• Hanna7­8
  Äldre 17 jul 15:16
  15255 visningar
  17 svar
  17
  15255

  Vad är rimligt att betala servitriserna på bröllopet?

  De "riktiga" servitriser men har andra heltidsjobb. De kommer jobba 13:00 till 02:00 en lördag. De har en timmes bilresa till lokalen. Vad bör de få i timmen efter skatt?

 • Svar på tråden Vad är rimligt att betala servitriserna på bröllopet?
 • jennif­erocha­ugust
  Äldre 17 jul 15:43
  #1

  Det är alltså 13 timmars jobb + 2 timmars bilresa vi pratar om? För vuxna personer som är riktiga servitriser.
  Jag tycker att de bör få minst 150, men helst 200 kronor i timmen plus någon slags ersättning för bensin/transport och de två timmarna de måste pendla.

 • Decemb­er2010
  Äldre 17 jul 16:45
  #2

  Efter skatt är 100:- i timmen bra.

 • Hanna7­8
  Äldre 17 jul 17:52
  #3

  150 kr/timmen efter skatt är det jag är inne på. 100 kr timmen efter skatt är ett skämt. Vi snackar långt pass, lördagkväll, två timmar resa för personalen.

 • Fröken­Mäkelä
  Äldre 17 jul 18:04
  #4

  ca 160kr/timmen (före skatt) kommer våran serverings personal kosta. Anlitar den via restaurangen vi beställt maten ifrån.

 • Äldre 17 jul 19:49
  #5

  Minst 150:-/timmen efter skatt! Plus ersättning för resan.

 • Äldre 17 jul 19:58
  #6

  Jag har absolut ingen aning om hur det ligger till, men tjänar man så bra som 150kr/timmen, efter skatt, som servitris? Jag vet inte, men jag tycker det låter ganska mkt faktiskt... Är jag bara snål? :P


 • MissFa­nnie
  Äldre 17 jul 20:17
  #7

  vi tänkte betala vår serveringspersonal som har en lite erfarenhet 100kr/h efter skatt, sen står vi för bensinkostnad och bjuder på mat :)

 • Äldre 17 jul 20:30
  #8

  Jag kommer få betala 310kr i timmen före skatt per serveringspersonal, 395kr i timmen efter 0.00.
  Hade ingen aning om att det var så dyrt, men det är så priserna ser ut här när man beställer genom cateringfirman. 

 • Äldre 17 jul 21:01
  #9

  150:- i timmen + reseersättning låter väl rätt rimligt.
  Dom kommer ju antagligen inte få någon driks den här kvällen. Och bara driks kan bli en tusenlapp på en bra kväll liksom...


  Vår serveringspersonal fick 100:- / timme, men det berodde på att det först var meningen att 3 halvt om halvt oerfarna skulle servera, sen hoppade en av och två andra ville då hjälpa till.
  (Mina jobbarkompisar nästan slogs om vilka som skulle få hjälpa till, för alla ville vara med pga temat ;) )
  Dom första fick själva säga vad dom ville ha i ersättning (dom serverar lite luncher ibland men jobbar som konrerensvärdinnor egentligen) och när då två erfarna servitriser (en kille och en tjej) ville komma med så frågade vi om det var ok med samma ersättning och det var det sa dom...

 • Äldre 17 jul 22:11
  #10

  Har jobbat som servitris i flera år under studietiden och hade nog inte mer än drygt 10 euro per timme, trots erfarenhet, språktillägg och kvällstillägg.

 • Mrs Lindah­l 2014
  Äldre 18 jul 08:24
  #11

  Jag har serverat i ett par år, och om man slår ut grundlön+OB+driks så hamnar man nog runt 150 kr/h på en fredag eller lördagskväll. Det beror givetvis på var man jobbar.


  Jag hade i ärlighetens namn inte jobbat för 100 kr/h, om det inte var åt vänner, det är mycket mer jobb än man tror at servera, speciellt på ett bröllop, då måste man verkligen va extra mycket på tårna och se till att flyter på. Jag kommer att erbjuda vår personal 150 kr/h, och då är de vänner till oss och har inte "professionell" erfarenhet sedan tidigare.


  Om du känner dem så hade jag nog föreslagit att prata med dem om lönen och höra hur mycket de själv tänker/förväntar sig att få. Lycka till =)

 • Äldre 18 jul 10:29
  #12

  Hej!
  Jag har jobbat heltid som servitris och nu jobbar jag extra som servitris. Förr jobbade jag mycket med just bröllopsfester och kan tala om att det är lite speciellt. Det är mycket att hålla koll på så allt flyter som det ska och är det duktig personal som fixar det bra så tycker jag man kan ge dem rätt bra betalt. Om man har bra eller dålig serveringspersonal kan verkligen hjälpa eller stjälpa hela festen.

  Vi tar ett räkneexempel :)
  Om vi pratar siffror så är min lön när jag jobbar extra; grundlön 123,70kr/h + o.b efter 16.00 på lördagar 19,80kr/h + nattillägg efter 01.00 17,4kr/h +semesterersättning på c.a 12% som betalas ut direkt när man är timanställd. På en lördag från 13-02 så skulle det betyda en snittlön på 158,60kr/h före skatt, vilket motsvarar c.a 119kr/h om man har en skatt på 25% (vilket är rimligt om man är låginkomsttagare) Till det tillkommer dricks vilken kan vara allt från 10kr/h till 60kr/timmen en lördag beroende på diverse omständigheter. 

 • Äldre 18 jul 13:24
  #13
  MissFannie skrev 2013-07-17 20:17:25 följande:
  vi tänkte betala vår serveringspersonal som har en lite erfarenhet 100kr/h efter skatt, sen står vi för bensinkostnad och bjuder på mat :)
  Detta låter väl rimligt tycker jag. 150 efter skatt + reseersättning låter mycket tycker jag.. tror jag skall börja servera på bröllop om det är så bra betalt. Sen är det inte många jobb där man får ersättning för resan, det känns som lite överkurs. De vet ju om förutsättningarna och har ju möjlighet att tacka nej. Får de så bra betalt som 150/h efter skatt tycker jag inte man kan kräva reseersättning, men om det är lite lägre är det väl rimligt.
  Det skrivs väldigt mycket om att utnyttja folk här på forumet, men det verkar som det utnyttjas rätt bra åt andra hållet också, alltså så fort det handlar om bröllop så tar man i lite mer när det gäller betalningen bara för man vet att folk betalar lite mer än vad de skulle göra i vanliga fall. Skulle jag ställa upp åt någon bekant så skulle jag mer se det som en tjänst man gör för man tycker det är kul och ev betalning är en bonus. Jag räknade lite på två personal (proffesionellt inhyrda) som skall fylla på buffé, plocka undan tallrikar, enklare disk (en hel del skall skickas tillbaka för disk hor catering) och då blev kostnaden för dessa personer högre än kostnaden för maten.. det kändes inte rimligt..
 • Äldre 18 jul 17:10
  #14

  Hej :)
  Jag tycker  att 100:- i timmen för en erfaren utbildad servitris att jobba 13 timmar i streck utan rast , samt att jobba natt är väldigt lite ! Jag har jobbat med att servera på större fester och bröllop flertalet gånger och då har det inkusive ob tillägg aldrig blivit mindre än 150:- i timmen efter skatt. Och då bör de tilläggas att jag inte är utbildad i detta. Att servera på bröllop är slitigt jobb , är dem dessutom bara 2 st så kommer dem få jobba rejält, beror såklart på hur många ni är på festen :)

  När jag serverat på bröllop så har vi varit minst 7 st vid bordsservering för 60 pers och minst 4-5 vid buffe . Och då har vi ändå haft väldigt mycket att göra hela kvällen :)

  Så mellan 150-200 :- i timmen tycker jag en rättvis lön :)

 • Hanna7­8
  Äldre 18 jul 18:26
  #15

  Inser att folk är snåla som fan. Klänningar och tårta kan ni minsann lägga pengar på men att betala ordentligt till de som ska ordna så att festen flyter hela kvällen vill ni inte göra... Det är jag som ska jobba på bröllopet, och jag funderade på vad folk var beredda att betala. Vi kommer att kräva minst 150 kr/timmen plus milersättning. Vi offrar en lördagkväll mitt i sommaren, plus att söndagen blir ren återhämtningsdag. Passet är låååångt, på fötterna hela tiden, fix innan, servera champagne innan middag, fem rätter bordsservering, kaffe och tårtbuffe och sen ska vi rodda baren fram till 02:00. Och ni tycker 100 kr timme är lagom... Snåla jävlar.

 • Äldre 18 jul 19:54
  #16

  Men TS, jag tycker de flesta verkar hålla med dig?

  Fats jag fattar inte varför du frågar efter lön efter skatt? Det är väl före skatt den som betalar ska räkna på, om du sedan skattar elelr inte är ju faktiskt upp till dig vid tillfälliga inkomster.
  Menar du att de ska betala dig 150 kr/h och dessutom betala in arbetsgivaravgifter och skatt ovanpå det?
  Timlön räknas ju alltid innan skatt? Om du ska ha 150 kvar i näven, så blir ju timlönen brutto isåfall 195 kr med 30%skatt.

  150 kr före skatt tycker jag låter som det rimliga i relation till vad man tjänar i yrket (eftersom det då rör sig om 24-25000 för en heltidslön), medan 195 kr/h och alltså en lön på över 32000/mån verkar lite väl högt med tanke på braschens låga avtal.


  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • Äldre 18 jul 22:21
  #17
  Hanna78 skrev 2013-07-18 18:26:32 följande:
  Inser att folk är snåla som fan. Klänningar och tårta kan ni minsann lägga pengar på men att betala ordentligt till de som ska ordna så att festen flyter hela kvällen vill ni inte göra... Det är jag som ska jobba på bröllopet, och jag funderade på vad folk var beredda att betala. Vi kommer att kräva minst 150 kr/timmen plus milersättning. Vi offrar en lördagkväll mitt i sommaren, plus att söndagen blir ren återhämtningsdag. Passet är låååångt, på fötterna hela tiden, fix innan, servera champagne innan middag, fem rätter bordsservering, kaffe och tårtbuffe och sen ska vi rodda baren fram till 02:00. Och ni tycker 100 kr timme är lagom... Snåla jävlar.
  Hej :)

  Varför denna enormt otrevliga ton i ditt inlägg ? Nästan alla som skrivit i denna tråd hittils har ju faktiskt haft samma åsikt som du . Är enbart två stycken som tyckt annat. Och man kan inte komma till ett disskusionsforum och tro att alla ska ha samma åsikt som du och att alla bara ska hålla med  , så fungerar de tyvärr inte . Alla har olika åsikter och de är inge fel med de , så länge man respekterar varandras olika åsikter .

  Du riktar dig till alla i denna tråd och kallar oss " snåla som fan " och " snåla jävlar " . Att sedan komma och påstå att vi lägger mycket pengar på tårta och klänning men inte på personal, vad vet du om de. Så vitt jag vet så känner du ingen av oss som svarar i denna tråd och har därmed ingen aning om våra prioriteringar i livet . Så att du slänger ur dig en massa falska anklagelser som du inte vet nåt om är ju bara löjligt . De var du som startade en tråd och bad om råd , då får du också vara öppen och ta att folk tycker olika .

  Om det är så hemskt att servera på ett bröllop som du tydligen verkar tycka så tacka nej då . Att jobba ska vara roligt . Jag har jobbat på stora fester och bröllop flertalet gånger och visst är de slitet men också väldigt roligt :)
Svar på tråden Vad är rimligt att betala servitriserna på bröllopet?
Logga in
Bli medlem