• Linda1983

    Tårtan!!!!!!

    Hur i hela friden ska man veta hur mycke tårta man ska göra!? Vi blir(om alla kommer) ca90 personer! Ganska många men bör jag verkligen göra typ 10 tårtor à 10 bitar!? Alla äter kanske inte å de e mätta efter maten.. Åh hur ska man räkna!? Hjälp!!!

  • Svar på tråden Tårtan!!!!!!
  • Cicci90

    Vi gifte oss i lördags och hade beställt tårta för 70 personer (73 gäster).
    Vi fick två tårtor (20 portioner) över!
    Efter förrätt, huvudrätt och efterrätt var de flesta väldigt mätta och tog bara små bitar för att smaka så att säga.

    Självklart beror väl allt på vad man har ätit innan, vilka gästerna är och hur tårtan är gjord.

  • Chicita

    Det här dyker upp lite då och då och jag kan ju ta två exempel...

    Brudpar 1 - 30 gäster
    Jag bakade en 4 våningstårta för det var min första någonsin och jag ville inte riskera att det tog slut.
    Dom fick halva nedre botten kvar.

    Brudpar 2 - 60 gäster
    Jag bakade en 4-vångingstårta + en extra bottendel och tänkte att det kanske blir snålt, men det borde räcka.
    Dom fick båda bottentårtorna över + halva näst nedersta.

    Det gick alltså åt mer tårta på bröllopet med hälften så många gäster.

    Jag skulle räkna med 1 bit / person, för jag står hellre med tårta över (som går utmärkt att frysa bara man packar in det lufttätt i dubbla lager plastfolie och sen tinar långsamt i kylen när man ska äta) - än att dom sista gästerna blir utan. 

  • Linda1983

    Mm.. Bara de hur fasen man får plats med tio tårtor i kyl som e som en sko kartong :/ men får väl låna plats någon stans! Tack iaf :)

  • Chicita
    Linda1983 skrev 2012-08-14 19:47:02 följande:
    Mm.. Bara de hur fasen man får plats med tio tårtor i kyl som e som en sko kartong :/ men får väl låna plats någon stans! Tack iaf :)
    Varför göra så många tårtor?

    Gör några färre, men större istället.
    Och om du gör dom högre än "normalt" så går det också åt mindre yta för att förvara tårtan Glad 
  • drömmer
    Linda1983 skrev 2012-08-14 19:47:02 följande:
    Mm.. Bara de hur fasen man får plats med tio tårtor i kyl som e som en sko kartong :/ men får väl låna plats någon stans! Tack iaf :)
    Hur små tårtor gör du om de räcker för bara 10personer? Jag gör alltid vanliga runda tårtor med mycket fyllning och en extra botten för 25personer. (alltså 4 bottnar och 3 fyllningar plus spackling runt tårtan.)
     Det räcker mer än väl. Till bröllopet blir det alltså 4 sådana tårtor och jag räknar med att en tårta kommer tas med hem . Vi blir ca 80-90 vuxna och minst 20 barn....
  • daniiel

    Det är ju jättesvårt att veta i förväg hur många som kommer vilja äta ur tårtan osv.

    Vi var 60 personer och beställde 55 bitar tårta, hela botten och en bit av andra våningen blev över, och då åt ändå de flesta av tårtan samt att några tog flera bitar. Vi fick veta av de som jobbade där vi beställt tårtan att de aldrig någonsin hört talas om tårta som tagit slut på ett bröllop om man beställt lika många bitar som personer, utan då brukar det i regel alltid bli över. Hon rekommenderade därför några bitar färre, för att inte få lika mkt "rester".

    Det beror ju dock också på vilken typ av tårta man väljer och även vilken mat man har före, hur långt det går mellan att man serverar maten och tårtan, om man har haft efterrätt osv.


  • Linda1983

    Drömmer: tänkte på de dära färdiga bottnarna man kan köpa.. Annars brukar jag göra typ långpanne stora bottnar men vet ej vart jag ska få plats med dessa då dagens kylskåp är väldigt smala :/ samt vad man serverar dessa på!? Jag ska få hjälp med tårtorna av en av tärnorna.. Antar att de liksom löser sig på nått vis men fan allt snurrar i huvudet :)

  • Linda1983

    Daniel: ja visst.. Vi ska ju bara ha lättare förrätt och sen varmrätt sen blir de kaffe kaka tårta liksom.. De e så svårt att ta beslut om allt som ska beslutas.. Vill ju inte stå där med ett ton tårta kvar heller liksom :/ nå som sagt de får lösa sig på nå vis :)

  • Chicita

    Oh... köp inte färdiga bottnar Skrikandes

    Dom är trista och tråkiga.
    Köp / låna ihop 5 större formar istället, eller baka rulltårtsbottnar i långpanna och dela dom på mitten så du får typ "fyrkantiga" bottnar och gör 3-4 st sådana (alltså du får baka fler bottnar då, det går ju åt 3 stycken för att få 2 tårtor om du förstår hur jag menar Flört
    Eller om du gör 3 tårtor men med 4 bottnar och 3 sorters fyllningar så dom blir högre och maffigare

Svar på tråden Tårtan!!!!!!