• goli

  Orientaliskt bröllop

  kitkät skrev 2012-10-14 20:52:39 följande:
  Våra vänner har vi vardaglig kontakt med, så dom behöver inte ringa för att tala om ifall dom kommer eller inte, dom kan vi höra efter med själva. Men vi tänker att det är smidigast om vi lämnar telefonnummer till våra föräldrar så att släktingar som jag och min fästman inte har vardaglig kontakt med kan ringa till våra föräldrar, som dom har bättre kontakt med. Men vi får se hur vi gör med det där, vi har inte kommit så långt. 

  Det låter bra med ett "barnrum", då får barnen leka och sen sova när dom känner sig trötta och då kan föräldrarna slappna av. 

  Jag ska kolla upp tryckföretagen som ni tipsat om! 

  Föresten, vet någon av er något om "Drottninggatan Brud och fest" i Stockholm? Det står på deras hemsida att dom kan sy upp brudklänningar efter ens önskemål. Jag kontaktade dom och skickade med bild på en klänning som jag gillar och frågade vad det skulle kosta att sy upp en kopia, och dom skrev att det skulle kosta 6000 KR. Dom har tydligen folk som syr upp klänningar i Libanon, därför blir det mycket billigare. 
  Ja, det var faktiskt i den butiken som jag hittade min brudklänning. Det var den första butiken som jag gick in i och BAM! så bara var den där. Problemet var bara priset... 15 000 kr! Sen gick jag runt i typ hur många butiker som helst men ingen klänning kunde mätas med den. Men jag kände att det var lite väl dyrt så jag beställde en kinakopia av den från nätet. Och den blev ju inte helt identisk men jag e ändå jättenöjd, betalade 2000 kr för den. Sen tänkte jag ta den till en skräddare och fixa till lite grejer, det är en ärmlös klänning men jag tänkte lägga till axelband som hänger ner över axlarna, lite fler detaljer som kristaller mm.

   Annars har de riktigt snygga klänningar i den butiken och om man vill få ngt uppsytt beror det nog på klänningen men 6000 kr låter faktiskt riktigt bra. Du kanske kan be dem visa dig några prover på andra klänningar som de har sytt upp och jämföra med originalen? Så du får ett hum om vad du ger dig in på, liksom.
 • goli
  Pagnie skrev 2012-10-14 22:35:42 följande:
  ja men verkligen. dom är så söta. både min bror och min syster får barn nu i november så det blir massa bebisar som jag kan sno. haha. Men förhoppningsvis så är ju jag några veckor gravid på bröllopet så då behöver man ju inte vänta så länge. :D ni får hålla tummarna för att det går på första försöket.
  Sambon sa precis att det blir väl inte så stor förändring med att ha barn? Jo tjena säger jag bara. haha. han skulle bara veta vad han ger sig in på.
  Han sa för övrigt att han klarar allt så vi får väl se. ;)
  Åh vad roligt! Jag är också otroligt sugen. Jobbade med nyfödda i somras och jag dog nästan, så söta de var. Och känslan av att sitta med dem i famnen, mata dem med nappflaska... woooh jag var såld!

  Håller tummarna för att det ska gå bra för er! Och då kommer nog din sambo inse vilken "liten" förändring det blir, hahaha! Men jag diggar hans inställning, så det ska vara!

  Vi är väldigt traditionella och vi pratar om att börja direkt på bröllopsnatten. Vi får väl se hur mycket energi vi har då, haha!
 • goli
  kitkät skrev 2012-10-15 15:04:13 följande:
  Värst vad ni är barnkära då! Hur kommer det sig att ni har så "bråttom" med att skaffa barn direkt inpå bröllopet? Är det bara barnlängtan eller är det biologiska klockan som tickar? Hur gamla är ni föresten? Jag känner också att den biologiska klockan tickar, men vi har sagt att vi ska vänta med att skaffa barn, åtminstone till ett år efter bröllopet. Vi vill leva ihop som nygifta först med allt vad det innebär, haha! Jag är 26 år, och min fästman är 27. Hur många barn vill ni ha då? Jag vill ha tre barn Glad
  Hahaha! Ja tjejer, efter att ha läst era inlägg så känner jag mig riktigt gammal! Jag e 50... Nä, nu skojar jag bara. Skrev så bara för att 30 inte ska låta så mycket.Skrattande Men det e min ålder iaf och sedan ett och ett halvt till två år sedan började vi känna oss redo. Nu har vi ett år kvar av vår utbildning och ville vänta med giftermål och familj efter utbildning för ekonomisk trygghet plus att vi pluggar utomlands, så vi vill gärna ha våra familjer hos oss när det väl e dags. Men när jag ser barn någonstans så SKRIKER det i mig... hihi! Så det e dags! Dessutom vill min fästman ha ett helt fotbollslag, so we better get started!!! Nalle
 • goli
  kitkät skrev 2012-10-16 15:05:22 följande:
  Haha, du satte ett leende på mina läppar genom dina första rader av inlägget! Jag tänkte: "50!! Och börjar fundera på barn nu???!!" 30 - men då är du inte sååååå gammal! Haha, skojar bara med dig. Du har ju all tid i världen på dig att föda fram ett helt fotbollslag. Har du inte hört att 30 är det nya 18? Cool

  Nej men skämtåsido, jag kommer nog inte heller skaffa barn förrän jag är runt 30 år. Jag tycker det är en bra ålder! Förut, när jag var tonåring så tänkte jag alltid att "när jag är 23 ska jag gifta mig och när jag är 25 ska jag skaffa mitt första barn och innan jag fyllt 30 ska jag ha tre barn." Man kan lugnt säga att det tåget redan har passerat för längesen! Haha... 
  Haha! Nu var det din tur att få mig att le! För det första, tack för uppmuntran, vill gärna inbilla mig att jag fortfarande 18... och för det andra så är det sjukt hur lika vi tänkte. Bara det att jag trodde att jag skulle vara gift när jag var 18 och ha minst 5 ungar när jag var 23... Kul vad inbilsk man kan vara! Skrattande
 • goli
  kitkät skrev 2012-10-18 09:00:17 följande:
  Update från bröllopsplaneringen: Vi har nu bokat kyrka + lokal den 27 september! Jag är så otroligt glad och lättad, efter allt strul så fick vi den kyrka vi ville ha på det datum som kommer spara oss 40 000 kr! Det blir Mariefreds kyrkan, som ligger till otroligt fint och som är jätte mysig och festen kommer äga rum på Panorama! Vi ska till Panorama senast den 29 okt och betala handpenning samt skriva på kontraktet! Äntligen har det löst sig precis så som vi ville! Kyrkan sa ju först att dom inte har vigseltider efter kl 15 på fredagar och det hade aldrig funkat, men så valde jag att ringa dit igen igår och fråga, och då bad dom att få ringa tillbaka... efter några timmar ringde dom tillbaka och sa OK för vigsel kl 16.30 på fredagen den 27 september. Jag stod och skuttade medan jag pratade i telefon med damen haha! Jag är så glad att det blir den kyrkan som jag så gärna ville ha från allra första början! 

  Vi har också kontaktat ett företag som hyr ut bilar till bröllop, det blir en vit Rolls Royce med plats för 6 personer, eftersom vi vill ha med våra bestmans och brudtärnor. Den bilen ska vi boka idag, nu när vi vet exakt datum. I paketet från Panorama ingår limousine, men vi vill hellre åka i Rolls Royce, så det fixar vi själva! 

  Nästa steg är att boka DJ, live-band och fotograf. Vi kommer ju ha ett filmkamera-team som filmar + fotar bröllopet, sen har vår vän som arbetar som fotograf frågat om han också får agera fotograf på vårt bröllop, då han vill "öva" på att fota bröllop. Men eftersom det inte är något han gör vanligtvis, dvs. fotar bröllop + att jag inte gillar den stela, uppgjorda fotostilen som filmkamera-teamen brukar ha, så ska vi anställa en professionell fotograf för porträttfotografering efter vigseln. Just dom bilderna är viktigast tycker jag.   
  Vad skönt att det har löst sig! Hurraaaa!!! Slappna av lite nu o njut av de här känslan... Härligt att alla pusselbitar föll på plats! Vilken tur att du ringde igen och frågade, hahaha!!!

  Låter kul att ha med fler personer i bilen. Då kan ni ha en ordentlig förfest i bilen, hihi! Får jag fråga hur mycket det kostar att hyra en Rolls Royce och vilket företag det är? Har de andra bilar också? Vi har inte fixat med bilen ännu, letar eter ett hyrföretag med lite finare bilar...

  Vi har inte lyckats hitta ngt filmkamera-team än heller. Vet att det finns många iranier som sysslar med sånt och iom att de är iranier så har de ju bra koll på hur det går till på persiska bröllop, vilka moments som är viktiga att fånga osv. Problemet e att det svårt att veta om de faktiskt är bra! Har hört många skräckhistorier, tyvärr. Vilka är det ni ska hyra? Har de bra rekommendationer? För själva bröllopsporträtten ska vi be min kompis man fota oss. Han har bra utrustning och är riktigt duktig. Måste bara ta tag i oss och fråga! Men tror inte det ska vara några problem.
 • goli
  kitkät skrev 2012-10-18 20:13:10 följande:
  Jaaaaa... det känns riktigt skönt! Det företaget som vi ska hyra bilen har en hemsida: www.brollopsbilar.se. Bilen som vi ska hyra är en Rolls Royce Phantom, som rymmer 7 personer (vi ska ha två brudtärnor och två bestmans). Vi vill ha bilen i tre timmar och då kommer det kosta 5500 kr. Det beror helt på sträckan som man ska åka också. Vi kommer ju åka ganska långt, från Botkyrka - Mariefred - Södertälje. Vissa biluthyrningsföretag har som så att tiden startar när dom lämnar sitt garage och slutar när dom är tillbaka i sitt garage. Men det här företaget har så att tiden för dom tre timmarna börjar när han plockar upp oss och slutar när han släppt av oss i slutdestinationen. Så vi betalar precis för dom timmar vi har tillgång till bilen! Om du googlar så kommer fler företag upp som hyr ut bilar. Det finns t ex www.bfm.nu också. Det finns fler olika företag, beroende på vad ni vill ha för bil! Men ingår inte transport i ert paket hos Santa Maria? 

  Filmkamera-team ingår ju i vårt paket hos Panorama! Så jag vet inte vilka det är, eller om dom är bra, men jag hoppas det iaf! Om jag ska vara ärlig så är fotografierna viktigare för mig än filmen, därför så kommer vi lägga lite extra pengar för att anställa en fotograf som vi vet är bra (för porträttfotografering), utöver filmkamera-teamet! Så jag känner att då kan inte mycket gå fel - dom filmar och redigerar filmen och så är det klart! Det jag kommer säga till dom som kommer filma bröllopet är att när dom redigerar filmen så får dom inte lägga till massa olika effekter. Då blir jag nöjd. Du kanske vet vad jag menar när jag säger "effekter", har du sett vissa bröllopsfilmer där dom typ klipper ut parets ansikte och så har dom "rymden" i bakgrunden och massa blomblad som svävar och ja, Gud vet vad! Haha..
  Men ingår inte filmkamera-team i ert paket heller? Jag trodde Santa Maria hade samma princip som dom andra orientaliska festlokalerna, alltså att dom har olika paket där allt ingår. 
  Men ett tips är att när ni väljer ett filmkamera-team så kan ni alltid fråga dom om att få titta på ett exemplar. Då brukar man kunna få låna med sig en bröllopsfilm hem för att få en bild av hur dom filmar och redigerar osv. 
  Har du någon aning om vad kamerafilm-team tar i pris? 
  Tack för tipsen! Ska kolla in hemsidorna! Nej, som jag skrev innan så finns det inget paket på santa maria men däremot samarbetar han med många, alltifrån florist till fotografer och DJs. Vi ville bara kolla om vi kunde hitta något på egen hand. Blir väl så att vi får höra av oss till honom ang fotograf och kameramän men har ingen aning om vad det kan kosta. Men när det gäller bilen så ska jag kolla in de hemsidorna du skrev.

  Hahaha, vet exakt vad du menar med effekter! Ja, det e precis det jag menar med mardrömsscenario! Shit, alltså, såååå otroligt löjligt... men det finns säkert de som gillar sånt så inget illa menat. Jag råkar bara inte vara en av dem personerna! Ska göra mitt bästa för att undvika sånt, hihi!
 • goli
  kitkät skrev 2012-10-18 22:18:44 följande:
  Jag tror det bästa är om ni går via Santa Maria och ber dom om hjälp med att hitta filmkamera-team, dom samarbetar säkert med någon/några och då får ni mycket bättre pris än om ni skulle fixa det själva. Det tror jag iaf! Vad gäller blombukett så skulle jag råda dig att fixa det själv, om du är kräsen och vet vad du vill ha! Jag har hört fler som beställt blombukett från festlokalens samarbetspartner och det har inte alls blivit som dom ville då! 
  Det är alltid bättre att gå till en florist och berätta själv hur man vill ha det än att ha en mellanhand som ska sköta det. Det blir aldrig exakt som man vill då, men som sagt, beror på hur kräsen man är! Jag är väldigt kräsen och har stort kontrollbehov, haha... 

  Vad vill ni ha för bil till bröllopet? En veteranbil eller limousine?

   
  Ja, jag börjar också inse det mer o mer nu att det bästa vore att snacka direkt med dem ang filmkamera-team. Ang blombukett så är det via Santa Maria vi fixar det men då följer vi med Danny till floristen och så får vi välja ut själva, så det e inga problem.

  Haha! Jag e också ett riktigt kontrollfreak! Tyvärr har jag fått släppa det lite nu, eller försöker iaf. Inte alltid så lätt att vara med o fixa saker och ting när vi pluggar utomlands. Så inbjudningskorten samt sofreh aghd har vi överlåtit till våra föräldrar. Men det känns åndå okej, litar på deras smak och vet att det inte kommer bli något extremt med en massa glitter och prål osv. Sen tycker jag det e okej att vara nojig när det gäller ens bröllop. Jag planerar (peppar peppar) att bara göra detta en enda gång eftersom jag funnit mannen i mitt liv och då vill man ju att allt ska vara så bra och vackert och organiserat som möjligt. Satt o kollade in olika mardrömsscenarion på youtube och vissa saker fick mig nästan att frysa till is. T ex var det en stackars brud som råkade bli knuffad av en klumpig bestman och det hade väl varit okej om det inte vore för att vigseln ägde rum vid en pool!!!! Ååååååhhhh, fick sån ångest när jag tänkte på hur länge hon kanske suttit med hår och smink plus att klänningen blev alldeles dyngsur.... Yikes! Vi ska inte vara någonstans i närheten av vattnet iaf, hahaha!

  Ang bilen så e det en mycket mycket bra fråga. Tror inte det blir ngn limousine, känns lite onödigt eftersom vi inte kommer ha ngn bestman eller brudtärnor. Kanske veteranbil eller bara en riktigt snygg modern bil med tak såklart, tänker inte komma fram till bröllopsfesten med afro-frisyr! Skrattande Hoppas på att vi kommer hitta en snygg bil. Problemet e bara att vi måste hitta ngn som kan köra oss oxå, för vi kommer antagligen bara hyra en bil som vi kan ha hela dagen med en egen chaufför. Större frihet och mycket billigare tänkte vi.

  Hur går det för er då? Vad är nästa steg i planeringen för er?
 • goli
  kitkät skrev 2012-10-19 16:32:01 följande:
  Det där klippet har jag också sett! Det är hemskt, alltså vad gör man i en sån situation? På riktigt, vad gör man? Alla har ju en perfekt bild av hur ens bröllop ska vara, men den här stackars bruden fick sin bild kastad i sjön (bokstavligt talat). Jag vet ärligt talat inte vad jag hade gjort om jag vore hon. Usch, jag vill inte ens tänka på det. 

   Det företag där vi har bokat bil hyr inte ut bilarna utan chaufför! Jag ringde dit idag och bekräftade bokningen. Så nu har jag bockat av det på listan! Nästa steg är DJ, live-band och fotograf! Eftersom min fästman är svensk, så vill vi ha både svensk/engelsk musik samt syriansk musik. Så vi kommer nog anlita en DJ som ska spela lite svensk/engelsk musik och så kommer vi ha ett syrianskt live-band som spelar större delen av bröllopet. Tyvärr så kostar syrianska live-band väldigt mycket, men en familjevän har bra kontakt med ett syrianskt band som jag alltid drömt om att ha på mitt bröllop, så han kanske kan fixa lite kompispris till oss!

  Får man fråga vart du och din fästman pluggar? Känns det inte frustrerande att planera ett bröllop på avstånd?  
  Jag hade antagligen bölat sönder mig! Tänk att planera i typ ett år för att allt ska vara perfekt och så händer en sån liten liten grej som påverkar allt... usch!!!! Håller med, känner nästan gråten i halsen bara jag försöker föreställa mig det!

  Ja, jag tänkte nästan det. Iaf inte de som hyr ut limousine och veteranbilar. Det var därför vi tänkte hyra från en "vanlig" hyrfirma men vi får väl se vad de har för ngt. I ert fall är det mer logiskt med limousine iom att ni e så många och att ni måste åka så långt. Men för oss känns det lite surt att lägga ut så mycket pengar när allting kommer vara jättenära och att vi inte alls kommer tillbringa så mycket tid i bilen. Vi viger oss borgerligt i Sollentuna, kommer fixa hår o smink där också antagligen och sen ligger lokalen typ en kvart därifrån med bil. Men samtidigt vill man ju göra en fin entré oxå... Äh, annars är det bra bussförbindelser så vi kan ju alltid åka kommunalt, hahaha! Det vore väl ändå något? Förvånad

  Vad roligt att ha det band du drömt om! Då e det definitivt värt pengarna, tycker jag! Sen e det en jättebra idé att ha så mkt blandad musik som möjligt OCH att ha en dj. Var på en kompis bröllop och där fixade de musiken själva men det såg så jobbigt ut att behöva gå från dansgolvet mitt i låten för att förbereda för nästa låt. Ibland så stod en av deras kompisar där och fixade musiken men då spelade han bara utifrån sin egen musiksmak. Lite tråkigt var det.

  Hur kommer ni ha själva bröllopet? Kommer det vara mer svenskt typ sittning eller syrianskt stuk på det hela? Brukade följa mitt stora feta syrianska bröllop som en galning när det visades, var mäkta imponerad över hur stort allting skulle vara! Jag som trodde iranier hade stora bröllop... Skrattande

  Jag och min fästman pluggar till läkare i Polen. Och ja, lite frustrerande är det allt! Men samtidigt så känns bröllopet som en ännu större grej. Vi bor tillsammans här i ett trångt litet korridorsrum men det känns inte riktigt som vårt eget. Så när vi kommer tillbaka då kommer vi gifta oss, flytta ihop på RIKTIGT, förhoppningsvis få jobb, ha egen inkomst, ha egen toalett, egen dusch, STÅ O LAGA MAT I ETT EGET OCH RENT KÖK!!! Wooo, listan kan göras oändlig! Det e oftast väldigt frustrerande att vara här, borta från familjen och allt. Men samtidigt så är jag otroligt tacksam eftersom jag och min fästman träffades här. Om det inte vore för Polen hade det aldrig hänt eftersom hans familj bor i Lund och min i Stockholm Så efter detta så tror jag verkligen på ödet!!!

  Du själv då? Hur träffades du och din fästman och vad pluggar/jobbar ni med?
 • goli

  Ojojoj, nu e det jag som har hamnat back en del! Dags att ta igen!

  Först och främst så vill jag bara säga hur roligt det är att ha hittat er tjejer här på BT! Så skönt att ha några att snacka bröllop och planering med. Det bästa är att ni är så fruktansvärt gulliga o hjälpsamma vilket gör det extra roligt! Nu kanske jag låter lite mobbad, haha, jag har kompisar att snacka med bare det att de befinner sig på olika nivåer i livet så det e inte riktigt samma sak! Så tack för allt, tjejer!

  Kitkät, håller med dig till 200 procent! Maten och musiken gör hela festen! Min blivande var på sin kusins bröllop förra året och de hade spenderat 200 000 kr som de jobbat ihop själva. Men det var inte mycket som var lyckat där. Deras cateringfirma serverade maten kall och alla kakor och frukt tog slut ganska tidigt men det var ingen som fyllde på efteråt. Sen var lokalen sisådär, personalen hade glömt att duka med blommor vid varje bord osv. Detta är anledningen till att man bör ha maten från samma lokal man hyr!

  Vad kul att du träffade din blivande på jobbet! Alltid kul hur sånt där utvecklas och att det oftast händer bra saker där man mist anar det, eller hur? Skrattande

  Pagnie, hahaha, vet inte om du verkligen vill ha oss på din arbetsplats! 2 helt nyutbildade läkare som hafft en massa teoretisk utbildning men ingen praktisk erfarenhet. Men vad kul att du e på akutmottagningen, funderar nämligen på att bli akutläkare!

  När det gäller sofreh aghd så har jag faktiskt lite info om det. Min mamma har nämligen varit och tittat på båda ställen. Shabnam (sofrehaghd.com) har mycket mer material och bättre kvalitet men sen är hon dyrare också. Hon tar runt 8000 om hon ska fixa allt själv dvs dukningen och sånt. ett annat alternativ är att man bara hyr material av henne så får man duka själv och om jag inte har helt fel så går det på runt 4500 kr. Tror jag. Affi (persianbride.se) tar ca 5000 kr och då dukar hon också allt åt dig. Men min mamma var inte helt nöjd med hennes prylar. När mamma pratade med shabnam fick hon åka hem till henne och titta på olika uppdukningar men med Affi gick det inte, utan hon fick åka till ett bröllop där hon höll på att duka upp allt. Jag rekommenderar dig att kolla med båda innan du bestämmer dig. Inte alls lätt, jag vet! Förresten, hur träffades du och din sambo, Pagnie, om man får fråga?

  När det gäller tårta hade vi tänkt oss en klassisk tårta. Har inte bestämt hur den ska se ut än men den kommer garanterat innehålla vitchoklad och hallonfromage... mmm... min blivande blir alldeles tokig när man nämner vitchoklad, hahaha.

  Jättekul att få lära känna er, tjejer!

 • goli

  Vet du, Pagnie, du e nog den första som har haft så mycket bra att säga om jobb i akutvården! Varje gång jag berättar för folk att jag vill bli akutläkare så får jag alltid svaret: usch, vad stressigt och tufft! eller: nä, jag väljer att ha ett liv istället. ????!!! Seriöst??? Haha, människor är bra roliga! Men jag väljer akutsjukvård just för att det är spännande och varierande och för att det är i sjukhusmiljö. Hade praktik på en vårdcentral i somras i två veckor och det var mer än jag klarade av, kände direkt att det inte var min grej!

  På tal om svårflörtade killar, hahaha, ni har inte träffat min blivande... Han var sååååå svår i början så jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag var på honom väldigt mycket i början men han var bara konstig. Det började med fyllehångel några gånger och då var det inga problem men så fort vi var nyktra så flydde han varje gång jag och han blev ensamma i ett rum. Vi träffades ganska ofta också eftersom vi bodde i samma korridor, gick i samma klass o allt. Anyways, efter ett tag så tänkte jag bara att nu ger jag upp, han e inte intresserad och började dissa honom. Först då vaknar han till och undrar vad som är fel, hahaha! Då hade vi vårt första seriösa snack och jag fick veta att han var livrädd för att vara ensam med mig för han blev så nervös! Sen tog det ytterligare ett tag innan det blev något, men sakta o säkert. För vår del tog det 2 år innan han träffade min familj för första gången, det tog också sin tid. Men jag är glad att det gick som det gick och jag ångrar inget för vi är väldigt lyckliga tillsammans. Ni har vi varit tillsammans i 4 år och 7 månader så det e ett tag! Läängtar tills vi e gifta!

  Brukar också få liknande kommentarer av honom, varje gång han märker att jag blir tyst och knappar på tangenterna frågar han: Är du inne på bröllopssidan igen, baby? och bara skrattar. Men det ska de vara glada för, hahaha, så slipper de höra oss tjata om bröllopet med dem! Skrattande

Svar på tråden Orientaliskt bröllop