• mingla

    Vi får inte för prästen....

    Jag har haft en dröm sedan liten att min pappa följer mig fram till min blivande make ine i kyrkan. Vi får inte för prästen. Hon säger att det är som om kvinnan är en ägodel som överlämnas och därfär måste jag och min sambo gå in tillsammans in i kyrkan...Jag vill inte det!!!!! får det vara s¨här<????

  • Svar på tråden Vi får inte för prästen....
  • aniara

    Anneli: du tycker inte att det är lite egoistiskt att säga att du inte behöver kämpa för jämställdhet för att du har det bra? Vad sägs om att kämpa för dina barn, dina kommande barnbarn, dina vänner, dina elever? Världen blir så himla tråkig när man bara bryr sig om sig själv. Jag är universitetsutbildad med bra jobb, bra karriärmöjligheter och lön över medel. Jag ser trots det att vi inte lever i ett jämställt samhälle och att vårt samhälle kryllar av osunda könsroller. Som att mannen ska vara stark och beskyddande och kvinnan snygg och inte för burdus. Som att omanlig är ett skällsord liksom våp och kärring. Det finns väldigt mycket jag kan skriva men om du inte vill vara med och kämpa för kvinnors sak utan väljer att köra solo så kan jag inte göra något.

  • Gullock

    Tråkigt för er :(


    Samtidigt blir jag nyfiken på varför så många vill bli ledsagade av sin far när svensk tradition är att brud och brudgum går in tillsammans? Från början (och fortfarande i många utvecklingsländer) så ledde fadern in bruden då han sågs som hennes förvaltare då hon som kvinna ansågs omyndig.


    Jag förstår mycket väl det mysiga att gå med sin älskade far. Men jag tycker de bakomliggande gamla värderingarna som ligger till grund för den ritualen förtar känslan. Eller är det bara jag som tycker så?

  • Daludd
    Gullock skrev 2012-05-23 15:54:33 följande:

    Tråkigt för er :(


    Samtidigt blir jag nyfiken på varför så många vill bli ledsagade av sin far när svensk tradition är att brud och brudgum går in tillsammans? Från början (och fortfarande i många utvecklingsländer) så ledde fadern in bruden då han sågs som hennes förvaltare då hon som kvinna ansågs omyndig.


    Jag förstår mycket väl det mysiga att gå med sin älskade far. Men jag tycker de bakomliggande gamla värderingarna som ligger till grund för den ritualen förtar känslan. Eller är det bara jag som tycker så?


    Visst är det lite som att operera brösten, ha latexkläder i chockrosa som knappt täcker kroppen, dansa kring en påle och påstå att det för en själv inte aaalls har associationer till sexualiserande och objektifiering av kvinnan eller prostitution utan det betyder för mig glädje och något vackert i att man snurrar kring en stång, som inte symboliserar fallossymbol utan eeh ja, kvinnans befrielse helt plötsligt!

    Lite så ser brudöverlämning med "egna associationer" ut för de flesta andra som tittar på med förvånad min. Okej om man gör det liksom, men man får ju begripa att det sänder just de signaler det alltid sänt, inte något nytt personligt påhittat av den enskilde bruden liksom. 
  • knyttan
    Anneli256 skrev 2012-05-23 11:25:06 följande:
    men Aniara.. för mig handlar det inte om jämställdhet.. Jag är en egen tänkande kvinna med åsikter.. och synpunkter det är ingen man som trycker ner mig eller äger mig.. jag har högskoleutbildning...egen lön..bra arbete.. Jag behöver inte propagera för att vara jämställd.. jag behöver inte jobba för det.. Jag vet att det i samhället försikommer många kvinnoförnedrande saker.. som tex Hedersmord..En av mina elever blev nyligen mördad...¨Sådana saker tar jag gärna strid för.. Där man ser ett kvinnorförtryck tydligt .. Det är enligt min åsikt inte ok.. Lika lön för lika arbete osv såna saker tar jag aktivt ställning emot. Däremot så anser inte jag att detta "trots ursprunglig" betydelse är kvinnoförnedrande... En åsikt jag har.. och det innebär inte att jag propagerar mot jämställdhet och myndighet.. Nu tycker jag du är lite ute och reser faktiskt. Det handlar om att man har olika åsikter om olika saker.. Detta för mig är inte en så stor sak som det är för dig tydligen..
    Ja men just det där kan jag bli totalt skogstokig på... "Jag är så jämnställd och välutbildad så det gör ingenting att jag är hemma hela föräldraledigheten med våra gemensamma barn, för min man tjänar ju lite mer pengar och i vårat privatekonomiska perspektiv får vi lite mer pengar, dessutom så tycker jag det är rätt mysigt och min man vill göra karriär lite mer än vad jag vill, så att jag är en miljontedels promille till anledningen av att ALLA kvinnor har lägre lön, det tänker jag faktiskt skita i, för det är mitt jämnställda val som en fri och välutbildad kvinna." (för att ta ett rätt konkret exempel om sambandet mellan löneskillnader och föräldraledighet).
        Kvinnoförtrycket finns överallt, inte bara där det syns tydligt. Tror du verkligen och uppriktigt och ärligt att du gör mest nytta för jämnstäldheten genom att gå i en manifestation mot hedersvåld - som du som (förmodar jag ???) "etnisk" svensk drabbas och berörs väldigt lite av, annat än professionellt - eller genom att varje dag leva ditt liv lite mot strömmen, ta ställning, jobba för att varje generation kvinnor efter oss ska få det lite lättare att göra det där fria valet... Kvinnoförtryck och ojämnstäldhet finns inte bara där det är skriande uppenbart. Att tro att vi i dagens Sverige lever i absolut jämnlikhet är inget annat än rent och skärt självbedrägeri. Det är, för att tala med bibeln, alltid lätt att se grandet i sin broders öga, men svårt att se bjälken i sitt eget. Lätt att se "kvinnoförtryck" i andra kulturer, svårt att se det här hemma... det är dessutom en oerhört kolonialistisk inställning, och jag hoppas verkligen att du som lärare vet bättre än vad du uttryckte dig som... (och så hoppas jag också att du inte tar ställning mot lika lön för lika arbete... men jag förutsätter att det var en typo???)
  • gbg2012

    brudöverlämning är en anglosaxisk tradition och bara för att man gör det i amerikanska romatiska filmer betyder det inte att detta är en svensk tradition! Prästen har rätt att säga nej till brudöverlämning eftersom Svenska kyrkan har sagt att det upp till varje präst att avgöra detta. 

    Jag själv kommer gå in med min m2b tillsammans och känns väldigt bra. =) 

  • Anneli256

    Ganska roligt att människor som pratar om jämnställdhet dömer folk för att dom inte har samma uppfattning som dom själv om något. Alla människor har olika bagage med sig..


    Passionsblomma: vad jag menar med att "jag inte behöver jobba för det" innebär inte att jag inte tar ställning i frågan.. just denna fråga anser inte jag ha så stor betydelse för jämnställdhet som vissa här på BT har.. ni har rätt till er uppfattning och jag har rätt till min... Tro mig jag har sett och hört en hel del som vissa antagligen inte skulle tro existerade i Sverige eller världen för den delen 2012.. där tycker jag det är av oerhörd vikt att lägga ner arbete.


    .Eftersom jag upplever att du nu hoppar på mig och min åsikt så måste jag säga.. att som kvinna så känner jag mig inte kränkt av brudöverlämning. Jag förutsätter att dom brudar här på BT som vill ha brudöverlämning önskar det av egen fri vilja.. och för mig är det viktigt. Den fria viljan.. Vilket även prästen har, en fri vilja om han/hon går med på detta...Personligen så respekterar jag prästens önskemål och om dom säger nej så är det något enligt mig som måste respekteras.som jag skrev i början av inläggen det är upp till TS att fråga sig hur viktigt hon tycker att det är och i så fall byta präst eller kyrka.. Jag anser samtidigt att man måste respektera att andra har en annan åsikt än vad man själv har... Det finns tom präster som inte har något emot brudöverlämning.. Är dom då mot jämnställdhet????? förstör dom då vad feminister i århundraden har kämpat för???? Om det är så.. så kanske ni som är emot detta ska tacka nej eller väja en annan präst om just eran inte har något emot det.. Dom har ju en avvikande uppfattning som inte stämmer överens med eran. Kanske ni inte ska vigas i svenska kyrkan just för att dom inte förbjudit brudöverlämning.. ???Man måste ju markera sin ståndpunkt..eller???


