• Anonym

    Äktenskapsförord, hur tänker ni?!

    Det är ju svårt det där.
    Vi kommer skriva ett, men det beror på att sambon är egenföretagare och det blir ju som en säkerhet åt båda hållen, både om vi skulle (peppar peppar ta i trä) gå skilda vägar eller om det händer något med företaget. Företaget är en enskild firma och då blir ju han och indirekt jag betalningsskylldiga när vi e gifta.

  • Anonym

    Tur att man kan skriva anonymt här, annars blir väl folk galna på en... 
    Jag tycker det är sjukt att skriva äktenskapsförord!!! Liksom "Nu ska vi gifta oss, åh, jag älskar dig så mycket! MEN om vi skiljer oss så glöm att du får mina pengar!" Visst om man har eget företag och så kan jag förstå som någon skrev. Men att överhuvud taget tänka tanken skiljsmässa när man gifter sig tycker jag visar att man har fel syn på äktenskapet.  

  • Anonym
    Anonym skrev 2011-04-29 14:46:46 följande:
    Tur att man kan skriva anonymt här, annars blir väl folk galna på en... 
    Jag tycker det är sjukt att skriva äktenskapsförord!!! Liksom "Nu ska vi gifta oss, åh, jag älskar dig så mycket! MEN om vi skiljer oss så glöm att du får mina pengar!" Visst om man har eget företag och så kan jag förstå som någon skrev. Men att överhuvud taget tänka tanken skiljsmässa när man gifter sig tycker jag visar att man har fel syn på äktenskapet.  
    Håller med!

    Jag har köpt och äger allt och min sambo inget för han började jobba två år efter mig men samtidigt ser jag ingen anledning att skriva/kräva äktenskapsförord för jag vet att ingen av oss är en sån person som skulle kräva något som man inte hade rätt till.

    Vi delar på alla utgifter så även om vi skiljer oss om 2-3 år så tycker jag att han rätt till hälften av det jag äger för han började betala så fort han fick jobb.

    "Jag älskar dig, har barn med dig, ska gifta mig med dig men mitt är mitt!" skitsnack! 

    Tycker att de som kräver äktenskapsförord är inte riktig kära i sin partner. De redan nu innan giftemål ser sig själva skiljas! Har man skiljemässa i tanke ska man inte gifta sig.
  • Anonym

    Okej. Nu måste jag lägga mig i som en pro äktenskapsförord.
    För oss handlar inte vårt äktenskapsförord om att vi tror att vi ska splitta någonsin.
    Det handlar för oss båda om en försäkran att om det värsta möjliga händer så vet vi hur det ska hanteras.
    För oss handlar det om mycket pengar åt båda håll. Så jag skriver för att skydda mig, han skriver för att skydda sig.
    Vi skriver också för att skydda vad vi vill ska hända om, låt gud detta inte ske, någon av oss skulle gå bort eller något skulle hända.
    då det för oss handlar om pengar, och vi aldrig någonsin vill diskutera pengar egentligen så är detta den bästa vi kan göra.

    Dessutom slipper vi alla snikna kommentarer om att han gör si bara för att få tillgång till de pengarna och Hon gör så för att få tillgång till pengarna.

    Jag förstår heller inte varför man ska racka ner på någon människa för att den vill försäkra att allt blir väl även om det värsta skulle hända.
    Äktenskapsförord handlar inte om kärlek. Det handlar om sunt förnuft, alltså detta är inget vi behöver bry oss om så länge det värsta tänkbara inte skulle hända.

    Så jag förstår din m2b och jag som person håller med honom.
    Jag vill inte ha min m2bs pengar. Varesig jag hade pengar eller inte. Jag vill gifta mig med honom för att jag älskar honom, för att jag vill leva med honom förresten av mitt liv.

  • Anonym

    Vi ska skriva ett kort förord. det beror enbart på att mina föräldrar har testamenten där det framgår att jag ärver dem som enskild egendom. Jag tycker det känns orättvist att jag ska "få" mina föräldrars arv själv och dela på hans föräldrars arv, och har därför föreslagit att vi skrivet ett äkenskapsförord där det framgår att arv ärvs som enskild egendom. Hans föräldrar har dessutom det väldigt gott ställt så det blir nog ett fint arv i framtiden, men jag är inte intresserad av deras pengar. Så det är vad vi ska skriva, allt annat delar vi på. Han tjänar mer än mig också, så han kommer få ihop mycket pengar ganska fort, medan jag själv har låg inkomst men ett bra sparkapital. Så vi båda kommer bidra på olika sätt ekonomiskt när vi gifter oss. Det blir relativt jämnställt.

    Någon som vet hur snart innan man kan skicka in ett förord till tingsrätten? Jag har bara förstått att om man skickar in det inom en månad efter vigseln så gäller det från bröllopsdagen, om senare gäller från när det registreras. Men det måste man ju kunna fixa innan bröllopsdagen också?

  • Anonym

    Jag förstår alla er som skriver att det med äktenskapsförord kan verka som att man tänker på skilsmässa redan när man gifter sig och jag har själv också tänkt så. Vi kommer nog inte skriva äktenskapsförord och jag tänker att även om vi någon gång i framtiden skulle gå isär (vilket jag såklart verkligen inte tror eller hoppas att vi skulle göra, men jag vet att människor kan skilja sig som man verkligen inte hade trott skulle göra det).. I alla fall så har jag i så fall väldigt svårt att tro att vi inte skulle kunna dela det vi har på ett bra sätt. Alltså dela lika på det gemensamma, men att samtidigt se att jag inte ska ta hans aktiekapital som liksom är "hans grej", precis som han inte skulle försöka ta min släkts sommarstuga. Ett äktenskapsförord låter då inte bara som att man är öppen för skilsmässa utan också som att man tror att man kommer att tycka så illa om varandra att man vill ta den andres pengar/egendom/arv etc.

    Rätta mig om jag har fel, detta är bara som jag har fått för mig att äktenskapsord fungerar... för visst måste man väl inte dela 50/50 även om man inte har skrivit äktenskapsförord?

  • Anonym

    Vi kommer också att skriva äktenskapsförord. Detta har jag föreslagit trots att han är den som har störst tillgångar. Han familj och släkt äger två gårdar och har dessutom skog etc. Därför vill jag skriva. Skilsmässor kan ta fram det allra värsta ur folk. Jag ser det, som någon annan också skrev, mer som en försäkran.

  • Anonym
    pyret och snöflingan skrev 2011-07-29 09:23:41 följande:
    Men något utlöste det hela, hennes otrohet, är man hämndlysten så gör man en sån sak, jag är inte sådan.
    Och kommer aldrig att bli. Om man är otrogen då är ngt fel i ens förhållande ju. I vårt förhållande fungerar allt perfekt. Men det är synd att personer kan vara på det sättet. Vi har visst försäkringar på allt men det är inte samma sak på att ha en försäkring på ens förhållande. Man måste ha tillit ibland också.
    det finns inga "perfekta" förhållanden, ni ser dessutom saken från två olika synvinklar. Har ett par i bekantskapkretsen som varit tillsammans i 10 år och de tyckte också att deras förhållande var perfekt. Tills hon får en ny kollega och blir upp över öronen superförälskad och lämnar sin man bums. Hade du sagt det till dem två veckor innan det hände hade de skrattat åt dig. Inget är dig givet.

    Vårt förhållande är inte perfakt men jag trivs superbra, med öppna ögon. Vi har både bra och dåliga sidor båda och ibland är vi sjukt irriterade på varann. Men jag kan inte förutsätta att det håller, och det gör jag inte. Däremot tänker jag jobba för att det SKA göra det och det tänker han också göra.
Svar på tråden Äktenskapsförord, hur tänker ni?!