• Meliss­a1
    Äldre 5 Aug 22:04
    109139 visningar
    694 svar
    694
    109139

    linköpingsbrudar 2013

    Hej linköpingsbrudar! 

    Jag och min sambo är i full gång med planeringen för vårt bröllop juni 2013!
    Tänkte om jag kanske kunde samla ihop fler som gifter sig nästa år så vi ge varandra tips och ideer. 
    Har sett att det funnits fler trådar här för tidigare år men hittar ingen för nästa år.

    Kom igen nu brudar, hur långt har ni kommit på er planering så här långt? :D 

  • Svar på tråden linköpingsbrudar 2013
  • Äldre 12 Apr 15:21

    Jag är inte speciellt insatt i hur tex fotografer jobbar. Men det jag kan tänka mig är att all tid om går åt för att planera fotograferingen, och sen göra ordning alla bilder räknas helt säkert in i priserna. Tror inte att en städare behöver lika mycket för –och efterarbete. :)


    Och sen tycker jag att det är ganska självklart att digitala bilder kostar mer än en papperskopia. Dom digiala bilderna kan man ju göra hur många utskrifter och framkallningar som helst med. En papperskopia är ju just en papperskopia. Tycker det verkar väldigt logiskt, men man tycker ju olika ibland. :)


     


    Jag har inget intresse av att sätta mig in i hur reglerna är för vigselförrättare. Det enda jag vet är att det inte är något ovanligt att ta ut en avgift. Och spontant känns det som att det inte är något lurt med det, då det är just kommuner som håller i det, och som ofta dessutom går ut med den här informaitionen på sina hemsidor m.m.


    Aja, nog skrivet om detta för min del. Lycka till med den fortsatta planeringen!

  • Heobea
    Äldre 12 Apr 17:31
    Marjasinus skrev 2013-04-11 16:38:33 följande:
    Är det bara jag som tycker att dels ta en timpenning runt 500kr/h och sen ta 100kr/bild (i digitalt format) är rena rama ockerverksamheten? Det är nog bland det sista jag skulle lägga pengar på.

    Min svåger fotar oss, han får en flaska wisky som tack. Sen har vi köpt ett gäng USB-minnen och förfrankerade kuvert som vi tänkte ge till andra som har kameror med sig på festen. Har också ett dropbox-konto dit folk kan ladda upp bilder enkelt.
    JAg som sjäv fotograferat ganska mycket (inte bröllop dock, skulle aldrig våga) och tycker inte att 5000kr för att fotografera porträtt till ett bröllop är vrålamycket. Tänk att det går åt kanske 1h för förberedelser och resa, 2h för själva fotograferande och minst 15h för efterarbete och redigering. Det blir ca 18-19h. Utslaget blir det kanske en timpeng på 260kr, inte så jäkla farligt om det inkulderar en drös med bilder också. Efterarbetet är långt mycket mer krävande än vad man tror. Inte så att man lämnar minneskortet till brudparet bara sådär.....
    Som heffes skriver, en digital bild är mycker mer användbar än en papperskopia, därför är de lite dyrare. Sedan betalar man nog för namn och kvalitet i bilderna. Även om jag ofta tycker att de som inte är lika kända eller så, tar minst lika bra bilder som en känd fotograf.
    Lägg till priset även de små extrasaker som ofta ingår, album, förstoringar etc. Då blir 10 000kr helt plötsligt inte heller helt orimligt.
    Vi har förvisso inte budgeterat mer än 5000kr för vår fotograf och lär landa kring 3000kr efter att vi bytte fotograf. Visst då ingår inte förstoringar och album men det gör jag hellre själv.
    Så visst, 5000kr för lite bilder kan verka mycket. Men för mig är det viktigt att få bra bilder från själv dagen. Långt mycket viktigare än att vi kan äta den flashigaste maten och vara på det flashigaste stället. Men vi är ju alla olika.
  • Heobea
    Äldre 12 Apr 17:35
    jannovich skrev 2013-04-11 21:22:25 följande:
    Tack alla!

    amerika: Jag betalade 1300 kr, tror hon höll på ca 1,5 timme. Jag tog inte smink där men det var för att vi hade ett annat datum först och då kunde inte min frisör så då hann jag boka smink på bodyshop. Annars hade jag sminkat mig där också.

     
    Heobea: Jag tyckte det fungerade bra! Vi var 48 vuxna och 14 barn. Placerade honnörsbordet så vi satt vända mot scenen och sen tre längor med bord ut från honnörsbordet (12 bord allt som allt). Presentbordet hamnade i hörnet borta vid "balkongdörren" (längs med scenkanten). Nedanför scenen hade vi dryckesbord och sen "bar". Gästboken hamnade på ett litet bord precis utanför köket, mittemot toaletterna. Fast jag tror den flyttade på sig lite efter att barn hade hittat den :)

    På scenen hade vi musikutrustning och bakom det bygget hade vi en madrass och en liten skärm+dator där det visades film för barnen. Vid minglet innan middagen hade min pappa och ena syster ordnat med en aktivitet på ovanvåningen och det fungerade bra. Barnen kunde springa runt alla borden och jag störde mig inte ett dugg på det. Fråga marjasinus, han var gäst :)

    Efter middagen placerade vi om borden lite så vi fick ett dansgolv. Det sa bara swosch så var det gjort, jag hann aldrig med själv :)

    Kan inte komma på nåt jag saknade eller som blev överflödigt. Allt blev bättre än jag trott och jag är supernöjd. För oss funkade lokalen jättebra!

    När gifter ni er nu igen?
    Tack! Det där med film för barnen var en god idé. Det ska vi komma ihåg. Det låter som det gick ihop sig bra. Vi blir ungefär samma till antalet, dock några fler vuxna än barn och de barn som kommer är alla ganska små, flertalet är bebisar som inte ska äta. Låter betryggande att ni fick plats bra och som att placeringen av bord är ganska smart. Tack för infon.
    Vi gifter oss sista helgen i juni.
  • Marjas­inus
    Äldre 12 Apr 18:02
    Heobea skrev 2013-04-12 17:31:33 följande:
    Som heffes skriver, en digital bild är mycker mer användbar än en papperskopia, därför är de lite dyrare. Sedan betalar man nog för namn och kvalitet i bilderna. Även om jag ofta tycker att de som inte är lika kända eller så, tar minst lika bra bilder som en känd fotograf. 
    Tack för en bra förklaring, jag får kanske sluta vara så kategorisk.

    Men du har helt fel i att bra bilder är mer värt än bra mat. :P 
  • amerik­a
    Äldre 12 Apr 18:11
    Marjasinus skrev 2013-04-11 21:21:39 följande:
    Pratade med vår vigselförättare idag och hon sade att "vid vigslar utanför stadshuset så utgår det ett arvode på 500kr som jag brukar få i ett kuvert". Det måste ju vara rent struntprat eller hur? Dom får ju sin ersättning ifrån Länsstyrelsen och man ska bara betala reseersättning.

    Hon som verkade så bra - nu vette katten. 500 kronor är inte så mkt i sammanhanget men jag vill inte betala svart för det.
    Jag tror att det t o m står på Linköpings kommuns hemsida att för vigslar utanför Stadshuset får man räkna med att betala "reseersättning", typ.

    Vilken VF är det? Om hon nu var trevlig... Tar gärna emot tips!
  • Marjas­inus
    Äldre 12 Apr 18:19
    amerika skrev 2013-04-12 18:11:22 följande:
    Jag tror att det t o m står på Linköpings kommuns hemsida att för vigslar utanför Stadshuset får man räkna med att betala "reseersättning", typ.

    Vilken VF är det? Om hon nu var trevlig... Tar gärna emot tips!
    Ja men hon ville ju ha 500 + resa. Jag pratade med våra kompisar som också ska gifta sig borgerligt och de hade fått samma deal så jag blundar för det och låtsas som att allt är ok. Men det hade ju känts bättre om det hade kommit en faktura ifrån Länsstyrelsen snarare än kontant ersättning i ett kuvert. Det känns tveksamt att de här pengarna tas upp i någon deklaration ändå.

    Jag skickar namnet i ett privat meddelande - nu när jag gastat om svarta pengar vill jag inte hänga ut namnet publikt, då hamnar det väl i corren och vi blir utan vigselförrättare.
  • amerik­a
    Äldre 12 Apr 18:25
    Marjasinus skrev 2013-04-12 18:19:29 följande:
    Jag skickar namnet i ett privat meddelande - nu när jag gastat om svarta pengar vill jag inte hänga ut namnet publikt, då hamnar det väl i corren och vi blir utan vigselförrättare.
    hehe tack!!
  • Heobea
    Äldre 12 Apr 19:19
    Marjasinus skrev 2013-04-12 18:02:36 följande:
    Tack för en bra förklaring, jag får kanske sluta vara så kategorisk.

    Men du har helt fel i att bra bilder är mer värt än bra mat. :P 
    Fel och fel, snarare annan prioritering. För mig är det viktigare att ha riktigt bra bilder, som kan finnas kvar i evigheter till barn, barnbarn osv. God mat, ja, men det behöver inte vara den flashigaste a la nobelmiddag eller dyl. Jag behöver inte 5-rätters eller den allra dyraste köttbiten. Blir lycklig oavsett mat, klänning (och bilder med egentligen.....). Dessutom tror jag inte våra gäster är så knussliga. Skulle tro att de blir glada även om de bara får korv.
  • Marjas­inus
    Äldre 12 Apr 19:38
    Heobea skrev 2013-04-12 19:19:03 följande:
    Fel och fel, snarare annan prioritering.
    Ja såklart, men jag är matnörd.
  • jannov­ich
    Äldre 12 Apr 22:22

    Angående mat så kan jag rekommendera kockduon. Bra service och god mat! 

Svar på tråden linköpingsbrudar 2013