    Jag har sett unga kvinnor som faktiskt blivit bortgifta.. som fakitiskt inte får ha vilka kläder på sig som dom vill.. som faktiskt inte får ha vilket umgänge dom önskar..eller vilken pojkvän dom önskar.. O nu säger du säkert.. ja men att vara för brudöverlämning är ju att kränka dom.. jag tycker inte det.. Är jag en sämre människa bara för att jag har en annan uppfattning än du.. Tror inte det.. faktiskt. Jag anser att i dagens samhälle så finns det oerhört mycket som behöver arbetas med..o det spelar ingen roll om jag slutar raka mig under armarna eller bränner bhn.. jag lägger min energi där jag känner att det är av vikt. Skillnaden mellan dig och mig är uppenbarligen att jag respekterar att andra kan ha en avvikande åsikt utan att för den skull anse att dom personerna inte gör vad dom borde..eller att dom måste vara mindre vetande på något sätt.. Jag klankar inte dig..eller retar mig på dig.. för att du inte tycker som jag.


    Aniara o Knyttan: jag tycker det är ganska kränkande av er att uttrycka er på det sätt ni gör att säga att jag "bara tänker på mig själv" Ni vet inget om mig.. eller vad jag gör..vad jag gått igenom i mitt liv Det enda ni vet egentligen är att jag inte anser att brudöverlämning är av den betydelsen som ni uppenbarligen gör.. Ja, jag har det bra just nu.. men det har jag inte alltid haft.. jag har verkligen fått kämpa för att få den utbildning och det jobb jag har.. jag har periodvis haft det väldigt jobbigt med ekonomin tex fått leva på socialbidrag osv har ingen orsak att gå in på allt.. o jag tror inte ni vill veta..Jag vet hur det är att ha det jobbigt.. och stöter även på detta dagligen.. Knyttan, vad vet du om vilken ekonomisk situation jag hade när jag gick hemma med mina barn..?? Fattar inte hur ni som säger att ni arbetar för jämnställdhet kan vara så trångsynta att ni dömer en människa bara för att dom inte delar er uppfattning i en sak.. Vadå gå i en manifestation.. som jag berörs väldigt lite av..Tycker inte du man ska ställning i den frågan?? Du vet väll inte vad jag möter och gör i mitt arbete eller??? Lite skrattretande att du som anser att brudöverlämning är kvinnoförnedrande.. inte anser att ett stor manifestation kan påverka politiker etc att stifta lagar för att skydda våra unga kvinnor..Men om man avstår från brudöverlämning, då kan man skydda och bevara dom kvinnliga rättigheterna..påverka politiker att ändra eller skapa nya lagar.. hmmmmmm ??? Ni pratar om prioriterangar.. och att om man inte gör det lilla.. Uppenbarligen Knyttan så anser inte du att det stora hjälper.. Nej enligt mig så är det stora protester och stora manifestationer som framför folkets åsikter..O lilla Maria vars liv fick ett tragiskt slut..Min önskan är bara att hennes död får en mening, att kanske andra flickor i hennes situation slipper samma eller liknande grymma öde. Har ni någonsin suttit och pratat med personer som inte får lov att gå ut.. inte får lov att klä sig hur dom vill..? Någon tog upp det där med slöja.."många kvinnor bär slöja av egen fri vilja" Det finns säkert dom som gör det.. Men det finns också dom som tvingas att ta på slöjan långt före dom egentligen ska.( vanligtvis när dom får sin mens) som jag sagt tidigare.. Jag tycker precis som med brudöverlämning..om det är något som görs av egen fri vilja tycker jag det är ok.. men inte annars.Annars kan man ju säga att dom kvinnor som väjer att bära slöja inte arbetar för jämnställdhet.. Och vad ni kanske inte tänker på.. så innefattar det här med jämnställdhet inte bara kvinnor/ flickor. Utan det är många pojkar/ unga män som också drabbas på olika sätt.. Pojkar/män som inte får lov att träffa vilka kompisar dom vill.. inte får lov att välja sina flickvänner.. eller vem dom ska gifta sig med. Männskliga rättigheter så enkelt är det för mig.. jag tycker det är mer jämnställt.. det handlar inte om manligt eller kvinnligt..


    Enligt mig så har även alla rätt till sin egen åsikt.. så länge den inte kränker någon annan.. o min åsikt är att om man önskar brudöverlämning..och prästen tycker det är ok.. Så tycker jag att man ska få lov att ha det... och som jag skrev tidigare.. Så har kyrkan också uppenbarligen den åsikten att det är en överenskommelse mellan brudparet och prästen.. eftersom dom inte förbjudit det hela...Eller???

  • aniara
    Anneli256 skrev 2012-05-24 06:28:00 följande:

    Enligt mig så har även alla rätt till sin egen åsikt.. så länge den inte kränker någon annan.. o min åsikt är att om man önskar brudöverlämning..och prästen tycker det är ok.. Så tycker jag att man ska få lov att ha det... och som jag skrev tidigare.. Så har kyrkan också uppenbarligen den åsikten att det är en överenskommelse mellan brudparet och prästen.. eftersom dom inte förbjudit det hela...Eller???


    Jämställdhet uppnås inte genom förbud utan genom attitydsförändringar. Varje präst är en egen individ som har rätt att markera vad hen står för (så länge det inte bryter mot Svenska Kyrkans regler och policies). Det finns inget tvång inom Svenska Kyrkan att präster måste vara feminister/humanister, precis som det inte finns något tvång om det i samhället. Det är inte heller prästens skyldighet att göra hens församling till feminister/humanister. Det är vårt eget förbaskade ansvar att jobba för en bättre värld!
  • Anneli256

    Vilket mandat har du då att peka finger och säga ett en individ inte jobbar för det.. bara för att dom inte delar just din uppfattning i en specifik fråga..

  • Anneli256

    som du själv sa.... så länge det inte bryter mot svenska kyrkans regler och policies.. uppenbarligen så gör inte brudöverlämning det.


    Jag tror dock att mycket är vunnet genom lagar och förbud..och kännbara straff då brått mot dessa lagar begås. Vilket är ganska tydligt genom media i nuläget när hedersmord är på tapeten.. där strängare annorlunda straff föreslås..Vilket en stor del av befolkningen i Sverige önskar, även dom som själv har utländsk härkomst. Hur menar du att man ska ändra attityd på personer som genom sitt ursprung och sina traditioner tycker att det är ok..(som i många fall tycker att det är ok att stena kvinnor som är orena, att dom stöts ut från gemneskapen.. att dom kallas horor och mördas om dom inte följer dom regler som gäller enligt deras tro/uppfattning...) om man inte ändrar lagar.. och sätter förbud..?? Hur ska man kunna förhindra könsstympning av små flickor.. om inte svenska staten markerar att just dom här sakerna som är lagliga/vedertagna i vissa andra kulturer inte är det här i Sverige.. Snälla du..Tror du att det hjälper att vi sätter oss ner och förklarar för dessa människor att det dom tänker är fel.. att det inte är ok??? Förklara för mig hur du vill ändra deras attityd?


    Och det gäller inte bara kvinnliga rättigheter utan enligt min uppfattning så kan strängare straff och regler ha en avsräckande effekt. Många ungdomar idag efterlyser faktiskt regler och ordning.. dom vill ha struktur och riktlinjer. Jag håller med om att attityder kan ändra mycket.. men jag tror på konsekvenser av sitt handlande. Många som hamnat snett i sitt liv berättar att det är inte förrän deras handlingar har fått konsekvenser som dom faktiskt tagit sig i kragen om kommit tillbaka till ett nytt liv.


    Men det är tydligen ytterliggare en fråga som vi inte är helt överens i.. och jag ska inte övertala dig.. du har rätt till din uppfattning. Men det skulle vara ganska intressant att höra hur du skulle gå till väga..

Svar på tråden Vi får inte för prästen....