• Äldre 28 Jan 11:30
  4242 visningar
  12 svar
  12
  4242

  Komdom - dåligt preventivmedel!?

  För 6 månader sen slutade jag med piller eftersom det bara var krångel, blödningar och allt möjligt.
  I förrgår fick jag en kallelse till kvinnomottagningen, som någon jag pratat med för längesen på ungdomsmottagningen helt random utan att ens förvarna mig hade satt upp på mig nu, 6 månader senare för att de tyckte att jag ska ha piller.
  Jag ringde till kliniken för att avboka tiden och människan som jobbade där sa nåt som jag ALDRIG har hört förr.

  - Ja,jag kan avboka tiden men om du inte börjar med piller igen så kommer du bli gravid snart. Kondomer är det sämsta preventivmedlet så förr eller senare kommer du få en oönskad graviditet när den spricker. Det händer alla någongång.

  Så nu undrar jag vad har den människan för fel i huvudet? (och får man ens tjata på någon så om man vill avboka tiden) Som jag har hört det är kondom ett av de bästa preventivmedlen, vad säger ni om det här?

 • Svar på tråden Komdom - dåligt preventivmedel!?
 • Moster Stina
  Äldre 28 Jan 11:45
  #1

  Vad konstigt beteende från dem!!!


  Men det är klart att de om några, borde ju ha erfarenhet av oönskade graviditeter!

  Men jag kan tipsa dig om att sätta in kopparspiral.
  Eller hormonspiral. Jag har haft koppar, och tyckte det var fantastiskt!  Man blöder visserligen lite längre under mens men annars var det inga problem som annars kan uppstå av tillsatta hormoner.

  Lycka till!

 • Äldre 28 Jan 11:49
  #2

  Oj... Konstig person att sitta på ett sådant ställe. Klart att piller är säkrare om man "kilar stadigt" men kondom är ju egentligen minst lika säkert om man bara är försiktig. Anledningen att det är så många ofrivilliga graviditeter när folk använder kondom är ju bara för att folk är klantiga och oförsiktiga, den mänskliga faktorn så att säga. ^^

 • Äldre 28 Jan 11:49
  #3

  Problemet är att jag har grov gynekologskräck så jag viftar runt med benen och får panikattacker så fort de kommer i närheten av mig, jag har ännu inte klarat av en hel undersökning så en spiral är tyvärr uteslutet även fast jag gärna skulle ha en. :/

 • amorvi­ncitom­nia87
  Äldre 28 Jan 12:00
  #4

  Sjukvården finns för att de ska stödja oss, men alltför ofta får jag känslan av att de försöker göra tvärtom.
  Jag har testat alla p-piller som finns, mår uselt av alla. Vi kör med kondom, och det funkar jättebra. Som nån sa innan, så tror jag det är minst lika säkert, om man bara använder den på rätt sätt. Den ska vara på HELA tiden, så är risken minimal... Men det finns alltid risk för en oönskad graviditet, vilket prev.medel man än använder. Vill man vara 100% säker finns bara ett sätt: avhållsamhet :P
  Det viktigaste är att du känner dig nöjd med vad du väljer och att du mår bra!

 • Vi2all­tid
  Äldre 28 Jan 12:17
  #5

  Men herregud... undrar om hon säger så till alla, så får folk sjukdomar till höger och vänster istället...

 • megama­ngo
  Äldre 28 Jan 12:23
  #6

  använder alltid kondom då p-piller inte fungerar för mig. Kondom är perfekt för oss och har aldrig spruckigt. 
  Mycket oprofessionellt av ungdomsmottagningen att säga att kondom är sämsta skyddet, har fått höra tvärtom många gånger.  

 • Kattpo­et
  Äldre 28 Jan 12:49
  #7

  Kondomer från välkända märken är  säkra och kondom är det enda som skyddar mot könsjukdommar.

  Skall sägas att även med skydd kan de bli fel.

  Min vän  har underbara  tvilling döttrar pga p- piller,   en underbar son efter hon hade fått spiral,  två härliga tvillingar söner  som fick medans hon var på pstav..... 
  När de gick över helt och hållet till kondom, har hon inte varit gravid alls och visst älskar de barnen men de vill inte ha fler.

  Och jag är gjord  på 70 talet med  en ny sorts kondom med spermadödande medel och mamma var steril efter ett svårt missfall.  Läkaren   sa åt pappa använd dessa kondomer OM ni ska sex det första halvåret så att hon inte får en allergisk reaktion.    Ja visst sa pappa.  
  De vet  när jag gjordes, de hade bara sex EN gång och  året när jag fyllde trettio så hamnade i samma hotell rum som där jag blev till och på dagen jag blev till.... 
   

