• Förstår ingenting.

  Tor 29 sep 2011 15:07 Läst 2699 gånger Totalt 11 svar
  Lingil­o
  Visa endast
  Tor 29 sep 2011 15:07

  Äntligen får jag vara en av de blivande brudarna på denna sida :) 
  Jag och sambon ska alltså gifta oss. Då det är hemligt och ingen vet så väljer jag att inte säga mer än så, just nu.

  Jag är helt överlycklig. Dock så har vi ett "problem". Eller ja, det är inget världsproblem. Men det är tillräckligt krånligt för att jag ska tycka att det är oerhört jobbigt att få ordning på.

  Ska försöka förklara detta enkelt. Använder påhittade namn!

  Gunnar Gunnarsson - Ska gifta sig med - Anna Andersson 

  Gunnars föräldrar är skilda och han har sin fars efternamn (Gunnarsson). Mamman bytte tillbaka till det hon hette innan dom gifte sig, när dom gick skilda vägar. Hon heter nu istället Persson. 

  Nu vill Gunnar ha sin mammas efternamn (Persson) också. Och då har jag förstått att man inte kan ha två efternamn utan att man måste lägga till detta som mellannamn?! Saken är den att vi vill båda ha detta efternamn som mellannamn. Det är enbart deras familj som har detta efternamn i Sverige vilket gör att vi så klart vill föra detta vidare. Vi vill att hela vår familj också ska ha detta namn. Först jag och han. Och sedan om vi en vacker dag får barn. Men hur gör vi nu? 

  Ska han först lägga till Persson som mellannamn. Och sedan får jag lägga till det innan vigseln? På blanketten står det att den ena kan välja ett mellannamn. Men måste det vara det namn som den andra har som efternamn? 
  Åh, förlåt för att jag har så svårt att förklara :)

  Men till exempel. Om han lägger till det Nu. Då kommer han heta Gunnar .... .... Persson Gunnarsson. 
  Kan jag fylla i blanketten att vi ska ha Gunnarsson som efternamn. Men att jag också vill ha Persson som mellannamn? Under förutsättning att han redan lagt till det som mellannamn. 
  Eller måste jag göra en egen ansökan. Som inte har med själva bröllopsplaneringer i sig att göra för att få namnet? Alltså en likadan som han gjort?

  Och detta mellannamn. Kan vi lägga till det till våra barn sen? För det går ju tydligen inte automatiskt vidare till dom. Hoppas att ni hänger med i min soppa här! :)

   

 • Tor 29 sep 2011 15:17 #1

  Jag har förstått det som (men jag kan verkligen inte reglerna!) att du bara kan lägga till Persson som mellannamn om din blivande man har det som efternamn. Ni kan således inte ha det som mellannamn båda två. Vad hindrar honom från att ha Persson som efternamn? Så kan hela familjen ha det som efternamn sedan!

 • Lingil­o
  Visa endast
  Tor 29 sep 2011 15:58 #2

  Tack snälla för ditt svar. 

  Åh det är så jag har fått det till också. 
  Men undra om jag skulle kunna lägga till det som mellannamn? Antingen att vi båda bara skickar in att vi önskar lägga till ett mellannamn. Inte i samband med bröllopet eller giftermål. Utan mer att vi bara skulle ha samma mellannamn. 
  Och sedan när vi gifter oss så tar jag bara hans efternamn? 

  Problemet är att han är en "känd" i sitt arbete med det efternamn han har nu. Så det fungerar tyvärr inte att byta :(

 • Tor 29 sep 2011 16:22 #3

  Ah, han har samma dilemma som jag. Min sambo kommer att få byta då jag har ett inarbetat varumärke...

  Jag tror inte att det spelar någon roll NÄR man byter dock. Men nånstans har jag läst att det ska gå att komma runt. Och i så fall har jag läst det här på BT...

 • Lingil­o
  Visa endast
  Tor 29 sep 2011 17:31 #4

  Jaha. Åh, samma problem. Förutom att det ser ut att lösa sig för er :)

  Jag hoppas så att jag ska kunna ha båda namnen.
  På något sätt! :) 
  Tack för att du tog dig tid och svara! Det uppskattas...  Nu ska jag försöka hitta någon info här på Bröllopstorget om detta...

 • Fröken Emma
  Visa endast
  Tor 29 sep 2011 18:10 #5

  Jag har förstått att HAN MÅSTE BYTA INNAN bröllopet, lägger då till det som mellannamn.
  Men om du inte ska heta det i efternamn så är det lite svårare för dig att ta det namnet, måste godkännas av resten av släkten med det namnet, om det är som jag förstått BARA den familjen som har det namnet i HELA sverige.

  Jag har läst så många trådar här på bt nu om par som är så besvikna för dom har gjort det i fel ordning och så i efterhand får inte den ena ta den andras namn, då båda har valt att byta efternamn.

  Så vad som än sägs här ska du inte lita på nått. Utan själv ta kontakt med skatteverket och höre. Är ganska känsligt när det är ett så speciellt efternamn oxå.


   


  Lycka till

 • Tor 29 sep 2011 19:34 #6

  Du kan inte få ta ett namn som din man bär som mellannamn - det är just det som är grejen med ett mellannamn, de visar samhörighet med en förälders eller makes efternamn men man kan inte föra dem vidare till sina barn eller sin make/maka.

 • Lingil­o
  Visa endast
  Tor 29 sep 2011 19:59 #7

  Hej. Tack så hemskt mycket för era svar.

  Fröken Emma.
  Jag ska absolut ta kontakt med skatteverket själv. Ville bara kolla läget lite! Jag är nämligen kontrollfreak så jag kollar gärna läget överallt och lite till :) Dessutom är det ju lite spännande att få svar från er andra som är intresserade i ämnet bröllop/vigsel och annat. 
  Det är bara den familjen i hela Sverige som heter det. Och eftersom det är dom som tycker att jag ska ha det så vore ett godkännande det lättaste att ordna i detta kaos. 

  anne på grönkulla.
  Så egentligen kan man aldrig lägga till ett mellannamn om man inte gifter sig till det eller har det i släkten redan?
  Jag kan till exempel inte hitta på ett namn jag helt plötsligt ska ha som mellannamn?

  I så fall återstår ju bara att jag får heta det ovanliga i efternamn och ta mannens efternamn som mellannamn. Men ja, det är ju inte direkt vad vi önskar! Gud vad svårt. Varför kan man inte bara få ha två efternamn?! Typiskt!  

 • Tor 29 sep 2011 20:41 #8

  Nej i princip så. Läs själv på Skatteverkets hemsida om mellannman:

  http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/mellannamn.4.76a43be412206334b89800020637.html 

 • Tor 29 sep 2011 20:55 #9

  Du har dessutom inte rätt att ta det ovanliga namnet som efternamn om inte maken din heter det i efternamn. Han kan bara ge dig sitt efternamn (som för dig blir antingen efternamn eller mellannamn, då ifall du behåller ditt eget efternamn), mellannamn kan man som sagt inte ge vidare.

 • kringe­l
  Visa endast
  Fre 30 sep 2011 02:22 #10

  Det enklaste är nog om ni tänker om, så att han heter Gunnarsson i mellannamn och Persson i efternamn istället.
  Då kan han ju fortfarande vara känd inom sitt jobb som Gunnar Gunnarsson?

  I så fall heter ni:
  Gunnar Gunnarsson Persson
  Anna Persson
  Barnett Persson
  Barntvå Persson

  Och det är kanske egentligen bättre, för det verkar som att det egentligen är namnet Persson som ligger er varmt om hjärtat? Och att Gunnarsson mest är aktuellt pga. hans arbete. Det låter synd om hans arbete skulle hindra familjen från att heta det bästa

 • Fre 30 sep 2011 06:40 #11
  Lingilo skrev 2011-09-29 15:58:54 följande:
  Tack snälla för ditt svar. 

  Åh det är så jag har fått det till också. 
  Men undra om jag skulle kunna lägga till det som mellannamn? Antingen att vi båda bara skickar in att vi önskar lägga till ett mellannamn. Inte i samband med bröllopet eller giftermål. Utan mer att vi bara skulle ha samma mellannamn. 
  Och sedan när vi gifter oss så tar jag bara hans efternamn? 

  Problemet är att han är en "känd" i sitt arbete med det efternamn han har nu. Så det fungerar tyvärr inte att byta :(
  Hur pass känd är han?

  Är han kändis så hamnar han på löpsedlarna om han byter namn och det är bara positivt. Dessutom kan man behålla ett namn som scennamn utan att heta det på riktigt.

  Har han skrivit doktorsavhandlingar och vill att folk ska kunna hitta dem om de söker på hans namn?
  Då kan han på sitt visitkort/hemsidor ha en lite rad med (tidigare Gunnarsson).
  (Det kanske man till och med kan ha på Eniro och Hitta? Värt att kolla.)

  I annat fall så tror jag att om namnbyte visst fungerar. Det är mest en liten rädsla tror jag för det nbya och för allt krångel.
  Som Kringel föreslog var annars en god idé, att ta sitt gamla som mellannamn och använda det ibland. Då kan han gradvis gå över mer och mer till det gamla.

   
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll