• Tessin

    Överlämnad i kyrkan eller gå tillsammans?

    Är lite nyfiken på hur ni ska göra i kyrkan =) Ska ni gå in tillsammans med er  bilvande och brudföljet eller ska ni gå in med er pappa (eller annan person) och bli överlämnad till er blivande som står vid altaret?

    Jag var helt inställd på det först nämnda, men ju mer jag tänker på det andra tyker jag det låter mer romantiskt. Att man inte visat sin blivande sin klänning och hur man ser ut förrän han ser en i kyrkgången =) Vi får fundera lite på det här.. Hade vart kul att höra hur ni ska göra

  • Svar på tråden Överlämnad i kyrkan eller gå tillsammans?
  • JennyL

    Jag har också funderat massa på det här. Men sen kom jag på att jag kommer vara så sjukt nervös att jag behöver min älskade fästman bredvid mig hela vägen fram till altaret. Jag behöver nog stödet :)

  • Pikkujag

    Tänkte tidigare att jag ville bli överlämnad. men nu när det verkligen gäller så vill jag nog gå in med min fästman. Samtidigt tror jag inte att ha skulle vilja ha allas blickar på sig uppe vid altaret innan jag skulle komma in i kyrkan. Så med andra ord vi kommer att gå in tillsammans.

  • GeneralElectric
    Tessin skrev 2011-05-07 21:36:27 följande:
    Är lite nyfiken på hur ni ska göra i kyrkan =) Ska ni gå in tillsammans med er  bilvande och brudföljet eller ska ni gå in med er pappa (eller annan person) och bli överlämnad till er blivande som står vid altaret?
    ”Bli överlämnad”, ni hör ju själva hur det låter: hemskt, hu!
  • GeneralElectric

    Jag har berättat för amerikanska vänner om att den svenska traditionen är att brudparet går in tillsammans och vad den anglosaxiska tradiitionen innebär. De har aldrig tidigare funderat över detta, men när de gör det tycker de ofta att den svenska traditionen låter mer sympatisk.

    Så här tyckte M2B – note bene, han är en superkonservativ monarkist – om Vctoras och Danels bröllop apropå debatten om brudöverlämning och hur det i slutändan blev:

    ”Uppenbart en kompromisslösning, som ändå inte på något vis förtar känslan av att Viktoria är en handelsvara som fader konungen skänker bort till en gymgrabb från Ockelbo. Har hon valt honom av kärlek kunde hon  väl åtminstone stå för valet själv och inte låtsas att hon är en omyndig stackare som kungen överlämnar. Nej, detta bruk är obehagligt, synd att det införs i Sverige av kronprinsessan. Uppenbart kvinnosakens värsta motståndare i vårt land.”

  • GeneralElectric

    Vi ska förresten involvera våra föräldrar på ett annat sätt i ceremonin än genom brudöverlämning: genom en ljusceremoni då min mamma och M2B:s pappa tänder varsitt ljus som vi sedan tänder ett större ljus genom. (M2B:s mamma och min pappa är inte så rörliga, annars hade de också fått vara med.)

  • GeneralElectric
    Aleta skrev 2011-05-07 22:13:38 följande:
    Här kan jag tipsa om en gammal svensk tradition som är halvt bortglömd, men otroligt fin tycker jag.

    Man ses inte förrän på kyrktrappan där brudgummen står och väntar med brudbuketten som han har skaffat och som bruden inte har sett. Då blir det både och, känslan av att se varandra "för första gången" och det blir dessutom en privat stund som inte en massa andra ser. Efter det går man in tillsammans och möter allas blickar.

    Jag själv som redan är gift och dessutom har gjort det två gånger kan meddela att min erfarenhet är att man minns stunden precis innan man går in allra starkast. När dörrarna slås upp så slår nervositeten till och allas blickar gör att man hamnar lite i en annan sinnesstämning. Själva vigseln blev inte för mig lika stark känslomässigt, antagligen pga allt folk, och då är jag ändå väldigt van att stå på scen och uppträda.  
    Precis så ska vi göra, vi möts på kyrktrappan då han har ordnat en egen bukett! Tror att det kommer att bli en väldigt fin, privat stund.

    Dock blir det inte alldeles privat – tre tärnor, tre marskalkar och en fotograf är med, plus näbbisarna (våra syskonbarn). Men det är ett privilegium för vilket de är utvalda, så det är nog bara fint.
    VI ska ses i god tid före vigseln, och den första kvarten sedan vi mötts står vi tillsammans med brudföljet i samlingsrummet och lyssnar på organistens samlingsmusik.

    Jag skulle bli tokig om jag skulla ha min pappa omkring mig i detta ögonblick – det blir utmärkt att han sitter med mamma på hedersplatsen vid altaret och får se oss gå in tillsammans!
  • Mariamilena80
    Tessin skrev 2011-05-07 22:23:09 följande:

    Jag skulle inte se mig som en ägodel om jag skulle gå in med min pappa i kyrkan =) Jag och min pojkvän är väldigt jämnlika, tycker inte alls det har något med saken att göra. Frågan är i så fall om restan utan bröllopet/planeringen är så jämlikt??Jag tror tyvärr inte det..

    Har vart på både norskt och svenskt bröllop där man gjort på det här viset, och jag tycker det är väldigt fint. Sen har vi inte bestämt än hur vi ska göra..

    Ska vi gå in tillsammans så vill vi nog gå in sist. Först vår lille son tillsammans med hans 2 kusiner, sen marskalker & tärnor och sedan vi =)

    Mariamilena80: Jag tycker alla dina alternativ låter fint=) isst är det svårt!  Kul att någon mer har samma funderingar


    Tack=)
    Vare sig vi går in tillsammans eller han väntar på mig vid altarnet så ska vi göra detta tillsammans=)
    Jag finner båda alternativen väldigt magiska!!
  • Ciccci

    Jag har valt att gå in tillsammans med min pappa. Och min m2b väntar framme med sin bestman o mina tärnor...

    Jag har valt att göra så för jag VILL ha det så..

    Men alla gör ju som man själv tycker.. :)

  • RiNa

    Vi kommer antagligen gå in tillsammans eftersom min pappa tyvärr inte är i livet längre. Hade han varit det hade jag velat att han överlämnade mig.
    För min del handlar det absolut inte om att man blir överlämnad som en ägodel, förstår inte riktigt varför man skulle se det på det viset.
    Om något så handlar det väl om att man tagit ett eget, självständigt beslut att på ett sätt "lämna" ( i brist på bättre ord) den familj man vuxit upp i för att starta en ny med sin blivande.
    Alla får ju tycka som de vill och detta är bara min, en persons, åsikt.

  • GeneralElectric

    Jag kan förstå alla som vill gå genom kyrkan med sin pappa – det är en vacker symbolik i det också, självklart, som RiNa skriver.
    Men det vore så skönt med ett annat ord för det än överlämning...som alltför tydligt säger vad det står för historiskt.

Svar på tråden Överlämnad i kyrkan eller gå tillsammans?