 • Äldre 28 Jan 12:54
  #8

  Men vad sjutton!!! Blir irriterad men inte förvånad...

  Är oönskade graviditeter det värsta som kan hända? ...hört talas om könssjukdomar, liksom? Och hur vanligt det är att en klamydiainfektion leder till ofrivillig barnlöshet?

  För några år sedan hade jag ett jobb där jag kom i kontakt med liknande frågor. Den bild jag har fått är att man i Sverige ivrar mycket för p-piller, kanske av historiska skäl då de en gång var viktiga för moderniseringen av värderingar kring kvinnlig sexualitet. På ungdomsmottagningar vill man i alla fall väldigt gärna skriva ut p-piller, och är dåliga på att upplysa om risker och biverkningar.

  Kondom är inte ett dåligt skydd! Dessutom det enda som skyddar mot könssjukdomar. Nu tänker jag inte skylla allt på ungdomsmottagningar, men enligt statistiken är svenska ungdomar bland de sämsta i världen på kondomanvändning. Att vi trots allt har ganska liten förekomst av sexuellt överförda sjukdomar beror på att svenska landsting är fantastiska på smittspårning!

  OCH en sak till: 1/100 blir gravida trots att de äter p-piller - under ett år. Men vadå ett år, säg att du äter p-piller från att du är femton tills du är tjugofem? (Ja, de är fortfarande statistiskt mer säkra än kondomer, men det är en jäkla skillnad på 100% säker het och 99%, även fast 99 låter mycket.)

 • Äldre 28 Jan 13:05
  #9

  Ja jag håller med er alla om att det är konstigt att hon kan säga så. Nog för att jag har ett förhållande sen 6 år tillbaka men det kunde ju inte hon veta för henne har jag aldrig pratat med! Så som hon sa låter det ju som att man ska ha piller ISTÄLLET för kondom och för de som är singlar och ligger med olika personer är det ju verkligen inte bra..

 • wiii
  Äldre 28 Jan 17:20
  #10

  Trist hur dom jämt ska pracka på en piller, utan några varningar om att många faktiskt inte mår särskilt bra av dom!
  Jag mådde dåligt av flera olika sorter, men det smög sig på så kopplade inte alls ihop det med pillerna förrän jag slutade och märkte skillnaden... 

 • Äldre 28 Jan 19:37
  #11

  Den personen ska inte jobba där!!! Jag har inte hört någon säga att något prev-medel är 100& säkert. Vi kör med kondom då jag vägrar ta tabletter och leka med kroppen på alla sätt.

 • Aniara­4
  Äldre 29 Jan 17:27
  #12

  Vilket rikspucko. Hur kan hon säga att "alla" har varit med om en oönskad graviditet pga kondomproblem? Jag känner då inte en enda - med reservation för att de man inte känner så väl kanske inte skulle berätta en sån sak.

  Jag tycker barnmorskor är väldigt fixerade vid att alla ska äta p-piller. Jag mår verkligen jättedåligt av dem, provade flera gånger och olika sorter, alltid med samma resultat. Var utan ganska länge, men sen när jag hade ett förhållande gick jag till MVC för att diskutera preventivmedel och berättade hur dåligt jag mår av p-piller. "Jamen den HÄR sorten har du inte provat" var det enda svaret, och på nåt sätt lyckades hon tjata på mig dem. VIlket, helt förutsägbart, ledde till att jag störtblödde i en månad samtidigt som jag ville ta livet av både mig själv och min dåvarande (det sistnämnda verkar såhär i efterhand inte alls som nån dålig idé, men det är en annan historia). De tyckte bara att jag skulle fortsätta, för det skulle säkert gå över snart. Men efter en dryg månads helvete slutade jag och fortsatte med kondom istället.

  Sen hörde jag från en bekant om hormonspiral, som ingen öht hade nämnt på alla gånger jag varit på MVC och berättat om min fruktansvärda mensvärk och mina problem med p-piller. Så jag gick dit och insisterade på att få testa. Och det har funkat klockrent! Helvetesmensen är borta (länge hade jag ingenting alls, men på senare tid har jag börjat ha små blödningar vid mensdags, men ingenting i närheten av det jag hade innan), och som preventivmedel är det ju skönt att aldrig behöva tänka på det.

  Jag är bara lite bitter på att ingen sagt nåt tidigare utan bara tjatat om de j-a p-pillren hela tiden!

Svar på tråden Komdom - dåligt preventivmedel!?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.