• Hur avslutar vi festen på bästa sätt?

  Sön 7 jul 2013 19:27 Läst 4151 gånger Totalt 9 svar
  Sön 7 jul 2013 19:27

  Efter att ha varit gäster på flera bröllop där festen "dött ut" och gästerna börjat troppa av efter en halvtimme på dansgolvet, har jag och min fästman börjat fundera på hur vi ska undvika ett avslaget slut på vår stora dag.

  Så här ser våra förutsättningar ut:


  Vi gifter oss i slutet av maj. DJ eller liveband skulle vara ett roligt sätt att få igång festen och fler på dansgolvet, men tyvärr ryms det inte riktigt i vår budget Vi själva tillsammans med ca 20 av de 60 gästerna dricker ingen/väldigt lite alkohol, så därför tänkte vi nöja oss med att servera alkohol under middagen och hoppa över att ha bar efteråt. Gissar att detta kan påverka graden av danslust hos många.

  Just nu går tankarna kring att ha en lite kortare dans och sedan bryta för vickning. Precis utanför festlokalen finns en väldigt vacker brygga med grillplats och en stor fors. Vi funderar på att lysa upp vägen dit med marschaller och ordna korv/marschmallows-grillning, kanske avsluta med ett litet fyrverkeri. Därefter skulle det finnas möjlighet till nattdopp med öl och bastu för de som fortfarande vill.


  Skulle bli väldigt tacksam för tips/kommentarer på våra tankar! Även om ni har helt andra förutsättningar, hur gjorde/tänker ni göra? Dans natten lång eller har ni någon aktivitet som avslutar festligheterna?

 • amerik­a
  Visa endast
  Sön 7 jul 2013 19:39 #1

  Låter ju fantastiskt med bastu & dopp men då vill det till att gästerna vet om det och har viljan så de har med sig badkläder osv. Dessutom är det ju ganska kallt i vattnet i maj... Jag kan bara tala för mig själv, men jag skulle nog inte vilja basta, bada och dricka öl på slutet av just en bröllopsfest, är förmodligen alltför uppklädd och uppsminkad för det, men stilen på era gäster kanske inte är så.

  Det är ju inte säkert att gästerna tycker att det gör nåt om det inte blir dans. Att få prata, hänga, mingla runt, skratta, umgås med musik i bakgrunden, brukar vara trevligt nog för många. Att ha vickningen på bryggan låter fantastiskt mysigt! Det i sig inbjuder ju till småprat och trevlig stämning. 

  Jag har varit på ett tjugotal bröllop genom åren och det är inte många av dem där det faktiskt har varit dans med fullt ös på dansgolvet. Och det har ändå varit mycket trevliga tillställningar. 

 • Sön 7 jul 2013 21:44 #2

  Mina tips är att inte gifta sig för tidigt på dagen, att om ni vill ha full fest - undvik barn med på festen. De 40 som dricker alkohol (även om det inte är mängder) kommer troligtvis tappa festlusten om det inte finns ngt med alkohol i efter middagen.

 • anothe­rplace
  Visa endast
  Sön 7 jul 2013 21:54 #3

  Vi har gjort som så, njuder på alkohol till middagen på inbjudan står det:Till maten serveras alkohol eller alkoholfritt alternativ (sen hur mycket och vad de är för alkohol)till festen medtages ege´n dryck av valfritt innehåll, på så viss kan alla dricka det dem tycker är godast och vi behöver inte tänka igenom en helö bar lista samt ha någon som kan fixa i baren ;)   

 • Sön 7 jul 2013 21:55 #4

  Om dom som dricker alkohol, får alkohol till middagen men inte under kvällen, så tror jag inte att så många av dom kommer nappa på bastu och öl senare på kvällen heller. Plus att man ofta har finkläder och kanske fixar hår och smink, vilket gör att många nog inte är så sugen på bastu. Jag tror att det kan bli svårt att få gästerna att ta med badkläder och handduk. Även om det låter mysigt, så tror jag att det i praktiken kan bli svårt. Ja, plus att det sällan är jättevarmt i slutet av maj.

  Sedan behöver man inte liveband eller DJ för att det ska bli en bra stämning och för att folk ska dansa. Man behöver en bra inställning och gäster på gott humör. Ja, plus gäster som överlag brukar tycka om att dansa. Om ni som brudpar drar igång på dansgolvet och att ni redan i förväg har gjort upp om att tex föräldrar, syskon, värdpar/toastisar, brudfölje osv sluter upp och hjälper till att dra igång övriga gäster, så är nog chansen större att fler dansar.

  Givetvis behöver man inte alkohol och ja, det går alldeles utmärkt att ha roligt utan alkohol och nej, man behöver inte alkohol för att det ska vara fest osv osv. Trots det, så tror jag att fler av dom som dricker alkohol kommer släppa loss mer och komma mer i "feststämning" om det finns alkohol även efter middagen.

