Inlägg från: Fästmön |Visa alla inlägg
  • Fästmön

    Hur ska ni gå in/gick ni in? Marskalkar och tärnor..

    Brudnäbb som strör rosblad längs gången
    Brudnäbb (heter det så även om det är en kille?) som bär ringkudde
    Brudtärna och marskalk tillsammans
    Jag och min blivande tillsammans

    Jag funderar över några saker - I Bibeln finns ju exempel på kvinnor som blir bortgifta. Så det kan ju inte vara religiösa skäl som kyrkan motsätter sej överlämning. Eller? 

    Sen funderar jag över det där med vit brudklänning. Jag har hört att det representerar oskuld. Varför accepteras isf att bara kvinnan bär vitt? Och varför accepteras de fall då kvinnan har en dyr vigselring och inte mannen. Vad symboliserar det? 

  • Fästmön
    Syrinx skrev 2012-04-19 15:01:53 följande:
    Fästmön - jag tror att det är slöjan som symboliserar kyskhet/oskuld. Brudklänningen i Sverige har traditionellt varit "finklänningen", som var svart och även användes till begravningar. Sedan tror jag det var drottning Victoria av England som valde en vit brudklänning, och därefter spred sig det modet bland societeten och även till "folket" i stort. Så en vit brudklänning symboliserar egentligen rikedom - vilka förutom de rika kunde köpa en opraktisk, vit klänning som bara kunde användas vid ett tillfälle? 

    Vad gäller näbbet, så heter det brudnäbb om det är en flicka och bara näbb om det är en pojke. Vad jag har läst iallafall.  
    Tack Glad

    OK, men samma fråga fast om slöjan istället - varför är det OK att kvinnan har slöja och inte mannen? Det symboliserar ju också ojämlikhet... Som om kvinnan måste vara oskuld men mannen inte.
  • Fästmön

    Lady - ja precis. Men det är ju konstigt isf att kyrkan accepterar slöjan men inte accepterar överlämningen!

    Sara - tror jag skrev lite konstigt Glad jag menar inte att mannen inte FÅR ha slöja (det vet jag inget om) jag undrar bara varför kyrkan tycker att det är OK med brudpar där kvinnan har slöja och inte mannen har det... För det är en slags symbolik för att kvinnan är oskuld men man vet ju inte om mannen är det. Argumentet för att de inte vill att kvinnan överlämnas är ju för jämlikhetens skull. Att kvinnan har - precis som mannen - valt giftemålet själv. 

     

  • Fästmön
    Sara 120707 skrev 2012-04-19 16:58:36 följande:

    Det har snarare att göra med att traditionen i Sverige innehåller slöja men inte överlämning.


    Sen är symboliken med slöja att bruden är oskuld medans överlämning handlar mer om att kvinnan är omyndig och ses som en ägodel. Personligen tycker jag att symboliken är "värre" för överlämningen även om den inte är särskilt fräsch för slöjan heller.


    Dock tycker jag att oskuldsresonemanget kommer från ett mer vettigt ställe med tanke på att det förr faktiskt hade en poäng.


    Se det som att vi har ett antal ruttna äpplen, vi kastar bort ett så har vi ett antal kvar men känns det nödvändigt att hämta det vi kastade bort?


    Ahh, då fattar jag! Flört Fast jag tycker ändå att det är lite konstigt att kyrkan lägger sej i en sån sak. 
Svar på tråden Hur ska ni gå in/gick ni in? Marskalkar och tärnor..