• minimalistiskt utomhusbröllop utan mottagning?

  Mån 14 okt 2013 12:17 Läst 1225 gånger Totalt 5 svar
  little­redhea­d
  Visa endast
  Mån 14 okt 2013 12:17

  Hej! Första gången jag startar en tråd så here goes!
  Jag och min sambo har nästa månad varit förlovade i ett år och pratar nu om att gifta oss till sommaren. Juli-augusti något. Min blivande är inte särskilt engagerad i planering, och för honom skulle skriva under ett par papper vara en tillräcklig vigsel, men är medgörlig nog att låta mig få mitt yttepytte bröllop vid vattnet jag drömt om.
  Men det kvarstår lite frågetecken för mig, och jag råkar vara först ut av mina nära vänner att gifta mig, så jag tar hjälp av er!

  Vi pratar om antingen gifta oss på Koster eller på Gotland, då min blivande har familj på båda ställena och jag fullkomligt ääälskar båda platserna. Vi vill hålla det väldigt litet, vi vill gifta oss för våran skull, inte någon annans. Ingen av oss är kristna eller känner oss bekväma med att svära trohet inför Gud så vi har valt att göra det borgeligt.

  Till det problematiska, min familj kommer inte att närvara. Eller snarare min mamma kan inte närvara pga. sjukdom som gör att hon inte kan/vill resa. Vilket resulterar i att min pappa inte kommer att närvara. Då känns det konstigt att bjuda in mina farföräldrar, som är den enda familj jag har förutom mina föräldrar. Det känns tråkigt, men helt okej med mig ändå. Även om jag vet att det kommer bli OTROLIGT mycket sura miner (dom skulle nog helst se att jag gifter mig i deras trädgård, men det är inte det jag vill. Och det är våran dag, inte deras.).
  Dock känns det fruktansvärt svinigt att då inte låta min blivandes familj få delta i vårat bröllop. Dem är otroligt engagerade i allt vi gör och jag vet att dem skulle ta illa upp av att inte få vara med på våran dag. Jag och min blivande har inte disskuterat det här ännu, då han gärna undviker planering och "obekväma" samtal haha!
  Men det retar gallfeber på mig. Jag vill SÅ gärna ha hans familj närvarande, men är det knäppt att bjuda hans familj men inte min? 

  Om vi nu lyckas få ihop det med bara hans familj närvarande. Hur sköter man en sån planering? Vi skulle nog som max bli 10 personer med oss inräknade, så det känns lite extremt med att hyra en fest lokal. Ingen av oss gillar att stå i centrum, så vi har pratat om att hålla det väldigt enkelt, möjligen då lite finare resturang efter vigseln. 

  Vad är "regeln" gällande att äta på resturang som mottagning? Är det att vi som brudpar organiserar en 3 rätters middag ihop med resturangen och betalar för det, eller är det onödigt för ett så litet sällskap? Skall man låta folk ta vad dom vill och betala för det själva?

  Jisses jag är helt lost. Det märks va? ber om ursäkt för den väldigt långa texten och jag hoppas någon av er har något tips att komma med! Även tips på ställen på både Gotland & Koster, Det är väldigt uppskattat! Glad

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Mån 14 okt 2013 12:32 #1

  Blunda och tänkt på ert bröllop. Föreställ dig ceremonin framför dig. Vilka vill ni ska vara där och dela dagen med er? Bjud dessa personer!
  Är platsen viktigare än att ha dina föräldrar där? Är det värt sura miner? 
  Skulle det kännas tomt att dina farföräldrar inte är där eller är det "ok"?
  Hur många gäster är lagom? Och i så fall vilka?

  Sånna frågor kan ju ingen annan svara på åt dig. Själv skulle jag aldrig kunna gifta mig utan att ha mina föräldrar där, men jag har full förståelse för att man har olika förhållande till sina familjer och sin släkt. Men du måste "tvinga" din blivande att prata om det så att ni är överrens om hur ni vill göra.

  Det finns inga direkta rätt eller fel angående mottagning utan ni gör precis som ni vill. Om ni har ett litet bröllop så tycker jag det verkar vara alldeles utmärkt att gå på restaurant tillsammans! Då slipper ni massa "fix" och kan bara koncentrera er på att njuta av kvällen! 
  Vad har ni för budget, vill ni bjuda på maten? 
  Kolla med restaurangen om priser, det kan ju tex bli billigare för er om ni förbeställer och att alla får samma mat.

 • Tis 15 okt 2013 20:25 #2

  Om jag var i din sits hade jag antingen gift mig på östra Gotland (tex Grynge eller Sjaustru) och ätit middag på Smakrike i Ljugarn, eller gift mig på Fårö ute vid raukfälten vid Langhammars eller Digerhufvud och sedan ätit mat på Vinor krog eller Gåsemora.

  Vilka familjemedlemmar vill du skall vara med? Jag tycker inte du skall välja bort dina farföräldrar bara för att dina föräldrar inte kommer. Dessutom hade jag nog bjudit mina föräldrar ändå, även om jag visste att de skulle tacka nej, bara för att de skulle få känna sig delaktiga. Men alla familjerelationer ser olika ut :)

 • Tis 15 okt 2013 20:40 #3

  Jag håller med om att bjud in alla ni vill och önskar kunde närvara. Om personerna sedan kan/vill komma på bröllopet, det är upp till dom. Tex dina föräldrar och dina farföräldrar samt din blivandes familj.

  Hur ni väljer upplägget för själva vigseln och efteråt är ju upp till er. Hitta en plats ni vill vigas på och hitta en vigselförrättare som är villig att viga er där och boka en dag och tid. Ordna med hindersprövning, kanske ringar och kläder och mkt mer än så är det faktiskt inte. Om ni inte vill hitta någon som kanske sjunger eller fotar.

  Restaurang är väl ett jättebra alternativ om ni inte blir så många. Mysigt och trevligt. Inte så mkt förberedelser och planering samt eventuell städning osv efteråt. Att boka bord i förväg är nog en väldigt bra idé, så ni vet att ni får plats. Hur ni sedan väljer att göra med maten är ju upp till er. Antingen så gör ni så att ni i förväg bestämmer en meny för alla gäster tillsammans med restaurangen, eller så får alla välja själva från menyn när ni kommer dit och då kan ni välja att betala för alla ändå eller låta gästerna betala själva. Ni skulle kunna låta gästerna välja mat i förväg, så att maten är klar när ni kommer dit. Ni kan välja att tex betala för drycken till maten, men inte själva maten. Eller tvärtom. Hur ni än väljer att göra finns det inget rätt eller fel. Huvudsaken är att ni är tydliga med upplägget för gästerna i förväg.


 • Tis 15 okt 2013 21:52 #4

  Jag håller med dom som säger att ni ska bjuda alla - även de ni är säkra på att dom inte kommer åka.
  Ni ska inte göra valet åt dom. Låt dom välja om dom kommer eller inte Glad 

  När det kommer till bröllop så finns det 3 saker som är måsten/ regler allt annat är valfritt.

  1 hitta någon som vill gifta sig med dig
  2 Skaffa en hindersprövning som är giltig när ni gifter er (max 3 månader gammal)
  3 Den som viger er måste ha vigselrätt.

  Så med andra ord så behöver ni inte bjuda på mat, ni behöver egentligen inte bjuda in någon alls om ni vill göra det ensamma.
  Man måste i och för sig ha vittnen, men det brukar man kunna få "låna" om man skulle gifta sig i kyrkan eller på stadskontoret (dvs några anställda ställer upp som vittnen). Och om man ber väldigt snällt och är villig att lägga en slant så kanske vigselförrättaren kan ta med sig någon kollega eller kompis som kan ställa upp som vittne Flört

  Men ska ni bjuda några - så tycker jag inte att ni ska hoppa över att bjuda din släkt bara för att din mamma är sjuk så att din pappa inte kommer heller... Lämna det beslutet åt dom Glad

 • little­redhea­d
  Visa endast
  Tis 22 okt 2013 19:53 #5

  Tack för era klocka råd!
  Känner mig lite lugnad nu, och det känns lite lättare att planera! Glad

  Med vänliga hälsningar 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll