• Anonym (Fundersam)

    Äktenskapsförord, hur tänker ni?!

    Om vi ska gifta oss så vill sambon att vi ska skriva äktenskapsförord.... Känner mig en aning negativ till det hela då jag eg tycker man kan dela på allt då man ingår äktenskap men samtidigt så har vi alltid haft relativt separat ekonomi eller hur man ser det. Vi köper gemensamma saker ihop till hemmet och barnen men har också egna pengar och sparkonton. Där är det för tillfället väldigt ojämnt då jag studerar Just nu medan sambon arbetar (men då betalar också sambon majoriteten av utgifterna). Det vi har pratat om är att han vill ha ett eget separat sparkonton som inte inräknas i ev bodelning osv. Även framtida arv som fastigheter, detsamma gäller för mitt sparkonton, arv mm. Så jag vet inte riktigt hur det hela skulle utfalla vid ev skillsmässa? Hur har ni andra gjort och tänkt kring det hela? Goda råd mottages gärna!

  • Svar på tråden Äktenskapsförord, hur tänker ni?!
  • impegno di nozze

    Vi ska inte skriva äktenskapsförord men jag förstår absolut om man vill göra det. Allt vi äger som har större värden så som hus, bil, stuga, det har vi redan tillsammans. Vi har egna sparkonton men även gemensamma så ingen äger egentligen mer än någon annan. Däremot har mina föräldrar för flera år sedan skrivit någon form av avtal att den dagen vi (min bror och jag) ärver dem tillfaller arvet endast oss syskon även om vi är gifta.
    Det är svårt det där, finns liksom inget rätt eller fel. Det bästa är nog att diskutera sig fram till en lösning som båda tycker är okej. 

     


  • Pinkgrape

    Vi kommer inte skriva något äktenskapsförord. Vi har inga separata tillgångar. Allt vi äger och har, har vi tillsammans redan. Tyvärr har jag inga goda råd att ge dig, men jag hoppas att du får det av någon annan :)


    augustibrud.bloggplatsen.se, lösenord när det behövs: Pinkgrape
  • Vott

    Hmm det är lite knepigt med äktenskapsförord tycker jag. Jag har full förståelse för att man vill ha det på materiella tillgångar typ hus, båtar och lägenheter men jag har lite svårare att förstå varför man vill ha det på sparkonton.

    Okej om den ena parten har mycket mer än den andra, och då menar jag i miljonkronors-klassen, men om det bara är för att den andra har lägre inkomster känns det för mig lite märkligt.

    Vi kommer inte ha något äktenskapsförord eftersom vi inte äger nått av speciellt värde, eller har några jättesummor på banken. Och i våra enskilda sparkonton har vi ungefär lika mycket. Så det kan vara för  att jag själv inte reflekterat över äktenskapsförord som jag tycker det är lite konstigt.

    Så som impegno di nozze sa, man måste nog diskutera sig fram till det här tillsammans. Vad är anledningen till att det verkar viktigt för honom att ha ett eget sparkonto till exempel? och hur har ni tänkt dela er ekonomi som gifta.
     

  • Joffan

    Vi kommer inte att skriva ett nu men senare när jag ärver min del av vår sommarstuga så kommer han att skriva på papper att han inte har någon rätt till den. Allt för att det inte är bara min stuga och det skulle vara tråkigt att bli tvungen att sälja på grund av att han vill ha sin del,,, Kanske kommer jag oxo att skriva på något sedan då han ärver sina föräldrar då de äger mycke mark.

  • Anonym (PrivatLycka till)

    Vi ska skriva på våra företag, men inte på allt annat.

    Tror det där beror på hur man är uppväxt och vilka värderingar man är upplärt till att få.
    Om man altid haft med sig att "när man gifter sig ska man skriva äktenskapsförord" så kan det nog vara svårt att släppa dem tankarna.

    Även fast man inte går in med tanken på att man skanske en dag kan gå skilda värdlar är det klart att vi inte styr själva över vårt öde.
    Men sålänge man få tillbaka det som är "sitt" om man går skilda världar så spelar kanske resten ingen roll?
    Jag skulle inte vilja ha det som inte jag köpt oavsett vad som rättseligen är mitt.
    Och tänker man på det sättet spelar det ju egentligen ingen roll vad man skriver och inte.

    Men prata igenom detta med både varandra och kanske advokater så ni båda är insatta i vad det innebär.
    Och kanske också varför och vad bakgrunden är till att kan vill skriva på precis allt.
    Han måste också få veta att du tar illa vid dig, vilket du kanske inte alls måste göra. Han kanske har en jättebra anledning?
    Lycka till och hoppas det löser sig till det bästa !

  • Anonym (Fundersam)

    Tyvärr fungerar ej citat funktionen för mig just nu så jag svarar allmänt. Han har betydligt mycket mer pengar än mig på sparkontot och egentligen stör inte det mig att han vill ha dem utanför "äktenskapet" för vi kommer ändå att ha ett gemensamt sparkonto. Hans egna sparkonto är mer kopplat till aktier, företag mm än vår egna privata hushållskassa så att säga. Tanken är att vi procentuellt betalar månadsutgifterna så det inte ska bli så att vi betalar hälften då jag än så länge har mycket mindre pengar i månaden. Så att jag ändå ska ha kvar pengar att göra vad jag vill med. Det jag mest funderar över är väl att om man skriver ett förord, att han inte kan föra över pengar som vi eg satt som gemensamma till sitt egna konto och sen står man där med lång näsa om det någonsin skulle gå så långt. Känns ju hemskt att tänka så nu men jag har själv sett vad infekterade skilsmässor kan innebära ekonomiskt och vill helst undvika fällor. Övriga saker i hemmet osv delar vi som vanligt, så det är endast det privata sparandet det gäller.

  • Anonym

    Det är ju svårt det där.
    Vi kommer skriva ett, men det beror på att sambon är egenföretagare och det blir ju som en säkerhet åt båda hållen, både om vi skulle (peppar peppar ta i trä) gå skilda vägar eller om det händer något med företaget. Företaget är en enskild firma och då blir ju han och indirekt jag betalningsskylldiga när vi e gifta.

  • Flodis Hjärtat

    Mitt råd är att kontakta en jurist så ni får vägledning om hur ni ska gå tillväga och hur ni ska formulera er så att det blir rätt. Helt klart värt pengarna!

    Vi skriver inget men mina föräldrar har skrivit egna testamenten och genom detta sett till att det jag och  min syster ärver ska vara enskild egendom som inte går att avtala bort. På så sätt behöver inte jag tänka på kommande skog, sommarstugor  och andra fastigheter som jag kommer ngn i framtiden att ärva, att det behövs separata papper för det.

    Lycka till!

  • Anonym

    Tur att man kan skriva anonymt här, annars blir väl folk galna på en... 
    Jag tycker det är sjukt att skriva äktenskapsförord!!! Liksom "Nu ska vi gifta oss, åh, jag älskar dig så mycket! MEN om vi skiljer oss så glöm att du får mina pengar!" Visst om man har eget företag och så kan jag förstå som någon skrev. Men att överhuvud taget tänka tanken skiljsmässa när man gifter sig tycker jag visar att man har fel syn på äktenskapet.  

  • Anonym
    Anonym skrev 2011-04-29 14:46:46 följande:
    Tur att man kan skriva anonymt här, annars blir väl folk galna på en... 
    Jag tycker det är sjukt att skriva äktenskapsförord!!! Liksom "Nu ska vi gifta oss, åh, jag älskar dig så mycket! MEN om vi skiljer oss så glöm att du får mina pengar!" Visst om man har eget företag och så kan jag förstå som någon skrev. Men att överhuvud taget tänka tanken skiljsmässa när man gifter sig tycker jag visar att man har fel syn på äktenskapet.  
    Håller med!

    Jag har köpt och äger allt och min sambo inget för han började jobba två år efter mig men samtidigt ser jag ingen anledning att skriva/kräva äktenskapsförord för jag vet att ingen av oss är en sån person som skulle kräva något som man inte hade rätt till.

    Vi delar på alla utgifter så även om vi skiljer oss om 2-3 år så tycker jag att han rätt till hälften av det jag äger för han började betala så fort han fick jobb.

    "Jag älskar dig, har barn med dig, ska gifta mig med dig men mitt är mitt!" skitsnack! 

    Tycker att de som kräver äktenskapsförord är inte riktig kära i sin partner. De redan nu innan giftemål ser sig själva skiljas! Har man skiljemässa i tanke ska man inte gifta sig.
Svar på tråden Äktenskapsförord, hur tänker ni?!