• Skrämmande att prova brudklänning

  Tor 7 nov 2013 11:08 Läst 11313 gånger Totalt 67 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Klänningspanik) - Visa alla inlägg
  Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Tor 7 nov 2013 11:08

  Jag ska vara ärlig. Jag drar mig rent utsagt för att åka och prova klänning. Anledning: Vi har valt att hålla det hemligt att vi planerar bröllop för att våra nära och kära inte ska komma med för mycket åsikter och för att vi inte vill att de ska känna krav på att hjälpa till. Dock ställer detta till med ett visst problem. Jag har alltid varit lite vidskeplig och vill därför inte att min blivande make ska se mig i bröllopsklänningen innan själva vigseln, men har nu ingen som kan följa med mig som smakråd...

  Hur har ni gjort? Har ni gått själva eller tillsammans med någon? Och om ni gjick själva, hur manade ni upp modet...

 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Tor 7 nov 2013 15:30 #7

  Antar att jag känner mig extra pirrig och nervös också för att jag är lite bortkommen när det gäller klänningar. Brukar inte ha klänningar så ofta och köper jag några klänningar så är det typ sköna bomullsklänningar. Jag har verkligen inte någon aning om vad jag ska fråga efter... borde jag köpa underkläder innan jag ska prova? Vad heter alla klänningstyper... men, framförallt så vet jag inte riktigt vad jag tycker om heller när det gäller brudklänningar. Det hade varit så skönt att gå med någon som känner mig väl och som jag vet skulle säga vad de tycker utifrån vilken stil jag annars brukar ha... OCH som förstår mer av vad butiksinnehavaren säger. Här där jag bor finns det inte så många bröllopsbutiker och den enda som jag känner till tar typ 200 eller 300 i halvtimmen för konsultation. Var av det hade varit så skönt med hjälp och lite stöd. Kan man lite på de som äger butiken om hurvida man ser snygg ut eller inte? Jag är lite rädd att de inte kommer att vara ärliga bara för att de vill sälja mig så mycket som möjligt så dyrt som möjligt.

  När jag läste på vad man bör tänka på vid klänningsval så verkar det ju som att man behöver ha så mycket i åtanke. Temat på bröllopet, den egna stilen, att man ska känna sig bekväm, att man ska se snygg ut... det finns ju hur mycket som helst. Äsch, jag kanske gör det för komplicerat... Jag har så svårt att se helheten.

  Någon som har tips på vad man ska tänka på att fråga när man är där. All hjälp uppskattas sannerligen!
  Hade ni köpt underkläder innan ni skulle prova ut?
  Vilka frågor frågade ni, som ni var glad att ni inte glömde att fråga?
  Eller vad önskar ni att ni hade frågat eller tänkt på?

 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Fre 8 nov 2013 13:06 #15

  Jag ska komma ihåg det där med att sitta ner i brudklänningen. Skulle ju kännas hemskt att inse på själva dagen eller när man köpt klänningen att det blir problematiskt.

  Har nu kollat på lite olika sidor... bland annat www.brollopsguiden.se/mode-och-skonhet/brudklanningarnas-skarningar/246 och på millybrildal.com Så, jag har fått lite bättre uppfattning om vad som finns, men hur vet jag vilken form jag själv har på kroppen? Behöver nog komma över min rädsla för att gå själv...

  Någon som vet var man kan ta reda på vilken kroppsform jag har..?

  Det verkar som att mina favoritklänningar är antingen väldigt enkla utan krussiduller och större kjolar eller med väldigt mycket brodyr. Jag verkar inte heller ha så mycket emot tyll. Det som verkar gå bort helt är glitter och strass, korsetter och genomskinligt tyg på ryggen.

  Det svåraste är nog vilken typ av urringning man ska ha... och sedan det där med ärm eller inte. Jag tycker själv att jag har rätt grova överarmar. De flesta klänningar jag sett med ärm har det med mycket spets. Jag är lite rädd att det skulle få lite kasslereffekt eller se för tajt ut. Tjejerna på bilderna ser ju alla ut att ha hur smala armar som helst!!!! Är det någon här som har en klänning med ärmar?
  Vad tycker ni om bolero, är det så det kallas, för ett sommarbröllop...? Tror ni att det skulle kunna fungera? Vad skulle vara det mest smickrande om man har större armar? Jag vill ju inte direkt framhäva dem...

  Någon som har några fler tips eller erfarenheter att dela med sig? Vad upplevde ni själva att ni passade i och inte och vilken kroppsform har du?

