• Aylas

    Rätt att neka ammande mamma vin?

    För er som inte läst artikeln i aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article12984002.ab) ska jag dra historian kort; en mamma satt på en bar med en vännina och sitt spädbarn. Hon ammade barnet och skulle därefter beställa in sitt andra glas vin. Bartendern nekade med motivering att de inte serverade mammor som ammar, barens policy.

    Så debatten drog igång, diskriminerar baren mamman, är mamman oansvarsfull som dricker alkohol med sitt barn i närheten eller har var och en rätt på sitt sätt...

    För att göra det tydligt; livsmedelsverket avråder inte ammande mammor att dricka alkohol (dock max 2 glas vin / vecka) då det är en mycket liten mängd som övergår i bröstmjölken.

    Så vad tycker ni, rätt eller fel att neka mamman vinet?

    För tydlighetens skull ber jag att man respekterar varandras åsikter då ämnet kan var känsligt och personligt!

  • Svar på tråden Rätt att neka ammande mamma vin?
  • Linan

    Jag har en 11-månaders bebis och jag kan utan problem dricka två glas vin under en middag! Eftersom det var 11 månader sedan jag var gravid så är inte det en faktor i detta fallet. Jag tycker att det är upp till var och en hur man vill göra men känner man att man blir berusad av 2 glas så ska man kanske hålla sig till ett eller inte dricka alls.
    Däremot så är det betydligt värre med nikotin och amning eftersom nikotinet till 100% går över i bröstmjölken. Man har gjort mätningar på bröstmjölken på en kraftigt berusad kvinna och det är i princip inget alls som går över i bröstmjölken och jag tror knappast att livsmedelsverket skulle ha ändrat sina rekommendationer om det fanns några tvivel!

  • jennifaer

    För det första så säger inte livsmedelsverket att det är rätt att dricka vin när man ammar, bara att det inte går över i bröstmjölken och då inte har en direkt påverkan på barnet. Anledningen till att livsmedelsverket har gått ut med detta är för att de vill att mammor ska amma längre och många slutar amma på grund av att de inte år dricka vin.

    Sen kan man ju såklart alltid diskutera hur det påverkar barnet indirekt om mamman blir lite berusad (som vissa kan bli av 1-2 glas vin). Det händer att även små barn kan reagera och bli oroliga när de är runt berusade vuxna och sedan kommer ju problemen med att mamman ska kunna ta hand om barnet och detta kan man ju bara avgöra själv som mamma.

    Att drick alkohol när man ammar kan hämma utdrivningsrelexen vilket gör att barnet kan få svårare att få i sig nog med mjölk och det är väl det enda direkt negativa man har kunnat se. Men tänk bara på att SLV inte rekommenderar ammande mammor att dricka vin!

  • Margris

    Jag tycker inte att alkohol och barn går ihop ihuvudtaget. Jag kan inte heller förstå "hysterin" kring att behöva avstå alkohol. Varför är det så hemskt??? Det är ju bara under en kort period medans barnet ammas!

  • Aylas

    jag kan inte besämma mig om jag tycker det är rätt eller fel. Eftersom det inte är farligt för barnet att amma när mamman dryckit ett eller två glas vin så tycker jag som många att det är lite överfmyndinande.

    Samtidigt så tycker jag inte att spädbarn och alkohol hör ihop, som någon sa - risken för olyckor ökar. men då spelar det ju ingen roll om man ammar eller inte. då ska man ju neka alla med små barn att dricka, oavsett om de ammar eller inte...

    Sen kan jag förstå att man som restaurangägare inte vill ha ammande mammor som dricker där, inte för att det är fel att amma eller dricka utan för att kombinationen av det är ganska känslig och kan ge dålig publicitet

  • Aleta
    Helt fel för lite vin tycker jag!

    Om hon precis hade ammat så kunde hon ju lätt dricka vin och sedan pumpa ut om hon inte ville ge mer bröstmjölk till barnet.
    Det är enormt små mängder som går över i bröstmjölken. 
    2-3 glas vin ger en efter vad jag kan läsa mig till 1mg/ml alkohol. (Någon annan som orkar kan gärna räkna ut ordentligt, jag hittade bara en formel för glukos och tog siffran från en färdig tabell istället, trots att jag egentligen inte litar på internet...)
    http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=2310 
    Hur mycket dricker en bebis per gång? 1dl?  Vad blir det? Motsvarande 0,1gram etanol?
    Som sagt, det får någon annan räkna ut.

     Jag hade haft mer förståelse om de nekat sprit och drinkar, det är en helt annan sak, men att neka ett par glas vin är ju bara ett sätt att stigmatisera ammande kvinnor och se till att de stannar hemma. Grrrrrrrrrrr.

    Om det ska bli sådana begränsningar så borde man väl införa en IQ-begränsning också. Alla med för lågt IQ ska nekas att skaffa barn över huvud taget, eller att dricka alkohol, för då blir de ännu dummare. (Nu tycker jag inte så, men det är lika dumt som att gå in och försöka bestämma över andras liv i småsaker som bevisligen inte är farliga.)
  • Aleta

    Och för alla som kanske inte vet, alkohol under graviditeten däremot påverkar betydligt mer. Då får bebisen samma alkoholhalt i blodet som mamman har = inte bra.

  • Aniara4

    Alltså, jag tycker det är två olika frågor.

    Förmodligen är det formellt fel av bartendern att neka henne. Jag vet inte exakt hur reglerna ser ut, men de ska ju neka underåriga och folk som är för fulla, inget annat. I praktiken kan väl folk som är störiga utan att vara så fulla också bli utslängda. Jag kan förstå att bartendern reagerade och inte ville bidra till mammans vinpimplande, men förmodligen finns det ingen saklig grund i krogarnas regler för att neka ammande mammor.

    Sen tycker jag också det är lite egendomligt att man prompt måste gå på krogen och dricka flera glas vin när man har en bäbis. Vissa verkar ha väldigt svårt att acceptera att livet förändras när man får barn, och tycker det är en mänsklig rättighet att få fortsätta exakt som innan. Jag fattar inte riktigt varför det är så nödvändigt att få dricka alkohol i alla lägen i livet. Bäbisar hör inte hemma på krogen. Och man blir en sämre förälder när man har druckit lite, vilket förstås även gäller fäder!

    När det gäller det rent "tekniska" kring alkohol och amning har jag f.ö. lärt mig att man snarare ska dricka strax INNAN man ammar. Detta för att man då förmodligen har brösten fulla med mjölk och inte bildar någon mer just då. Det är sämre att dricka precis efter att man har ammat, eftersom det bildas mycket mjölk då.

  • prinsessanogrodan

    Jag tror att anledningen till att hon blev nekad ett andra glas är att OM något skulle hända efter det, OM mamman blir mer än salongsberusad på vinet och OM hon då inte klarar av att ta hand om barnet och OM det händer barnet något....så skulle säkerligen just den baren få en massa skit för att de inte nekat henne att köpa mer vin. Jag tror att bartendern var rädd för att få skit om han/hon inte nekat mamman att köpa mer vin.
     Även för en erfaren bartender kan vara svårt att avgöra hur mycket en person tål, det är så individuellt och beror även på hur man ätit och druckit just den dagen och även på hur van man är att dricka alkohol och en bartender har ett visst ansvar för att de som serveras alkohol inte får för mycket i sig.
    Som jag ser det så är inte problemet dricka lite vin när man ammar eller inte dricka vin alls när man ammar utan att när man har druckit så har man inte samma koll som man har när man inte druckit, det var väl kankse något sånt som bartendern tänkte på?

  • KatjaB

    Men är det då lika rätt att en tobakshandel skulle neka sälja cigaretter till någon gravid, eller till någon med barnvagn? 
    Och för systembolaget att neka sälja till de ovan nämnda?
     


  • dfk

    Jag tycker inte att det var rätt av bartendern att neka.
    Sedan vad jag själv tycker kring alkohol och amning är en annan sak.
    Jag tycker inte alkohol eller nikotin hör hemma i bebisar oavsett vilken mängd det är.

Svar på tråden Rätt att neka ammande mamma vin?