars skulle jag servera samma sak till kidsen som till de vuxna, och sedan se till att det finns något de små ka äta sig mätta på (mackor, frukt, eller godis) om de inte tycker om det som bjuds, eller blir hungriga senare. :)


  Vår elvaåriga son har varit på nästan lika många Michelinrestauranger som jag, och vår dotter har hunnit med fem eller sex stycken under sitt första levnadsår. Personalen på alla ställen har varit väldigt tillmötesgående, och erbjudit alternativ de få gånger sonen har smakat på en rätt som han inte tyckt om. Svårast brukar vi ha med efterrätterna, förrätter och varmrätter uppskattas ofta av båda våra barn. 

  Däremot gillar inte våra kids korv, hamburgare, köttbullar, pannkakor, tårta eller glass... (trots att vi föräldrar gärna frossar i sånt). Är vi bortbjudna brukar jag bara säga att de alltid är lite pippliga i maten och att värdinnan inte ska ta åt sig. Sedan matar jag dem efteråt om de fortfarande är hungriga. 

  Ang. barnbord så gillar jag konceptet. Från min egen barndom har jag mycket roligare minnen från barnborden än från att sitta vid "tråkiga" vuxenbord. ;) Det beror nog lite på vilka barnen är, och hur man har ordnat i övrigt, men kan vara en toppenlösning.

 • Fre 11 apr 2014 09:14 #6

  Kolla med restaurangen först. Bestäm en meny för dom vuxna, fråga om det är möjligt att göra en barnmeny och prata sedan med föräldrarna.

  När vi hade vårat bröllop, så vägrade dom sätta ett lägre pris eller göra en barnmeny. Vi hade ju dock mer vanlig mat, så det gick hem ändå.

  Gällande barnbord, så kan det vara lite både och. En 2-åring kan ju behöva en hel del hjälp och ibland är det bara mamma eller pappa som duger. Ja, det gäller ju alla barn, speciellt om barnen inte känner varandra sedan tidigare. Och som skrivet ovan, en 11-åring blir kanske inte superglad alltid att få sitta vid samma bord som 2-åringar och 5-åringar, för dom är ju faktiskt betydligt äldre. Det är svårt det där.. Dom vuxna vid barnbordet, är dom där specifikt för att ta hand om barnen?


 • Fre 11 apr 2014 09:49 #7

  Tack för alla bra tips:)) Dom vuxna som sitter vid "barnbordet" är där för att ta hand om barnen hela kvällen, för att föräldrarna skall kunna slappna av lite undre kvällen.
  Det är min systers barn/ sambos systers barn vi gifter oss utomlands så alla i familjen är ju på bröllopet så ganska svårt att hitta barnvakt. Annars så är vårt bröllop barnfritt.

  Har tänkt på det där med 11-åringen och hon hade säkert tyckt att det var roligt att sitta vid vuxenbordet istället. Tror nog att jag gör så istället:)

  Så får jag diskutera med restaurangen om de kan sätta ihop någon kul meny till barnen:)

  Trevlig helg!!!

 • Fre 11 apr 2014 16:56 #8

  Barnen på vårt bröllop åt samma mat som de vuxna och vi hade inte ett barnbord. Existerar inte i min släkt. Barn sitter med bland de vuxna och äter av det som bjuds :)

 • Tis 29 apr 2014 19:37 #9

  Vi har ett bröllop för ca 80-100 personer. Varav ca 10 barn är mellan 2-8 och sedan finns det lite äldre tonåringar också.

  Vi kommer att ha ett barnbord med kritor och lite annat kul som vissa av barnen kan hålla på med. Det är ett gäng barn som är väldigt bra kompisar så jag tror de kmr vilja sitta tillsammans =)

  Vi kommer bara att ha en lättare buffé med kallskuret och olika sallader, ostbricka och bröd. Vi har valt att även göra lite varmkorv med bröd utifall att barnen (ellen nån tonåring) vill ha =)
   

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Fre 2 maj 2014 11:53 #10

  Vi hade 3 st 4-åringar, en 6-åring och massor av barn under 1 år på vårt bröllop. De små barnen satt naturligvis med föräldrarna. De större barnen satt på egna platser vid "vuxenborden", med minst en av sina föräldrar bredvid sig. De fick äta samma mat som oss andra, och de barn som var kinkiga hade föräldrarna plockat med lite egna köttbullar och grejer för att de skulle bli mätta.

  Vi hade ett lekrum med barnvakt i anslutning till lokalen, eftersom det är svårt att få alla barn att vilja sitta still under 4 timmars middag. Därför fick de springa fritt mellan rummet och matsalen, vilket blev en bra lösning. För att det inte skulle bli massa tomma platser vid borden om barnen sprang iväg satte vi dem mestadels på kanten. Då blev det lättare för dem att springa iväg också :)

  Det viktigaste är väl att kunna vara lite flexibla, eftersom alla barn inte fungerar på samma sätt. Men barnen dör inte av att inte äta ordentligt en måltid bara för att de inte tycker om maten.

 • Lör 3 maj 2014 10:36 #11

  Vi kommer servera barnen exakt samma mat som vi vuxna kommer få och barnen kommer också få sitta bland de vuxna.

  Jag har själv såna dåliga minnen från när jag var 9 år. Det var nyårsafton det året när det blev år 2000, vi var då på en bal. Barnen fick sitta vid ett eget bord. De vuxna fick hummer till förrätt, oxfilé till varmrätt och sen nån lyxig dessert. Barnen, fick ett grillspett med kokt potatis och pinnglass efteråt. Ja, jag sket iallafall i barnbordet och gick till mamma o fick sitta i hennes knä och smaka på hennes mat!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll