• daniiel

    Klädkod

    Jag skulle rekommendera klädkoden "Kavaj", som är den lägsta klädkoden. Det är finare än vardags, men inte alls aftonflott. Männen har en kostym, men den behöver inte vara mörk, utan kan vara ljus. Skjortvalet kan vara i färg. Det funkar också med en blazer eller udda kavaj med en udda byxa (dock inte jeans). Slips eller fluga. För damerna är det då klänning, kjol eller byxdress som gäller. Klänningen ska egentligen vara under knäet i längd, men inte golvlång, diskret urringad och inte tex glittrig.

    Nu är det ju dock så att de flesta bara genom att få en bröllopsinbjudan med en klädkod öht väljer att klä upp sig och även om ni skulle välja klädkoden "Kavaj" och någon dyker upp i kavaj, jeans och slips eller en långklänning med paljetter, så vad gör det? De ser säkerligen fina ut ändå och har försökt :)

    Klädkod är som sagt bara för att sätta en ton på festen, en hjälp för gästen, så att dom inte ska behöva riskera att komma varken över- eller underklädd. Det är inte en regel eller lag! ;P


  • daniiel

    Mja, nja.. jag håller inte riktigt med där. Klädkoden kavaj kan mycket väl numera innebära blazer eller udda kavaj faktiskt :)

    "Idag betyder det Kavaj och byxa i samma färg och tyg med en valfri färg. Det kan även vara en Blazer eller udda Kavaj med byxa i avvikande färg. Mörk kostym går också bra, men välj en färgad skjorta till denna. En hembygdsdräkt kan ersätta Kavaj, men det bör undvikas vid middag med dans." - Etikettdoktorn, men det går att läsa på fler sidor också.

    Vi valde klädkod kavaj, men det var inte alls alla som hade en hel kostym och vi hade faktiskt någon som hade jeans, men det var helt okej och snyggt faktiskt. De var passande för den personen. Vi hade någon annan som inte hade någon kavaj, utan bara skjorta. Någon hade skjorta och väst osv. Likadant med klänningarna. Vi hade allt från kortkort och axelbandslös till tjej med kavaj (som klädkoden egentligen inte är) och långklänningar. Alla var fina och det är huvudsaken tycker jag :)

    Precis som ni, så ville inte vi heller att gästerna skulle behöva köpa nya kläder, men vi ville ändå att de skulle klä upp sig en aning mer än vanligtvis. Vi ville dock inte öka förvirringen med klädkoden genom att använda oss av en påhittad klädkod, som vi först hade tänkt, så vi valde den lägsta etablerade klädkoden som fanns och det blev jättebra :)


  • daniiel
    CoolJen skrev 2012-10-07 17:50:10 följande:
    Jag kommer att skriva klädkod- festfin
    Hur tycker ni andra att detta uppfattas?

    Jag vill att folk ska kunna klä sig efter sin egen smak och plånbok.
    Jag skulle verkligen ha undrat vad ni menar med festfin. Festfin kan innebära så mkt. Då hade jag fått fråga brudparet exakt vad dom menar, men så länge man kan tänka sig att svara på såna frågor, så är det väl bra :)

    Personligen tycker jag det är jättesvårt att veta hur man ska klä sig vid tillställningar utan klädkod eller med en påhittad klädkod. Då tänker jag större tillställningar, inte en grillkväll med polarna eller söndagsmiddag hos mor och far.
  • daniiel
    lurigmumin skrev 2012-10-08 11:09:01 följande:
    Precis som någon tidigare skrev så innebär avsaknad av klädkod i inbjudan att gästerna förväntas bära högtidsdräkt. Så det är nog ingen vidare bra idé att inte skriva något.
    Ja, det är ju sant :)

    Och att skriva "Kostym", som jag sett många gånger också, är inte heller någon höjdare då det egentligen betyder att man ska komma utklädd, som till maskerad alltså. Även om de flesta nog tolkar det som att man ska bära just en kostym - kavaj och byxa.
  • daniiel
    Aniara4 skrev 2012-10-08 09:50:03 följande:
    Jag håller inte med. Har inte hört det någonstans, mer än att du skrev att någon jag aldrig hört talas om påstod att det var så!
    TS verkar vilja ha ett ganska informellt bröllop tänker jag, då de vill ha en låg klädkod, så alla gäster ska kunna ta på sig något de har hemma redan och inte behöva köpa nya, dyra kläder. Då går det att använda en blazer och udda byxa även inom klädkoden kavaj.

    Jag kan ta ett till exempel, från självaste Ribbing (och Camilla Lindström), om det blir mer trovärdigt då.
    "Kavaj
    Traditionellt innebär klädsel:kavaj detsamma som "mörk kostym", men numera har den mörka kostymen oftast sin egen och lite högre nivå och då gäller följande:
    Han: Lite mindre formellt högtidligt än "mörk kostym", men fortfarande en hel kostym, lite ljusare om det passar tillfället. Om det är tydligt informellt: elegant blazer och snyggaste udda byxa, inte jeans. Ljus skjorta, slips, eller fluga. Vit skjorta höjer finhetsnivån."

    Och angående "Etikettdoktorn" som du aldrig hört talas om, Mats Danielsson heter han.
    "Mats Danielsson, författare, föreläsare och en av Sveriges mest anlitade experter på vett och etikett samt bemötande. Ofta omnämnd som en auktoritet inom området. Hans föreläsningar är uppskattade och har bokats av hundratals kunder genom åren.
    Mats Danielsson anlitas ofta som expert av både TV bl.a. TV 4, SVT, Kanal 5 , TV 3 och radio samt en rad större vecko- och dagstidningar.Du kan hitta honom som skribent på Aftonbladet och etikettexpert på Allt om Mat."
  • daniiel
    Aniara4 skrev 2012-10-08 18:18:08 följande:
    Ok, där ser man. Det verkar ju praktiskt om klädkoden kavaj "sjunker" lite så att man får en nivå som är lite festligare än vardag men inte nödvändigtvis kostym - den har saknats!
    Jag håller med. Självklart menas det ju i första hand hel kostym även till den klädkoden, men att den tydligen även kan funka med blazer och udda byxa i vissa sammanhang. Jag blev själv ganska förvånad när jag hörde talas om det första gången, för man har ju lärt sig att det inte alls är så.
    Sofiiiz skrev 2012-10-08 19:52:27 följande:
    Men förstår att de är bökigt för många gäster att hålla koll på etikettregler och klädkoder! Speciellt om man inte är van att gå på olika tillställningar.
    Jag håller även med om det här. Att det kan vara jättesvårt med klädkoder, för vissa är ju i princip aldrig på festligheter där det är klädkod. Jag tex. Då är det väldigt svårt att försöka tolka klädkoderna, även om man googlar, så kan man ju känna sig osäker.
Svar på tråden Klädkod