Inlägg från: daniiel |Visa alla inlägg
  • daniiel

    Hjälp mig att beräkna mat!

    Vanligtvis räknar man väl med ca 60-90g kött/kyckling per person på en buffé? Så alltså mellan 4-6kg av varje om ni är 70 personer. Kanske 5kg kött och 5kg kyckling då?


  • daniiel
    Cicci90 skrev 2012-06-12 20:23:07 följande:
    Det kanske kunde bli lagom.. Du har ingen aning om hur mycket potatissallad som går åt? Det tycker jag nästan är svårast..
    Vi ska göra egen med färskpotatis, rödlök, soltorkade tomater, fetaost mm..
    För att vara på säkra sidan, så kan ni ju ta 6kg av varje, men det bör räcka :) När jag gör potatissallad, så brukar jag räkna ca 150g potatis per person, eller ca 5 små färskpotatisar per person. Med 70 personer skulle det då bli ca 10kg potatis eller ca 350st potatisar :P
  • daniiel
    Cicci90 skrev 2012-06-12 20:37:49 följande:
    350 potatisar lät jobbigt, skriver 10 kg på lappen ;)

    Ja, det gäller ju att vara på den säkra sidan hela tiden. Men samtidigt är det ju dumt att ta i för mycket. Det blir mycket jobb i onödan!
    Haha ja, 10kg är mycket lättare. Vill du verkligen vara på säkra sidan, så ta 12kg, men du har rätt i det. Alldeles för mkt mat är också onödigt. Om det blir över lite gör ju inget, kan vara bra med någon lunchlåda, men det ska helst inte bli över för mkt. Som någon sa ovan också, är det buffé, så äter man ju mindre av allt än om det hade varit serverat som en varmrätt. Tex pajer, gör man i en långpanna så brukar det väl räcka till ca 8-10 personer, men om man gör buffé så räcker det till kanske nästan dubbelt så många. Smart är ju också att skära bitar i förväg :)
  • daniiel
    Cicci90 skrev 2012-06-12 20:48:05 följande:
    Jo det där med att skära i bitar innan funderade jag på innan idag.
    Funderade tom över om jag kan göra pajen en vecka innan, skära i bitar och sedan frysa in dem och sedan ta upp dem i god tid. (Pajen ska serveras rumsvarm).
    Men jag vet inte hur det blir då. Om den tappar smak eller blir torr kanske..?
    Jag tycker det är smart att göra så, för då kan man som kontrollera hur mkt paj som går åt. Då tar inte endel jättebitar. Det borde väl gå utmärkt att göra i förväg och frysa in? Jag har gjort många pajer och fryst in och jag tycker inte att de smakar annars när man tinat dom. Jag brukar antingen tina pajen i kylen över natten eller på lite lägre värme i ugnen (då är risken att den blir lite vattnig i botten minst), men det går bra i rumstemperatur också :)
  • daniiel
    Cicci90 skrev 2012-06-12 21:24:43 följande:
    Ja precis, och så slipper gästerna skära bitar själva också.
    Kanske skulle testa och göra en paj och frysa in.. :)
    Ja, gör det, då vet du ju precis hur det kommer bli :)
Svar på tråden Hjälp mig att beräkna mat!