  Super tack till alla ni som redan har delat med er av era tankar och åsikter... Känner mig mindre ensam!

 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Fre 8 nov 2013 23:22 #19

  Okej, nu har jag kollat massor med sidor om kroppstyper och googlat på kvinnor kroppstyp och någon av de olika kroppstyps alternativen... Ja, det var kanske inte den smartaste idén jag fått på länge *harkel* Men jag ville ju som sagt få en verklighets uppfattning om hur en verklig kvinna av den kroppstypen såg ut jämförelsevis med mig själv. Jag har ställt mig spritt språngande naken framför spegeln och granskat mig själv... tills min dotter på fem år krävde att få veta vad mamma egentligen höll på med. Ja, då var  jag ju tvungen att förklara. PINSAMT VÄRRE! Hon sa, men mamma du är ju perfekt med den där magen jag har gjort. Så det gjorde ju min dags så mycket bättre. Hon älskar mig med ränder på magen och allt och tyckte mamma hade en midja *skratt* Ärligare än så blir det väl inte. Efter mycket om och men så är det nu fastställt att jag hör till kroppstyp timglas, men något kurvigare än de tecknade bilderna jag googlat fram :D En bit på vägen i alla fall!

  Nu är bara frågan... Vilken klänning passar min kroppstyp?
  Någon som har samma kroppstyp som jag och som har provat klänningar... Vilken variant passade ni bäst i? Har ni någon bild som ni skulle kunna visa på dig och din klänning? Skulle bli så glad.

  Kollade själv på den här sidan www.brollopsguiden.se/mode-och-skonhet/brudklanningarnas-skarningar/246 och att döma av dessa alternativ verkar Ball Gown passa mig bäst... vilket inte skulle vara fy skam :) Men hur ser de ut på en vanlig dödlig normal och retuscherad kvinna? Skulle verkligen gilla något alternativ då jag också gillar klänningar med mycket spets-brodyr...? Någon med bild på sig själv i timglasfigur och tajtare brodyrklänning? Lust att visa bild?

 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Fre 8 nov 2013 23:25 #20
  Plättis skrev 2013-11-08 22:54:00 följande:
  www.dinstylist.se/kvinna: Här fanns det en ganska bra förklaring till hur man tar reda på sin kroppsform, och som jools skrev är det lättast om du ställer dig framför spegeln och tittar på dig själv. Jag själv är ganska timglasformad med breda axlar och breda höfter, men en markerad midja. Men jag ser inte alls ut som figuren som förklarar det  
  När du går och provar kommer du känna vad som känns bra. Jag hade en tanke innan jag började om vad jag ville ha, men den förändrades efter första provningen. 

  Oavsett hur du känner när du provar kläder i vanliga fall är det inte samma sak som att prova brudklänning. Man ser ut som en brud i alla klänningar, men din klänning ska passa dig. Du ska må bra när du ha den på dig. Det är allt som spelar någon roll. 

  Tycker du det är jobbigt att boka tid och gå ensam kan du börja med att bara gå in i en butik som säljer klänningar och kolla på dem. Lägg inte för mycket press på dig när du provar heller. Du måste inte hitta en klänning på första försöket. Och om du är osäker kan du alltid gå tillbaka senare och kanske ta med en nära vän eller en släkting som kan bevara hemligheten  
  Har du köpt eller hittat din klänning än? Har du valt med eller utan ärm? Lust att visa bild på hur din klänning ser ut?
 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Fre 8 nov 2013 23:26 #21

  Tack till er alla för att ni är så otroligt snälla som kommer med råd och tips! Fortsätt gärna komma med tips på saker jag inte får glömma att fråga.

 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Fre 8 nov 2013 23:27 #22
  Alyllyra skrev 2013-11-08 14:43:43 följande:
  Om du är osäker på din kroppsform och vilka modeller du passar i så prova alla! Eller, inte varenda klänning de har i butik alltså, men be att få prova lite olika modeller för att se vad du passar i. Personalen brukar också vara duktiga på att se sånt. Och det finns massa hemsidor där man kan skriva in sina mått för att få en uppfattning om vilken kroppstyp man har.
  Om du är osäker på vad klänningsmodeller heter kan du ju plugga på lite innan på sidor som millybridal, där de brukar vara sorterade efter just modell (a-line, ballgown, mermaid etc).

  Men jag kan säga att när jag kom in och nämnde några klänningsmodeller och märken som jag ville prova så sa expediten typ "oj, vad du var påläst", så det är nog mycket vanligare att man inte har någon koll första gången man kommer in. Så det behöver du inte vara orolig för!

  Jag hade en liten ärm i spets på min klänning och jag kan säga att den satt inte direkt tajt. Om ärmen mot förmodan skulle göra det kan du ju få den justerad hos sömmerska så att det inte blir "kasslereffekt". Var inte rädd för att prova olika modeller bara för att det känns lite för trångt, sömmar kan justeras (in/ut), band kan flyttas om och applikationer kan sprättas bort/sys på.
  Kan man justera på det sättet även om man t.ex. hyr en brudklänning tror du?
 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Lör 9 nov 2013 15:25 #24

  Plättis: Försvann höfterna under kjolen på ball gown eller på A-linje?

  Jag har ungefär samma proportion på byst och höft. Är inte tanken med ball gown att den ska framhäva timglas-figuren ytterligare genom att ge en mer tydlig midja? Förstår jag det rätt på dig Plättis, om det var så att du inte tyckte att det var den effekten som du fick..?

  Ja det kan ju vara super smart att ta kort på sig själv i de klänningar som man tycker om, då kan man ju gå hem och fundera i lugn och ro & slipper bli rädd att man glömt någon detalj. På det sättet skulle jag ju kunna fråga er här om råd. Få lite feedback.

 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Mån 11 nov 2013 11:56 #28
  eberg skrev 2013-11-11 11:49:30 följande:
  Jag var också jätte nervös och nojig över att gå och prova klänning första gången. Fick faktiskt med mig sambon första gången. Men de andra gångerna åkte jag själv. Prova, prova och prova är mitt råd.Jag var ganska inne på att jag skulle ha en a-linje formad klänning för de brukar sitta ganska bra på min något kurviga kropp och samtidigt framhäva midjan. Men våga prova sånt du inte tror fungerar heller. I den affären jag till slut köpte min klänning fick jag massor med hjälp provade sjöjungfru formade klänningar som jag tidigare inte vågat för jag trodde jag skulle se ut som en "stoppad korv" eller nått. Men det fungerade betydligt bättre än jag förväntade mig och funderade ett tag på att köpa en sån klänning.     Kän efter vad som är du och vad du känner dig bekväm i. Så blir det nog bäst. 
  Jo jag börjar funder på om jag inte ska låta fästmannan få följa med första gången jag provar. Det är ju inte som om jag behöver köpa klänningen på plats. Kan prova rätt generella klänningar av de olika typerna bara för att få en uppfattning. Han kan ju bli överraskad ändå på själv dagen, eller tror ni att vidskepligheten kommer att besannas??

  eberg:
  Vad valde du till sist?
  Provade du en ball gown klänning också och hur tyckte du at det såg ut på dig jämförelsevis med a-line?
  Har du någon bild du kan tänka dig att visa upp?
 • Anonym (Klänn­ingspa­nik)
  Återställ
  Mån 11 nov 2013 14:03 #31
  Ello skrev 2013-11-11 12:43:26 följande:
  Jag har ungefær samma kroppsform som du, och det blev en a-linje. Jag provade ball gown, vilket inte gjorde någon direkt skillnad før figuren jæmført med a-linje, men dom ær fruktansvært tunga och det finns en risk att klænningen bær dig istællet før tværtom... Jag valde bort den typen på grund av tyngden mest. Men jag tyckte också att det blev alldeles før mycket kjol åt alla håll, a-linje ær ofta inte så bred och lånt, utan har mer bakåt...

  Men prova båda, jag provade den størsta ball gown butiken hade och den var jættefin. Men som sagt, det blev før mycket tyg før mig.

  Min midja ær också vældigt smal så en a-linje sitter sjukt bra på mig då jag får markera midjan.  Man ser jættesmal ut... (Om det nu ær det man ær ute efter.)

  Jag tror inte att a-linje eller ball gown ær ett stort problem vad gæller att visa høften... det finns ingen høft i såna klænningar... haha. Dom ær under lager av tyll och kjol Tyst Rent spontant tror jag man måste ha en ganska smal midja och inte før stor byst, samt en ganska lång øverkropp før att kunna bæra upp en ball gown, men det ær bara min egen gissning!
  Vad är det som säger att det inte skulle vara så smickrande med stor byst + gall gown?
  Frågar eftersom jag själv inte har någon uppfattning på vad som gör något osmickrande eller inte... Du får gärna förklara lite bättre hur du menar.

  Är det någon annan som har samma uppfattning som Ello?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll