• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Principisessan

    lurigummin: vad fin den var, vad duktig du är! 

    Min dotter fyllde år förra veckan och då önskades en törnrosatårta, dock råkade jag ha sönder den sänggavel jag först gjort så det blev lite panikåtgärd med en ny sänggavel av det som fanns kvar av sockerpastan.
    hade tänkt göra en ätbar figur men hon ville promt ha n av sina bratz på, så då fick det bli så




    Och så fyllde en av tonåringarna år, då gjorde jag en tårta med kladdkakebotten, ett lager vaniljpannacotta och slutligen en mousse av svartvinbär. 
    Den ser inte så märvärdig ut men blev otroligt god. 


     
  • Fixelady

    Jag slänger ut en fråga här för ni verkar vara så många duktiga "amatörbagare" =)

    Jag ska baka min egna bröllopstårta och ska börja öva snart. Jag är inte särkilt nervös över själva bakandet, men täckningen är ett huvudbry! Marsipan tycker jag inte om så det hoppar jag över, men har ni några bra tips på hur och med vad man bäst täcker och dekorerar en tårta? Sockerpasta skriver många om, men hur smakar den? Är den väldigt söt?

    Ja som ni märker, många frågor och jag hoppas att någon har några bra tips =)

  • Emmalinnea
    Fixelady skrev 2013-03-10 21:59:46 följande:
    Jag slänger ut en fråga här för ni verkar vara så många duktiga "amatörbagare" =)

    Jag ska baka min egna bröllopstårta och ska börja öva snart. Jag är inte särkilt nervös över själva bakandet, men täckningen är ett huvudbry! Marsipan tycker jag inte om så det hoppar jag över, men har ni några bra tips på hur och med vad man bäst täcker och dekorerar en tårta? Sockerpasta skriver många om, men hur smakar den? Är den väldigt söt?

    Ja som ni märker, många frågor och jag hoppas att någon har några bra tips =)
    Sockerpasta är väldigt söt och oftast väldigt dålig smak. jag skulle rekommendera dekorfondant det smakar också sött men gott också Den är jätte smidig att arbeta med! Man kan också göra sockerpasta själb men jag tycker att den inte heller smakar vidare gott faktiskt. mmf kan man också använda men den var jobbig att arbeta med. 

    www.strosselannat.se/sugarpaste/dekorfondant-vit-500-gr.html    här kan du få tag på dekorfondant.

    Rekommenderar också att skaffa en smoother så tårtan inte blir "bucklig" och ojämn.
    ska du sätta på band runt tårtan längst ned vidkanten så rekommenderar jag vattenavstötande band.
    Och fodra ALLTID även om det står att endel sockerpasta inte ska svettas så är det inte en garanti speciellt inte om du tänker ha ett sommarbröllop

     Lycka till! Visa resultatet här sen!!
  • emzerus83
    Emmalinnea skrev 2013-03-11 14:59:14 följande:
    ska du sätta på band runt tårtan längst ned vidkanten så rekommenderar jag vattenavstötande band.
    Nu har jag en fråga på just det du skrev :) Vad menar du med vattenavstötande band? Min mamma ska baka tårtorna till vårt bröllop och då tänkte jag att man kunde ha ett band längst ner runt alla tårtor för att dölja "veck" av marsipanen. Behöver man ha nå speciella band för detta?

    Har också en fråga om vad man ska göra tårtorna på så att man ska kunna förflytta dom sen... tänker mig att det skulle finnas nåt hårt, stabilt runt underlägg som sedan inte syns när man ställer tårtorna på "tårtstegen"... Eller hur gör man? :)
  • Emmalinnea
    emzerus83 skrev 2013-03-11 16:34:49 följande:
    Nu har jag en fråga på just det du skrev :) Vad menar du med vattenavstötande band? Min mamma ska baka tårtorna till vårt bröllop och då tänkte jag att man kunde ha ett band längst ner runt alla tårtor för att dölja "veck" av marsipanen. Behöver man ha nå speciella band för detta?

    Har också en fråga om vad man ska göra tårtorna på så att man ska kunna förflytta dom sen... tänker mig att det skulle finnas nåt hårt, stabilt runt underlägg som sedan inte syns när man ställer tårtorna på "tårtstegen"... Eller hur gör man? :)
    Det ser precis ut som vanligt glansigt band men det är alltså vattenavstötande vilket innebär att om du är kladding om fingrarna när du gör tårtan så blir det inga fläckar på bandet eller om tårtan skulle "läcka" lite kräm från kanten därnere så blir det inga fläckar på bandet som det annars kan bli med vanliga. Det är bra ifall det är lite fuktigt i kylskåpet om ni gör tårtorna dagen innan bröllopet också.
    Det används också på brudbuketter sådärförkan man köpa det i blomsterbutiker.

    wedshop.se/ProductView.asp&catID=29

    Jag brukar ställa mina tårtor på papptårtbrickor detkan man köpa billigt på många "baksidor" hehe
    man kan köpa största storleken och sen klippa tilldom så dom passar till alla tårtorna om ni tänka ha i olika storlekar.

    tex: www.kakburken.se/product_info.php
    '
    Sen brukar jag frakta dom i papplådor och montera ihop på plats om man vill ha en våningstårta.
    Här fanns också en med både låda och bricka:

    www.kakburken.se/product_info.php
  • Fixelady

    Emmalinnea - Tack så hemskt mycket för svaret! Har aldrig hört talas om dekorfondant så det ska absolut kollas upp! Bild kommer efter sommaren eftersom bröllopet är 27/7. Men ska baka provtårta redan nästa helg =)

  • Emmalinnea
    Fixelady skrev 2013-03-11 18:19:16 följande:
    Emmalinnea - Tack så hemskt mycket för svaret! Har aldrig hört talas om dekorfondant så det ska absolut kollas upp! Bild kommer efter sommaren eftersom bröllopet är 27/7. Men ska baka provtårta redan nästa helg =)
    Dekorfondant är även allergitestad och bra för den som harmjölkallergi då den är heltfri från detockså
    Lycka till!
  • emzerus83
    Emmalinnea skrev 2013-03-11 17:00:46 följande:
    Tack så jättemycket för ditt svar!!! :)
  • Chicita

    Vad gäller att sockerpasta inte är gott...
    Tja smaken är som baken. Tungan ute
    Jag vet många som hellre väljer sockerpasta än något annat att täcka tårtan med för att dom gillar smaken.

    Själv väljer jag ofta att använda sockerpasta med smak. Speciellt vit choklad som smaksättning (det går att använda vilken smaksättning som helst om man gör SP'n själv) 

    När det gäller att ha band längst ner på tårtan så gillar jag inte det.
    Jag vet hur krångligt och kladdigt det kan bli om gästerna ska skära tårtan själva och banden inte tas bort innan. Det ser inte aptitligt ut med remsor av kladdigt tygband som slafsar runt efter ett tag. Jag föredrar att använda en sorts form för att göra pärlband för att få ett fint avslut mellan tårtfaten i papper och kanten på tårtan.
    Eller band av sockerpasta/marsipan eller vad man nu vill använda för att täcka tårtan med.
    Exempelvis en sån här
    www.kakburken.se/product_info.php

    Det kan bli riktigt snyggt... Jag använde pärlband på den här tårtan (första bröllopstårtan jag någonsin gjort)



     
  • Emmalinnea
    Chicita skrev 2013-03-11 22:13:17 följande:
    Vad gäller att sockerpasta inte är gott...
    Tja smaken är som baken. Tungan ute
    Jag vet många som hellre väljer sockerpasta än något annat att täcka tårtan med för att dom gillar smaken.

    Själv väljer jag ofta att använda sockerpasta med smak. Speciellt vit choklad som smaksättning (det går att använda vilken smaksättning som helst om man gör SP'n själv) 

    När det gäller att ha band längst ner på tårtan så gillar jag inte det.
    Jag vet hur krångligt och kladdigt det kan bli om gästerna ska skära tårtan själva och banden inte tas bort innan. Det ser inte aptitligt ut med remsor av kladdigt tygband som slafsar runt efter ett tag. Jag föredrar att använda en sorts form för att göra pärlband för att få ett fint avslut mellan tårtfaten i papper och kanten på tårtan.
    Eller band av sockerpasta/marsipan eller vad man nu vill använda för att täcka tårtan med.
    Exempelvis en sån här
    www.kakburken.se/product_info.php?products_id...

    Det kan bli riktigt snyggt... Jag använde pärlband på den här tårtan (första bröllopstårtan jag någonsin gjort)


    Såklart smaken är som baken  
    Själv tycker jag sp smakar så konstgjort även dom med smak speciellt Wiltons egna choklad sp.
    Älskar dekorfondant Visste inte ens vad det var innan många bakbloggare började skriva att det var deras favorit så man var ju tvungen att pröva  
    Vi borde skriva upp alla märken på sp,marsipan osv för att se vilka som alla använder och  tycker godast! Det kanske dyker upp en ny sort man aldrig prövat eller de bästa recepten på marsipan och sådant?

    Angående detta med band runt tårtan så har det aldrig varit ett problem för mig, bandet tar man bort innan man börjar skära i tårtan men även om man inte gör det så trycks det bara ner ju mer man skär i tårtan så det är inga problem det heller. Men jag tycker faktiskt också att pärlband är jättefint! Använde det på min dotters doptårtor

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm