• daniiel

    Vi med budget på under 40 000. Hur gör man? tips idéer bilder :-)

    augusti2012 skrev 2012-01-07 05:14:16 följande:
    Nu är catering beställd:
    Blev följande innehåll i buffen: 
    kycklingspett
    fläskfilespett
    ugnstekt lax med creme freiche och stenbitsrom
    räkfat = vitt bröd i botten, räkor, ägg, rhode island och garnering
    västerbottenpaj
    grönsallad 
    och potatisgratäng eller klyftpotatis av färskpotatis
    summa: 150 kr per person.

    valde att ordna bröd, smör och ost själv istället för att dem skulle ta 10 kr per person. 

    vad tror ni!???  
    maten är helt klart den dyraste posten för oss. 
    Jag tycker det låter toppengott, alltihop. Ni har gjort ett bra val :) Tycker inte heller 150kr/person var speciellt dyrt, men många bäckar små. Det blir snabbt en stor summa när man är några stycken.
  • daniiel
    Nudax skrev 2012-01-07 09:38:22 följande:
    Halloj! Själv har jag inte skrivit här på ett tag! Det verkar gå bra för alla =) För oss är det nu 7 mån kvar, det närmar sig men är ändå en bit bort. Känner mig klar med mycket av planeringen iaf...

    En sak bara, är lite nyfiken på hur många som lyckats hålla sin budget till under 40.000? Vår plan var 36.000 men vi slutade på 45500 efter en del justeringar =S De pengarna är inte riktigt säkrade ännu dock, men vi kämpar på. Det som gjorde det för oss var att vi tillslut fick ge upp och välja att hyra tält inkl. bord och stolar (vi ska ha ett utomhusbröllop, i min barndomsträdgård som ligger avskilt ute i skogen typ och vill säkra oss mot dåligt väder) och så cateringen förståss, även om vi hittade en med jättebra pris (vi hade tänkt göra all mat själva från början men... )
    Vårt bröllop fick en slutnota på ganska exakt 36 000kr, vi hade kuvertavgift, men har räknat in de pengarna, vilket är ca 20 000kr. Sedan fick vi 5000kr av våra föräldrar, men räknar in de också. Vi spenderade alltså ca 11 000kr själva och det var på kläder, trycksaker, ringar, fotograf, buketter samt brudskål, kaffe, dryck till maten och lite annat smått och gott. Jag känner mig väldigt nöjd med den budgeten faktiskt :)
  • daniiel
    zoolin skrev 2012-01-07 10:38:57 följande:
    Kanske jag som har skev uppfattning men blev lite imponerad att ni fick in så mycket i era 11000:- :) Jag önskar att vi skulle kunna få så mycket för den summan.
    Om man radar upp allt som vi köpte för den summan, så blir det många saker. Vi har dock haft tur och lyckats hitta/välja billiga alternativ som vi känner oss nöjda med :) Jag trodde aldrig att vi skulle få ut så mkt av den summan, speciellt med tanke på vad vissa andra spenderar på saker och ting. Vissa köper en brudklänning för samma summa, eller en ring.
  • daniiel
    drömmer skrev 2012-01-07 12:19:53 följande:
    Men wow vilken budget. Jag hoppas att vi överbudgeterat, men annars landar vi nog på ca 45. Men då har jag satt 5000:- på klänning, och skor så där hoppas jag komma ner lite med en kinaklänning, och sen har vi budgeterat 12.000 på bara mat och dryck så jag hoppas att det sjunker där med eftersom vi ska försöka göra allting själva med hjälp av våra tärnor och marskalkar... Vi är dock 100pers så det blir ändå en hel del och vi kommer även bjuda på alkoholen. Förvånad
    Jag tycker ändå att 45 000kr på 100 personer, och med allt annat, är bra jobbat :) Speciellt om ni ska ha öppen bar hela kvällen också. Vi bjöd bara på valfri dryck till maten och var ca 60 personer.
  • daniiel
    pluttenimagen skrev 2012-01-08 08:31:17 följande:
    Vi har nu bestämt att gifta oss samma år som vi firar 10år tillsammans! Så 2015, men tänkte redan nu försöka skaffa mig en uppfattning om vad som kostar och vad man kan spara in på då jag är student och han inte har den största inkomsten han heller. Sedan har jag haft som krav att jag inte gifter mig om vi inte åker på en grym bröllopsresa. ;) 

    Men som jag har funderat ut hittills så kan vi nog spara in på tårtan då jag känner två nyutbildade konditorer/bagare som man kanske få ner priset av, hur mycket kostar en bröllopstårta i vanliga fall och hur mycket tycker ni att man borde få ner den i pris av någon man känner?

    Även fotograf känner jag som vi kan få ner i pris där med, kanske rent ut av gratis men det känns nästan lite elakt mot honom?

    Och ja, vi är ute i goood tid men då får vi ju bara mer tid att planera med! ;D 
    Det mesta går att spara in på, beroende på vilka krav man har. Det finns billiga brudklänningar att beställa från Kina eller köpa begagnat på tex Blocket. Maten kan man laga själv, men även anlita billig catering eller ha knytkalas. Man kan ha ett alkoholfritt bröllop, det drar ner kostnaderna, alternativt ha betalbar under kvällen och på så sätt få tillbaka lite eller alla pengar man lagt ut för drickat. Festen går ju att ha i en byagård eller kvartersgård, de brukar bara kosta några hundralappar att hyra. Smink och hår kan man göra själv eller få hjälp av en vän/släkting. Transport, även där är det bra att kika runt i bekantskapskretsen och se vad som finns. Kanske man kan få låna en bil gratis eller för en billig peng. Ni kanske känner någon som är duktig på att sjunga och kan tänkas ställa upp att sjunga någon sång under vigseln? Ringar, även där kan man ju spara in en hel del om man inte väljer den största och finaste diamanten. Kärleken sitter ju faktiskt inte i priset på ringar eller priset på bröllopet ;P Vill man hålla nere kostnaderna, så är ett bra tips att kika runt bland släkt, vänner, bekanta, vänners vänner osv. och se vad som finns där. Vad kan man få hjälp med via andra.

    Hur mycket en tårta kostar är i princip omöjligt att säga, då de kan kosta från ca 20kr/bit och uppåt. Det beror ju helt och hållet på vilken typ av tårta, dekorationer och liknande man vill ha. Sedan beror det också på vilken tårtställning, om det ingår i priset av tårtan eller om den måste hyras separat osv. Vi valde en vanligt vit prinsesstårta med rosor i olika rosa nyanser och svart nederkant, den kostar eg. 38kr/bit, men vi fick den för 32kr/bit inklusive tårtställning. Det är ett bra pris för en konditoribakad tårta.

    Vi anlitade en tjej som går mediautbildning i gymnasiet som fotograf. Hon tog jättefina bilder och vi betalade henne 700kr. Vad ni ska ge er vän är det bara ni och vännen som kan göra upp om. Fråga! Börja med att fråga honom om han vill fota och fråga sedan honom vad han vill ha för det? Säger han att han kan ställa upp gratis, ja, då kan ni lägga er på en rätt låg och mer symbolisk summa, alternativt ge honom en present som tack. Annars får ni nog ge honom den summan han vill ha, vad det nu må vara. Låter det väldigt mkt i era öron, så får ni försöka förhandla med honom helt enkelt.

    Jag tycker ni ska skriva listor, det är ett jättebra sätt. Skriv varsin lista på vad som är viktigt för just er att ha med på bröllopet. Kika sedan på listorna tillsammans och se hur nu prioriterat. För dig verkar det som att bröllopsresan är viktig, men för din blivande kanske något annat är viktigt. Då är det ju två poster att prioritera. Ni kanske upptäcker att ni båda tycker en viss sak är ganska onödig, då kan nu ju skippa den saken helt och hållet. Skriv sedan ihop en gemensam lista på sådant som ni anser vara nödvändigt och väldigt viktigt för bröllopet och en annan lista över sådant som ni drömmer och önskar att ni kunde ha med på bröllopet.

    När ni sedan börjar göra en inköp och bokningar, se till att hålla koll på allt och skriv upp alla kostnader, hur små eller stora de än må vara. Då kan ni hålla bra koll på listan över nödvändigheterna och ser ni att det finns pengar över, ja, då kanske ni kan plocka in något från listan med önskningar. Blir det dock så att ni ser att pengarna inte räcker till riktigt så mkt som ni hade hoppats på, så har ni ju tillsammans gått igenom vad ni ska prioritera och då blir det förhoppningsvis inte lika svårt att plocka bort en post.

    Lycka till, det är roligt att planera bröllop, även om det är tidskrävande och en hel del knåpande. Speciellt med en liten budget :) Gör det tillsammans och prata och diskutera med varandra, då kommer det gå bra :)
  • daniiel
    Rosi skrev 2012-01-09 15:08:57 följande:


    Jag har hittat min ring! passa väldigt bra ihop men förlovnings ringen.
    Jättefin ring! :)
  • daniiel
    Cosy skrev 2012-01-10 13:16:03 följande:
    vad har ni för budget på trycksaker... inbjudningskort, tackkort, festprogram vigselprogram och dyl.
    We did it on DreamHack. Geeky love
    Vi betalade:

    Inbjudningskort, enkla, i färg - ca 400kr för 50st
    Tackkort, dubbelvikta, i färg - ca 600kr för 50st
    Placeringskort, i färg - ca 150kr för 100st
    Festprogram + vigselprogram, svartvita - ca 400kr för 120st (färgat papper som omslag)

    Slutsumma: 1550kr
  • daniiel
    daniiel skrev 2012-01-10 21:04:26 följande:
    Vi betalade:

    Inbjudningskort, enkla, i färg - ca 400kr för 50st
    Tackkort, dubbelvikta, i färg - ca 600kr för 50st
    Placeringskort, i färg - ca 150kr för 100st
    Festprogram + vigselprogram, svartvita - ca 400kr för 120st (färgat papper som omslag)

    Slutsumma: 1550kr
    Porto för både inbjudningskort och tackkort är inräknat i det, samt fraktavgifter, då vi beställde inbjudningskort, tackkort och placeringskort.

    Fest- och vigselprogram var det ett tjockare, färgat papper som omslag. De fick vi utskrivna på ett lokalt litet tryckeri här. Att köpa patroner till svärföräldrarnas skrivare hade kostat 700kr och då hade vi ju fått göra jobbet själva också.
  • daniiel
    drömmer skrev 2012-01-11 16:28:33 följande:
    Låter ju som toppenpriser! Vart har ni beställt?
    Vi beställde inbjudningar, tackkort och placeringskort från vistaprint.se

    Visel- och festhäften fick vi som sagt utskrivna på ett lokalt tryckeri :)
  • daniiel
    drömmer skrev 2012-01-11 20:39:45 följande:
    Daniiel: Har du bild på era inbjudningskort?
    Vi valde dessa korten, men de har ju massor av kort man kan välja mellan och flera av korten finns i olika färgalternativ också. De är stora som ett A5-ark och färgerna på trycket var jättefina. Är väldiga nöjda med kvalitén på korten, tackkorten och placeringskorten. Har inte fotat inbjudningarna vi fick hem dock.


    Matchande placeringskort (visitkort utan text), skrev bara dit namnen seda med en svart penna.


     


    Tackkorten valde vi att ladda upp egna bilder, valde ett dubbelvikt kort då.

    Framsidan



    Insidan av korten



     


    Vi som sagt väldigt nöjda med kvalitén på alla korten vi beställde :) Toppen att man får med kuvert till korten också tycker jag, för en liten peng extra man man välja matchande kuvert. Vi nöjde oss dock med de vita som ingick i priset.

  • daniiel

    Jag kikade igenom papperen igen med budgeten från vårt bröllop. När jag tidigare skrev att det hade kostat ca 36 000kr, så hade jag glömt räkna in lokalhyran. Den är på 4900kr.

    Budget
    Brudnäbb – 620kr
    Tärnor – 1120kr
    Marskalker – 640kr
    Brud – 3990kr
    Brudgum – 3145kr
    Övrigt (tex trycksaker, fotograf osv) – 5495kr
    Middag (3-rätters, tårta, kaffe, dryck)-  21 490kr
    Lokalhyra (inkl dekorationer, ljud, dukning, städning) – 4900kr
    Summa: 41 400kr

    Inte fy skam ändå, vi var ca 60 personer på middagen.


Svar på tråden Vi med budget på under 40 000. Hur gör man? tips idéer bilder :-)