Inlägg från: daniiel |Visa alla inlägg
  • daniiel

    Är det bara jag som tycker det är jobbigt i kyrkan (behöver hjälp av er)

    En vigsel med två solosånger och två psalmer tar ca 30-40min. Om ni vill att det ska gå snabbare, så välj bort solosångerna och ha bara två psalmer. Prata med prästen innan om dina reumatiska besvär. Då kan du kanske få en stol att sitta på under större delen av vigseln? Jag kan dock tänka mig att knäböjningen kanske kan bli ett litet problem? Men som sagt, prata med er präst om det.

    Sedan så är det faktiskt ingen kyss i en svensk vigsel, utan kyssen brukar man få ta utanför på kyrktrappen sen :)

    Jag var också väldigt nervös innan vår vigsel, även maken var det. Ingen av oss är sådana som gillar att stå i centrum och synas och höras. Det gick dock jättebra. Man är som i sin egen lilla bubbla. Jag reflekterade inte ens över vilka som var där. När jag kikat på foton från kyrkan senare så har både jag och maken sagt "Men, var han/hon där, det såg jag inte!". Och ni kan ju stötta varandra då ni går in och ut. Håll din blivande i handen och titta rakt fram. Det går snabbt.

    När det gäller att prata, så är det ju väldigt lite man faktiskt ska säga och prästen kan ju säga det före så man bara behöver säga efter. Brudparet brukar ju inte ha någon mikrofon heller, så det är nog inte så många gäster som hör om man inte tar i. Huvudsaken är ju att prästen, som står alldeles breve, hör vad ni säger.

    Ett tips är också att pröva gå i kyrkan ett par gånger före vigseln. Då vet du precis hur lång tid det kommer ta, hur du/ni ska gå och vart ni ska ställa er osv.


  • daniiel
    Chicita skrev 2012-05-31 11:30:08 följande:
    Vi sa bara Ja har ja för mig. Tror det finns två versioner men är inte säker (ställ frågan i "Fråga prästerna 14"-tråden).
    Vår präst sa att man måste säga även löftena (maken undrade, för han ville prata så lite som möjligt), för det är ju där man lovar varandra vad det nu är och också då ringväxlingen sker. Det är ju dock bara ett par meningar :) Man säger först "Ja", sedan välsignar prästen ringen/ringarna och efter det är det löftena. Det finns två versioner av det, en lite kortare och en lite längre.
  • daniiel

    Ts, du kan ju gå in och läsa här www.svenskakyrkan.se/default.aspx

    Där kan du se att mycket av det som är med i vigselgudstjänsten finns i ett par olika versioner, ofta en lite kortare och sedan en längre. Där kan ni ju tillsammans med prästen välja de alternativ som är de kortaste och på så sätt få ner längden av vigselgudstjänsten. Många präster håller ju också ett vigseltal i slutet, det kanske ni skulle kunna be er präst att skippa? Så vitt jag vet är det ingen som måste vara med.


  • daniiel
    Chicita skrev 2012-05-31 11:39:41 följande:
    Jag vet att man väl ska göra det. Men jag vet inte om prästen glömde bort det eller något. För det blev bara "tager du.... osv".

    Men vi hade ingen knäböjning.
    Jag hade hoppats det så jag skulle få vila min fot en liten stund. men det blev inget. Och många bröllop som jag varit på har inte haft det heller. Så jag tror inte att det är obligatoriskt... 
    Jaha okej, för vi fick veta att även det är något man måste ha med, så därför hade vi ju det. Hade nog skippat det om vi hade kunnat. Det var ju inte jätteenkelt i klänningen :P

    Ja, men se där så olika det kan vara, så det bästa är nog helt enkelt att gå igenom hela vigseln med sin präst och se vad man verkligen måste ha med och vad som går att hoppa över och på så sätt kunna korta ner allt lite :)
  • daniiel
    Amanda547 skrev 2012-05-31 16:41:37 följande:
    Psalmer är det sånger? man måste alltså ha dessa två sånger för att det inte ska begås tjänstefel.. Hur väljer man sånger? Vi skall inte ens ha den tradionella ingångsmachen utan ha en helt egen låt med hemmifrån..
    Med dessa två psalmer hur lång tid tar då själva cermonin? 
    Psalmer är nog inte det de flesta menar med sånger, utan många har solosånger utöver de två psalmerna som ingår i vigselgudstjänsten. Det ingår egentligen tre psalmer, men en av dom kan man välja bort. Ni väljer psalmer genom att kika i psalmboken tex. Många brukar välja årstidspsalmer eller vigselpsalmer, tex "En vänlig grönskas rika dräkt" är vanlig på sommarbröllop. Er präst kan hjälpa er i valet av psalmer. Jag skulle tippa på att en vigsel, med endast två psalmer (ingen annan musik förutom in- och utgångsmusik), så kan ni säkerligen få en vigsel som är 20-30min lång. Som sagt, prata med er präst och förklara att ni vill försöka hålla vigseln kort.
Svar på tråden Är det bara jag som tycker det är jobbigt i kyrkan (behöver hjälp av er)