• Kattpoet

    Är det inte märkligt?

    Jag gick just igenom olika bröllops foton från  1901 tills nu och jag slogs av en sak och undrar om ni har märkt det med.

    Fokuset idag ligger mer på bruden än på brudgummen, det finns massor med blider på hur vacker hon är och finns det några på mannen så är det mer att han står rakt upp så att man iallafall har en bild på honom.  

    Även  när det är par foton så ligger fokuset mer på tjejens ring,  hennes ansikte, eller buketten och detta stör mig lite, det är ju liksom två personer som gifter sig, inte  en med statist.

    Är det någon annan som tänkt på detta?  

    Och när flyttades fokuset över till bara bruden, på det lilla matrial jag har så verkar det vara efter 2000... 

  • Svar på tråden Är det inte märkligt?
  • Vi2alltid
    Vi2alltid skrev 2011-09-18 16:05:25 följande:
    Oj, så tycker jag inte våra foton var....
    eller ÄR för all del fortfarande :)
  • Lissie84

    Nja tror inte att det är helt konstigt att fokus ligger lite mer på bruden.

    Förr i tiden hade man väl bara råd/möjlighet att ta ett foto således ett med brudparet. Hade det funnits möjlighet tror jag att man tagit mer bilder på bruden.  Nu är inte jag historiker men jag tror att bröllop har väl alltid varit lite mer fokuserade på bruden, då det var hon som "bytte liv" så att säga efter giftermålet och ifall det har hållit i sig är väl inte väldigt konstigt.

    Men jag har hittat flera fotografer där det funnits foton på männen och där fokus varit på paret. Ex. www.felicitasfoto.se/blogg  

  • Kattpoet

    Nja en vän och jag slogs av  det hela när vi kollade genom hennes  broder bröllops kort, att fotografen hade lagt mest fokus på bruden och jag sett det på flera andra ställen med.

    Min bröllopskort har mer kort på dottern och isbjörnen än oss... *ler' 

  • Vi2alltid
    Lissie84 skrev 2011-09-18 16:11:17 följande:
    Nja tror inte att det är helt konstigt att fokus ligger lite mer på bruden.

    Förr i tiden hade man väl bara råd/möjlighet att ta ett foto således ett med brudparet. Hade det funnits möjlighet tror jag att man tagit mer bilder på bruden. Nu är inte jag historiker men jag tror att bröllop har väl alltid varit lite mer fokuserade på bruden, då det var hon som "bytte liv" så att säga efter giftermålet och ifall det har hållit i sig är väl inte väldigt konstigt.

    Men jag har hittat flera fotografer där det funnits foton på männen och där fokus varit på paret. Ex. www.felicitasfoto.se/blogg
    Fast T.S menar ju att detta fenomen kom till efter 2000...
  • Lissie84
    Vi2alltid skrev 2011-09-18 16:15:05 följande:
    Fast T.S menar ju att detta fenomen kom till efter 2000...
    Precis, men jag håller inte med Flört jag tycker att fokus nästan alltid varit på bruden mer än brudgummen. 
  • Niini

    Vår fotograf lade lika mycket fokus på båda, vilket jag tycker var super! Kan hålla med om att bruden ofta är mer i fokus o jag var rädd att så skulle det också vara för oss. Men vi var likvärdiga ;)


  • Kattpoet

    Jag har flera familjekort med  bara brudpar men även med alla gästerna  och maten och dessa är från 1940 och yngre.  Mina föräldrars bröllops foton är fokus helt på båda, inte på den ena eller den andra och inte på ringen eller blommorna.

  • Vi2alltid
    Lissie84 skrev 2011-09-18 16:19:01 följande:
    Precis, men jag håller inte med Flört jag tycker att fokus nästan alltid varit på bruden mer än brudgummen.

    Ah! Du menar så!

  • Vi2alltid

    Jag upplever nog att bilderna under "vår" tid brukar vara ganska jämna... men det kanske beror lite på paren också? jag menar, min man ser inte klok ut på bild så det blir lätt att man får sortera bort en hel del bilder med honom... men nu har vi så många bilder från vårt bröllop så som tur var blev han bra på några :)

Svar på tråden Är det inte märkligt?