  Att folk droppar av kan ni inte styra över. Folk kommer åka när dom vill åka, oavsett vad ni har planerat. Det ni kan göra, är att försöka att inte bli påverkade av det. Låt inte det dra ner stämningen eller erat humör. Forsätt vara på topp ändå, så länge ni har någon gäst kvar, så är det ju party ;)

  Att ha vickning nere på bryggan kan nog vara mysigt om vädret tillåter. Ha dock en plan B ifall det skulle vara jättekallt och/eller regna. Räkna dock med att gästerna droppar av efter vickningen, så ju tidigare ni tar den, desto tidigare lär folk åka hem. Jag kan tänka att det är lämpligt att ha den kring midatt? Hur mångar timmar det då blir mellan middag och vickning vet jag ju inte, men tar ni det alldeles för nära middagen, så kommer nog inte så många vilja äta vickning heller.


 • anothe­rplace
  Visa endast
  Sön 7 jul 2013 21:56 #5

  sen kommer vi hyra en dj in the box, (finns inte utrymme för något annat) kostar 1800 och då är det en mixkllåda med musik som man själv väljer ut på internet (gör musiklistorna själv) sen så fixar de in musiken på lådan haha, så får man låna högtalare med :) visst kan man ju ta spotify men här blir det mindre med kablar och så kan den mixa som en riktigt dj (om jag förstpd rätt nr jag läste)

 • Sön 7 jul 2013 21:58 #6
  anotherplace skrev 2013-07-07 21:54:15 följande:
  Vi har gjort som så, njuder på alkohol till middagen på inbjudan står det:Till maten serveras alkohol eller alkoholfritt alternativ (sen hur mycket och vad de är för alkohol)till festen medtages ege´n dryck av valfritt innehåll, på så viss kan alla dricka det dem tycker är godast och vi behöver inte tänka igenom en helö bar lista samt ha någon som kan fixa i baren ;)   
  Det kan ju vara en idé, men då ska det finnas plats för alla flaskor och man ska kunna hålla isär alla flaskorna under kvällen. Dom flesta vill nog ha plats i kyl kan jag tänka mig.
 • Sön 7 jul 2013 22:20 #7

  Kanske lite off-ropic men:


   


  Är det bara jag som har lärt mig att man inte går innan brudparet på en bröllopsfest? Folk som är äldre, sjuka eller har barn som måste läggas är givetvis ursäktade om de går tidigt men alla andra? Jag vet att det blivit vanligare och vanligare att brudparet är uppe väldigt länge och någongång fram på småtimmarna är det väl ok att gå hem iallafall. Men jag tycker att det blivit vanligt på bröllop att folk droppar av ganska tidigt.


   


  Var på ett bröllop där festen var slut på ett specifikt klockslag och brudparets avfärd blev hindrad av att alla gästerna åkte hem. De hade planerat att vinka hejdå och åka iväg, men "hann" inte innan gästerna åkte. Det hade handlat om att stanna kanske max fem minuter och vänta på brudparet. Det tyckte jag faktiskt var lite dåligt av gästerna, men antagligen berodde det på att de inte lärt sig samma regler som jag.


   


  Är jag fel ute? Fler som lärt sig samma "regler" som jag?

 • Sön 7 jul 2013 22:27 #8
  yavanna81 skrev 2013-07-07 22:20:59 följande:
  Är det bara jag som har lärt mig att man inte går innan brudparet på en bröllopsfest? 

  Är jag fel ute? Fler som lärt sig samma "regler" som jag?


  Jag, som brud, hade aldrig velat lämna festen före gästerna. Nu sov vi ju visserligen på samma hotell som vi hade festen på, men jag hade inte kunnat tacka för mig och gått upp på rummet medan våra gäster fortfarande var kvar där nere.

  Jag tror att det förr i tiden, när brudpar själva inte var värdpar (dom som betalade) för bröllopsfest och kanske faktiskt hade sin första natt tillsammans på bröllopsnatten.. ja, att det då var vanligare att brudparet lämnade festen i stort sett först.

  Numer tror jag det är ganska vanligt att gästerna droppar av före brudparet och att man gärna är kvar till sist. Jag har då aldrig varit med om att brudparet gjort någon storslagen avfärd före alla gäster.
 • Mån 8 jul 2013 08:55 #9

  Mina vänner hade bröllop med bastu/badtunna istället för fest. Det kändes väldigt konstigt innan eftersom man först skulle klä upp sig och sen byta om. Men väl där var det faktiskt väldigt trevligt och lyckat. Långt ifrån alla gäster bastade, de satt och minglade istället. Kvällen blev ganska kort, inte så mycket länge än tolvslaget. I de flesta andra av mina kompiskretsar gillar folk att dansa och festen hållit på till minst 4 på morgonen. Då har de inte haft varken dj eller band, så det beror nog mer på folket. Jag tycker idéen med vickning bryggan låter jättemysig men det kan nog avbryta själva festen. Om ni tänker ha bastu så meddela folk i god tid så de är mentalt förberedda och har med badkläder om de vill basta...

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll