• FrökenMäkelä

    Klädkod

    Sitter och funderar lite på vad man ska ha för klädkod i inbjudningarna. Då vi båda kommer från familjer där pengar är en bristvara så vill vi inte att gästerna ska behöva handla nya kläder för vår skulle. Men vi vill ändå att de ska kanske anstränga sig lite med sin klädsel och kanske vara lite finare klädda än vi t.ex kalas osv..


    Men vad kan man då skriva som klädkod?

  • Svar på tråden Klädkod
  • daniiel

    Jag skulle rekommendera klädkoden "Kavaj", som är den lägsta klädkoden. Det är finare än vardags, men inte alls aftonflott. Männen har en kostym, men den behöver inte vara mörk, utan kan vara ljus. Skjortvalet kan vara i färg. Det funkar också med en blazer eller udda kavaj med en udda byxa (dock inte jeans). Slips eller fluga. För damerna är det då klänning, kjol eller byxdress som gäller. Klänningen ska egentligen vara under knäet i längd, men inte golvlång, diskret urringad och inte tex glittrig.

    Nu är det ju dock så att de flesta bara genom att få en bröllopsinbjudan med en klädkod öht väljer att klä upp sig och även om ni skulle välja klädkoden "Kavaj" och någon dyker upp i kavaj, jeans och slips eller en långklänning med paljetter, så vad gör det? De ser säkerligen fina ut ändå och har försökt :)

    Klädkod är som sagt bara för att sätta en ton på festen, en hjälp för gästen, så att dom inte ska behöva riskera att komma varken över- eller underklädd. Det är inte en regel eller lag! ;P


  • Aniara4

    Nja, klädkoden kavaj betyder ju formellt att män ska ha en hel kostym och inte udda kavaj. Jag tycker personligen att det är en stor brist att det inte finns en klädkod som betyder just "ta på dig en struken skjorta och inte jeans", men det finns inte tyvärr.

    Vi löste det genom att göra en annan no-no, en egen klädkod. Vi skrev ungefär: "Kavaj light", dva kostym i valfri färg eller udda kavaj om man föredrar det, valfri kjollängd eller festbyxor". (Jag tänkte att vi fick väl äta upp det där med valfri kjollängd lite när en av gästerna kom i en VÄLDIGT kort kjol, men är det valfritt så är det....)

    Vi ville inte heller att gästerna skulle vara tvungna att köpa nya kläder om de inte ville, och vi visste att det fanns några som eventuellt inte hade råd med en kostym, men de förvånade oss måste jag säga, det var bara en enda kille som inte hade hel kostym.

    För oss var det inte viktigt att gästerna skulle vara så vansinnigt tjusiga, men precis som TS ville vi att de skulle anstränga sig en smula i alla fall, men framför allt ville vi inte att någon skulle känna sig obekväm med att ha fel kläder.

  • daniiel

    Mja, nja.. jag håller inte riktigt med där. Klädkoden kavaj kan mycket väl numera innebära blazer eller udda kavaj faktiskt :)

    "Idag betyder det Kavaj och byxa i samma färg och tyg med en valfri färg. Det kan även vara en Blazer eller udda Kavaj med byxa i avvikande färg. Mörk kostym går också bra, men välj en färgad skjorta till denna. En hembygdsdräkt kan ersätta Kavaj, men det bör undvikas vid middag med dans." - Etikettdoktorn, men det går att läsa på fler sidor också.

    Vi valde klädkod kavaj, men det var inte alls alla som hade en hel kostym och vi hade faktiskt någon som hade jeans, men det var helt okej och snyggt faktiskt. De var passande för den personen. Vi hade någon annan som inte hade någon kavaj, utan bara skjorta. Någon hade skjorta och väst osv. Likadant med klänningarna. Vi hade allt från kortkort och axelbandslös till tjej med kavaj (som klädkoden egentligen inte är) och långklänningar. Alla var fina och det är huvudsaken tycker jag :)

    Precis som ni, så ville inte vi heller att gästerna skulle behöva köpa nya kläder, men vi ville ändå att de skulle klä upp sig en aning mer än vanligtvis. Vi ville dock inte öka förvirringen med klädkoden genom att använda oss av en påhittad klädkod, som vi först hade tänkt, så vi valde den lägsta etablerade klädkoden som fanns och det blev jättebra :)


  • Chicita

    Ett tillägg:
    Om man väljer att göra som Aniara4 så är det väldigt viktigt att ha en tydlig förklaring med till klädkoden.

    Om man bara skriver "festfin" eller liknande så kan det lätt misstolkas eller skapa mer förvirring. 

    Klädkoden Kavaj tycker jag är ett bra alternativ, annars kanske ni helt enkelt kan skriva "Klädkod - Något fint ur garderoben" 

  • maxmamma

    hehe o jag som var så petig med att jag ville ha gästerna riktigt finklädd i stället för begravningsklädd glömde att skriva i klädkod i inbjudan haha

    så nu kanske gästerna kommer klädd lite hur som helst :- ) men jaja jag får anta att de flesta har vett o förstånd nog att klä upp sig hyggligt iaf.

    ja så kan det gå när inte haspen är påTungan ute 

  • Aniara4

    Absolut ska man inte ha en påhittad klädkod om man inte förklarar ordentligt vad man menar, men jag tror vi var tillräckligt tydliga med vår beskrivning.

    Kan ju tillägga att en sak vi kanske framför allt var oroliga för var att någon skulle tolka klädkoden som att de skulle ha en udda kavaj, och först på plats skulle upptäcka att alla andra har kostym, och då känna sig felklädda även om vi inte skulle bry oss. Så det var faktiskt mer för gästernas skulle vi ville vara tydliga.

    "Etikettdoktorn" har jag aldrig hört talas om och betvivlar att majoriteten av våra gäster har gjort det, de flesta vi känner går nog på etablerad etikett och tradition skulle jag tro.

  • Chicita
    Aniara4 skrev 2012-10-06 16:27:01 följande:
    Absolut ska man inte ha en påhittad klädkod om man inte förklarar ordentligt vad man menar, men jag tror vi var tillräckligt tydliga med vår beskrivning.
    Jag tyckte inte att det framkom riktigt att förklaringen var med vid inbjudan. Därför tyckte jag att det var värt att förtydliga det Glad
  • annagustafson89

    Jag tänkte sätta: Festligt och färgrannt.. typ :) För att min fotograf har sagt att hon märkt att bröllop med striktare klädkod också tenderar att bli stelare :P Men någon klädkod måste man ju ha :P

  • Chicita
    annagustafson89 skrev 2012-10-06 17:06:34 följande:
    Jag tänkte sätta: Festligt och färgrannt.. typ :) För att min fotograf har sagt att hon märkt att bröllop med striktare klädkod också tenderar att bli stelare :P Men någon klädkod måste man ju ha :P
    Stelt blir det om man sätter en klädkod där gästerna känner sig obekväma.
    Exempelvis så är man kanske rätt van vid aftonklänning och frack om man rört sig i universitetskretsar. Och alltså känns det inte så konstigt och man kan slappna av och vara sig själv ändå.
    Men om ens gäster brukar ha rena jeans och en hel T-shirt som finkläder i vanliga fall så skulle dom ju antagligen känna sig hemskt obekväma och stela om dom tvingas ha kostym, för att inte tala om hur dom skulle känna sig i frack...

    Om man tänker på vilka ens gäster är och hur dom brukar klä sig på finare tillställningar så brukar nivån på klädseln lösas väldigt enkelt.
    Hur färgglatt det är vet jag inte om det påverkar så mycket för en uppsluppen stämning. Det kan nog vara samma där. Om dom inte är vana att klä sig i färg så kan dom känna sig obekväma och då blir det stelt.

    Det kan också hända att någon tar det som att det är "maskerad-aktig" form på klädseln och kommer i illgröna byxor med ceriserisa skjorta och blå kavaj *typ*.
    Så som sagt... Förklara om ni har en klädkod som inte hör till dom vanliga vedertagna för att undvika alla "hur menar ni med det?" eller rena missförstånd...
Svar på tråden Klädkod