• Anonym

    Gifta=delad ekonomi, eller?

    Hej, skriver här i känsliga rummet ifall någon vill svara anonymt, jag är mest ute efter tips på hur ni gjort. Har ni helt delad, delvis delad eller helt separat ekonomi efter (eller innan) ni gift er? Vi vet inte riktigt hur vi ska göra så jag är tacksam för info om hur ni andra har gjort/ska göra.

  • Svar på tråden Gifta=delad ekonomi, eller?
  • tisa

    Vi har tänkt helt gemensam ekonomi. Där vi sätter in alla pengar på ett gemensamt konto, fördelar det på räkningar och sparkonton och sedan får vi lika mycket spendera-pengar var. Detta hade vi tänkt påbörja typ redan nu.. 

    MEN hur öppnar man ett gemensamt konto? Vi har ringt banken som skall skicka papper men det kommer aldrig några papper..

  • Anonym

    Tusen tack för alla svar, fortsätt gärna skriva för det är jätteintressant och många bra tankar! Daniiel: vad är ett servicekonto?

  • daniiel
    Anonym skrev 2013-04-01 21:35:28 följande:
    Daniiel: vad är ett servicekonto?
    Vi och banken kallar det så, vet inte om det är något speciellt konto, men tanken är att pengarna till alla räkningar ska dras från våra lönekonton och in på det kontot varje månad, så att vi betalade räkningarna från det kontot. Vi hade så förut, men inte nu längre. Nu är det bara billånet som betalas därifrån.
  • Principisessan

    Vi har inte gemensam ekonomi. Jag överför en summa automatiskt till honom varje månad för våra gemensamma räkningar, sen betalar vi våra egna räkningar själva.
    vi betalar ungefär varannan gång när vi handlar mat. Vi har våra egna pengar och sköter våra egna pensionsspar mm. Om vi däremot ska köpa något gemensamt som är större så tar vi en diskussion, annars så köper vi vad vi vill för våra egna pengar.

    Vi har 2 barn vardera i olika åldrar så vi brukar sköta inköpen själva för våra egna barn om det inte är något särskilt som vi behöver hjälpas åt med. Upplägget funkar för oss då vi inte äger hus och båda har jobb. Skulle något ändras så skulle vi kanske göra om upplägget men som det är nu så har vi aldrig bråkat om pengar eller haft några orättvisor som är pengarelaterade.

  • SandraElisabet

    Vi planerar köra ungefär samma upplägg som de flesta: det vill säga separata konton men delar lika på alla utgifter/räkningar och vi för dessutom över pengar till ett gemensamt matkonto.

    Jag vet inte om vi ska ändra på vårt upplägg eller inte i framtiden, men nu fungerar det bra, vi hjälps också självfallet åt om en av oss har sämre inkomst någon månad, han är timanställd och jag arbetar extra samt studerar så våra inkomster kan variera stort från månad till månad.

    Något som min mamma berättade för mig för en tid sedan var att när hon och pappa enbart hade ett gemesnamt konto så kunde ju hon se vart han handlade födelsedagspresent till henne och för hur mycket pengar etc. Hon tyckte att det var tråkigt att kunna se vart minsta lilla krona gick så numera har de samma upplägg som jag och min Martin har.
    Det är ju en aspekt som man kanske inte tänker på...?
    Jag tycker att det är bra att ha varsitt konto men att dela på kostnader och sparande så jämnt man kan.

  • Lenblo

    Vi har helt gemensam ekonomi. Bådas våra löner går in på samma konto, med varsitt VISA-kort till. Men så är vi vanligtvis rätt ense om även "onödiga" utgifter också (nya dataspel, smycken, dyra hårgrejer). Han har försörjt mig som arbetslös och jag honom.

  • mutuldus

    Svårt det där.. Vi har väl ganska separerad ekonomi och tror det kommer fortsätta i samma stil äve efter vigseln.
    Egna lön- och sparkonton.
    Mina utgifter, som typ min mobil betalar jag. Sambon betalar sitt och där ingår även hans barn. Han betalar även allt det gemensamma som hyra, el osv men hälften av det för jag över till honom.
    Mat, bensin osv går i perioder.. den som har mest pengar för stunden betalar mest.

    Ingen av oss har fast inkomst(jag studerar en mån till samt ströjobbar när jag hinner, sambon har för tillfället vik) så därför varierar det vem som har mest pengar att lägga på mat osv.. 

  • snowstars

    Nu är ju inte vi gifta än men jag svarar ändå. Vi har ganska separerade ekonomier. Vi betalar hälften av alla gemensamma räkningar (el, bredband etc.) och halva hyran var. Sen sätter vi in lika mycket pengar var på ett ICA-kort. Jag betalar mina räkningar (mobil, kläder etc.) och han betalar sina. Nu har vi nyligen skaffat ett gemensamt sparkonto så där sparar vi också samma summa varje månad. Resten är ens egna pengar.


     


    Men jag tänker mig att ju längre man kommer i livet, ju mer gemensam kommer vår ekonomi att bli. Vi hyr vårt boende och har inga barn i dagsläget. När vi köper hus kommer vi ju ha ett lån tillsammans, när man får barn har man ju ett barn ihop osv. och då tror jag det faller sig mer naturligt att ha mer gemensamma konton och annat. Men jag tror aldrig att jag skulle vilja ha helt gemensam ekonomi.


     


    Våran fördelning är inte huggen i sten. Dyker det upp en oväntad kostnad så brukar sambon ta den eftersom han har mer pengar. Bara för att man inte har gemensam ekonomi betyder inte det att man sitter med alla kvitton i slutet av månaden och räknar ut hur många kronor den ena har betalat mer än den andra så det ska bli rättvist. ;)

  • FruForsmark

    Vi kör delad och är nöjda med det, bortsett från att vi har ett gemensamt sparkonto. Funderar på att öppna gemensamt ICA konto också. Anledningen är enkel, jag vill inte lägga mig i vad han köper för sina pengar och jag vill inte ha kommentarer om vad jag lägger min lön på. Vi lägger undan ett visst belopp varje månad på sparkontot som är öronmärkta och resten är upp till oss själva att disponera. Dock turas vi om att handla etc så det brukar jämna ut sig ganska bra. Jag tycker också det är skönt att jag slipper ansvara för ekonomin i hemmet när det gäller att betala räkningar. Tycker det är trist och tyvärr verkar den delen ofta hamna på kvinnans lott.

  • MTB

    Vi har delad/gemensam. Båda har sitt eget lönekonto och så har vi ett gemensamt till räkningar, mat och nöjen som vi gör gemensamt. I våran relation så är det jag som är spara och min sambo är en slösa, så jag hade inte velat ha en helt gemensam ekonomi. Det blir mindre tjaffs på det här viset =)

Svar på tråden Gifta=delad ekonomi, eller?