• förslag på fyllning till bröllopstårta!

    Lör 9 feb 2013 22:22 Läst 14062 gånger Totalt 13 svar
    Paulin­e84
    Visa endast
    Lör 9 feb 2013 22:22

    behöver förslag på fyllningar som är goda att kombinera i en bröllopstårta!

  • Lör 9 feb 2013 22:40 #1

    Vi hade tre fyllningar (varje våning var ca 15 cm hög).
    Vi hade vit chokladmousse, hallonmousse med färska hallon i och mörk chokladmousse med chokladcrisp.

    En bra tumregel är att kombinera sött och syrligt.
    För vår del var det choklad + hallon.

    Sen tycker jag att det är trevligt att ha lite säsongsbetonat också, så det beror lite på när ni ska gifta er också Glad 

  • Paulin­e84
    Visa endast
    Lör 9 feb 2013 23:33 #2

    Låter gott! Tack för tipset

  • Lör 9 feb 2013 23:35 #3

    Chokladmousse (speciellt mörk choklad) är gott att kombinera med många andra mousser också.
    Bland annat citron, lime, passionsfrukt...

  • Sön 10 feb 2013 09:04 #4

    Om alla gäster kan äta gelatin finns det ju en himla massa mousser att välja på. Utan gelatin blir utbudet väldigt litet tyvärr Obestämd§

  • Emmali­nnea
    Visa endast
    Sön 10 feb 2013 10:30 #5

    Vit hoklad ganache mer rårördahallon och limemousse
    Mörkchoklad ganache med hallonmousse
    Mörkchoklad ganache med apelsinmousse och passionsfrukt röra 

    Älskar ganache och närman gör en tårta själv omman väljervåningstårta så blir det stabil och bra!
    Men du kanske inte ska baka själv men det variallafall några kombinationer :)

  • Emmali­nnea
    Visa endast
    Sön 10 feb 2013 10:36 #6
    Emmalinnea skrev 2013-02-10 10:30:30 följande:
    Vit hoklad ganache mer rårördahallon och limemousse
    Mörkchoklad ganache med hallonmousse
    Mörkchoklad ganache med apelsinmousse och passionsfrukt röra 

    Älskar ganache och närman gör en tårta själv omman väljervåningstårta så blir det stabil och bra!
    Men du kanske inte ska baka själv men det variallafall några kombinationer :)
    man kan göra goda fyllningar utan att använda gelatin så blanda grädde och socker och smaksättning till en kräm, blanda i en gnutta bakpulder i smeten så blir den stabil och skär sig inte så lätt.

    Annars kan du göra godisfluff  som fyllning fast kanske inte med gele godis men olika smaker med choklad?
    jag gjorde fluff på lindt mörkchoklad med apelsin. 

     Räcker till ett lager fyllning i normal storlek eller 6-8 muffins

    200gram choklad
    3dl grädde

    eller 
    60-80gram gelegodis
    3dl grädde

    Bryt 200g valfri choklad i bitar och lägg i en kastrull med 3dl grädde.
    Låt detta sedan smälta ihop på ganska låg värme, det får nämligen inte börja koka för då finns det risk för att det skär sig. Rör om ofta så att det inte bränns fast och när du är helt säker på att allt godis har smält samman med grädden så låt de svalna lite och ställ sedan in det i kylskåpet. Låt den stå i kylskåp i minst 6 timmar men gärna över natten, det måste vara helt kallt innan du sedan vispar upp detta till en härlig fluff (är det inte tillräckligt kallt så finns det risk att den skär sig eller blir grynig)! 

     
  • afture­lding
    Visa endast
    Sön 10 feb 2013 10:56 #7
    Juni 2012 skrev 2013-02-10 09:04:13 följande:
    Om alla gäster kan äta gelatin finns det ju en himla massa mousser att välja på. Utan gelatin blir utbudet väldigt litet tyvärr Obestämd§
    Gör man dem själv så kan man använda vegetariska substitut för gelantin  :) Det finns massor av olika, Dr Oetkers Vegegel är bra och finns att få tag på överallt mer eller mindre. Annars finns det agar agar och liknande i hälsokostsbutiker.

    En liten notis för TS om denne har vegetarianer på gästlistan (eller är det själv för den delen) 
  • Sön 10 feb 2013 11:02 #8

    Vi kommer troligtvis att ha vit choklad- och hallonmousse på browniebotten.


  • Sön 10 feb 2013 12:03 #9

    Det är i så fall värre med de som inte äter animaliska produkter alls eftersom de flesta mousser baseras på grädde eller ägg.
    Men man använder ju även ägg till tårtbottnarna för det mesta också.

    Gelatinet kan man som sagt byta ut mot antingen vegetariskt gelatin (baserat på alger) eller andra stabiliseringsmedel.
    Visst finns det soyagrädde och sånt också men då behöver man prova sig fram ordentligt eftersom konsistensen kan bli annorlunda och även smaken.

    Är majoriteten vegetarianer så visst skulle jag kunna tänka mig att göra en vegetarisk/ icke animalisk tårta så att säga.
    Men annars skulle jag göra en tårta som jag (och maken) ville ha och så ha något annat vid sidan av till dom övriga.  

  • afture­lding
    Visa endast
    Sön 10 feb 2013 12:30 #10

    Vi kommer ha lite olika, då vi kommer ha flera tårtor. Men den första är spikad än så länge, och i den ska det vara lemon curd och hemkokt blåbärssylt (med just vegegel för att stabilisera den lite mer).

    Och så kommer vi förmodligen ha en med choklad också, sen får vi se. 

  • Grodpr­insens brud
    Visa endast
    Sön 10 feb 2013 12:41 #11

    Man kan tänka sig sötare fyllningar som fluff i en tårta med inte så sött "täcke" t.ex gräddtårta medan syrligare fyllningar passar bra i tårtor med sötare "täcke" som marsipan eller sugarpaste.. Godisfluff i en sugarpastetårta blir extremt sött.. Syrligare fyllningar upplevs inte heller som lika mastiga även om en tårta med Dumlefluff kan vara syndigt god =) 

    Jag tycker att man på bröllop faktiskt kan välja helt fritt bland de smaker som brudparet älskar och tycker är goda eftersom tårtan på ett sätt symboliserar deras gemensamma smaker. Då kan gästerna tycka vad de vill Skrattande  Hur som helst är det nästan alltid en hit att kombinera något sött med något syrligt t.ex som ovan nämnts vit chokladmousse med hallonmousse eller lakritsfluff med citronmousse!


  • Sön 10 feb 2013 13:17 #12
    Grodprinsens brud skrev 2013-02-10 12:41:06 följande:
    Jag tycker att man på bröllop faktiskt kan välja helt fritt bland de smaker som brudparet älskar och tycker är goda eftersom tårtan på ett sätt symboliserar deras gemensamma smaker. Då kan gästerna tycka vad de vill Skrattande  
    Det var precis så vi tänkte när vi valde våra smaker Glad
    Det är makens favoriter rakt igenom - och jag bakade tårtan. Så det fanns ju lite av båda två i tårtan så att säga 
  • Paulin­e84
    Visa endast
    Sön 10 feb 2013 16:08 #13

    Tack för alla tips! Ska beställa tårta med marsipannutanpå, ska ge förslag på fyllningar..sen ska vi provsmaka och se vad som blir bäst

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll